Επιλογή Σελίδας


Ο «παππούς» του ποδοσφαίρου, Εδουάρδο Γκαλεάνο, στην ιστορία του για τη λατρεία της φανέλας, εξιστόρησε μια πολύ χαρακτηριστική περιγραφή του Superclasico, μέσα από μια διήγηση. «Νομίζω ότι ήταν ο Οσβάλντο Σοριάνο που μου διηγήθηκε την ιστορία ενός μελλοθάνατου οπαδού της Μπόκα Τζούνιορς στο Μπουένος Άιρες. Εκείνος ο οπαδός όλη του τη ζωή μισούσε τη Ρίβερ Πλέιτ, όπως όφειλε, όμως στο νεκρικό του κρεβάτι ζήτησε να τον τυλίξουν με τη σημαία της Ρίβερ Πλέιτ, για να χαρεί, επειδή: Πεθαίνει ένας από αυτούς».

Το Superclasico είναι η επιτομή της ποδοσφαιρικής αντιπαλότητας, το σύμβολο των ντέρμπι. Η σύγκρουση δύο κόσμων. Για τη δική μας πλευρά του πλανήτη, πολλές φορές η σύγκρουση αυτή παίρνει μυθικές διαστάσεις, με την απόσταση να μεγεθύνει τον θρύλο της. Στη σύγχρονη εποχή, είναι πολύ πιο εύκολο να διαβάσει, να ψάξει, να δει κανείς Superclasico. Ωστόσο, η μυσταγωγία της γηπεδικής εμπειρίας στην Αργεντινή παραμένει για πολλούς ένα όνειρο.

Ήταν το 2018, όταν η Ευρώπη είχε μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά το Superclasico και μάλιστα στην πιο ιδιαίτερη συνθήκη του: Στον τελικό του Copa Libertadores. Στην τελευταία χρονιά των διπλών τελικών, Μπόκα Τζούνιορς και Ρίβερ Πλέιτ έφτασαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στον τελικό της διοργάνωσης. Το 2-2 του πρώτου αγώνα στο Μπομπονέρα άφησε ανοιχτούς λογαριασμούς,  αλλά η ρεβάνς του Μονουμεντάλ έμελλε να μην διεξαχθεί ποτέ. Η επίθεση στο πούλμαν της Μπόκα είχε ως αποτέλεσμα μια πρωτοφανή, στα χρονικά του θεσμού, απόφαση: Το ματς μεταφέρθηκε στην Ισπανία και στο Σαντιάγο Μπερναμπέου της Μαδρίτης.

Η Ρίβερ επικράτησε 3-1 στην παράταση, πετυχαίνοντας το πιο βαρύ πλήγμα στη σύγχρονη ιστορία της Μπόκα. Και παρόντας στην ιστορική αυτή στιγμή, ήταν κι ένας Έλληνας δημοσιογράφος, ο οποίος έκανε την περιγραφή του αγώνα από την κερκίδα. Ραδιοφωνική περιγραφή, σ’ ένα ρομαντικό μέσο, με τη δική του παράδοση και στη Λατινική Αμερική.

Ο Γιάννης Σταυρόπουλος είναι ο καλεσμένος του Fanatico Podcast, μιλώντας για την σύμπτωση που τον οδήγησε στο γήπεδο, για τη μάχη που έδωσε για να καταφέρει να μπει, καθώς και για όλες τις superclasico στιγμές που έζησε σε ένα αξέχαστο ποδοσφαιρικό τριήμερο!

Pin It on Pinterest

Shares
Share This