Επιλογή Σελίδας

Του Σταύρου Σουντουλίδη

Σ’ ένα ντέρμπι με καλό ρυθμό και μπόλικη τακτική, οι δύο «Δικέφαλοι» έμειναν στο 0-0 και η πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας θα κριθεί σε μια εβδομάδα στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ. Πολλοί περίμεναν την ΑΕΚ να επηρεάζεται από τις ουκ ολίγες απουσίες της, ωστόσο η ομάδα του Αργύρη Γιαννίκη εξασφάλισε σχετικά εύκολα ένα θετικό αποτέλεσμα στην άδεια Τούμπα.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου έδωσε φανέλα βασικού για πρώτη φορά μετά την επιστροφή του, στο Λέο Ζαμπά, σε μια προσπάθεια να γίνει ο ΠΑΟΚ πιο γρήγορος από τα άκρα, ενώ επανάφερε τον Στέφαν Σβαμπ δίπλα στον Γιάσμιν Κούρτιτς ζυγίζοντας το γεγονός ότι μαζί με τον Ντάγκλας Αουγκούστο θα μπορούσαν οι τρεις χαφ να ανταποκριθούν με επιτυχία στη μεσαία γραμμή.

Στην τετράδα της άμυνας η μοναδική αλλαγή του Ρουμάνου προπονητή ήταν η παρουσία του Σίντκλεϊ στο αριστερό άκρο, αντί του Αντρέ Βιεϊρίνια, οι Λύρατζης, Ινγκασον και Κρέσπο παρέμειναν στο αρχικό σχήμα με τον Τσούμπα Άκπομ να αποτελεί σταθερή επιλογή στην κορυφή της επίθεσης. Ο Αργύρης Γιαννίκης, όπως αναμενόταν, άφησε στον πάγκο τον Μάνταλο, ξεκινώντας σε ελεύθερο ρόλο τον Γέβτιτς μπροστά από τους Σιμόες και Σιμάνσκι στο 4-2-3-1 ή και 4-3-3 της ΑΕΚ.

Με δεδομένες τις πολλές απουσίες ο Έλληνας τεχνικός ξεκίνησε τον Ρότα στο δεξί άκρο της άμυνας, με τον Μοχαμαντί στην απέναντι πλευρά της άμυνας, ενώ το κεντρικό δίδυμο αποτελούσαν οι Τζαβέλλας, Μήτογλου και στα δύο άκρα της επίθεσης βρισκόταν ο Τσούμπερ και ο Λιβάι Γκαρσία, με τον Ανσαριφάρντ στην κορυφή.

Τα πρώτα 45 λεπτά πέρασαν με τις δύο ομάδες να μένουν από την αρχή ως το τέλος συγκεντρωμένες στα ανασταλτικά καθήκοντά τους και να ψάχνουν την ευκαιρία τους μέσα από τον καλό ρυθμό που είχε το ντέρμπι στο πρώτο μέρος.

Ο ΠΑΟΚ πίεσε ψηλά στο ξεκίνημα, όμως η ΑΕΚ ήταν η ομάδα που είχε την πρώτη καλή στιγμή με τον Τσούμπερ (8’) να επιλέγει το γύρισμα της μπάλας προς τον Λιβάι Γκαρσία από το να πλασάρει τον εκτός θέσης Πασχαλάκη.

Ο Έλληνας γκολκίπερ ήταν εκεί όταν έπρεπε, στο αδύναμο πλασέ του Γέβτιτς (34’), με τους «ασπρόμαυρους» να απαντούν και να έχουν τη δική τους καλή στιγμή με το σουτ του Αουγκούστο (35’) που σταμάτησε πάνω στο σώμα του Μήτογλου.

