Επιλογή Σελίδας


Του Δημήτρη Καρύδα

Πριν από επτά χρόνια, τη βραδιά που η ΤΣΣΚΑ Μόσχας απέκλεισε τον Παναθηναϊκό και πήρε το εισιτήριο για το φάιναλ φορ στο Μιλάνο ο Έτορε Μεσίνα άκουσε την ερώτηση που μπορεί να τον κάνει να βγει από τα… ρούχα του! Και μάλιστα, την έκανε Έλληνας δημοσιογράφος. Ο συμπαθέστατος και αγαπητός Γιάννης Λαμπίρης με το γνωστό χαμόγελο του έστησε στα…11 βήματα τον Μεσίνα. ‘’Κόουτς, θα κερδίσεις ένα φάιναλ φορ όπως γίνεται συνήθως όταν λείπει ο Ομπράντοβιτς;’’. Ο Ομπράντοβιτς είχε μόλις ξεκινήσει την διαδρομή του στον πάγκο της Φενέρμπαχτσε που είχε μείνει εκτός νυμφώνα! Η έκρηξη του Ιταλού κόουτς μπορεί να παραλληλιστεί μόνο με μια αντίστοιχη φετινή στη Βιτόρια όταν ρωτήθηκε για την απόδοση του Χένρι. Στον Λαμπίρη εκείνο το βράδυ δεν απάντησε χρησιμοποιώντας (όπως στον Βάσκο επτά χρόνια αργότερα) το πίσω μέρος του σώματος του αλλά το… μπροστινό. ‘’Εγώ ξέρω ότι προκρίθηκα για το φάιναλ φορ και στα… αρχ@#@# μου τι λέτε εσείς για τον Ομπράντοβιτς’’. Αργότερα, ζήτησε συγνώμη από τον Λαμπίρη αλλά ήταν φανερό ότι η ερώτηση τον είχε… πονέσει!

Ο Μεσίνα βγήκε στο προπονητικό κουρμπέτι τρία χρόνια πριν τον ‘’Ζοτς’’. Στην πραγματικότητα, βέβαια, αν προστεθούν τα χρόνια που ήταν ασίσταντ τότε έχει κολλήσει 16 χρόνια παραπάνω προπονητικά ένσημα από τον Ομπράντοβιτς! Μόνο που και οι δύο έγιναν πρώτοι προπονητές μέσα σε μια… νύκτα (κυριολεκτικά και ουχί μεταφορικά) με διαφορετικές όμως συνθήκες και δεδομένα. Και σημάδεψαν την κορυφαία Ευρωπαϊκή διοργάνωση αφού τα τελευταία 29 χρόνια έχουν κερδίσει 13 φορές το τρόπαιο.

Ο ‘’Έκτορας’’ το καλοκαίρι του 1989 αναβαθμίσθηκε σε πρώτο προπονητή της Βίρτους Μπολόνια όταν η διοίκηση της ομάδας αποφάσισε μέσα σε ένα βράδυ να παύσει από τα καθήκοντα του τον ιδιαίτερα αγαπητό στην πόλη Αμερικανο-Ιταλό Νταν Πίτερσον. Ο μόλις 29χρονος βοηθός του ξεκινούσε την διαδρομή του για την προπονητική δόξα! Λέγεται, ότι η Μπολόνια αντέγραψε την ιδέα που είχε μερικές μέρες νωρίτερα μια άλλη Ιταλική ομάδα, η Σκαβολίνι Πέζαρο που είχε απολύσει στα ξαφνικά τον ΄΄Ευαγγελιστή’’ Βαλέριο Μπιανκίνι και έδωσε τη δουλειά στον νεαρό βοηθό του που δεν ήταν άλλος από τον Σέρτζιο Σκαριόλο. Αυτό το ντόμινο η Γκατζέτα το είχε πολύ εύστοχα και προφητικά χαρακτηρίσει ως ‘’η επανάσταση των βοηθών’’! Τρία χρόνια αργότερα στο Βελιγράδι η Παρτίζαν έκανε τη δική της… επανάσταση αφού οι άνθρωποι της μέσα σε μια νύχτα έπεισαν τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να εγκαταλείψει την ενεργό δράση και να βάλει κουστούμι, γραβάτα και… μοκασίνια για να καθίσει στην άκρη του πάγκου της ομάδας! Οι δύο αυτές αποφάσεις έμελλε να στιγματίσουν ανεξίτηλα την ιστορία του Ευρωπαϊκού μπάσκετ και ειδικότερα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και της μεταγενέστερης Ευρωλίγκα. Οι δύο τους κέρδισαν μέχρι σήμερα 13 τίτλους πρωταθλητή σε μια παράλληλη πορεία όπου μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε!

