Επιλογή Σελίδας

Του Παναγιώτη Παπαδημητρίου

Στις 17 Ιουλίου, ο Χοσέ «Πέπε» Σαντ κλείνει τα 42 χρόνια. Από τις αλάνες της Μπέλα Βίστα έφτασε να παίζει στο Μονουμεντάλ και στον νότο του Μπουένος Άιρες, στη Λανούς. Έγραψε ιστορία και κατάφερε να αναδειχθεί πραγματικός νικητής τόσο στο γήπεδο, όσο και στη ζωή.

Ο επιθετικός της Λανούς, είναι ο πρώτος σκόρερ της ιστορίας της με 143 γκολ. Έπαιζε μπάλα στους δρόμους της Μπέλα Βίστα και προέρχεται από μία ποδοσφαιρική οικογένεια καθώς ο πατέρας του ήταν τερματοφύλακας και έφτασε να παίζει μέχρι τη δεύτερη ομάδα της Σαν Λορέντσο. Ήταν η αρχή της καριέρας ενός ανθρώπου που γνώρισε αντιξοότητες στη ζωή και στο ποδόσφαιρο, δεν το έβαλε πότε κάτω και σήμερα, στα 42 του, συνεχίζει να τα δίνει όλα και να λατρεύεται από τον κόσμο των «Γκρανάτε», που έγιναν οι αγαπημένοι του.

Το βήμα στην Ρίβερ Πλέιτ

Η Ρίβερ τον απέκτησε στα 13 του. Περίπου δύο χρόνια αργότερα, ήρθε το πρώτο σοκ στη ζωή του. Μόλις στα 15 του έχασε τον πατέρα και θαυμαστή του, Ραούλ, που μετά από μάχη με τον καρκίνο δεν τα κατάφερε και έφυγε στα 48 του.

Δήλωνε τότε ο Χοσέ: «Ό,τι έχω καταφέρει στη ζωή μου το χρωστάω σε αυτόν. Ήταν μαχητής, όταν δεν μπόρεσε να παίξει στην 1η ομάδα της «Σικλόν», παράτησε το ποδόσφαιρο, γύρισε πίσω χωρίς να έχει τίποτα, έγινε αγρότης και έφτιαξε μια οικογένεια που στήριζε πάντα». Ο Σαντ ήταν κι ο ίδιος μαχητής και δεν το έβαλε κάτω. Ζούσε μόνος σε μια μεγαλούπολη 12 εκατομμυρίων ανθρώπων, δούλευε παράλληλα με το ποδόσφαιρο για να βγάζει χρήματα και σκόραρε πολλά γκολ.

Πέρασε από όλες τις κατηγορίες της Ρίβερ και κατάφερε να γίνει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των ακαδημιών της, με 138 γκολ, απίστευτο νούμερο για μια ομάδα που έχει βγάλει μερικούς από τους σπουδαιότερους παίκτες στην ιστορία του ποδοσφαίρου. «Το μόνο που θυμάμαι από τη δοκιμή μου στη Ρίβερ είναι ότι είχε κρύο, ήταν μια μουντή ημέρα. Κερδίσαμε 1-0 και σκόραρα εγώ στο ντεμπούτο μου», διηγείται ο Σαντ. Όταν στα 19 του έφτασε στην πρώτη ομάδα, δεν πήρε ευκαιρίες. Ανυπομονώντας να παίξει, αποφάσισε να πάει δανεικός στην Κολόν και αγωνίστηκε ελάχιστα κι εκεί. Ο Σαντ άρχισε να επηρεάζεται ψυχολογικά. «Όλα πήγαιναν στραβά, έχανα εύκολα γκολ, δεν μπορούσα να σκοράρω σε τετ-α-τετ, φάσεις που στις ακαδημίες τις είχα τελειώσει εκατοντάδες φορές. Άρχισα να αμφισβητώ τον εαυτό μου, πόσο καλός είμαι. Δεν πίστευα ότι μπορούσε να αλλάξει κάτι, δεν έβρισκα τον τρόπο». Ο Σαντ σκεφτόταν να σταματήσει το ποδόσφαιρο και να γυρίσει σαν τον πατέρα του πίσω, να ασχοληθεί με κάτι άλλο. Κάθε τέτοια σκέψη σταμάτησε η μητέρα του, που του είπε να μην τολμήσει να επιστρέψει στην Μπέλα Βίστα. Ο Χοσέ γύρισε στην δεύτερη ομάδα της Ρίβερ, σκόραρε και πήγε ξανά δανεικός, αυτή τη φορά στη Βραζιλία. Τα γκολ άρχισαν σιγά σιγά να έρχονται, αλλά ο Σαντ ήταν πλέον 22. Δεν ήταν ένα ταλέντο.