Αν κάτι έλειπε από τις δύο ομάδες είναι το καθαρό μυαλό στην τελική προσπάθεια, ο ΠΑΟΚ σπατάλησε τις πολλές στημένες μπάλες που είχε στο πρώτο μισό του ντέρμπι, δεν μπορούσε να βάλει παίκτες στα μεσοδιαστήματα και οδηγήθηκε σε σουτ εκτός περιοχής, ενώ βάσει της γενικής εικόνας και παρά τις πολλές απουσίες η ΑΕΚ έδειχνε να πατάει πολύ καλά στον αγωνιστικό χώρο.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τους γηπεδούχους να απειλούν πρώτοι με το σουτ του Λύρατζη (52’), ωστόσο η συνέχεια και μέχρι το 70ο λεπτό ανήκε στους «κιτρινόμαυρους», που με πρωταγωνιστές το δίδυμο Γέβτιτς-Τσούμπερ έφτασαν δύο φορές μια ανάσα από το 0-1. Στο 57’ ο Ελβετός σκόραρε, αλλά το γκολ δεν μέτρησε (οφσάιντ) μετά την εξέταση της φάσης από το VAR, πέντε λεπτά αργότερα από την εκπληκτική κάθετη του Γέβτιτς βρέθηκε «τετ α τετ» με τον Πασχαλάκη, με τον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ να τον σταματάει εντυπωσιακά.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου έβλεπε την ομάδα του να μην μπορεί να δημιουργήσει καν τις προϋποθέσεις μπροστά από την εστία της ΑΕΚ και έπαιξε αρχικά τα «χαρτιά» των Μπίσεσβαρ και Βιεϊρίνια στο τελευταίο εικοσάλεπτο του ντέρμπι και αυτά των Σφιντέρσκι και Μιτρίτσα λίγο αργότερα.

Ο ΠΑΟΚ φάνηκε στο γήπεδο πάλι με τον Λευτέρη Λύρατζη, η σέντρα του οποίου σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι του Τσιντώτα (76’) και με την κεφαλιά του αμαρκάριστου Σφιντέρσκι (81’) από καλή θέση.

MVP: Ο Γέβτιτς ήταν απλά εξαιρετικός στην καλύτερη, ίσως, βραδιά του από την ημέρα που ήρθε στην ΑΕΚ.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Ο Λύρατζης πρόσθεσε ακόμη μια πολύ καλή εμφάνιση με τη φανέλα του ΠΑΟΚ και ήταν ο καλύτερος παίκτης των γηπεδούχων.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Σε πολύ η κακή βραδιά ο Λιβάι Γκαρσία δεν φάνηκε καθόλου

ΤΟ «ΣΤΡΑΓΑΛΙ»: Στο 57’ το VAR έκρινε ότι ο Τσούμπερ ήταν ελάχιστα πιο μπροστά από τον τελευταίο αμυντικό του ΠΑΟΚ και το γκολ του Ελβετού ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Ο Μαγυάρος Ιστα Βαντ που φημίζεται για τη χρήση της κίτρινης κάρτας, έδειξε επτά σε Σιμόες, Μήτογλου, Τσιντώτα, Άκπομ, Κούρτιτς, Τσούμπερ και Σφιντέρσκι

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Οι δύο «Δικέφαλοι» άφησαν ανοικτούς λογαριασμούς για τη ρεβάνς σε μια εβδομάδα στο ΟΑΚΑ. Το 0-0 είναι ένα θετικό αποτέλεσμα για την πειθαρχημένη ΑΕΚ που πήγε στην Τούμπα με πολλές απουσίες, είχε τις καλές στιγμές της, όπως και ο ΠΑΟΚ, που στο τέλος πίεσε περισσότερο για να βρει το γκολ, αλλά δεν μπόρεσε να διασπάσει την καλά στημένη άμυνα της Ένωσης.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Λύρατζης, Ίνγκασον, Κρέσπο, Σίντκλεϊ (71’ Βιεϊρίνια), Κούρτιτς, Σβαμπ, Αουγκούστο (77’ Μιτρίτσα), Ζαμπά (71’ Μπίσεσβαρ), Ζίβκοβιτς, Άκπομ (77’ Σφιντέρσκι).

ΑΕΚ (Αργύρης Γιαννίκης): Τσιντώτας, Ρότα, Μήτογλου, Τζαβέλλας, Μοχαμάντι, Σιμόες (92’ Σβάρνας), Σιμάνσκι, Γέβτιτς (80’ Λε Ταλέκ), Γκαρσία, Τσούμπερ, Ανσαριφάρντ (87’ Χατζισαφί).

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This