Επιλογή Σελίδας

Του Θάνου Σαρρή

“Que el Cani los vacunó, que están llorando desde Italia hasta hoy”, τραγουδούσαν οι οπαδοί της Αργεντινής στο Μουντιάλ του 2014 στη Βραζιλία. Το σύνθημά τους έγινε viral, όμως η συγκεκριμένη φράση του αφορούσε την αναμέτρηση με τη μεγάλη αντίπαλο στο Μουντιάλ του 1990, τότε που ο Κλαούντιο Κανίγια χάρισε στην ομάδα του την πρόκριση για τα προημιτελικά, έπειτα από μια εκπληκτική ενέργεια του Μαραντόνα, με αποτέλεσμα οι Βραζιλιάνοι να «κλαίνε από την Ιταλία μέχρι σήμερα». Η αναμέτρηση εκείνη είναι μία από τις πιο έντονες της πρόσφατης ιστορίας, μιας αναμέτρησης που έχει έντονο παρελθόν και πολλές στιγμές. Είχε, επίσης και έντονο παρασκήνιο, με αποτέλεσμα τη γέννηση μιας από τις πιο διάσημες θεωρίες συνωμοσίας σε επίπεδο εθνικών ομάδων.

Η ζάλη του Μπράνκο

Η Αργεντινή, η οποία είχε κατακτήσει το προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, τα είχε βρει σκούρα στους ομίλους. Τερμάτισε πίσω από το Καμερούν και τη Ρουμανία και προκρίθηκε ως μία από τις καλύτερες τρίτες. Η Βραζιλία ήταν πρώτη στον όμιλό της, με τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς, οπότε το clasico de las Αmericas ήταν γεγονός ήδη από τη φάση των «16».

Η «αλμπισελέστε» δέχθηκε αρκετή πίεση σε εκείνο το παιχνίδι και κατάφερε να επικρατήσει με το γκολ του «Κάνι», έπειτα από πάσα του Ντιέγο Μαραντόνα στο 81΄. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, στο Τορίνο που η ζέστη δυσκόλευε τις προσπάθειες των παικτών, ένας Αργεντινός παίκτης τραυματίστηκε. Ο Μπράνκο, αριστερός μπακ της Βραζιλίας, ο οποίος είχε αναλάβει και το μαρκάρισμα του Μαραντόνα, εκμεταλλεύτηκε τη διακοπή και ήπιε εξουθενωμένος από ένα μπουκάλι νερό που του πέταξε Μιγκέλ ντι Λορέντσο, μέλος του ιατρικού τιμ της Αργεντινής. Ο Μπράνκο ισχυρίστηκε αργότερα ότι  οι Αργεντινοί είχαν τρυπήσει το μπουκάλι και είχαν ρίξει μέσα ηρεμιστικό, καθώς αφού ήπιε, ξεκίνησε να αισθάνεται ζαλισμένος. Δεν κατάφερε ποτέ να ακολουθήσει τον Ντιεγκίτο στην προσπάθεια που έκανε, για να δημιουργήσει το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση. Η Βραζιλία είχε τεθεί νοκ άουτ. Η Αργεντινή έφτασε μέχρι τον τελικό, όπου έχασε από τη Δυτική Γερμανία.

Μαραντονα και Μπιλάρδο

Το 2005, ο Ντιέγκο Μαραντόνα σε τηλεοπτική του συνέντευξη αστειεύτηκε για το περιστατικό, τονίζοντας ότι ενθάρρυνε τους Βραζιλιάνους να πιουν από το ίδιο μπουκάλι «Κάποιος έριξε ροχιπνόλ σε ένα μπουκάλι νερό. Ήταν όλοι εκεί και οι καλοί ήρθαν να πιουν νερό. Έλεγα “Πιες Βαλδίτο, πιες”. Ο Μπράνκο το ήπιε όλο. Έπειτα, έκανε πλάγια και έπεφτε κάτω», είπε γελώντας. Οι περισσότεροι θεώρησαν ότι τα έλεγε για πλάκα. Ωστόσο, ο τότε προπονητής της αλμπισελέστε, Κάρλος Μπιλάρδο, έριξε… λάδι στη φωτιά, καθώς όταν ρωτήθηκε λίγες εβδομάδες αργότερα για το σχόλιο του Ντιεγκίτο, φέρεται να είπε: «Δεν ξέρω. Δεν λέω ότι δεν συνέβη». O δημοσιογράφος στον οποίο έγινε η δήλωση, τόνισε ότι μόρφασε με έναν τρόπο περίεργο, σαν να κρύβει κάτι.

Ο Μπιλάρδο τόσο ως παίκτης, όσο και ως προπονητής είχε αρκετές φορές προκαλέσει με τις μεθόδους του. Ο θρύλος έλεγε ότι όταν έπαιζε στην Εστουδιάντες του Σουμπελδία έκρυβε πάνω του καρφίτσα, για να τρυπά τους αντιπάλους στα μαρκαρίσματα! Τα λόγια του ξεσήκωσαν πανικό στη Βραζιλία, η οποία ετοίμασε φάκελο στη FIFA και ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση του θέματος. Ο Μάρκο Αντόνιο Τεσέιρα, τότε γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας της χώρας, είχε αρπάξει την ευκαιρία. «Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Την επόμενη εβδομάδα θα στείλουμε έναν φάκελο στη FIFA, όπου έχει όλες τις αναφορές για το περιστατικό και θα τους ζητήσουμε να λάβουν μέτρα αν επιβεβαιωθούν». Η ομοσπονδία της Αργεντινής αρνήθηκε τα πάντα και οι φήμες έμειναν φήμες. Ωστόσο διαιωνίστηκαν. Και έμειναν να συζητούνται μέχρι και σήμερα.

