Επιλογή Σελίδας


Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, έδωσε σήμερα (28/9) συνέντευξη Τύπου στο ΟΑΚΑ και αναφέρθηκε στο πλάνο που έχει για τη θητεία του. Το βασικό μήνυμα που έστειλε είναι αυτό της ενότητας, επαναλαμβάνοντας πως “το μπάσκετ ενώνει”, ξεκαθαρίζοντας πως το άθλημα για να βρεθεί και πάλι στην κορυφή χρειάζεται τους πάντες, αλλά και τη σημασία του σωματείου, του κάθε σωματείου, σε όποιο σημείο της Ελλάδας κι αν βρίσκεται. Ο κ. Λιόλιος αναφέρθηκε σε όλους τους σχετικούς πυλώνες, όπως οι Εθνικές Ομάδες, τα σωματεία και οι εθνικές κατηγορίες, το μπάσκετ γυναικών, το αναπτυξιακό πρόγραμμα, τα οικονομικά, τις σχέσεις με τον ΕΣΑΚΕ, την ΚΕΔ, το 3Χ3 και αναφέρθηκε στο τρίπτυχο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί όλο το πλάνο του και κάθε κίνηση: Ισονομία, αξιοκρατία, διαφάνεια.

Δείτε αναλυτικά τα όσα ανέφερε:

«Πριν από κάποιες μέρες, δεν είναι πολλές, αλλά μου φαίνονται πολλές, στις 12 Σεπτεμβρίου, έγιναν οι εκλογές στην ΕΟΚ κι ένας κύκλος πολλών ετών έκλεισε κι άνοιξε ένας νέος.

Ο κ. Βασιλακόπουλος ήταν αναμφισβήτητα ο ηγέτης της ομοσπονδίας, που οδήγησε το μπάσκετ σε ψηλά επίπεδα και που όλοι εδώ βρισκόμαστε σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαιτίας του. Άλλαξε τη ροή κάποιων πραγμάτων κι αυτό το αναγνωρίζω 100%. Το τι έγινε τα τελευταία χρόνια και ότι οι εξελίξεις ξεπέρασαν την πραγματικότητα με το μπάσκετ να μένει πίσω είναι αναμφισβήτητο. Όποιος δεν το αναγνωρίζει είναι τυφλός. Όμως, είναι υποχρέωση να αναγνωρίζουμε όσους πρόσφεραν.

Έχω μάθει να σέβομαι το παρελθόν, να κρατώ τα καλά σημεία και να προχωράω μπροστά βάσει ενός οράματος που έχω. Δεν είναι όραμα δικό μου, αλλά μιας ομάδας ανθρώπων και της κοινωνίας. Στις 12 Σεπτεμβρίου λάβαμε ένα μήνυμα ξεκάθαρο. Στις 13 του μήνα έγιναν δεύτερες εκλογές για μένα. Όλα σχεδόν τα σωματεία μού είπαν ένα πράγμα: ‘Μην κάνεις πίσω’. Αυτό είναι εντολή, όχι μόνο προς εμένα, αλλά προς όλους μας από τα σωματεία.

Τα σωματεία εκπροσωπούν την κοινωνία, αυτή έφερε αυτά τα αποτελέσματα. Η κοινωνία μας δίνει τη δύναμη να προχωρήσουμε. Μας λέει ‘προχωρήστε’, αλλά όλοι μαζί, όχι διχασμένοι. Το τι θέλω εγώ ή εσείς είναι αδιάφορο, είναι τι ζητά η κοινωνία. Από την επόμενη μέρα πήρα και τον κ. Παπανικολάου και τον κ. Φασούλα και ανθρώπους που δεν ήταν στη δική μας πρωτοβουλία. Μίλησα μαζί τους και τους είπα ότι δεν έχασε κανείς, αλλά κέρδισε το μπάσκετ. Πάμε να κάνουμε το όραμά μας πραγματικότητα. Ένας Λιόλιος δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ένα συμβούλιο μπορεί να κάνει ελάχιστα πράγματα. Εκατό άνθρωποι μπορούν να κάνουν αρκετά, αλλά για να πετύχουμε χρειαζόμαστε όλοι την κοινωνία.

Το μεγαλύτερο μέλημά μας, γιατί είμαστε όλοι μια ομάδα, είναι να πάμε ενωμένοι να ξαναγίνουμε περήφανοι για την τρέλα μας, για το μπάσκετ. Για κάποιους είναι δουλειά, είναι επάγγελμα, για κάποιους φιλοδοξία. Για μας είναι η τρέλα μας, για εκατομμύρια είναι η περηφάνια τους. Απάντησα ήδη σε περίπου 700 σωματεία και θα απαντήσω και σε όλα. Κάθε σωματείο είναι πολύτιμο. Όλοι μας ξεκινήσαμε από ένα σωματείο, που δεν έχει σημασία σε ποια κατηγορία ήταν. Οι μεγάλες ομάδες είναι οργανισμοί, αλλά το κάθε ένα σωματείο, σε ένα νησί, σε μια ακριτική περιοχή, είναι πολύ πιο πολύτιμο από οποιοδήποτε άλλο μεγάλο σωματείο.

