Επιλογή Σελίδας

Του Μιχάλη Τσόχου

Το πόσο δύσκολο είναι το Europa League λίγο πολύ πλέον νομίζω το έχουν καταλάβει όλοι. Εκεί που η πρωτοπόρος της Ιταλίας Νάπολι και η Λέστερ φτύνουν αίμα για να προκριθούν από τον όμιλο στα νοκ άουτ και πιθανότατα η μία από τις δύο δεν θα τα καταφέρει και θα συνεχίσει στο Europa Conference League.

Ναι, σωστά το σκεφτήκατε, μία από τις Νάπολι ή Λέστερ είναι πιθανό να είναι αντίπαλος του ΠΑΟΚ στα μπαράζ του Φεβρουαρίου, αν φυσικά ο Λουτσέσκου και οι παίκτες του, τα καταφέρουν την τελευταία αγωνιστική και τερματίσουν στην δεύτερη θέση του ομίλου πάνω από την Σλόβαν Μπρατισλάβας.

Και να ήταν το μοναδικό ακραίο παράδειγμα αυτό από τις υποψήφιες ομάδες που θα βρει ο ΠΑΟΚ στο δρόμο του, αν τα καταφέρει και βρεθεί στην ενδιάμεση φάση. Οι ομάδες λοιπόν που βρίσκονται μετά την ολοκλήρωση της 5ης αγωνιστικής των ομίλων του Europa League, άρα και υποψήφιες για να βρεθούν στον δρόμο του ΠΑΟΚ, αν και εφόσον τα καταφέρει είναι οι εξής: Ρεάλ Σοσιεδάδ, Νάπολι, Μαρσέιγ, Φενέρμπαχτσε, Σέλτικ, Σπάρτα Πράγας, Μίντιλαντ και Γκενκ. Μία από αυτές τις οκτώ, αν μείνουν στην 3η θέση και μετά την 6η αγωνιστική, θα πρέπει να αποκλείσει ο ΠΑΟΚ, αν ο ίδιος τα καταφέρει και προκριθεί, για να πάει στους 16 του «ταπεινού και ποιος ασχολείται μαζί του…» Europa Conference League!

Όπως βλέπετε και οι 8 υποψήφιες ομάδες να βρεθούν στο δρόμο του ΠΑΟΚ είναι ομάδες ασφαλώς καλύτερες από τη Σλόβαν, με την οποία θα παλέψει στην τελευταία αγωνιστική ο Λουτσέσκου και οι παίκτες του για να την αποκλείσουν στην διαφορά τερμάτων.

Αν και εφόσον τα καταφέρει ο ΠΑΟΚ, την ημέρα που θα γραφτούν τα ονόματα των υποψήφιων αντιπάλων του στην κλήρωση θα γίνει κατανοητό και ξεκάθαρο πόσο δύσκολα θα είναι τα πράγματα και πως δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολη αυτή η διοργάνωση. Για αυτό ακριβώς και τις προάλλες έγραφα ότι τα εντός έδρας ματς με Κοπεγχάγη για τον ΠΑΟΚ και Αίντραχτ για τον Ολυμπιακό ήταν η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας. Αν δεν είχαν ηττηθεί και είχαν νικήσει σε εκείνα τα ματς, τώρα η πρωτιά στον όμιλο θα τους έστελνε απευθείας στους 16.

Ο Ολυμπιακός βέβαια έχει μία τελευταία ευκαιρία ακόμη να βγει πρώτος, αλλά θα πρέπει η αδιάφορη Φενέρ να του κάνει το χατίρι και να νικήσει την Αίντραχτ και φυσικά ο ίδιος να κάνει διπλό στο Βέλγιο. Δεν αποκλείεται, αλλά δεν είναι και πιθανό. Αν λοιπόν τερματίσει δεύτερος ο Ολυμπιακός για να συνεχίσει στους 16 του Europa League είναι πιθανό να χρειαστεί να αποκλείσει την Μπαρτσελόνα! Όχι δεν είναι σχήμα λόγου, είναι απολύτως πραγματικό σενάριο.

Η Μπάρτσα κινδυνεύει να μείνει σοβαρά στην 3η θέση του ομίλου της και συνεπώς να παίξει στην ενδιάμεση φάση του Europa με μία από τις 8 δεύτερες ομάδες των ομίλων του Europa League, ανάμεσα στις οποίες θα είναι πιθανόν και ο Ολυμπιακός.

Και επειδή η Μπαρτσελόνα είναι το ακραίο παράδειγμα ας δούμε τις ομάδες που είναι στην 3η θέση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ αυτή τη στιγμή, μία αγωνιστική πριν το φινάλε. Λειψία, Μίλαν, Ντόρτμουντ, Αταλάντα, Σεβίλλη, Ζενίτ, Μπενφίκα και Σέριφ. Και μην βιαστείτε να πείτε ότι η Σέριφ είναι του χεριού του γιατί θα έχετε κάνει τεράστιο λάθος. Για τις άλλες επτά ας μην το συζητήσουμε καλύτερα, όλες θα είναι μεγάλα φαβορί για την πρόκριση απέναντι στον Ολυμπιακό.

Αυτό είναι λοιπόν το κόστος της απώλειας της πρωτιάς του ομίλου για τον ΠΑΟΚ και αυτό είναι το κόστος της πιθανής απώλειας της πρωτιάς του ομίλου για τον Ολυμπιακό. Ως πρώτοι θα περνούσαν έναν γύρο άνευ αγώνα, τώρα θα πρέπει να αποκλείσουν μία από αυτές που σας προανέφερα προκειμένου να βρεθούν εκεί που θα ήταν ήδη ως πρώτοι στον όμιλο.

Καλό είναι λοιπόν το μεγάλο φετινό πάθημα τις επόμενες χρονιές να το θυμούνται όλες οι ελληνικές ομάδες. Διότι προφανώς και ήταν εφικτό και για τον Ολυμπιακό και για τον ΠΑΟΚ να τερματίσουν πρώτες στον όμιλό τους αμφότερες.

Όπως επίσης τώρα που θα ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι και στο conference, θα γίνει ευρέως κατανοητό σε όλους πόσο εύκολο είναι και πόσες εύκολες ομάδες έχει… Τόσο εύκολες που Τότεναμ τρέχει την τελευταία αγωνιστική να προλάβει να βγει δεύτερη στον όμιλό της κι’ αν τα καταφέρει, μπορεί να πρέπει να αποκλείσει τη Νάπολι για να φτάσει στους 16 του θεσμού!

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This