Στον Μεσίνα πήρε αρκετό χρόνο, εννιά συναπτά έτη για να φτάσει στη γη της επαγγελίας! Κατάφερε να φτάσει σε φάιναλ φορ το 1998 στη δεύτερη θητεία του στον πάγκο της Μπολόνια και αφού είχε μεσολαβήσει μια τετραετία στην εθνική Ιταλίας! Ήδη, όμως ο Ομπράντοβιτς ήταν μπροστά στο… σκορ της προσωπικής τους μονομαχίας με 3-0! Είχε κερδίσει το Πρωταθλητριών ήδη με τρεις διαφορετικές ομάδες (Παρτίζαν, Μπανταλόνα και Ρεάλ). Στο φάιναλ φορ της Βαρκελώνης ο ‘’πρωτάρης’’ Μεσίνα πήρε το πρώτο από τα τέσσερα δικά του δαχτυλίδια πρωταθλητή παρόντος του Ομπράντοβιτς κάτι που δεν θα επαναλαμβανόταν ποτέ! Δεν βρέθηκαν όμως αντίπαλοι αφού φρόντισε για αυτό ο Μπάνε Πρέλεβιτς που με ένα τρελό τρίποντο άφησε εκτός τελικού την Τρεβίζο του Ομπράντοβιτς. Στον τελικό η Μπολόνια κράτησε με σεμιναριακή άμυνα κάτω από τους 50 πόντους την ΑΕΚ του Ιωαννίδη στην τελευταία χαμένη ευκαιρία του ‘’ξανθού’’ να πάρει αυτό που δεν αξιώθηκε στη λαμπρή καριέρα του. Μόνο που ο Μεσίνα δεν ήξερε ότι θα ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που θα χαμογελούσε και θα έφευγε νικητής από φάιναλ φορ παρόντος του Ζοτς!

Όταν το 2001 ο Μεσίνα κέρδισε ξανά το τρόπαιο σε σειρά best of five εναντίον της Ταουγκρές στην παρθενική σεζόν της Ευρωλίγκα ο Παναθηναϊκός του Ομπράντοβιτς έπαιζε και έχανε στο Παρίσι στον τελικό του φάιναλ φορ της θνησιγενούς Σουπρολίγκα! Ούτε καν στην ίδια διοργάνωση δεν βρέθηκαν και ας έπαιξαν και οι δύο σε τελικούς διεκδικώντας το τρόπαιο που για μια και μοναδική φορά στην ιστορία είχε δύο νικητές.


Ένα χρόνο αργότερα Κυριακή του Πάσχα του 2002 ο Ομπράντοβιτς σκάρωσε το πρώτο και πιθανώς μεγαλύτερο ‘’χούνερι’’ στον Ιταλό. Ο Παναθηναϊκός κόντρα σε όλα τα προγνωστικά νίκησε την Κίντερ στον τελικό του φάιναλ φορ που έγινε στο… σπίτι του Μεσίνα! Ο Μεσίνα μετακόμισε στο Τρεβίζο και έχασε ένα τελικό το 2003 μέσα στη Βαρκελώνη από τη Μπαρτσελόνα. Το 2005 πήγε στη Μόσχα και ανέλαβε την ΤΣΣΚΑ για να κερδίσει για 3η φορά το τρόπαιο ένα χρόνο αργότερα στην Πράγα.

Ο Ομπράντοβιτς ήταν θεατής του φάιναλ φορ αφού η Ταουγκρές με ένα σουτ του Ερντογκάν είχε αποκλείσει τον Παναθηναϊκό μέσα στο ΟΑΚΑ. Ήταν η μοναδική μέχρι σήμερα φορά που φιλοξενούμενος κέρδισε τελευταίο αγώνα (3ο ή 5ο) σειράς πλέι οφ που έφτασε στο… όριο! Το 2007 στην Αθήνα ο Παναθηναϊκός του Ομπράντοβιτς νίκησε σε ένα από τους καλύτερους τελικούς όλων των εποχών την ΤΣΣΚΑ του Μεσίνα αλλά και το one man show του Θοδωρή Παπαλουκά!

Το σκηνικό επαναλήφθηκε δύο χρόνια αργότερα στο Βερολίνο. Ενδιάμεσα, ο Μεσίνα είχε πάρει το 4ο και τελευταίο τρόπαιο της Ευρωλίγκα στα χέρια του στη Μαδρίτη. Ξανά ο Παναθηναϊκός του Ομπράντοβιτς δεν είχε φτάσει στην τετράδα! To 2011 o Mεσίνα εγκατέλειψε λίγο πριν το τέλος της σεζόν τον πάγκο της Ρεάλ. Ο επί σειρά ετών βοηθός του Λίλο Μολίν οδήγησε τους Μαδριλένους στο φάιναλ φορ της Βαρκελώνης και ο Μεσίνα ήταν εξ΄αποστάσεως θεατής στον τελευταίο Ευρωπαϊκό θρίαμβο του Παναθηναϊκού με τον Ομπράντοβιτς στον πάγκο του.

Από τότε και για μια ολόκληρη δεκαετία δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα. Στο Λονδίνο το 2013 και στο Μιλάνο το 2014 η ΤΣΣΚΑ του Μεσίνα έμεινε 3η και 4η αντίστοιχα θύμα του Ολυμπιακού και της Μακάμπι αντίστοιχα στους ημιτελικούς. Και ενώ ο Μεσίνα μετακόμιζε στο Τέξας και τους Σπερς, ο Ομπράντοβιτς ‘’μόνος στο σπίτι’’ κέρδιζε το 2015 το 9ο Ευρωπαϊκό του δαχτυλίδι με τη Φενέρ! Ο Μεσίνα φέτος επιστρέφει σε φάιναλ φορ. Όπως και το 2013 ο Ομπράντοβιτς κάνει προπονητική… αγρανάπαυση. Οι οιωνοί και η παράδοση είναι με το μέρος του Μεσίνα και της Αρμάνι. Η για να το θέσουμε διαφορετικά: Ακόμη και αν η Αρμάνι δεν κάνει δύο νίκες στη ν Κολωνία σίγουρα δεν θα… φταίει αυτή τη φορά ο Ομπράντοβιτς!

Πηγή: Nova Sports

Pin It on Pinterest

Shares
Share This