Όσα αναφέρω θα είναι πολύ συγκεκριμένα και θα αποτελέσουν δεσμεύσεις. Ό,τι είπαμε πριν θα κάνουμε ακριβώς. Δεν θα αλλάξουμε τίποτα, γιατί αλλιώς δεν αξίζουμε να είμαστε εδώ. Ο αυστηρότερος κριτής είναι ο εαυτός μας. Το βασικότερο κομμάτι που έχουμε σκοπό να αλλάξουμε είναι η νοοτροπία που δεσμεύει την ομοσπονδία και κάποιες φορές τις ενώσεις. Η ΕΟΚ είναι εδώ για τα σωματεία. Νοιαζόμαστε για τα σωματεία, δεν τα διατάζουμε, τα υπηρετούμε. Θα το αλλάξουμε αυτό, είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, αλλά θα το αλλάξουμε. Κάθε ένα σωματείο είναι περήφανο για εκεί που βρίσκεται κι εγώ είμαι περήφανος γι’ αυτό. Στην ομοσπονδία θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Η οργανωτική δομή με τα πρόσωπα και τα προσόντα θα είναι στο διαδίκτυο. Ισονομία, αξιοκρατία, διαφάνεια είναι το τρίπτυχο. Ήδη έχει αρχίσει να λειτουργεί ένα γραφείο εξυπηρέτησης σωματείων που στόχο θα έχει να βοηθά κάθε σωματείο. Θα το βοηθά σε νομική και λογιστική υποστήριξη, γιατί δεν έχουν και δεν αντέχουν να έχουν όλοι λογιστές. Θα υπάρχει ένα help desk για άμεση υποστήριξη των σωματείων. Θα υπάρξει δημιουργία ενός μουσείου μπάσκετ στην Αθήνα, που θα προσπαθήσουμε να το συνδέσουμε με την ΧΑΝΘ. Θα περιλαμβάνει όλη την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, που θα είναι προσβάσιμο στα παιδιά.

Θα ξαναδώσουμε μεγάλη έμφαση στη Θεσσαλονίκη, που είναι μπασκετομάνα. Η έδρα του γενικού γραμματέα της ΕΟΚ θα είναι στη Θεσσαλονίκη. Θα σχηματιστεί ένα think tank προσωπικοτήτων για να ξέρουμε πού πηγαίνει το μπάσκετ και πού βρισκόμαστε εμείς. Στόχος μας είναι το ελληνικό μπάσκετ να γίνει το κορυφαίο σε όλα τα επίπεδα στην Ευρώπη, όχι μόνο αγωνιστικά. Αυτή η συμβουλευτική επιτροπή θα συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο και πρόεδρος αυτής της επιτροπής θα είναι ο Κωστής Ζομπανάκης.

Όλες οι προτάσεις θα περνάνε από το Δ.Σ. Το Μάρτιο θα υπάρξει γενική συνέλευση των σωματείων, θα συμμετέχουν όλα τα σωματεία. Εκεί θα υπάρξει αλλαγή του καταστατικού, ένα σύγχρονο οργανόγραμμα, ένα πλαίσιο μεταγραφών και εθνικών κατηγοριών, ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας και συνεργασίας με τους εκπροσώπους των παικτών και αρκετές ακόμη ρυθμίσεις που θα μας πάνε στο μέλλον.

Ένα σημαντικό κομμάτι είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Ξεχάστε τα χαρτιά, όλα θα είναι ψηφιακά και με πλήρη διαφάνεια. Αυτό σημαίνει ψηφιακές μεταγραφές, αυτοματοποιημένες, ψηφιακό φύλλο αγώνα, διασύνδεση ΕΟΚ με ενώσεις, ομάδες και παίκτες σε μια ευθεία γραμμή. Όλα τα γήπεδα στοχεύουμε μετά από τρία χρόνια να έχουν αυτοματοποιημένο live streaming, χωρίς να χρειάζεται ένας άνθρωπος να τραβά. Στόχος μας είναι την 1η Ιουνίου του 2024 τα πάντα να γίνονται από ένα κινητό. Αν δεν τα κάνουμε έτσι, έχουμε μείνει πίσω. Περιμένουμε να έχουμε μια πλήρως ψηφιοποιημένη ομοσπονδία.

