Επιλογή Σελίδας

Του Παναγιώτη Παπαδημητρίου

Μπορεί εν μέσω πανδημίας τα προβλήματα να είναι πολλά στον χώρο του ποδοσφαίρου, υπάρχει όμως και η θετική του πλευρά. Τις τελευταίες εβδομάδες, η ομάδα του Μαρσέλο Γκαγιάρδο, η Ρίβερ, αντιμετώπισε αγωνιστικά προβλήματα εξ αιτίας των θετικών κρουσμάτων του Covid-19, στον οποίο βρέθηκε θετική σχεδόν όλη η βασική ομάδα της. Λόγω των απουσιών, ο τεχνικός της Ρίβερ «αναγκάστηκε» να χρησιμοποιήσει αρκετούς νεαρούς παίκτες. Ένας εξ αυτών ήταν και ο επιθετικός Χουλιάν Άλβαρες, ο οποίος, αν και είχε δείξει το ταλέντο του, πήρε περισσότερα ματς, ξεχώρισε και χάρη στις εμφανίσεις του κέρδισε την παρουσία του στην εθνική Αργεντινής στα παιχνίδια των προκριματικών εναντίον της Χιλής και της Κολομβίας. Ήταν εκείνος που σημείωσε το μοναδικό γκολ της ομάδας του στο τελευταίο Superclasico με την Μπόκα.

Ο Χουλιάν γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου του 2000 στο Ρίο Σεγούντο, στην Κόρδοβα. Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στην Κλουμπ Ατλέτικο Καλτσίν, στην γενέτειρα του. Από μικρός έκανε την διαφορά, καθώς έβγαινε πρώτος σκόρερ στην σχετική λίστα των πρωταθλημάτων εκεί. Στην ηλικία των 11 ετών έφτασε κοντά στο όνειρο, καθώς πήγε να δοκιμαστεί στη Ρεάλ Μαδρίτης, ωστόσο η ηλικία του δεν του επέτρεψε να μείνει στους μερένγκες. Η πρακτική τους ήταν να παίρνουν παίκτες που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το 13ο έτος της ηλικίας τους και ούτως ή άλλως, θα έπρεπε να μετακομίσει μαζί του όλη η οικογένεια προκειμένου να μετακομίσει στη Μαδρίτη.

Η επιστροφή του στην Αργεντινή τον βρήκε να δοκιμάζεται στη  Μπόκα Τζούνιορς και στην συνέχεια στης Αρχεντίνος Τζούνιορς, όπου η Ακαδημία της είναι γνωστή με το παρατσούκλι «το νηπιαγωγείο». Διαχρονικά, η Αρχεντίνος Τζούνιορς έχει εξάγει πολύ σημαντικούς παίκτες. Για παράδειγμα ο Μαραντόνα και ο Ρικέλμε, προήλθαν από τα «σπλάχνα» της. Εκεί έμεινε μέχρι το 2015, όπου και τον «τσίμπησε» η ομάδα από το «Νούνιες», η Ρίβερ Πλέιτ. Στην ομάδα νέων της Ρίβερ είναι κινητήριος μοχλός, κάτι που κάνει τον Γκαγιάρδο συχνά πυκνά να τον υπολογίζει στην αντρική ομάδα των «εκατομμυριούχων». Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα, ο Όσκαρ Ρέγκενχαρντ, δήλωσε ότι ο ποδοσφαιριστής ήταν πολύ κοντά στο να πάει στην Μπόκα. Είναι κάποιες φορές που η ιστορία γράφεται αλλιώς για λεπτομέρειες.

Τα βήματα στην πρώτη ομάδα

Ο Μαρσέλο Γκαγιάρδο, τον ανέβασε για πρώτη φορά στην πρώτη ομάδα την σεζόν, 2018-19. Το ντεμπούτο του συνοδεύτηκε με γκολ. Ήταν ο αγώνας εναντίον της Ταγιέρες από την Κόρδοβα, στον οποίο η Ρίβερ ηττήθηκε με 3-1, όμως ο μικρός Χουλιάν πέτυχε τότε το μοναδικό γκολ της ομάδας του στον αγώνα, δείχνοντας με το «καλημέρα» το ταλέντο του στην επίθεση. Το ντεμπούτο στο πρωτάθλημα θα το θυμάται για πάντα, όμως το πρώτο του ματς  στο Λιμπερταδόρες μοιάζει με παραμύθι. Ήταν στις 9 Δεκεμβρίου του 2018, στην Μαδρίτη, στο Superclásico του αιώνα για πολλούς και όχι άδικα. Ο Χουλιάν Άλβαρες πέρασε ως αλλαγή στον τελικό του Λιμπερταδόρες, αντικαθιστώντας τον Παλάσιος στις καθυστερήσεις.

