Επιλογή Σελίδας

Του Παναγιώτη Παπαδημητρίου

Κάθε φορά που η Μπόκα Τζούνιορς και η Ρίβερ Πλέιτ συγκρούονται, γράφεται ένα ξεχωριστό κεφάλαιο ποδοσφαιρικής ιστορίας. Σε όποια κατάσταση κι αν είναι οι δύο ομάδες, το μεταξύ τους ντέρμπι δεν μοιάζει με κανένα άλλο.

Εν μέσω πανδημίας, η διεξαγωγή ενός «Superclásico», μεταξύ της Μπόκα και της Ρίβερ, μοιάζει να είναι η ιδανικότερη ψυχαγωγία που μπορεί να σου χαρίσει το ποδόσφαιρο. Ο κόσμος, ο οποίος έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από την πολύμηνη καραντίνα, θα μπορέσει για 90 λεπτά να απολαύσει το σημαντικότερο ντέρμπι του κόσμου.

Μπόκα και Ρίβερ είναι οι πιο λαοφιλείς ομάδες της Αργεντινής. Τις υποστηρίζει το 73% των Αργεντινών (υπολογίζεται πως το 40% είναι οπαδοί της Μπόκα και το 33% στηρίζει τη Ρίβερ). Είναι η αναμέτρηση που το 2004 η βρετανική εφημερίδα «The Observer» συμπεριέλαβε στη λίστα με τα πράγματα που πρέπει κάποιος να ζήσει από κοντά πριν πεθάνει! «Η πιο έντονη εμπειρία του κόσμου» είναι σύμφωνα με τη «Sun» το να δεις το «Superclásico» από κοντά, ενώ το «World Soccer Magazine» είχε σχολιάσει: «δε συγκρίνεται με τίποτα άλλο όσον αφορά το πάθος και την ένταση».

Η παράδοση των δύο συλλόγων

Την Κυριακή το βράδυ, ο ποδοσφαιρικός κόσμος θα παραλύσει για ακόμα μια φορά. Μπόκα και Ρίβερ, το απόλυτο αργεντίνικο ντέρμπι, θα αναμετρηθούν στο «Μπομπονέρα» και υπόσχονται μια νύχτα γεμάτη πάθος και ένταση.  Σε 253 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, η Μπόκα μετράει 89 νίκες, 83 η Ρίβερ ενώ 81 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα. Το πρώτο επίσημο Μπόκα Ρίβερ έλαβε χώρα στις 24 Αυγούστου του 1913 με νίκη της Ρίβερ 2-1. Ο Μέρλο έχει 42 συμμετοχές, (ποδοσφαιριστής της Ρίβερ), τις περισσότερες από κάθε άλλον. Ο Λαμπρούνα έχει βρει 16 φορές δίχτυα με τη φανέλα της Ρίβερ (πρώτος σκόρερ στην ιστορία των ντέρμπι).

Η αρχή της μεγάλης κόντρας

Οι δύο σύλλογοι ιδρύθηκαν στο φτωχικό λιμάνι Λα Μπόκα. (Η Ρίβερ το 1901 και η Μπόκα το 1905). Λίγα χρόνια αργότερα, η Ρίβερ μετακόμισε για το Παλέρμο και στη συνέχεια στο μεσοαστικό προάστιο Νούνιες του Μπουένος Άιρες, άφήνοντας πίσω της το φτωχικό λιμάνι Λα Μπόκα. Έτσι η αντιπαλότητα των δύο ομάδων απέκτησε ταξικό χαρακτήρα. Η μεν Μπόκα εκπροσωπεί την εργατική τάξη και τις λαϊκές γειτονιές της πρωτεύουσας. Το προσωνύμιο της ,Γενοβέζοι ή «Xeneizes», οφείλεται στα ιδρυτικά της μέλη οι οποίοι ήταν μετανάστες από την Γένοβα, αφού η συνοικία Λα Μπόκα ήταν η «καρδιά» της παροικίας των Γενοβέζων.