Η ουσία μας είναι το αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο τώρα είναι παρωχημένο. Δεν είναι θέμα χρημάτων, αλλά διαδικασιών και ανθρώπων. Θα υπάρχει ομάδα εργασίας για τη γραφή της ελληνικής σχολής μπάσκετ. Το πρώτο κομμάτι θα είναι τεχνικό, για να παίζουν πολλούς αγώνες τα παιδιά και να τα προσελκύσουμε στο άθλημα. Το δεύτερο κομμάτι είναι να βγάλουμε σωστούς ανθρώπους στην κοινωνία. Είναι το αξιακό κομμάτι στο playbook, τι σημαίνει ομαδικότητα, πειθαρχία και σεβασμός. Αυτό θα είναι πολύ πιο σημαντικό από το να μάθουν να βάζουν την μπάλα στο καλάθι. Αυτό θα ελέγχεται και θα βαθμολογείται στις ακαδημίες. Θα υπάρχει συνεχής εκπαίδευση των προπονητών, κάτι που είναι ανάγκη να προωθήσει η ΕΟΚ. Το μπάσκετ είναι ενιαίο και θα συνεργαστούμε προς μία νέα κατεύθυνση. Να μας κάνει ξανά περήφανους από ένα παιδί έξι ετών μέχρι τον Αντετοκούνμπο. Θα υπάρχει ένα δίκτυο ομοσπονδιακών προπονητών, που θα πηγαίνουν αυτοί στα σωματεία. Ένα παιδί σε ένα νησί θέλει την ίδια προσοχή με ένα παιδί σε μια μεγάλη ομάδα. Το δίκτυο αυτό θα πηγαίνει σε κάθε γωνία της Ελλάδας σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα μιλά με τα σωματεία, θα καταγράφει τα πάντα και θα υπάρχει συνεχής επικοινωνία και εξέλιξη. Επίσης θα υπάρχουν τα πρωταθλήματα των ενώσεων και διασύνδεση των αναπτυξιακών με στελέχωση των εθνικών ομάδων. Όλα αυτά με ισονομία, αξιοκρατία και διαφάνεια.

U18

Για τις ομάδες που έχουν ανήλικους αθλητές και αθλήτριες, από 1/11/2021 θα υπάρχει κατάργηση όλου του κόστους για δελτία και αυτοκόλλητα. Από 1/1/2022 κατάργηση του κόστους συμμετοχής ομάδων, το παράβολο που δίνουν και των εντύπων μεταγραφών. Από 1/3/2022 κατάργηση κόστους διαιτητών και κριτών, που τα αναλαμβάνει η ΕΟΚ. Το κόστος αυτό είναι ετησίως 800.000 ευρώ. Επίσης υπάρχει ένα κόστος μετακινήσεων των ομάδων που είναι πολύ υψηλό στα αναπτυξιακό. Γίνεται αναλυτική μελέτη γι’ αυτό και θα είμαστε έτοιμοι τον Φεβρουάριο του 2022 να υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο σταδιακής κάλυψης. Το πλάνο θα λέει σε χρονοδιάγραμμα τριετίας με τι ρυθμό θα καλυφθούν αυτά τα έξοδα. Από 1/1/2022, όλα τα κόστη των ενώσεων, μισθοδοσίες, ενοίκια, πάγια κλπ, τα αναλαμβάνει πλήρως η ΕΟΚ. Ετήσιο κόστος 900.000 ευρώ.

Για τις ομάδες που έχουν ενήλικες αθλητές τοπικών πρωταθλημάτων: Από 1/1/2022 κατάργηση κόστους δελτίων, αυτοκόλλητων και συμμετοχών. 1/7/2022, πλήρης κάλυψη κόστους διαιτησίας από πλευράς ΕΟΚ για όλα τα τοπικά πρωταθλήματα. Ετήσιο κόστος γύρω στις 500.000 ευρώ. Για το κόστος μετακινήσεων εδώ γίνεται μελέτη. Τον Φεβρουάριο 2022 θα υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο σταδιακής κάλυψης.

Στις Εθνικής κατηγορίες, η πρότασή μας είναι πλήρης αναδιάρθρωση μετά από διαβούλευση με τις ομάδες στις 30/11/2021. Στόχος είναι σε βάθος τετραετίας σταδιακή μείωση από τις 130 ομάδες ανδρών στις 70. Θα έχουμε έτσι ενίσχυση τοπικών πρωταθλημάτων που είναι πλήρως διαλυμένα, οικονομικά βιώσιμες ομάδες εθνικών κατηγοριών και ομάδες με ποιοτικά χαρακτηριστικά στο ρόστερ τους. Θα χρησιμοποιήσουμε στο μάρκετινγκ κεντρικές χορηγίες, θα υπάρχουν ονοματοδοσίες και θα αξιοποιήσουμε πλήρως το εργαλείο του live streaming.

Στόχος και πρόθεσή μας είναι να υπάρχει κάλυψη της Α2 από την δημόσια τηλεόραση, το ίδιο και για την Α1 Γυναικών. Στις 30/11 θα υπάρχει πλήρες χρονοδιάγραμμα κάλυψης για το κόστος στις διαιτησίες εθνικών κατηγοριών, που είναι 500.000 ευρώ. Τον Φεβρουάριο του 2022 θα υπάρχει κι εδώ πλάνο για το πότε και πώς μπορεί να καλυφθεί το κόστος μετακινήσεων.


