Επιλογή Σελίδας


Από την Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021 θα επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, η παρουσία θεατών σε αγώνες που διεξάγονται σε ανοικτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα.

«Με συντεταγμένα και σταθερά βήματα επιστρέφουμε στην πλήρη κανονικότητα και στον αθλητισμό» επισήμανε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, υπογραμμίζοντας ότι «έπειτα από δεκαεπτά μήνες οι εξέδρες στα ανοικτά και κλειστά γήπεδα θα αποκτήσουν ξανά ζωή και παλμό, κάτι εντελώς αναγκαίο για την ολοκληρωμένη διεξαγωγή των αγώνων, για την προσπάθεια και τον κόπο των αθλητών» και τόνισε:

«Η στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές της αθλητικής οικογένειας, που έχει αποδείξει πόσο καλά ξέρει να προσπαθεί και να πειθαρχεί για την επίτευξη κάθε στόχου, είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσει στην πιστή εφαρμογή των πρωτοκόλλων, που είναι κρισιμότατος παράγοντας επιτυχίας του εγχειρήματος. Δεν έχουμε απαλλαγεί από την πανδημία, αλλά καθημερινά κερδίζουμε και μια επιπλέον μάχη εναντίον της. Κι είναι ακόμα μία νίκη η επιστροφή των εμβολιασμένων φιλάθλων στα γήπεδα, εφόσον τηρηθούν στο ακέραιο όλα τα προβλεπόμενα μέτρα».

Στη σημερινή, λοιπόν, Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 3117, 16/07/2021) για τα «έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας» προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Από τις 19 Ιουλίου 2021 επιτρέπεται η παρουσία θεατών σε αγώνες ατομικών και ομαδικών αθλημάτων, σε ανοικτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Για ανοικτές εγκαταστάσεις με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 80% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 25.000 θεατές.
  • Για ανοικτές εγκαταστάσεις χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 60% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 10.000 θεατές.
  • Για κλειστές εγκαταστάσεις με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 80% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 8.000 θεατές.
  • Για κλειστές εγκαταστάσεις χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 60% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 3.000 θεατές.

Η δυνατότητα παρουσίας θεατών υφίσταται αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους θεατές ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο και έως 5% του μέγιστου επιτρεπτού αριθμού θεατών για μη εμβολιασμένους ανήλικους έως δεκαπέντε (15) ετών.

  • Οι ανήλικοι άνω των δώδεκα (12) και έως δεκαπέντε (15) ετών προσκομίζουν PCR Test εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών ή Rapid Test εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών προ της διεξαγωγής του αγώνα.
  • Οι ανήλικοι έως και δώδεκα (12) ετών επιτρέπεται να εισέρχονται και με αρνητικό Self Test που έχει διενεργηθεί την ημέρα του αγώνα.

Ο έλεγχος γίνεται στις εισόδους των αθλητικών εγκαταστάσεων με τη χρήση ψηφιακής πλατφόρμας αναγνώρισης για πιστοποιητικά εμβολιασμού, PCR και Rapid Tests και, όπου υπάρχει η δυνατότητα, διενεργείται αντίστοιχος έλεγχος και κατά την έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στο γήπεδο.

Οι εργαζόμενοι στους αθλητικούς χώρους κατά τη διεξαγωγή των αγώνων, που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, προσκομίζουν PCR Test εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών ή Rapid Test εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών προ της διεξαγωγής του αγώνα.

ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Εάν πριν ή κατά τη διάρκεια διεξαγωγής αθλητικού αγώνα, ο αλυτάρχης ή ο παρατηρητής ή ο κομισάριος του αγώνα διαπιστώσει ότι παραβιάζεται το υγειονομικό αγωνιστικό πρωτόκολλο ως προς τον αριθμό των παρευρισκόμενων στις κερκίδες ή στον περιβάλλοντα χώρο, υποχρεούται να μην επιτρέψει την έναρξη ή, αν έχει ξεκινήσει, να διακόψει τον αγώνα.

