Επιλογή Σελίδας


Του Βασίλη Σκουντή

Το συγκινητικό μέχρι δακρύων κείμενο της αποχαιρετιστήριας ανοικτής επιστολής που είχε γράψει ο Δημήτρης Πρίφτης στις 3 Ιουλίου του 2017, όταν ανακοίνωνε την αποχώρηση του από τη Θεσσαλονίκη άρχιζε με πέντε λέξεις που τάραξαν τις χορδές της κίτρινης φυλής…

Έμοιαζε κιόλας ο πρόλογος του με έναν όρκο αιώνιας αγάπης και αφοσίωσης, χαραγμένο στον κορμό του δένδρου βρίσκεται έξω από το “Nick Gallis Hall”…

“Σαν τον Αρη δεν έχει”!

Τέσσερα χρόνια αργότερα ο Πρίφτης αφήνει το παγωμένο Καζάν, επιστρέφει εν Αθήναις για δουλειά μετά από οκτώ χρόνια, θα τρώει σπιτικό φαί, θα κουλαντρίζει εκ του σύνεγγυς την χαριτωμένη κόρη του, θα μπορεί να πετάγεται τα Σαββατοκύριακο στο Κιάτο, ίσως και στο Ρέθυμνο όπου ανταμώσαμε πρόπερσι και απ’ το πολύ φαί στουμπώσαμε!

Και όταν κάποια στιγμή έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να φύγει (όπως ορίζει η μοίρα των προπονητών) από το ΟΑΚΑ, ευελπιστεί ότι σε εκείνη την επιστολή του θα μπορεί να ξαναγράψει κάτι ανάλογο…

Ο Βασίλης Σκουντής με τον Δημήτρη Πρίφτη και τον ΌθωναΟ Βασίλης Σκουντής με τον Δημήτρη Πρίφτη και τον Όθωνα

Σαν τον Παναθηναϊκό δεν έχει!

Ο Πρίφτης είναι ο συνήθης ύποπτος για τον πράσινο πάγκο, άλλωστε όπως αυτοσαρκάσθηκε ο ίδιος στις 9 Μαΐου του 2020, “όταν ο Παναθηναϊκός αλλάζει προπονητή, πάντα κάποιος με θυμάται”.

Ο Παναθηναϊκός τον θυμήθηκε για τα καλά, στις αρχές Ιανουαρίου του 2021, όταν χώρισε τα τσανάκια του με τον Γιώργο Βόβορα και έναν μήνα αργότερα (9 Φεβρουαρίου 2021), που τον είχα καλεσμένο στην εκπομπή Pick N’ Roll προανήγγειλε αυτό που συμβαίνει τώρα…

Βουλωμένο γράμμα διάβαζε όταν έλεγε το εξής: “Θα ήθελα, κάποια στιγμή στο μέλλον, εάν κι εφόσον αυτό συμβεί με τον σωστό τρόπο, να βρεθώ στον πάγκο αυτής της μεγάλης ομάδας. Θα αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, αλλά τώρα δεν ήταν ώριμες οι συνθήκες για να γίνει”.

Υπογραφή Πρίφτης

Επέστη λοιπόν ο χρόνος, ωρίμασαν οι συνθήκες και να που ο λεγάμενος μπορεί να βαδίσει στα χνάρια του… Παύλου Κοντογιαννίδη.

Υπογραφή Πρίφτης!!!

Για να φρεσκάρω τη μνήμη των παλιών και να μην καταλάβω εξαπίνης τους νεότερους, το “Υπογραφή Πρίφτης” ήταν μια κωμική σειρά που προβαλλόταν στον ANT-1 πριν από είκοσι πέντε χρόνια, με πρωταγωνιστή τον Παύλο Κοντογιαννίδη ο οποίος υποδυόταν έναν Πόντιο δημοσιογράφο σε μια εφημερίδα.

Ο Πρίφτης γεννήθηκε στην Αθήνα, ανδρώθηκε ως προπονητής στην ΑΕΚ, όπου έμεινε επί έξι σεζόν, με την ιδιότητα του assistant coach και όπως ο τηλεοπτικός συνεπώνυμος του, έχει το ίδιο ερευνητικό μπασκετικό δαιμόνιο…

Ο μετακλητός υπάλληλος και ο Γιαννάκης

Αυτό το εκτίμησαν άλλωστε αυτό η Καβάλα, ο Ίκαρος Καλλιθέας, ο Κολοσσός, ο Παναθηναϊκός (που την άνοιξη του 2014 τον προσκάλεσε ως… μετακλητό υπάλληλο από τη Ρόδο και τον έβαλε στο πλάι του Φραγκίσκου Αλβέρτη), η Ούνικς Καζάν επί τέσσερις συναπτούς βαρείς χειμώνες και οι τέσσερις από τους τελευταίους έξι προπονητές της Εθνικής ομάδας (Γιαννάκης, Καζλάουσκας, Ζούρος, Κατσικάρης).