Μπάσκετ Γυναικών

Θα είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι, με διπλάσια υποστήριξη. Υπεύθυνη είναι η κα. Κωνσταντινίδου και ο κ. Βασιλειάδης, ειδικός σύμβουλος θα είναι ο κ. Δικαιουλάκος. Θα πρέπει να πάμε σε αναδιάρθρωση πρωταθλημάτων σε βάθος τριετίας, ενώ θα υπάρχει All Star Weekend Γυναικών, 12-13 Φεβρουαρίου του 2022.

3X3

Είναι ένας ξεχωριστός πυλώνας. Έχουμε μαραθώνιο μπροστά μας, αλλά θα αρχίσουμε με 100άρι. Θα αρχίσουμε με ένα καλοκαιρινό τουρνουά 3×3. Θα υπάρχει έκρηξη ενδιαφέροντος τα επόμενα χρόνια. Θα υπάρχει στενή επαφή με την FIBA και θα μας υποστηρίξουν στο κομμάτι αυτό.

Κύπελλο Ανδρών

Φέτος η πρότασή μας θα είναι να γίνει Final Four. Του χρόνου στόχος μας είναι να υπάρξει Κυπελλούχος ερασιτεχνικών σωματείων, που θα συμμετέχει ο νικητής μαζί με επτά ομάδες της Α1 Ανδρών στο Final 8, τις πρώτες επτά του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος της Basket League.

ΕΣΑΚΕ

Οι σχέσεις μας πρέπει να είναι ισότιμες. Κοινός στόχος μας είναι ο Έλληνες αθλητής, ώστε να μπορεί να παίξει και στην Εθνική Ανδρών. Εκεί θα έχουμε απόλυτη συνεργασία.

Ομοσπονδιακός προπονητής

Η πρότασή μου στο ΔΣ, γιατί έχει υπάρξει ήδη επικοινωνία μαζί του, θα είναι να είναι ομοσπονδιακός προπονητής για το Ευρωμπάσκετ ο κ. Ιτούδης. Έχουν γίνει όλες οι σωστές διαδικασίες, ελπίζουμε να το κατανοήσουν όλες οι πλευρές και η ΤΣΣΚΑ, το πόσο σημαντικό θα ήταν να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας ο κ. Ιτούδης. Θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Το ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι διχασμένο κι αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα που όλοι τα βλέπουμε και τα κατανοούμε. Εμείς ως ΕΟΚ είμαστε υπέρ της ένωσης κι αυτό θα επιδιώξουμε. Είμαστε όμως ρεαλιστές, αυτή τη στιγμή οι προπονητές δεν μπορούν να συμμετάσχουν στα παράθυρα. Θα ήταν εντυπωσιακό, πραγματικά, μια ομάδα να άφηνε τον προπονητή της στα παράθυρα. Έτσι, επειδή η Εθνική είναι μια ολότητα, δεν χωρίζεται σε παράθυρα και τελικές φάσεις, το ποιος θα αναλάβει προπονητής στα παράθυρα θα είναι από έναν διάλογο μεταξύ του ΔΣ της ομοσπονδίας και του ομοσπονδιακού προπονητή. Η Εθνική είναι μια ολότητα και μια συνέχεια.

Διαιτησία

Το θέμα της διαιτησίας δεν είναι το μεγαλύτερο, το αναπτυξιακό είναι γιατί υπάρχει τεράστιο κενό Η τρύπα στη δεκαετία θα υπάρχει. Θέλω να ευχαριστήσω την ΚΕΔ που λειτουργούσε μέχρι σήμερα και όριζε τους διαιτητές. Η πρότασή μου θα είναι η εξής: ειδικός σύμβουλος και υπεύθυνος διαιτητών/κριτών να είναι ο Χρήστος Χριστοδούλου, που έθεσε την παραίτησή του στην ΚΕΔ. Η ΚΕΔ θα είναι τριμελής. Πρότασή μου είναι να είναι πρόεδρος ο Νίκος Πιτσίλκας και μέλη ο Κωνσταντίνος Μουζάκης και ο Νίκος Μπήτης. Παράλληλα θα υπάρχει σώμα παρατηρητών, που θα αξιολογούν και θα υπάρχει εσωτερικό ranking. Αυτό θα αρχίσει από την Basket League και θα πάει και στις άλλες κατηγορίες. Υπεύθυνος για την εκπαίδευση και το σώμα παρατηρητών θα είναι ο κ. Χριστοδούλου, που θα έχει αγαστή συνεργασία με την ΟΔΚΕ.

