Επιλογή Σελίδας


Του Δημήτρη Μπίζα

Το πρωτάθλημα της Formula 1 έχει σημαδευθεί από ατυχήματα που έχουν φέρει τα πάνω-κάτω, γεννώντας και κόντρες μεταξύ οδηγών. Σε μια παλαιότερη εποχή, ίσως στο ατύχημα που συνέβη μεταξύ Hamilton και Verstappen να μην είχε δοθεί τόση έκταση. 

Όπως και να έχει αξίζει να θυμηθούμε πέντε αντίστοιχες περιπτώσεις από τον μαγικό κόσμο της Formula 1.

Grand Prix Αυστραλίας 1986

Το 1986 έμοιαζε η χρονιά του Nigel Mansell.

Ο βετεράνος πλέον Βρετανός, βρισκόταν στη Williams και είχε επιδοθεί σε μία τρομερά έντονη μάχη με τον Alain Prost, τότε στη McLaren.

Στο Grand Prix στους δρόμους της Αδελαΐδας, ο Mansell ξεκινούσε τον αγώνα με διαφορά 6 βαθμών από τον Γάλλο, ενώ ένα βαθμό πίσω ήταν κι ο teammate του στη Williams, Nelson Piquet. Για να γίνει πρωταθλητής, χρειαζόταν να τερματίσει 3ος.

Η ατυχία, όμως, χτύπησε τον Βρετανό, που στον 63ο γύρο είδε το ελαστικό του να κλατάρει, που τον οδήγησε σε πρόωρη εγκατάλειψη και την απώλεια του παγκόσμιου πρωταθλήματος, το οποίο φυσικά κατέληξε στα χέρια του Prost.

Grand Prix Ιαπωνίας 1989

Ποιος δεν γνωρίζει, ή αν έζησε δεν θυμάται, την πρώτη από τις δύο κορυφώσεις της διαχρονικής μάχης ανάμεσα στον Ayrton Senna και τον Alain Prost;

Στον προτελευταίο αγώνα του 1989 στη Suzuka, οι δύο οδηγοί της McLaren βρίσκονταν μόνοι τους στη μάχη του τίτλου. Ο Senna έπρεπε να κερδίσει έναν εκ των δύο αγώνων που έμεναν, για να μπορέσει να στεφθεί για δεύτερη συνεχόμενη φορά πρωταθλητής.

Ο Senna κατετάγη πρώτος, αλλά στην εκκίνηση έχασε την πρωτοπορία του αγώνα, ίσως και γιατί οι αγωνοδίκες είχαν αλλάξει το πού βρίσκεται η θέση της pole position στο grid, στην ακάθαρτη πλευρά της πίστας. Σε κάθε περίπτωση, ο Prost ηγείτο του αγώνα, μέχρι που στον 46ο γύρο, όλα άλλαξαν.

Στο Casio Triangle, το σικέιν στο τέλος του γύρου, ο Senna βούτηξε από την εσωτερική του Prost για να περάσει τον μεγάλο του αντίπαλο, με αποτέλεσμα οι δύο να χτυπήσουν και να μείνουν στάσιμοι στη μέση της πίστας.

Κι ενώ ο Prost εγκατέλειψε, βγαίνοντας από το μονοθέσιό του, ο Senna ζήτησε από τους κριτές βοήθεια για να συνεχίσει, και έκοψε το σικέιν για να επιστρέψει στον αγώνα, τον οποίον στο τέλος κέρδισε κιόλας, προσπερνώντας τον Alessando Nannini.

Οι αγωνοδίκες, όμως, ακύρωσαν τη νίκη του, κρίνοντας πως δεν επέστρεψε σωστά στην πίστα με το συμβάν με τον Prost, ενώ η FISA του επέβαλε ποινή έξι μηνών αποκλεισμού από τους αγώνες και 100.000 λιρών Αγγλίας, χάνοντας τον τίτλο ολοκληρωτικά.

Grand Prix Ευρώπης 1997

Η μάχη των Michael Schumacher και Jacques Villeneuve, έχει περάσει στην ιστορία ως μία από τις πιο ιδιαίτερες και γεμάτες δράμα στην πορεία του σπορ. 

Οι δύο άντρες είχαν έντονο κίνητρο για εκείνη τη χρονιά. Ο Schumacher πάλευε στην τρίτη του χρονιά με τη Ferrari να την επαναφέρει στις επιτυχίες. Ο Villeneuve ήταν ο νεαρός με τις επιτυχίες στις ΗΠΑ, που λίγο έλειψε να γίνει πρωταθλητής ως rookie το ’96.

