Επιλογή Σελίδας
 


«Ένας άνθρωπος με νέες ιδέες είναι τρελός. Μέχρι οι ιδέες του να θριαμβεύσουν». Τα λόγια του ίδιου του Μαρσέλο Μπιέλσα κρύβουν μια αλήθεια, την οποία ο 65χρονος προπονητής έχει βιώσει πολλές φορές στη ζωή του, πασχίζοντας να βρει ανθρώπους που να τον καταλαβαίνουν. Ανθρώπους όπως ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο και τόσοι άλλοι σπουδαίοι άνθρωποι του ποδοσφαίρου, που όπου σταθούν κι όπου βρεθούν μιλούν για τον μέντορά τους.

Στην πόλη των θαυμάτων, το Ροσάριο, το γήπεδο της Νιούλς Ολντ Μπόις στέκει αγέρωχο, φέροντας το όνομά και την αύρα του, θυμίζοντας σε όλους τον τόπο που ξεκίνησε να αλλάζει το ποδόσφαιρο πριν από περίπου 30 χρόνια. Ο άνθρωπος που εν έτει 2021 κάνει ολόκληρη την Premier League να ασχολείται μαζί του,  όντας στον πάγκο της Λιντς, κατακτούσε πρωτάθλημα Αργεντινής πριν ακόμα γεννηθεί ο πρώτος σκόρερ του φετινού πρωταθλήματος Αγγλίας. Κι όμως, οι ιδέες του ακόμα και τώρα είναι τόσο πρωτοποριακές, που αρκετοί δυσκολεύονται να τις κατανοήσουν. Παρόλα αυτά, σαγηνεύονται. Ο κόσμος του κάνει τους πάντες να τον αντικρίζουν με δέος, ακόμα κι αν διστάζουν να βαδίσουν κοντά του.

Ο Μαρσέλο Μπιέλσα δεν είναι ένας απλός προπονητής. Η πορεία του δεν μπορεί να μετρηθεί με τίτλους, η προσωπικότητά του δεν μπορεί να κατανοηθεί πλήρως μέσα από απλές συνεντεύξεις και συζητήσεις.

Για να προσπαθήσουμε, έστω και λίγο, να καταλάβουμε το τι σημαίνει Μαρσέλο Μπιέλσα και να αντιληφθούμε την επίδραση που ο Αργεντινός έχει στον κόσμο του ποδοσφαίρου, στο έκτο επεισόδιο του Fanatico Podcast φιλοξενούμε τον Δημήτρη Τζουβάρα, έναν άνθρωπο που έχει αφιερώσει αμέτρητες ώρες μελετώντας τον Loco.

Η ιδιότητα του προπονητή μάλλον δεν αποκαλύπτει όλη την αλήθεια. Ο Δημήτρης Τζουβάρας είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Είναι ένας μελετητής και αναλυτής του παιχνιδιού, ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει το όμορφο παιχνίδι ολιστικά και η προσέγγιση του απέναντι στα παιδιά ξεφεύγει από το αμιγώς αθλητικό. Είναι ένας παιδαγωγός με ακαδημαϊκή θεώρηση του ποδοσφαίρου, συνδυάζοντας παράλληλα την θεωρία με την πράξη και εφαρμόζοντας στο χορτάρι το απόσταγμα των γνώσεων και των εμπειριών του.

Παράλληλα, έχει γράψει βιβλία για την προπονητική και έχει μεταφράσει άλλα, μεταξύ των οποίων και ένα αφιερωμένο στη δουλειά του Μπιέλσα. Ο Τζουβάρας, ο οποίος εργάζεται εδώ και μερικά χρόνια στην μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ακαδημία του Ομάν, μας βάζει για λίγο στον μαγικό κόσμο του Αργεντινού και από τα λόγια του, τα οποία αντανακλούν και το υψηλό του επίπεδο, καταλαβαίνει κανείς πόσο σύνθετος είναι ο παράγοντας Μπιέλσα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This