Η επόμενη μέρα δεν φαντάζει εύκολη, είναι δύσκολη. Το ελληνικό μπάσκετ πρέπει να γίνει νούμερο ένα. Όχι νούμερο δύο. Για να συμβεί αυτό πρέπει όλο το ελληνικό μπάσκετ να είναι ενωμένο. Θα είμαι με όλους, όχι με τον έναν. Πρέπει να είμαστε όλοι μια ομάδα για να προστατέψουμε το άθλημα και να πάμε στην επόμενη μέρα το μπάσκετ. Για να είμαστε πρώτοι πρέπει να πάμε όλοι μαζί. Αν έπρεπε να βάλω ένα μότο για την τριετία που έχουμε μπροστά μας, θα έλεγα ότι το όραμά μας κι αυτό που πρεσβεύουμε πέρα από τίτλους είναι το εξής: το μπάσκετ ενώνει. Εγώ δεν ξέρω κανένα μπάσκετ που χωρίζει. Και δεν ενώνει τους μπασκετικούς, ενώνει την κοινωνία. Έχουμε τόσα να μας χωρίζουν στη ζωή μας. Ας βρούμε κι ένα που μας ενώνει. Είναι εύκολο να βρεις τι σε χωρίζει από τον άλλο. Το δύσκολο είναι να βρεις αυτό που σε ενώνει με τον άλλο”.

Στη συνέχεια ο κ. Λιόλιος απάντησε ερωτήσεις εκπροσώπων του Τύπου:

Αν ο Νίκος Πιτσίλκας θα φύγει από την VTB League: «Ο κ. Πιτσίλκας δεν φεύγει από την VTB League, αλλά έχει πάρει άδεια».

Για το ποιος είναι υπεύθυνος Εθνικών Ομάδων: «Υπεύθυνος των εθνικών ομάδων είναι ο Δήμος Ντικούδης. Όλες οι δομές των εθνικών ομάδων θα έχουν μια κοινή φιλοσοφία και το αναπτυξιακό μας θα συνδέεται απόλυτα με το μπάσκετ που θα παίζουν οι εθνικές ομάδες. Αν οι προπονητές των εθνικών ομάδων θα είναι ενεργοί είναι κάτι πάρα πολύ πιθανό, αλλά δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο ακόμη».

«Ομάδες ανέβαιναν με ένα τηλεφώνημα. Εμείς δεν θα είμαστε παράτυποι σε τίποτα. Μην περιμένετε ότι κάποια λάθη που έγιναν θα τα διορθώσουμε με άλλα λάθη.

Σε ποια κατάσταση βρήκατε τα οικονομικά και αν βρήκατε κάποιες δεσμευτικές για εσάς συμβάσεις: «Διαφάνεια θα υπάρχει απόλυτη. Λογοδοτούμε, τα χρήματα δεν είναι του Λιόλιου, αλλά των σωματείων. Είναι χρήματα ιερά. Βρήκαμε κάποιες παράτυπες συμβάσεις. Αυτό το έκριναν και οι εκλογές. Τα σωματεία μάς έδωσαν λευκή επιταγή να αλλάξουμε τα πράγματα. Δεν υπάρχει περίπτωση να κρατήσουμε παράτυπες συμβάσεις.

Για το ρόλο και τις συζητήσεις με τον Βασίλη Σπανούλη: “Στο διάστημα αυτών των 16 ημερών είχαμε πολλές συναντήσεις. Συναντήθηκα και με τον Βασίλη Σπανούλη, όπως και με άλλους. Είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Αν δεν έκανε μπάσκετ, θα έκανε κάτι πολύ σπουδαίο. Είμαι σίγουρος πως στο μέλλον θα κάνει κάτι πολύ μεγάλο. Αυτό που πρέπει να βρεθεί είναι ο κατάλληλος χρόνος για να κάνει αυτό το κάτι πολύ μεγάλο”.

Για τον Δημήτρη Ιτούδη κι αν υπάρχει plan b: “Στο δικό μου μυαλό υπάρχει και plan b και plan c. Όμως δεν είναι plan a. Για το χρονικό διάστημα της συνεργασίας μας, δεν υπάρχει στο μυαλό μας περίπτωση για μονοετή συνεργασία. Εμείς λειτουργούμε με πλάνο τριετίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο στόχος είναι να ξαναβγούμε στους δρόμους. Όπως λέει και ένα τραγούδι ‘Όποιος στον πόλεμο πάει για να πεθάνει, για πόλεμο δεν κάνει’. Πρέπει να βάζεις υψηλούς στόχους για να πετύχεις”.

Για το Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδας Ανδρών: “Οι επτά ομάδες του Final 8 θα προκύπτουν από την κατάταξη του πρώτου γύρου στο πρωτάθλημα, τύπου ACB, Για να έχει αξία και ο πρώτος γύρος της Basket League”.