Για την εφαρμογή του συγκεκριμένου εδαφίου, προηγείται ειδοποίηση από τα μεγάφωνα και εφόσον δεν υπάρξει συμμόρφωση εντός δεκαπέντε (15) λεπτών, ο αγώνας αναβάλλεται ή διακόπτεται.

Τα περιστατικά αυτά αναγράφονται στο φύλλο αγώνα ή σε ειδική έκθεση και αποστέλλονται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού εντός δέκα (10) ημερών.

Ειδικά για τις περιπτώσεις παράβασης των κανόνων της παρούσας ως προς τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό θεατών ή την ιδιότητα αυτών (εμβολιασμένοι, ανήλικοι, νοσήσαντες κ.λπ.), ισχύουν οι κάτωθι διοικητικές κυρώσεις:

Ανοικτές εγκαταστάσεις με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων:

Επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ στη γηπεδούχο ομάδα και απαγόρευση εισόδου θεατών στη θύρα ή στις θύρες όπου διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις για μία (1) αγωνιστική.

Σε περίπτωση υποτροπής, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ στη γηπεδούχο ομάδα και γενική απαγόρευση εισόδου θεατών για μία (1) αγωνιστική.

Σε τρίτη παράβαση, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ και γενική απαγόρευση εισόδου θεατών για δύο (2) αγωνιστικές.

Ανοικτές εγκαταστάσεις χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων:

Επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ στη γηπεδούχο ομάδα ή στη διοργανώτρια αρχή και απαγόρευση εισόδου θεατών στη θύρα ή στις θύρες που διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις για μία (1) αγωνιστική.

Σε περίπτωση υποτροπής, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ στη γηπεδούχο ομάδα ή στη διοργανώτρια αρχή και γενική απαγόρευση εισόδου θεατών για μία (1) αγωνιστική.

Σε τρίτη παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ στη γηπεδούχο ομάδα ή στη διοργανώτρια αρχή και γενική απαγόρευση εισόδου θεατών για δύο (2) αγωνιστικές.

Κλειστές εγκαταστάσεις με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων:

Επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο επτάμισι χιλιάδων (7.500) ευρώ στη γηπεδούχο ομάδα και μείωση του μέγιστου επιτρεπόμενου, σύμφωνα με το άρθρο 1 αριθμού θεατών κατά το ήμισυ για μία (1) αγωνιστική.

Σε περίπτωση υποτροπής, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ στη γηπεδούχο ομάδα και γενική απαγόρευση εισόδου θεατών για μία (1) αγωνιστική.

Σε τρίτη παράβαση, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ και γενική απαγόρευση εισόδου θεατών για δύο (2) αγωνιστικές.

Κλειστές εγκαταστάσεις χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων:

Επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ στη γηπεδούχο ομάδα ή στη διοργανώτρια αρχή και μείωση του μέγιστου επιτρεπόμενου σύμφωνα με το άρθρο 1 αριθμού θεατών κατά το ήμισυ για μία (1) αγωνιστική.

Σε περίπτωση υποτροπής, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ευρώ στη γηπεδούχο ομάδα ή στη διοργανώτρια αρχή και γενική απαγόρευση εισόδου θεατών για μία (1) αγωνιστική.

Σε τρίτη παράβαση, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο οκτώ χιλιάδων (8.000) ευρώ στη γηπεδούχο ομάδα ή στη διοργανώτρια αρχή και γενική απαγόρευση εισόδου θεατών για δύο (2) αγωνιστικές.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις:

  • για κάθε επόμενη πέραν της τρίτης παράβαση τα προβλεπόμενα για την τρίτη παράβαση πρόστιμα και ποινές διπλασιάζονται και
  • στα φυσικά πρόσωπα που εισέρχονται ως θεατές σε αθλητικές εγκαταστάσεις χωρίς τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.

Η παρεμπόδιση ή η άρνηση υποβολής σε έλεγχο συνεπάγεται αυτοδικαίως την επιβολή του διπλάσιου κατά περίπτωση προβλεπόμενου προστίμου ή ποινής».

Pin It on Pinterest

Shares
Share This