Επιλογή Σελίδας

Στο Metropolis 95,5 και στην εκπομπή «Action Zone» φιλοξενήθηκε ο πρώην γιατρός του ΠΑΟΚ και ορθοπεδικός-χειρουργός, Μανώλης Παπακώστας, από την Ντόχα του Κατάρ στην οποία διαμένει τα τελευταία δύο χρόνια.

Μεταξύ άλλων όσα είπε: 

Αρχισε λέγοντας: «Eκτός από Λίβπερουλ, υποστηρίζω και Νόριτς λόγω του Γιαννούλη. Εκτός του ότι γνωριζόμαστε και συνεργαστήκαμε στον ΠΑΟΚ, είμαστε και οι δύο από την Κατερίνη. Βρίσκομαι στη Ντόχα του Κατάρ εδώ και δύο χρόνια. Το νοσοκομείο ασχολείται με την αθλητική δραστηριότητα γενικότερα, όχι μόνο με την αποκατάσταση και είναι το μεγαλύτερο της πόλης».

Για το περιστατικό με τον Κουλιμπαλί: «Η ιδιαιτερότητα εδώ είναι πως το αθλητικό οικοδόμημα στηρίζεται στο νοσοκομείο, οι γιατροί των ομάδων και οι νοσηλευτές ανήκουν στο νοσοκομείο (σ.σ. Ασπεταρ), είναι κατά κάποιο τρόπο υπάλληλοι του νοσοκομείου, είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Υπάρχουν καθημερινές αναφορές και επικοινωνία με τους γιατρούς των ομάδων. Μια τέτοια κατάρρευση είναι σοκαριστική, υπάρχει και στους ανθρώπους εκτός αθλητισμού. 

Τελευταία υπάρχει μεγάλη εγρήγορση ειδικά μετά την περίπτωση του Ερικσεν στο Euro που έγινε τον περασμένο Ιούνιο. Ο απινιδωτής είναι το Α και το Ω σε τέτοιες περιπτώσεις και αποδείθηκε σε περιπτώσεις όπως το Ερικσεν και του Κουλιμπαλί. Δεν ξέρω αν υπάρχει αύξηση των περιστατικών, αλλά φαίνονται περισσότερο γιατί οι αθλητικές δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια της πανδημίας είναι περισσότερο προβεβλημένες. 

Πολλοί φορείς προσπαθούν να διενεργήσουν έρευνες για τους λόγους που αυξάνονται τα περιστατικά, ακόμη όμως υπάρχουν μόνο εικασίες. Όλα στην ιατρική ξεκινούν από την παρατήρηση και αυτό γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Θα μπορούσε μια εξήγηση να είναι πως ο covid-19 δημιουργεί καρδιολογικές επιπλοκές. Δεν μπορούμε να μπούμε σε περισσότερο συνωμοσιολογικές συζητήσεις για χρήση ουσιών ή τα εμβόλια».

Για την αύξηση των συνεχόμενων παιχνιδιών και αν παίζει ρόλο στα περιστατικά με ποδοσφαιριστές: «Είναι πέρα κάθε αμφιβολία εμφανές πως η επιβάρυνση των ποδοσφαιριστών με συνεχόμενα παιχνίδια και η προσπάθεια βελτίωσης της απόδοσής τους έχει επιπτώσεις στο σώμα του αθλητή».

Για την επιστροφή ενός αθλητή μετά από νόσηση covid-19: «Στα πλαίσια της νόσησης του covid, το γεγονός πως είναι αρνητικός στη συνέχεια, δεν σημαίνει πως ο οργανισμός έχει επανέλθει πλήρως. Πρέπει να γίνεται ακόμη καλύτερος έλεγχος, αν και υπάρχει σε αρκετά καλό επίπεδο. Και σκεφτείτε τι γίνεται στον πιο μαζικό αθλητισμό, στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Θα πρέπει να γίνονται πιο λεπτομερείς έλεγχοι και πιο συχνά και προληπτικοί και μετά από νόσηση».

Για τον ιατρικό έλεγχο στα παιδιά: «Εχουν αλλάξει τα πράγματα όσον αφορά τον έλεγχο των παιδιών, το βλέπω και με τον γιο μου που είναι στον Πιερικό».

Για τον Λουτσέσκου και την πορεία του ΠΑΟΚ: «Η τελευταία φορά που μίλησα με τον Λουτσέσκου ήταν όταν βρισκόταν στη Σαουδική Αραβία, έχω φιλικές σχέσεις με όλους. Για την πορεία της ομάδας δε θα ήθελα να μιλήσω, φυσικά και την παρακολουθώ ως φίλαθλος, ο καθένας έχει φυσικά την άποψή του».

Για την επιστροφή του Ζαμπά: «Είναι δύσκολο για τους ποδοσφαιριστές να επιστρέψουν από ένα σοβαρό τραυματισμό. Εκτός από το ιατρικό κομμάτι, παίζει ρόλο και η ψυχολογική υποστήριξη. Πολλές φορές δεν δίνουμε τη σημασία που πρέπει στην υποστήριξη και πρέπει να έχει τα ψυχικά αποθέματα για να τα καταφέρει και να επιστρέψει».

Για τους τραυματισμούς και τι μπορεί να ευθύνεται όταν είναι συνεχείς: «Οποιος βρίσκεται κοντά σε μια ομάδα είτε είναι προπονητής είτε γιατρός, θέλει το καλό της ομάδας και του αθλητή. Είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν και είναι δύσκολο το παζλ για να ελαχιστοποιήσεις έναν τραυματισμό ή για να επιστρέψει ένας ποδοσφαιριστής νωρίτερα από τραυματισμό. 

Οι διαφορές με τα προηγούμενα χρόνια έχουν να κάνουν με την προπονητική διαχείριση, με τα συνεχόμενα παιχνίδια, με το πως δομείται μια προπόνηση μιας ομάδας σε ολόκληρη τη σεζόν. Σε καμία περίπτωση δεν είναι τυχαίο να έχεις πολλούς ή λίγους ποδοσφαιριστές στη διάθεσή σου. Μπορεί να παίζει ρόλο και τα συνεχόμενα παιχνίδια».

Για το αν θα επιστρέψει για να δουλέψει σε ομάδα στην Ελλάδα: «Δεν νομίζω να επιστρέψω στην Ελλάδα επαγγελματικά, σε ομάδα. Δεν ξεχνάω την αποχώρησή μου και το πως με αποχαιρέτησαν οι άνθρωποι στον ΠΑΟΚ. Ο Ιβάν και ο Γιώργος Σαββίδης ήταν άψογοι ως προς εμένα».

Τέλος αναφέρθηκε στους αστέρας που επισκέπτονται το Ασπεταρ: «Ο τελευταίος που ήρθε ήταν ο Οζίλ, γιατί έγινε το τουρκικό σούπερ καπ εδώ. Στις 16/1 είναι να έρθει η Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά με την κατάσταση που επικρατεί δύσκολα το βλέπω να έρχεται».

Πηγή: Metrosport

Pin It on Pinterest

Shares
Share This