Για το πως θα βρεθούν χρήματα για να γίνουν πράξη όσα έχει στο πλάνο του: “Το πώς θα βρω λεφτά είναι η δουλειά μου. Θα κόψω το λαιμό μου. Το πιο σημαντικό είναι να ανεβάσεις το προϊόν. Πρέπει να είναι καθαρό για να έρθει και ο χορηγός. Υπάρχουν πολλά εργαλεία από ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν γιατί βλέπουν μια υγιή κατάσταση. Ένας νέος κύκλος αρχίζει και σε αυτόν θέλουν πολλοί να είναι παρόντες για να βοηθήσουν. Έχω βγάλει το χρονοδιάγραμμα, δεν είναι στην τύχη. Εκτίθεται σε αυτό, αυτό θέλω, να με ελέγξετε. Το όλοι μαζί δεν είναι λόγια, αλλά πράξεις. Αν κάποιος δεν θέλει, όποιος δεν πάει ενωμένος με τους υπόλοιπους, η ιστορία θα τον αφήσει πίσω. Όταν θες να μεγαλώσεις το μπάσκετ, πρέπει να συνεργάζεσαι. Στο ΔΣ δεν υπάρχουν παρατάξεις, αλλά μια ομάδα που αγωνιά για το μπάσκετ. Υπήρχε το πυραμοειδές μοντέλο με τον πρόεδρο να διατάζει τους από κάτω. Εμείς πρεσβεύουμε το μοντέλο της ανεστραμμένης πυραμίδας. Αυτός που ηγείται δεν διατάζει. Είμαι παιδίατρος και έχω μάθει ότι τα παιδιά δεν ακούνε, αλλά βλέπουν. Αν μας βλέπουν σκοτωμένους, τι μήνυμα θα περάσουμε; Σε αυτό το κομμάτι θέλω και σας. Η Εθνική δεν είναι ομάδα, είναι ομάδα όλων. Η ομοσπονδία είναι όλων. Για να ενώσουμε τις μεγάλες ομάδες πρέπει να ενωθούμε πρώτα εμείς. Το μέλλον είναι η ένωση κι όποιος δεν το καταλάβει, θα μείνει πίσω”.

Για τον Γιώργο Βασιλακόπουλο: “Το όραμά μου δεν είναι να μείνω για πολλά χρόνια, αλλά να δημιουργήσω τις συνθήκες ώστε ο επόμενος που θα έρθει να κάνει ακόμη καλύτερα πράγματα. Συναντήθηκα με τον κ. Βασιλακόπουλο, είναι πολύ σημαντικό να παίρνεις από την εμπειρία ανθρώπων και τα καλά τους στοιχεία. Λάθη θα κάνουμε. Για να κάνουμε ένα σωστό, πρέπει να κάνουμε πέντε λάθη. Αν δεν θέλετε να κάνω λάθη, να μην κάνω τίποτα. Προτιμούμε να μετανιώσουμε για λάθη μας, παρά γι’ αυτά που δειλιάσαμε να κάνουμε. Με τον κ. Βασιλακόπουλο θα ξανασυναντηθώ, θα πάρω όσα περισσότερα πράγματα μπορώ ως εμπειρία και γνώση. Αυτό είναι κομμάτι της περιουσίας του”.

Για το αν είναι εφικτό η ομοσπονδία να ανταποκριθεί στο οικονομικό κόστος των εξαγγελιών του βάσει των συνθηκών της αγοράς: «Ναι! Είμαι στην αγορά και είμαι καλός με τα νούμερα. Δεν πρόκειται να εκτεθώ σε κάτι που θα γίνει. Το μπάσκετ είναι αεροπλάνο, που τα τελευταία χρόνια έγινε αυτοκινητάκι. Θα ξαναγίνει αεροπλάνο και σύντομα. Η προϋπόθεση είναι η ενότητα, όχι ο διχασμός. Αν δεν το κάνουμε, θα μας απορρίψει η κοινωνία».

Για τον προπονητή της Εθνικής Γυναικών: «Σύμβουλος για την ανάπτυξη του αθλήματος είναι ο κ. Δικαιουλάκος. Οι αποφάσεις θα ληφθούν από τους αρμόδιους, θα έρθουν ως προτάσεις στο ΔΣ και θα σας το πούμε».