Τα προβλήματα στην ζωή του συνεχίστηκαν…

Αγωνίστηκε στη Ρίβερ μόνο τη σεζόν 2003-04, σκόραρε έξι γκολ, τρία μόλις λιγότερα από τον Καβενάγκι και κατέκτησε το πρωτάθλημα. Η καριέρα του αρχίζει να παίρνει τα πάνω της. Προτίμησε να πάει ξανά δανεικός και αγωνίστηκε με σχετική επιτυχία σε Μπάνφιλντ και Κολόν. Ήταν την περίοδο εκείνη, που η γυναικά του έφερε στη ζωή την κόρη τους. Το μωρό ήταν μόλις 700 γραμμάρια, καθώς οι γιατροί διαπιστώνουν ότι κάποιες κύστες στον ομφάλιο λώρο δεν της επέτρεπαν να τρέφεται σωστά κατά την κύηση. «Είναι στα χέρια του Θεού», τους είπαν, ανήμποροι να κάνουν κάτι άλλο. Ο Σαντ, παρά την κρισιμότητα, έφυγε λίγες μέρες αργότερα με την αποστολή της Κολόν, ως πιστός στρατιώτης. Στο ξενοδοχείο δέχθηκε το τηλεφώνημα. Η κόρη του δεν τα κατάφερε, πέθανε στο νοσοκομείο. Πέρασε το δράμα μαζί με τη γυναίκα του, αλλά δεν το έβαλαν κάτω. Ο «Πέπε» συνεχίζει να μάχεται στα γήπεδα της Αργεντινής.

Απαντήσεις με τη φανέλα της Λανούς

Ο Σαντ βρήκε το σπίτι του στα νότια του Μπουένος Άιρες, στην Λανούς, που έδωσε 1,5 εκατομμύριο για να τον αποκτήσει. Αποφασισμένος και ώριμος, παίζει με ένα στυλ που τον κάνει να μοιάζει με θωρηκτό. Παίκτης περιοχής με δύναμη και καλές τοποθετήσεις. «Έμαθα να χρησιμοποιώ το κορμί μου και να παίζω με πλάτη. Δεν επιβιώνεις αλλιώς με τους αμυντικούς εδώ στην Αργεντινή». Σκόραρε 51 φορές σε 67 παιχνίδια σε δύο χρονιές και χάρισε το πρωτάθλημα του 2007 στη Λανούς. Ήταν το πρώτο στην ιστορία του συλλόγου από τα Νότια, ενώ ο ίδιος βγαίνει και δυο φορές πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα. Οι κόποι και τα προβλήματα μιας ζωής ανταμείβονται.