Η μονομαχία για το πρωτάθλημα έφτασε στον τελευταίο αγώνα της σεζόν, στη Χερέθ, με τον Γερμανό μπροστά στη βαθμολογία για έναν πόντο.

Η στιγμή της επαφής τους στη μεταξύ τους μάχη, όταν ο Villeneuve θέλησε να περάσει τον Schumacher, ήρθε στον 48ο γύρο. Ο Καναδός τα κατάφερε, αλλά όχι προτού ο Γερμανός στρίψει επάνω του, με αποτέλεσμα να βγει στην αμμοπαγίδα και τελικά να εγκαταλείψει, σε μία κίνηση που ακόμα και σήμερα αποτελεί σημείο έντονης αντιπαράθεσης.

Ο οδηγός της Williams τερμάτισε τον αγώνα με πρόβλημα στην μπαταρία του κινητήρα, αλλά και μόνο που κατάφερε να τερματίσει αρκούσε για να στεφθεί πρωταθλητής. Στον αντίποδα, 

Grand Prix Βραζιλίας 2008

Το 2021 δεν σηματοδοτεί την πρώτη φορά στην καριέρα του Lewis Hamilton που ο Βρετανός βρίσκεται σε μία κλειστή μάχη για το πρωτάθλημα.

Το 2008, ο Hamilton έδινε μία μάχη από τα παλιά με τον Felipe Massa, αναβιώνοντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την κόντρα McLaren και Ferrari.

Όλα θα κρίνονταν στο Interlagos, στη Βραζιλία, την πατρίδα του Massa, με τον ίδιο να πρέπει να κερδίσει και να έχει τον Hamilton εκτός πεντάδας για να στεφθεί πρωταθλητής, αφού πήγαινε στο Σάο Πάολο με βαθμολογικό μειονέκτημα.

Όσα έπρεπε να κάνει εκείνος, τα έκανε. Κέρδισε στην πατρίδα του, και για 8 δευτερόλεπτα, ήταν στην κορυφή του κόσμου.

Στη Juncao, όμως, στον τελευταίο γύρο, ο Hamilton πέρασε τον Timo Glock, που υπό βροχή είχε μείνει στην πίστα με στεγνά ελαστικά, και ανέβηκε 5ος, για να γίνει πρωταθλητής στο νήμα.

Οι σκηνές με τον Massa να σπαράζει στο βάθρο και τον Hamilton να πανηγυρίζει έξαλλος από κάτω, είναι χαραγμένες στις μνήμες όσων τις έζησαν, και απαθανατισμένες σε φωτογραφικούς φακούς και τηλεοπτικές κάμερες, ως διαχρονική υπενθύμιση της σκληρότητας του σπορ, αλλά και της εξιλέωσης που φέρνει.

Grand Prix Ισπανίας 2016

Η «ενδοοικογενειακή» μάχη στη Mercedes το 2016, ανάμεσα σε Hamilton και Rosberg, κορυφώθηκε στο Ισπανικό Grand Prix εκείνης της χρονιάς.

Με τον Γερμανό να έχει κάνει το απόλυτο 4/4 νίκες στους πρώτους αγώνες εκείνης της χρονιάς, είχε κάθε ευκαιρία να συνεχίσει σε αυτό το σερί και στη Βαρκελώνη. 

Στον πρώτο κιόλας γύρο, όμως, και με τον Rosberg μπροστά, ο Hamilton τον κυνήγησε με μανία για να πάρει τα πρωτεία, με ολέθρια αποτελέσματα. Οι δύο στριμώχθηκαν αλλάζοντας γραμμές, ο Βρετανός πάτησε στο γρασίδι, και συμπαρέσυρε τον teammate του, οδηγώντας στην ταυτόχρονα εγκατάλειψή τους.

Έκτοτε, η σχέση τους συνέχισε να είναι το ίδιο έντονη, με τριγμούς και προστριβές, αλλά η πλάστιγγα είχε γείρει ψυχολογικά υπέρ του Rosberg, που στο τέλος στέφθηκε πρωταθλητής, προτού αποχωρήσει τον ίδιο χρόνο. 

Πηγή: Car & Driver

Pin It on Pinterest

Shares
Share This