Για το Αναπτυξιακό και τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα: «Τα παιδιά πια δεν παίζουν πολλούς αγώνες. Όχι μόνο στα νησιά, αλλά και στις κορασίδες και τις νεάνιδες. Σε κάποιες πόλεις δεν υπάρχει τίποτα και όλοι ξέρουμε γιατί λειτουργεί έτσι. Η ομοσπονδία ήταν απούσα. Θα πάμε σε πλήρη αναδόμηση. Τα παιδιά πρέπει να δίνουν αγώνες. Τα μίνι παίζουν έξι αγώνες όλη τη χρονιά! Δεν ντρεπόμαστε λίγο! Αυτό δεν είναι αναπτυξιακό. Είμαι έξαλλος με αυτά που γίνονται και που κανένας δεν παρενέβη σε αυτά που γίνονται. Ας μη βγάλουμε ποτέ αθλητές. Ανθρώπους στην κοινωνία θα βγάλουμε; Πού είναι η λέξη σεβασμός; Δεν είναι μόνο ο αριθμός, αλλά και η ποιότητα αυτού που κάνουμε. Η ομοσπονδία θε ελέγχει και θα πιστοποιεί. Δεν μπορεί ο καθένας να έχει μια ομοσπονδία. Ο προπονητής είναι παιδαγωγός. Έχει ελέγξει ποτέ η ομοσπονδία αν ο προπονητής σε μια ακαδημία είναι παιδαγωγός; Θα έπρεπε να ντρεπόμαστε. Θα πρέπει τα παιδιά να παίζουν κάθε Σαββατοκύριακο, με κόστος της ομοσπονδίας. Κάθε παράγοντας δίνει σε μας κάτι πολύτιμο, το χρόνο του. Η περιουσία της ομοσπονδίας είναι οι παράγοντες που αφιερώνουν το χρόνο τους. Θα κινηθούμε βάσει αξιών και αρχών. Έπαιξα κι εγώ μπάσκετ. Δεν μου φαίνεται, αλλά έπαιξα. Δεν ήμουν σπουδαίος αθλητής, της πλάκας ήμουν, αλλά αγάπησα τόσο το μπάσκετ που σήμερα είμαι εδώ. Οι ακαδημίες θα αναδείξουν όχι μόνο τους επόμενους παίκτες, αλλά τους επόμενους προπονητές, τους επόμενους παράγοντες, τους επόμενους διαιτητές, τους επόμενους φιλάθλους, που δεν θα είναι χούλιγκαν. Αυτό έχουμε ανάγκη».

Για την ΚΕΔ κι αν θα είναι έμμισθες ή όχι οι θέσεις: “Έχουμε ξεχωρίσει στην οργάνωση της ομοσπονδίας το διοικητικό από το operations. Όσοι είναι στη διοίκηση δεν παίρνουν λεφτά, παρά μόνο κάποια οδοιπορικά. Εγώ δεν είχα μισθό στον Προμηθέα, πώς μπορώ να έχω τώρα; Οι αιρετοί δεν έχουν έσοδα καθόλου. Όλοι οι εργαζόμενοι, το operations, είναι έμμισθοι. Έτσι και στην ΚΕΔ. Η εθελοντική εργασία είναι απαράδεκτη. Η διοίκηση θα πρέπει να τους ελέγχει, να υπάρχει ανάληψη ευθυνών. Αυτός που είναι στη διοίκηση βάζει τους στόχους και οι εργαζόμενοι το υλοποιούν, αλλά ελέγχονται και κρίνονται. Εννοείται πως όσοι είναι έμμισθοι θα κρίνονται. Εμπλοκή δεν θα υπάρχει με τη διαιτησία. Όλοι μας θα κρινόμαστε. Αν η Basket League θέλει επαγγελματική διαιτησία πρέπει να το ζητήσει και δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Αν το ζητήσει, να το κουβεντιάσουμε”.

Για το κόστος της αυτόματης λειτουργίας live streaming στα κλειστά: “Δεν είναι πολύ εύκολο, αλλά είναι το μέλλον. Αν δεν αναλάβουν το κόστος τα γυμναστήρια, θα το αναλάβει η ΕΟΚ. Δεν είναι υψηλό το κόστος και θα είναι ένα πάρα πολύ καλό εργαλείο. Πιστεύω πως μπορεί να υλοποιηθεί σε τρία χρόνια. Η κοινωνία προχωρά μπροστά και δεν πρέπει να μείνουμε πίσω. Αν ο κόσμος πληρώνει μια πολύ μικρή συμμετοχή οι ομάδες θα έχουν έσοδα”.

Για τις τέσσερις ξένες στην Α1 Γυναικών: “Δεν είναι ελληνικό μπάσκετ αυτό, ούτε οι έξι ξένοι που έρχονται στην Basket League και άλλοι έξι που αλλάζουν. Δεν συμφωνώ με τον αριθμό αυτό, αλλά πρέπει να φτιάξουμε αθλητές και αθλήτριες. Τόσα χρόνια αυτή η διαδικασία μάς δημιουργούσε τεράστιο κενό. Πρέπει να έχουμε Έλληνες αθλητές υψηλού επιπέδου. Φταίει ότι δεν βγάζουμε Έλληνες παίκτες. Δεν υπάρχει κανένα παραγωγικό μοντέλο. Τα τελευταία δέκα χρόνια προχωράμε με αναθυμιάσεις. Πρέπει να βάλουμε πετρέλαιο ξανά και οι επόμενες διοικήσεις να πατήσουν πάνω στο έργο μας”.

Για τον στοιχηματισμό στο ερασιτεχνικό μπάσκετ: “Για τέτοια φαινόμενα θα είμαι αμείλικτος και δεν θα έχω καμία περιστροφή. Υπάρχουν εισαγγελείς. Ας κάτσουν στην καρέκλα να δούνε πώς είναι”.