Ο Σαντ έγινε είδωλο, έκανε όλα τα Μέσα στην Αργεντινή να μιλούν γι’ αυτόν. Μέσα σε όλα αυτά, επέστρεψε το 2007 στο Μονουμεντάλ ως αντίπαλος. Ο κόσμος τον αποδοκίμασε ασταμάτητα. Η Ρίβερ κέρδισε 3-1 με δυο γκολ, του Φερνάντο Μπελούτσι και ένα του Αλέξις Σάντσες. Το γκολ για την Λανούς το έβαλε ο Σαντ, που πανηγυρίζει κάνοντας “δεν σας ακούω”. Αυτή ήταν και η οριστική ρήξη του με τον κόσμο των «εκατομμυριούχων», που από τότε τον αποδοκιμάζει πάντα.

Η μετακόμιση του στα Εμιράτα

Το 2009 πήρε την πιο κρίσιμη απόφαση για τη ζωή του, καθώς επέλεξε τα χρήματα από την παραμονή στη Λανούς. Η Αλ Αΐν έδωσε 7 εκατομμύρια για να τον αποκτήσει και ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο στον ίδιο. Ο Σαντ πήγε στα Εμιράτα και έλυσε τα οικονομικά του προβλήματα για πάντα. Έμεινε 1,5 χρόνο εκεί και στη συνέχεια άλλαξε επτά ομάδες ακόμα, περνώντας και για ένα αποτυχημένο φεγγάρι από την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια.

Έπειτα πήγε στη Ράσινγκ, αλλά έδειξε σε τραγική κατάσταση. Κατέληξε σε μικρές ομάδες της Αργεντινής και οι περισσότεροι τον είχαν ξεγραμμένο. Ήταν 35 χρονών και κανείς δεν τον πίστευε πια. Ο Σαντ όμως τον Δεκέμβριο του 2015 μίλησε ξανά με τη Λανούς και επέστρεψε 6,5 χρόνια μετά. Στη συνέντευξη τύπου ξέσπασε σε δάκρυα. «Ο κόσμος της Λανούς πάντα με στήριζε και ήθελε να επιστρέψω. Θέλω να δώσω τα πάντα και να αποσυρθώ εδώ. Θέλω να δείξω ότι μπορώ να παίζω ακόμα με επιτυχία».

Η αναγέννηση του στα 35

Μέχρι τον Μάιο είχε σκοράρει 15 φορές και είχε βάλει ένα από τα τέσσερα ιστορικά γκολ της Λανούς στον τελικό του πρωταθλήματος στο Μονουμεντάλ, απέναντι στη Σαν Λορέντσο. Χρειάστηκαν πέντε μήνες για να αποδείξει ότι τήρησε την υπόσχεσή του. Βγήκε ξανά πρώτος σκόρερ και σήκωσε και πάλι το πρωτάθλημα με τη Λανούς. Έγινε και πάλι ο MVP.

Ο Πέπε κατέκτησε δυο ακόμα τίτλους, το Copa Bicentenario απέναντι στη Ράσινγκ και το Supercopa απέναντι στη Ρίβερ και το όνομά του έγινε συνώνυμο του συλλόγου. Με μια καριέρα στην οποία έχει παίξει σε 16 ομάδες συνολικά, κατάφερε σε 3 μόλις σεζόν, να είναι από τους σημαντικότερους παίκτες στην ιστορία της Λανούς. Ο άνθρωπος γκολ των «Γκρανάτε».

Γιατί συνεχίζει να αγωνίζεται ακόμη, στα 42 του;

«Του λείπει κάτι στα 42 του;», θα αναρωτηθεί κανείς; Ένα όνειρο, το Libertadores. Έχει συμβόλαιο με την Λανούς, μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Έφτασε κοντά στο να το κατακτήσει το Libertadores, το 2017 στους τελικούς με την Γκρέμιο. Η Λανούς δεν τα κατάφερε. Δεν έχει να λέει κάτι αυτό. Ο Σαντ θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι να πετύχει τους στόχους του. Αποτελεί ένα παράδειγμα για όλους, ένας αληθινός νικητής, όχι μόνο μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, αλλά και στην ίδια την ζωή!

Πηγή: Fanatico

Pin It on Pinterest

Shares
Share This