Επιλογή Σελίδας

Του Παναγιώτη Παπαδημητρίου

Το Ροσάριο είναι μια πόλη της Αργεντινής στην επαρχία Σάντα Φε, που ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο, δίχως καμία υπερβολή. Κινείται σε δύο πόλους, της Νιούελς Ολντ Μπόις και της Ροσάριο Σεντράλ.

Η πόλη έχει την φήμη ότι δημιουργεί θρύλους, καθώς είναι ο τόπος που γέννησε τον Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα και τον Λιονέλ Μέσι. Είναι η πόλη, για την οποία ο Ντιέγκο Μαραντόνα είχε δηλώσει πως θα ήθελε να παίξει εκεί ακόμη και χωρίς χρήματα, μόνο και μόνο για να νιώσει τον παλμό των ανθρώπων που κάνουν το Ροσάριο τόσο ξεχωριστό και μαγικό!

Η κόντρα Νιούελς – Σεντράλ

«Λεπροί» εναντίον «καθαρμάτων» ή αλλιώς… Νιούελς εναντίον Σεντράλ. Πρόκειται για το clasico της πόλης του Ροσάριο και για ένα από τα πιο «καυτά» ντέρμπι παγκοσμίως. Η Νιούελς, ιδρύθηκε το 1903 από αποφοίτους του Αγγλικού Εμπορικού Κολλεγίου του Ροσάριο προς τιμήν του διευθυντή Άιζακ Νιούελ, ο οποίος τους είχε μάθει πώς παίζεται το ποδόσφαιρο και θεωρείται, μάλιστα, και ο πρώτος που εισήγαγε το άθλημα στην Αργεντινή.

Η Σεντράλ είναι μία από τις παλαιότερες ομάδες της χώρας, ιδρύθηκε παραμονή των Χριστουγέννων το 1889 και ανήκει στις ομάδες των «Φεροβιάριος» όπως τις αποκαλούν στην Αργεντινή, δηλαδή στα κλαμπ που ιδρύθηκαν από Άγγλους στους σιδηροδρόμους της χώρας. Οι πρώτοι ποδοσφαιριστές της, άλλωστε, ήταν Άγγλοι εργαζόμενοι του σιδηροδρόμου.

Τα παρατσούκλια των δύο ομάδων υπάρχουν από τη δεκαετία του ’20. Οι της Νιούελς, αποκαλούνται «λεπροί» διότι η ομάδα είχε συμμετάσχει σε φιλανθρωπικό αγώνα προς ενίσχυση του τοπικού λεπροκομείου. Η Ροσάριο Σεντράλ είχε αρνηθεί να πάρει μέρος στον αγώνα κι έκτοτε οι φίλοι τους αποκαλούνται «καθάρματα». Έδρα της Νιούελς είναι το Μαρσέλο Μπιέλσα με χωρητικότητα 42.000 θεατών. Το γήπεδο ονομαζόταν παλαιότερα «κολοσσός του Πάρκου». Η Ροσάριο Σεντράλ αγωνίζεται στο Χιγάντε δε Αρογίτο με χωρητικότητα 41.564 ενώ η ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι φίλοι της, είναι ευρέως γνωστή. Η Σεντράλ υπερηφανεύεται για το ότι την υποστήριζε ο Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα ενώ η Νιούελς απαντάει λέγοντας πως έχουν φορέσει την φανέλα της οι καλύτεροι, (Μαραντόνα, Μέσι).

Ο τίτλος του Μετροπολιτάνο το 1974

Η Νιούελς κατέκτησε τον πρώτο της μεγάλο τίτλο το 1974 και μάλιστα μέσα στο γήπεδο της μισητής της αντιπάλου. Oι δύο ομάδες είχαν τερματίσει στην κορυφή των δύο ομίλων του πρωταθλήματος και πήγαν στα πλέι οφ μαζί με την Μπόκα και την Ουρακάν.