Για τα έσοδα: “Φέτος είχαμε έσοδα 3,4 εκατ. ευρώ και τα έξοδα ήταν πιο πάνω από ό,τι έπρεπε. Γίνεται ήδη νοικοκύρεμα. Έχουμε κάνει κάποια μελέτη για τα έσοδα που θα έρθουν από τη φορολόγηση του στοιχήματος και κάποιους χορηγούς, θα υπάρχουν τα απαιτούμενα έσοδα. Οι τουλάχιστον παράτυπες συμβάσεις που υπογράφτηκαν με έναν παράτυπο τρόπο δεν πρόκειται να συνεχιστούν”.

Για τις οφειλές στο ΟΑΚΑ: “Οι οφειλές στο ΟΑΚΑ είναι πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Είμαστε εδώ για να το ρυθμίσουμε και να το αντιμετωπίσουμε. Θα βρούμε την καλύτερη λύση. Θα είμαστε 100% νόμιμοι και υπεύθυνοι έναντι όλων. Αυτό που δεν θα δεχτώ είναι οι προηγούμενες συμφωνίες να μου έχουν δεμένα τα χέρια. Η εντολή που έλαβα ήταν άλλη. Αν ήθελαν να είναι δεμένα τα χέρια κάποιου, δεν θα επέλεγαν εμένα”.

Για τη θητεία της ΚΕΔ: “Όλοι γνωρίζετε ποιος είναι ο κ. Χριστοδούλου, ο κ. Πιτσίλκας, ο κ. Μουζάκης και ο κ. Μπήτης, τόσο διαιτητικά, όσο και ως ήθος. Είμαι περήφανος για αυτές τις επιλογές. Η διαιτησία είναι και θέμα διαδικασίας. Επιτρέπεται να μην γνωρίζουν οι ομάδες τη βαθμολόγηση των διαιτητών; Ισονομία, αξιοκρατία και διαφάνεια”.

Το αν το αναπτυξιακό πρόγραμμα θα εστιάσει και σε παιδιά/ομογενείς από τις ΗΠΑ: «Δεν το είχαμε σκεφτεί αυτό. Η Άννυ Κωνσταντινίδου το έχει σκεφτεί. Η επικοινωνία που έχουμε με την άλλη άκρη του Ατλαντικού πρέπει να αναπτυχθεί. Ήδη στο κομμάτι αυτό υπάρχει ο Ευθύμης Ρεντζιάς, η Άννυ αλλά και άλλα άτομα”.

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: “Είχαμε επαφή, βρεθήκαμε και επικοινωνήσαμε. Είναι fan της Εθνικής, πιο fan από όλους μας. Είναι γεννημένος νικητής και η Εθνική ομάδα που θα γίνει θα είναι μια πολύ δυνατή ομάδα, που θα είμαστε περήφανοι γι’ αυτή. Είναι ενθουσιασμένος με τη συνολική εξέλιξη. Φανταστείτε ότι βγήκε MVP και πήρε πρωτάθλημα, αλλά δεν πέρασε καν από την ομοσπονδία. Αυτό λέει πολλά, σε πολλά επίπεδα. Είναι ταπεινός, ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να φτάσεις τόσο ψηλά και να μείνεις ταπεινός. Η προσωπικότητά του είναι που τον ξεχωρίζει. Μας κάνει περήφανους που γυρίζει παντού με την ελληνική σημαία. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αξιοποίηση. Κάποτε ήταν ο Γκάλης που μας ενέπνευσε όλους. Το είπε χθες ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ότι ο Γκάλης έδωσε τη σκυτάλη στον Σπανούλη κι αυτός σε εκείνον. Ο Γιάννης είναι φάρος και ο φάρος στις ζωές μας είναι ένας”.

Για το αν θα αξιοποιηθούν Γκάλης και Γιαννάκης: “Είχα επικοινωνία με τον Νίκο Γκάλη και με τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Η ομοσπονδία ενώνει και είναι ανοιχτή σε φάρους. Και θα χαρούμε πολύ αν όλοι αυτοί οι φάροι μαζί ανοίξουν ταυτόχρονα”.

Για το αν θα επιτραπεί δημιουργία Β’ ομάδων και αν θα επιτραπούν ξένοι στις ακαδημίες όπως στην Ισπανία: “Η πρόθεσή μας είναι αυτή, αλλά πάντα σεβόμενοι τον Έλληνα αθλητή. Θα υπάρχουν περιορισμοί. Η ελληνική κοινωνία είναι ανοιχτή, δεν είναι μόνο οι αθλητές που έρχονται από άλλες χώρες. Είναι και οι μετανάστες, παιδιά από άλλες χώρες που έχουν δικαίωμα να παίξουν μπάσκετ. Εμείς αυτό το αγαθό πρέπει να το προστατέψουμε για να μη γίνει εμπορευματοποίηση”.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This