Το 2017, ενώ είχε αποχωρήσει ο Κατσικάρης ο Πρίφτης δέχθηκε πίεση από την ΕΟΚ για να αναλάβει την Εθνική ομάδα, ενόψει του Eurobasket…

Ζήτησε διορία, λόγω της μετακόμισης του στο Καζάν και όταν συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να βαστήξει και τα δυο καρπούζια στη μασχάλη, αρνήθηκε, αλλά το χόντρυνε ακόμη περισσότερο…

“Η καλύτερη επιλογή για την Εθνική ομάδα είναι ο Παναγιώτης Γιαννάκης” είπε.

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος δεν τον άκουσε και δεν πήρε τον Γιαννάκη, αλλά κράτησε τον Κώστα Μίσσα και τον Θανάση Σκουρτόπουλο…

Την άκουσαν ωστόσο εκείνη τη δήλωση του οι Αρειανοί, την εξετίμησαν καταλλήλως και πήραν αυτοί τον Γιαννάκη!

Πρίφτη απολύεσαι

Το εκτιμά και το αναγνωρίζει μαζί με το προπονητικό δόγμα του, συλλήβδην η ελληνική μπασκετική πιάτσα, οπότε τουλάχιστον από αυτή την πλευρά ο Δημήτρης νιώθει την ικανοποίηση ότι διέψευσε, αλλά στην ουσία δικαίωσε τον… Γιάννη Παραγιό!

Εχουν περάσει σχεδόν 25 χρόνια από τότε που ο 27άχρονος πρώην παίκτης της Αργυρούπολης και απόφοιτος των ΤΕΦΑΑ έπιασε δουλειά στα τμήματα υποδομής του Αρη Γλυφάδας, τον οποίο ίδρυσε και καθοδηγούσε σε διοικητικό επίπεδο, ο Γιάννης Παραγιός.

Ο παλαίμαχος αρχηγός του Ολυμπιακού και διεθνής ελ (παρών στο Eurobasket του 1983) έμαθε για τον Πρίφτη, τον παρακολούθησε, τον προσέλαβε, επένδυσε πάνω του και ξαφνικά τον απέλυσε!

Ο λόγος;

Ενώ ο Πρίφτης είχε γνώσεις, φιλοδοξίες, όραμα, εργατικότητα μεταδοτική ικανότητα και όλα τα συμπαρομαρτούντα, εμφανιζόταν απότομος στις αντιδράσεις του και κάποια στιγμή άρχισαν να… τσινάνε οι γονείς των παιδιών.

Σε ένα ματς της Γλυφάδας με τον Πορφύρα τα έβαλε κιόλας με όλη την εξέδρα και οι παίκτες του τον έτρεμαν…

Singing in the rain

Δεν είχαν άδικο, διότι ένα βράδυ που έριχνε καρέκλες στο ανοικτό γήπεδο, ο Πρίφτης τους κράτησε για προπόνηση (στο ανοικτό γήπεδο) επί δύο ώρες…

“Μα, κόουτς, δεν μπορούμε να μπιστίξουμε την μπάλα με τόσο νερό που έχει το γήπεδο” του είπε κάποιος…


“Κανένα πρόβλημα” απάντησε ο Πρίφτης…

“Θα τρέχουμε και θα κάνουμε ασκήσεις χωρίς την μπάλα”!!!

Γελώ τώρα που το γράφω, αλλά εκείνη την εποχή, προφανώς ο Πρίφτης δεν είχε υποπέσει ακόμη στα ραντάρ του Βαγγέλη Αγγέλου…

Το επισημαίνω αυτό διότι πριν από μερικά χρόνια που ζήτησα από τον “Τρέλαρχο” τη γνώμη του για τον λεγάμενο, η απάντηση του με άφησε ξερό…

“Ο Δημήτρης; Draft pick για το Άγιο Όρος”!!!

Ασφαλώς ο Παναθηναϊκός δεν ενδιαφέρεται για έναν… Αγιορείτη μοναχό ή σκηνίτη, αλλά για έναν καλό προπονητή, αλλά και τέτοιος (και πολύ μάλιστα) είναι ο Πρίφτης, οπότε του κάθονται δυο σε συσκευασία ενός!