Από την άλλη, η δε Ρίβερ εκπροσωπεί την μέσο-αστική τάξη και τις αστικές περιοχές του Μπουένος Άιρες. Κάπως έτσι η Ρίβερ απέκτησε το προσωνύμιο «εκατομμυριούχοι» λόγω της μετακίνησης της αλλά και κάποιων ακριβών μεταγραφών που έκανε εκείνη την εποχή, για να στελεχώσουν την «la maquina». Μία από τις καλύτερες ομάδες που είχε στην ιστορία της η Ρίβερ. Έπαιξε το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο τριάντα χρόνια πριν ακόμα το διδάξει στην Ευρώπη ο Άγιαξ. Μέχρι και σήμερα, τα μεταξύ τους παιχνίδια εξακολουθούν να θυμίζουν πόλεμο, τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου.

Το «Superclásico» εκτός των τεσσάρων γραμμών

Πολλές φορές στο παρελθόν η παρουσία εκατοντάδων αστυνομικών δεν ήταν αρκετή για να χωρίσει τους οπαδούς των δύο συλλόγων.

Το πρώτο θλιβερό γεγονός σημειώθηκε στις 23 Ιουνίου του 1968. Ήταν η τραγωδία της θύρας 12, του «Μονουμεντάλ». Σε μια απόπειρα διαφυγής από το γήπεδο, 71 φίλαθλοι της Μπόκα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των κλειστών εισόδων. Ο λόγος για τον οποίο έγινε αυτή η βεβιασμένη προσπάθεια εξόδου από το γήπεδο δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι σήμερα.

Το 1983, μετά το τέλος του αγώνα μεταξύ των δυο συλλόγων, ο αρχηγός των οργανωμένων οπαδών της Ρίβερ, έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια συμπλοκών με τους οργανωμένους οπαδούς της Μπόκα.

Τον Απρίλιο του 1994, η Ρίβερ «άλωσε» το «Μπομπονέρα» με 0-2, χάρη σε γκολ των Ορτέγκα και Κρέσπο. Η λήξη του αγώνα βρήκε τους οπαδούς της Μπόκα να σπάνε και να δέρνουν ό,τι και όποιον έβρισκαν μπροστά τους στους δρόμους στην Λα Μπόκα. Το τέλος εκείνης της ημέρας βρήκε δύο φίλους της Ρίβερ νεκρούς και το μακάβριο “Μπόκα 2-2 Ρίβερ” γραμμένο σε τοίχο στο “Μπομπονέρα”.

Στις 14 Μαΐου του 2015, Μπόκα και Ρίβερ έπαιξαν στο «Μπομπονέρα» σε αγώνα ρεβάνς για το Λιμπερταδόρες. Στην ανάπαυλα, οι οργανωμένοι της Μπόκα έριξαν σπρέι πιπεριού στους παίκτες της Ρίβερ καθώς έβγαιναν από τα αποδυτήρια για το δεύτερο ημίχρονο. Με τους παίκτες της ανήμπορους να αγωνιστούν στην συνέχεια του αγώνα, η Ρίβερ πέρασε στα χαρτιά στην επόμενη φάση του Λιμπερταδόρες το οποίο και μετέπειτα κατέκτησε.

Στις 24 Νοεμβρίου του 2018, στο «Superclásico» του αιώνα, Μπόκα και Ρίβερ θα έπαιζαν τη ρεβάνς του 2-2 του «Μπομπονέρα» στο «Μονουμεντάλ», για τον δεύτερο τελικό του Λιμπερταδόρες. Επτακόσια μέτρα μακριά από το γήπεδο της Ρίβερ, το πούλμαν της Μπόκα δέχτηκε επίθεση με πέτρες και καδρόνια από τους φίλους των «εκατομμυριούχων». Το αποτέλεσμα; Τραυματίες δύο παίκτες της Μπόκα (Πέρες και Λαμάρδο) και ακολούθως η αναβολή του δεύτερου τελικού ο οποίος εν τέλη έγινε στις 9 Δεκεμβρίου, στην Μαδρίτη και το «Μπερναμπέου», με νικήτρια 3-1 και τροπαιούχο τη Ρίβερ.