Οι «λεπροί »ήθελαν μία ισοπαλία για να αναδειχθούν πρωταθλητές, καθώς είχαν νικήσει τις άλλες δύο ομάδες. Οι γηπεδούχοι ήθελαν νίκη, καθώς είχαν χάσει από την Ουρακάν. Θεωρητικά το ματς θα παιζόταν σε ουδέτερη έδρα, όμως η κληρωτίδα έβγαλε το Γιγάντε δε Αρογίτο, προς απογοήτευση των «μαυροκόκκινων».

Λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, ο Γκαμπρείλ Χοσέ Αρίας έγραψε το 1-0 με πέναλτι για την Σεντράλ. Παίκτες και οπαδοί της Νιούελς έχασαν την αναπνοή τους, αφού ο εφιάλτης γινόταν πραγματικότητα. Η Σεντράλ έκανε το 2-0 στο 69′, με τον Κάρλος Αϊμάρ. Οι παίκτες της Νιούελς όμως μείωσαν και ξανά μπήκαν στο παιχνίδι. Στο 71′ ο Αρμάνδο Καπούρο έδωσε ξανά ελπίδες τίτλου και τελικά, στο 81′, ο Μάριο Σανάμπρια έγραψε το τελικό 2-2, με την Νιούελς να πανηγυρίζει τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της μπροστά στους εμβρόντητους «κανάγιας». Στην πραγματικότητα, το παιχνίδι δεν τελείωσε ποτέ.

Μετά την… τρίτη εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρων, κάποιων για να πανηγυρίσουν και άλλων για να εμποδίσουν τους απέναντι να γιορτάσουν, ο διαιτητής Ουμπέρτο Ντελακάσα αποφάσισε να σφυρίξει τη λήξη, δύο λεπτά πριν συμπληρωθεί η κανονική διάρκεια. Ωστόσο, ο τίτλος είχε κριθεί. Και λίγες μέρες μετά, η Ομοσπονδία τον επισημοποίησε, χαρίζοντας αιώνια δόξα στην ομάδα εκείνη. To ματς έμεινε στην ιστορία με τη φράση «en tu cara y en tu cancha». Στη μούρη σας και στο γήπεδό σας, σε ελεύθερη μετάφραση!

Η διαχρονική καζούρα των «λεπρών»

Το ποδόσφαιρο της Αργεντινής, είναι γεμάτο με παρανοϊκές ιστορίες. Μία από αυτές, διαδραματίστηκε στις 2 Ιουνίου του 1974. Η Νιούελς έκανε το μεγάλο θαύμα και πήρε τον τίτλο, όπως μπορεί να φανταστεί κανείς στην Αργεντινή, το ποδόσφαιρο είναι θρησκεία, το έζησαν στο έπακρο. Τι έκαναν οι της Νιούελς όμως για να κρατούν για πάντα το έπος αυτό στη μνήμη των αντιπάλων τους; Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι τι έγινε στις 2 Ιουνίου του 1974;

Πήραν την εστία του γηπέδου Γιγάντε δε Αρογίτο και συγκεκριμένα εκείνη που βρισκόταν μπροστά στους «Los Guerreros», τους οργανωμένους φίλους της Σεντράλ, την πήγαν έξω από το γήπεδο της Νιούελς  και την άφησαν εκεί σαν, σουβενίρ για να θυμίζει για πάντα στους φίλους της Νιούελς εκείνο το απόγευμα και την επίσκεψη τους στους «γείτονες» τους, την Σεντράλ το 74’.

Οι «κανάγιας», πάντως, έλεγαν ότι το πρωτάθλημα δεν εξελίχθηκε κανονικά, καθώς μετά τη 12η αγωνιστική κάποιες ομάδες έδωσαν παίκτες τους στην Εθνική Αργεντινής, ενόψει της προετοιμασίας για το Μουντιάλ του 1974. Η Ουρακάν και η Σεντράλ, οι πρωταθλητές του προηγούμενου έτους, είχαν σημαντικές απώλειες…

Πηγή: Fanatico

Pin It on Pinterest

Shares
Share This