Κλείνω εδώ την παρένθεση με την ατάκα του Αγγέλου και επιστρέφω στα πέριξ της Γλυφάδας και των νοτίων προαστίων που αποτελούν διαχρονικό μπασκετικό λίκνο…

Εκεί έχει ανθίσει, είτε με γεννημένους στην περιοχή, είτε με ξενομπάτηδες (όπως λέμε και στο χωριό μου) μια ολόκληρη συμμορία του μπάσκετ…

Παραγιός συν τέκνοις, Αλβέρτης, Δορκοφίκης, Φαλέκας, Στεφανίδης, Μανουσέλης, Λυκογιάννης, Λιόγας, Νίκου, Σταμάτης, Τσόχλας, Βουγιούκας, Φαλέκας και δεν συμμαζεύεται!

Η ατάκα του Πόποβιτς

Με βαριά καρδιά, λοιπόν, ο Παραγιός τον κάλεσε μια μέρα και του ανακοίνωσε την απόλυση του, αλλά τουλάχιστον του χρύσωσε το χάπι, λέγοντας του ότι “είμαι σίγουρος ότι αυτό συμβαίνει ούτε θα χαλάσει τις σχέσεις μας, ούτε θα ανακόψει την πορεία σου”.

Βουλωμένο γράμμα διάβαζε ο Παραγιός, διότι όντως ο Πρίφτης προχώρησε, ανελίχθηκε και καταξιώθηκε στον προπονητικό χώρο, έχοντας μάλιστα το πλεονέκτημα ότι εκτός από παιδιά των φυτωρίων και άνδρες, κοούτσαρε επίσης γυναικείες ομάδες (Κρόνος, Εσπερίδες) που όπως έλεγε ο συχωρεμένος μέντορας του γιουγκοσλάβικου μπάσκετ, Νεμπόισα Πόποβιτς είναι σαν την αναλογία της ηλικίας του σκύλου με τον άνθρωπο…

Μια σεζόν με γυναίκες ισοδυναμεί με επτά σε ανδρική ομάδα!

Τις έχει κιόλας τις επιτυχίες του ο Πρίφτης: εφέτος οδήγησε την Ούνικς στον τελικό του Eurocup και στην πρόκριση στην Ευρωλίγκα, ενώ το 2014 έβαλε στο παλμαρέ του το πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό, στον οποίο παρεμπιπτόντως είχε προκαλέσει ένα σοκ στις 27 Νοεμβρίου του 2011, όταν οδήγησε την Καβάλα στη νίκη με 79-70.

Την επόμενη μέρα τον έβγαλα στο ραδιόφωνο του Sentra 103.3, τον ρώτησα τι μπορεί να σημαίνει αυτή η επιτυχία και η συν τοις άλλοις γλαφυρή απάντηση του ήταν δηλωτική της νοοτροπίας του ανδρός…

“Περιμένω μπας και μας κλείσει πονηρά το μάτι η επιτυχία, οπότε θα βγούμε ραντεβού μαζί της”!

“Ούτε η γυναίκα μου”

“Μίλα μου λίγο για τα συναισθήματα σου μετά από αυτή τη νίκη”, επέμεινα και τον άκουσα να λέει γελώντας…

“Στο τέλος του αγώνα, όταν άνοιξα το κινητό μου βρήκα εκατοντάδες μηνύματα. Πριν από αυτή τη νίκη είχαμε γνωρίσει τρεις μαζεμένες ήττες με διαφορά 74 πόντων και όταν άνοιγα το τηλέφωνο μου δεν έβρισκα μήνυμα ούτε από τη γυναίκα μου”!

Μέγας ατακαδόρος, το δίχως άλλο, μάλιστα στις 11 Φεβρουαρίου του 2019, όταν η Ούνικς στο πλαίσιο της VTB League νίκησε την ΤΣΣΚΑ και τον ρώτησα για την αξία αυτής της επιτυχίας με γείωσε…

«Τέτοιες νίκες είναι σαν να περνάς μια παροδική μέθη. Κοιμάσαι το βράδυ, παίρνεις καμιά ασπιρίνη, σου περνάει και προσγειώνεσαι στην πραγματικότητα”!