Εν κατακλείδι, οι φίλοι της Μπόκα αποκαλούν αυτούς της Ρίβερ «gallinas», (κότες), μια ονομασία που έχει τις ρίζες της στο παρελθόν και στην αποτυχία της ομάδας στα τότε Λιμπερταδόρες. Αντίστοιχα, οι φίλοι της Ρίβερ αποκαλούν εκείνους της Μπόκα «chanchitos», δηλαδή γουρουνάκια, καθώς το «Μπομπονέρα» βρίσκεται σε μία όχι και τόσο ανεπτυγμένη περιοχή. Δίπλα από το γήπεδο υπήρχαν στάβλοι. Επίσης, τους λένε «Bosteros», συλλέκτες κοπριάς, αναφερόμενοι στη δυσοσμία που αποπνέει ο ποταμός «Ριατσουέλο» στην Λα Μπόκα. Τους αποκαλούν βρώμικους, θεωρώντας πως οι εργάτες οπαδοί της μυρίζουν άσχημα. Συνηθίζουν να φορούν μάσκα όποτε επισκέπτονται το «Μπομπονέρα», στην προσπάθειά τους να δείξουν ότι δεν μπορούν ούτε να τους πλησιάσουν.

Ένα «Superclásico», διαφορετικό από τα υπόλοιπα!

Δυστυχώς, λόγω των συνθηκών, το παιχνίδι θα διεξαχθεί χωρίς φιλάθλους. Θα είναι μια απώλεια για τους ποδοσφαιριστές. Για όσους δε γνωρίζουν τι εστί «Superclásico», αξίζει να αναφέρουμε το χαμόγελο και τη συγκίνηση που προσφέρει μια σημαία στον καθρέφτη ενός άλλου αμαξιού στο δρόμο, το πρώτο σύνθημα που ακούς, ενώ πλησιάζεις προς το γήπεδο, τον πρώτο τύπο που σε προσπερνάει στο πεζοδρόμιο φορώντας την ίδια φανέλα και τη μυρωδιά των «ασάδος» στα στενά γύρω από τα δύο γήπεδα. Η χαρά, η αγωνία και το άγχος στα πρόσωπα των φιλάθλων και η ιαχή «γκολ» είναι σίγουρα μερικές εικόνες που θα λείψουν από το επόμενο «Superclásicο».

Δηλώσεις που έμειναν στην ιστορία

Ρότσα: «Είναι μοναδικό θέαμα σε όποιο γήπεδο κι αν παίζουν. Τα ντέρμπι αυτά διαρκούν 15 ημέρες» .

Ρικέλμε: «Το πρωί που ξυπνάω δε μπορώ να φορέσω τίποτα κόκκινο. Το Μπόκα-Ρίβερ είναι το ομορφότερο παιχνίδι του κόσμου».

Μαραντόνα: «Έχω παίξει στο Μπαρτσελόνα-Ρεάλ, ένα σημαντικό παιχνίδι επειδή εμπλέκει δύο μεγάλες πόλεις. Όμως, το Μπόκα-Ρίβερ είναι κάτι διαφορετικό. Είναι σα να πηγαίνεις στο κρεβάτι με τη Τζούλια Ρόμπερτς».

Γκαγιάρδο: «Όλοι λένε πως η Μπόκα είναι το φαβορί, όμως εκείνοι ξέρουν πως εναντίον μας δεν τα καταφέρνουν».

Ορτέγκα: «Στα γκολ της Ρίβερ, βγαίνω στο μπαλκόνι και φωνάζω, με ακούει όλο το Νούνιες».

Ντίας: «Αν δεν υπήρχε η Μπόκα, πως θα διασκεδάζαμε τους φίλους της Ρίβερ;».

Πηγή: Fanatico

Pin It on Pinterest

Shares
Share This