Από εκεί και πέρα, τα πράγματα άρχισαν να παίρνουν την σειρά τους, με τον Χουλιάν να καθιερώνεται ολοένα και περισσότερο στις επιλογές του «Μουνιέκο», ο οποίος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «είναι ένας παίκτης που κάθε προπονητής θα ήθελε να έχει» . Το 2019, σημείωσε γκολ στον τελικό Κυπέλλου, στον οποίο η Ρίβερ επικράτησε 3-0 της Σεντράλ Κόρδοβα, ενώ το 2020 σκόραρε πέντε φορές σε έξι αγώνες για το Λιμπερταδόρες!

Aν και για αρκετούς έχει χαρακτηριστεί ως σέντερ φορ, ο Άλβαρες παίζει με την ίδια άνεση σε όλες τις θέσεις της επίθεσης, είναι εξαιρετικός στο να δημιουργεί χώρους στον άξονα, ενώ η ταχύτητα και η εκρηκτικότητά του τον βοηθούν να προκαλεί ρήγματα και όποτε κληθεί να παίξει στα άκρα. Eίναι εξαιρετικός στη δημιουργία και ουσιαστικά συνδυάζει στο παιχνίδι του στοιχεία δεκαριού, εννιαριού και εξτρέμ! Είναι ταπεινός, κρατά χαμηλό προφίλ και ξέρει πώς να θυσιάζει το «εγώ» για το «εμείς».

Το κεφάλαιο της Εθνικής

Ο «πίμπε» από την Κόρδοβα, είχε διακρίσεις στην μικρές ομάδες της εθνικής Αργεντινής. Το 2019 στο τουρνουά της Νότιας Αμερικής όπου συμμετείχε η ομάδα Κ20 της Αργεντινής, ο Μπατίστα συμπεριέλαβε στην αποστολή του τον Χουλιάν. Αγωνίστηκε σε όλα τα παιχνίδια του τουρνουά, σημειώνοντας μάλιστα 4 γκολ και μοιράζοντας 3 ασίστ, στην αξιοσημείωτη πορεία που είχε η Αργεντινή. Η «αλμπισελέστε» έφτασε μέχρι τον τελικό, χωρίς όμως να κατακτήσει το τρόπαιο. Στο παγκόσμιο κύπελλο Κ20, το 2019, ο Άλβαρες είχε 4 συμμετοχές, με ένα γκολ. Ένα τουρνουά, στο οποίο συγκέντρωσε πολλά βλέμματα από ανθρώπους ευρωπαϊκών συλλόγων. Η μεγάλη πρόκληση όμως είναι μπροστά του: Ο Λιονέλ Σκαλόνι τον κάλεσε στην αποστολή του για τα προκριματικά παιχνίδια της εθνική Αργεντινής για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ το 2022. Για κάποιους, θεωρήθηκε έκπληξη η επιλογή του, για άλλους κάτι αναμενόμενο λόγω των εξαιρετικών εμφανίσεων του στην έως τώρα πορεία του.

Εν κατακλείδι, δεν είμαστε σε θέση ακόμα να γνωρίζουμε το μέλλον του μικρού, πάντως, είναι πολύ πιθανό τα επόμενα χρόνια να πάρει την πολυπόθητη μεταγραφή σε κάποιον μεγάλο ευρωπαϊκό σύλλογο.  Ήδη, με τους εκατομμυριούχους έχει σκοράρει σημαντικά γκολ, κάνοντας την διαφορά σε πολλά παιχνίδια όπου ο Γκαγιάρδο αντιμετώπισε προβλήματα στην επίτευξη του γκολ. . Η Γιουβέντους ήταν μια από τις ομάδες που φαινόταν να εξετάζει την περίπτωσή του, όπως και η Ατλέτικο του Ντιέγκο Σιμεόνε. Ο ίδιος, έχει δηλώσει ότι το να παίξει στην Ευρώπη είναι ένα όνειρο και ότι στο Playstation παίρνει την Μπαρτσελόνα και τη Μάντσεστερ Σίτι. Είναι γνωστό πως, σε ιστορίες όπως του Χουλιάν, η απόσταση μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας είναι μικρή…

Πηγή: Fanatico

Pin It on Pinterest

Shares
Share This