Το καλοκαίρι του 2014, όταν η εθνική ομάδα μαζεύτηκε στο Καρπενήσι ρώτησα τον Κατσικάρη τι ψυχανεμίζεται για το Παγκόσμιο Κύπελλο και ο Φώτης με παρέπεμψε σε αυτό που του είχε πει το προηγούμενο βράδυ ο Πρίφτης…

“Ό,τι κι αν έχουμε στο μυαλό μας, δεν πρέπει να βγαίνει από το στόμα μας…”

Επικαλούμαι αυτές τις δυο ατάκες του Δημήτρη, διότι θαρρώ πως αφενός αποδίδουν τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεται και προσεγγίζει τα πράγματα και αφετέρου μπορεί κάλλιστα να τις έχει κάβα ενόψει της ζόρικης επιχείρησης που αναλαμβάνει με τον Παναθηναϊκό.

Ο κακός του δαίμονας

Εκτός από τη σύμπραξη του στο πλάι του Αλβέρτη το 2014, κατά τα άλλα ο Πρίφτης είναι κακός δαίμονας του Παναθηναϊκού!

Αφού λοιπόν τόσα χρόνια οι Πράσινοι δεν μπορούσαν να τον νικήσουν ως αντίπαλο, τον ξαναπήραν τώρα με το μέρος τους και ησύχασε το κεφάλι τους!

Ο Πρίφτης (με παίκτη τον συνεργάτη του στην ομάδα του Ταταρστάν και κατά το μάλλον ή ήττον ψυχογιό του και πιστικό του Βασίλη Σίμτσακ έχει νικήσει τον Παναθηναϊκό καθήμενος στους πάγκους τεσσάρων διαφορετικών ομάδων!

Μεγάλο επίτευγμα, διάβολε, καθόσον αυτές τις νίκες δεν τις πέτυχε ως προπονητής του Ολυμπιακού, αλλά με την ΑΕΚ (ως ασίσταντ του Αγγέλου), με την Καβάλα, με τον Ίκαρο Καλλιθέας και με τον Άρη!

Παρεμπιπτόντως η σχέση του με τον Σίμτσακ άρχισε με τους χειρότερους oοιωνούς: προτού ο “Sim the Dream” ακουμπήσει πάνω του, βρίσκοντας στο πρόσωπο του τον μεγάλο αδερφό του, ο Πρίφτης τον είχε στείλει σούμπιτο στο χειρουργείο!

Σε ένα ντέρμπι ανάμεσα στην Καβάλα και στον Κολοσσό, τον έβαλε με το ζόρι να παίξει, ενώ ο Σίμτσακ παραπονιόταν ότι πόναγε στο πόδι…

“Θα παίξεις”, επέμεινε ο Δημήτρης. “Σε έχουμε ανάγκη”.

Ο Βασίλης έπαιξε.

Έπαιξε και επειδή όντως πόναγε, έπαθε ρήξη αχιλλείου τένοντα!

Ο Πρίφτης είναι όντως πολύ καλός προπονητής και πολύ καλό παιδί, όμως έτερον εκάτερον…

Τα στιλέτα και η γκοφρέτα

Στους πάγκους συχνά γίνεται θηρίο ανήμερο!

Νευριάζει, πλακώνεται με παίκτες, εάν το κρίνει σκόπιμο (όπως με τον Γιάννη Γκαγκαλούδη σε μια προπόνηση της ΑΕΚ, το 2007) κλοτσάει βαλιτσάκια φυσικοθεραπευτών, τα βάζει με τους διαιτητές, αποβάλλεται (όπως στο ματς Αρης-ΑΕΚ στις 30 Μαΐου του 2017), κατακεραυνώνει τους παίκτες του (όπως μετά από ένα ματς του Αρη με την Μπουντούτσνοστ) με το σκεπτικό ότι “τη μια μέρα βγήκατε με τα στιλέτα στο στόμα και την άλλη μασώντας γκοφρέτα”!!!

Εκτός από τον Παναθηναϊκό που του είχε κλείσει εδώ και έξι μήνες το μάτι, ο Πρίφτης βρέθηκε κοντά στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2018, όταν εντέλει πήρε τη δουλειά ο Λούκα Μπάνκι…

Στον Αρη έγινε ο μακροβιότερος προπονητής μετά τη δυναστεία του Γιάννη Ιωαννίδη και έκανε κιόλας έκπτωση στον επαγγελματισμό του, διότι κυριεύθηκε από το συναίσθημα και υπέμεινε των παθών του τον τάραχον.

Την τρίτη χρονιά, προκειμένου να κρατήσει την ομάδα ενωμένη, σε πείσμα της υπονόμευσης που δεχόταν, προσπέρασε ακόμη και το γεγονός ότι του έβαλαν μεζούρα πόντων στο ματς με τον Κολοσσό!