«Η Αργεντινή μας έπαιξε βρώμικα»

Ο Σεμπαστιάο Λασαρόνι, προπονητής εκείνης της Βραζιλίας, που είδε την καριέρα του να τελειώνει άδοξα, ήταν έξαλλος. «Δεν έχει σημασία αν συνέβη 14 χρόνια ή 14 μέρες πριν. Η FIFA πρέπει να τιμωρήσει τον Μπιλάρδο και τον γιατρό, για να δώσει το παράδειγμα. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν το έκαναν και σε άλλα ματς;». Πέρυσι, ο Λασαρόνι μίλησε ξανά για το περιστατικό, περιγράφοντας: «Ο Μπράνκο μου είπε ότι στο ημίχρονο ήπιε νερό από ένα μπουκάλι που του πέταξε ο Αργεντινός φυσικοθεραπευτής κι έπειτα δεν αισθανόταν καλά. Δεν είχε τρόπο να το επιβεβαιώσει. Ζήτησε γιατρό, εκείνος τον εξέτασε και είπε ότι μπορούσε να συνεχίσει. Η Αργεντινή δεν χρειαζόταν να μας παίξει βρώμικα»

Ο Μπιλάρδο, από την πλευρά του, κατηγόρησε τους δημοσιογράφους ότι επινόησαν την ιστορία, ενώ και ο Ντι Λορέντσο αρνήθηκε τα πάντα. Η απάντηση ήρθε από τον επιθετικό που μαζί με τον Ρομάριο οδήγησε τη Βραζιλία στην κατάκτηση του Μουντιάλ του 1994, τον Μπεμπέτο. «Αν το αρνήθηκε, τότε είναι χαζός», υποστήριξε, τονίζοντας ότι ο ίδιος ο «Γκαλίντες» του έχει παραδεχθεί τα πάντα σε ένα τραπέζι που είχαν βρεθεί μαζί. «Είπε ότι είχε αφήσει τα μπουκάλια ήδη έτοιμα και με τον τρόπο που το είπε , πιθανόν δεν είχε συμβεί μόνο με εμάς». O πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Βραζιλίας, Ρικάρντο Τεισέιρα, είχε διαφορετική αντιμετώπιση. «Ήταν καλύτεροι από εμάς στο χορτάρι. Ο Μαραντόνα έκανε σπουδαίο ματς και ο Κανίγια σκόραρε ένα υπέροχο γκολ», προσθέτοντας πως ό,τι και να γίνει, δεν θα ζητούσε την ακύρωση του σκορ του αγώνα.

Οι «αποκλεισμένοι» και η «Σταχτοπούτα»

Ο Ντι Λορέντσο, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από τον αγώνα εκείνον, μίλησε στο infobae για το περιστατικό: «Ήταν νερό και τίποτα άλλο. Ο Καρλίτος Γιούστι ήπιε επίσης και τι έπαθε; Τίποτα. Είμαι αηδιασμένος μαζί του. Μου είπε “με δηλητηρίασες”. Και το απάντησα ότι αυτό ήταν ένα ψέμα, ότι δεν είχα πιει ποτέ καθαρότερο νερό από αυτό. Το λένε αυτό επειδή έμειναν εκτός. Ο Ντιέγκο το είπε για πλάκα, δεν υπάρχει κάτι άλλο. Με έχουν κουράσει με αυτό». Ο Χόρχε Μπουρουσάγκα, είπε επίσης ότι ήπιε από το ίδιο μπουκάλι και δεν έπαθε τίποτα.

Ο Λασαρόνι, μιλώντας για την ίδια επέτειο αλλά από την άλλη πλευρά, υποστήριξε: «Το “καληνύχτα Σταχτοπούτα” ήταν ένα βρώμικο κόλπο, που έκαναν σε στενάκια και νυχτερινά κλαμπ. Νάρκωναν το άτομο που ήθελαν να ληστέψουν. Έβαζαν ένα ηρεμιστικό στο ποτό και το νάρκωναν. Μολυσμένο νερό, καταλαβαίνεις γιατί μιλάω. Ξέρεις ότι εκείνο το μπουκάλι ήταν δηλητηριασμένο από τους Αργεντινούς».

Το ματς και τα όσα ακολούθησαν, έδωσαν διαφορετική διάσταση στην κόντρα της Αργεντινής με τη Βραζιλία και είναι δεδομένο πως κάθε φορά που η κουβέντα θα πηγαίνει στο Μουντιάλ της Ιταλίας και στο γκολ του Κανίγια, θα έρχεται στην επικαιρότητα. Κανείς, ποτέ, δεν πρόκειται να αποδείξει κάτι και όσο ακραία κι αν ήταν η δήλωση του Μαραντόνα, οι συμπατριώτες του είναι πεπεισμένοι ότι το έκανε απλώς για να εξοργίσει τους Βραζιλιάνους. Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία δεν θα ξεχαστεί ποτέ και θα έχει πάντα τη δική της θέση στο μύθο του classico de las Americas.

Πηγή: Fanatico

Pin It on Pinterest

Shares
Share This