Εάν ξέφευγε η διαφορά (ελέγετο ότι) θα απολυόταν…

Προϊόντος του αγώνα, ο Αρης βρέθηκε στο -23, το γύρισε προηγήθηκε με έναν πόντο (83-84) και έχασε με 85-84…

Το ‘σωσε το τομάρι του!

Έναν μήνα νωρίτερα ο Αρης είχε ηττηθεί από τον ΠΑΟΚ που εκείνο το βράδυ είχε 0/20 τρίποντα και αντέδρασε σε μια ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου…

“Τι περιμένετε; Να βγω και να πω ότι αναλαμβάνω την ευθύνη; Μα είναι αυτονόητο αυτό, εάν το πω κιόλας θα ακουστεί σαν χαζομάρα”!

Αμ’ το άλλο; Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων του 2016 στο ματς με το Λαύριο (98-77) τον πρόγκηξαν οι φίλαθλοι του Άρη, επειδή δεν έδωσε, λέει, εντολή στον Βασίλη Καββαδά να κάνει φάουλ και να κυνηγήσει ο Αρης την κατοστάρα…

Η ταμπλαδούρα και η Μαρία

Ως παίκτης ο γεννημένος στις 27 Οκτωβρίου του 1968, προπονητής δεν ήταν δα και ο… Μάτζικ Τζόνσον, καλή του ώρα στην Κέρκυρα όπου παραθερίζει!

Έπαιξε στον ΓΣ Αργυρούπολης και είχε ένα χαρακτηριστικό: ήταν οπαδός της περίφημης ταμπλαδούρας!

Στην προπονητική διαδρομή του ο Πρίφτης πέρασε από τον ΑΝΟ Γλυφάδας, τον Αρη Γλυφάδας, τον ΓΣ Αργυρούπολης (όπου γνώρισε την τότε παίκτρια και μετέπειτα σύζυγο του Μαρία Αγγελοπούλου) και το Αιγαίο, τις Εσπερίδες και τον Κρόνο Αγίου Δημητρίου.

Στις αρχές του 2000 πήρε προαγωγή ως συνεργάτης του Γερμανού Ντιρκ Μπάουερμαν στη Δάφνη, στη συνέχεια βρέθηκε στο πλευρό του Θόδωρου Μπολάτογλου στον Ιωνικο Νικαίας.

Από το 2003 μέχρι το 2009 διετέλεσε assistant coach στην ΑΕΚ στο πλάι του Φώτη Κατσικάρη, του Λευτέρη Κακιούση, του Σούλη Μαρκόπουλου, του Βαγγέλη Αλεξανδρή, του Αγγελου Κορωνιού, του Βαγγέλη Αγγέλου και του Κώστα Φλεβαράκη.

Ακολούθησε η σύντομη θητεία του στον Αρη, δίπλα στον Κατσικάρη και στον Ντέιβιντ Μπλατ και εν συνεχεία βγήκε στο κλαρί σε μια σόλο καριέρα που περιλαμβάνει την Καβάλα, τον Ικαρο Καλλιθέας, τον Κολοσσό Ρόδου, τον Αρη, την Ούνικς Καζάν και πλέον τον Παναθηναϊκό.

Λίγα λόγια και πολλή μουσική

Πρόπερσι είχε μαρτυρήσει τις αδυναμίες του, ξεχωρίζοντας τον Αντρέι Κιριλένκο για την αθλητικότητα και τον πλουραλισμό του, τον Ντιρκ Νοβίτσκι για το all around παιχνίδι του και τον Δημήτρη Διαμαντίδη, διότι “με το στιλ και τη νοοτροπία του άλλαξε τον τρόπο σκέψης και την κουλτούρα παικτών, προπονητών, δημοσιογράφων και φιλάθλων”.

Στο προηγούμενο προσωρινό πέρασμα του από τον Παναθηναϊκό, ο Αλβέρτης ήταν πρώτος προπονητής με ημερομηνία λήξεως και Διαμαντίδης παίκτης σε διαδικασία αντίστροφης μέτρησης…

Τώρα θα τους ξαναβρεί και τους δυο σε διοικητικά πόστα και επειδή κανείς τους δεν είναι φλύαρος, θα ισχύει αυτό στο οποίο πρεσβεύει και ο ίδιος, υιοθετώντας το από τον Βαγγέλη Αγγέλου…

Λίγα λόγια και πολλή μουσική!

Πηγή: Sport24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This