Επιλογή Σελίδας


Του Γιάννη Φιλέρη

Η έδρα έμεινε ακλόνητη για άλλη μια φορά, κανείς δεν έκανε το μπρέικ και η τετράδα της Κολωνίας οριστικοποιήθηκε, μετά τους αγώνες της Τρίτης. ΤΣΣΚΑ-Εφές και Μπαρτσελόνα-Ολίμπια Μιλάνου είναι οι δυο ημιτελικοί της 28ης Μαΐου. Σχεδόν ό,τι περιμέναμε και πριν από το τζάμπολ των πλέι οφ, χωρίς αυτό να μειώνει την συναρπαστική εξέλιξη στις τρεις από τις τέσσερις σειρές.

Η Μπάρτσα εξαφάνισε με τρομερή άμυνα τη Ζενίτ, ενώ στο Μιλάνο με ματς καριέρα από τον Σέιβον Σιλντς, η Ολίμπια πήρε το εισιτήριο για το Final Four μετά από 29 χρόνια, έστω κι αν στο τέλος λίγο έλειψε να προκαλέσει διπλό εγκεφαλικό στον Τζόρτζιο Αρμάνι. Αλλά το κορυφαίο ματς έγινε στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο η Εφές και η Ρεάλ πάλεψαν μέχρι το τέλος σ’ ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που είδαμε ποτέ στην Ευρωλίγκα.

Το σκορ ήταν 80-80, όταν άρχισε η αντίστροφη μέτρηση του τελευταίου λεπτού, με τους γηπεδούχους να ψάχνουν ένα μεγάλο σουτ. Ο Κρούνοσλαβ Σιμόν δεν δίστασε να το πάρει, έστω κι αν οι προϋποθέσεις δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές. Η μπάλα, όμως, μπήκε στο καλάθι κι η Εφές έβρισκε το μαξιλαράκι, για να ακουμπήσει και να εκτοξευτεί μέχρι την Κολωνία!

Για να φτάσουμε, ωστόσο, μέχρι στο τρελό όσο και σπουδαίο σουτ του Κροάτη, ένας Αμερικανός κρατούσε όρθια την Εφές. Ο βιονικός Κρις Σίνγκλετον, στον 200ό συνεχόμενο αγώνα του στη διοργάνωση, έκανε τα πάντα για να περάσει η ομάδα του στο κορυφαίο ραντεβού. Διπλό ρεκόρ καριέρας σε πόντους (26) και σύστημα αξιολόγησης (38), ο 32χρονος φόργουορντ έβαλε το μυαλό και το κορμί του σαν ασπίδα της Εφές στο δόρυ της ‘βασίλισσας’. Τελείωσε το ματς με 5/7 δίποντα, 3/3 τρίποντα, 7/8 βολές, 8 ριμπάουντ, 1 κόψιμο, 1 κλέψιμο και μηδέν λάθη! Ήταν αυτός που έδωσε και την μπάλα στον Κρούνο Σιμόν για το μεγαλύτερο σουτ του ματς.

Ο άλλοτε απόφοιτος του Φλόριντα Στέιτ και για τρία χρόνια ΝΒΑερ με τους Ουάσιγκτον Ουίζαρντς, από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Ευρώπη (τη σεζόν 2015-16 για τη Λοκομοτίβ Κουμπάν του Γιώργου Μπαρτζώκα) έχει μια μοναδική επίδοση. Δεν έλειψε ποτέ από κοντά μας. Παρών και στα 200 (!) ματς που έδωσαν οι τέσσερις ομάδες με τις οποίες αγωνίστηκε αυτή την εξαετία! Το κοντέρ γράφει ασταμάτητα και προφανώς στην Κολωνία θα φτάσει τα 202 σερί ματς.


Ο πίνακας είναι φανταστικός, με τον Κρις να παίζει χωρίς διακοπή από τις 16 Οκτωβρίου 2015, όταν έκανε το ντεμπούτο του, σημειώνοντας 16 πόντους, στη νίκη της Λοκομοτίβ Κουμπάν επί του Παναθηναϊκού με 81-70.

ΣΕΖΟΝ ΟΜΑΔΑ ΑΓΩΝΕΣ Λ.Σ Π Ρ
2015-16 Κουμπάν 31 21:39 8.4 4.5
2016-17 Παναθηναϊκός 33 28:14 12 5.9
2017-18 Παναθηναϊκός 34 30:13 10.3 5.8
2018-19 Μπαρτσελόνα 35 24:18 8 4.4
2019-20 Εφές 28 23:39 7.8 4.4
2010-21 Εφές 39 21:55 6.3 3.8

Μπορεί η διετία του στον Παναθηναϊκό να παραμένει η κορυφαία όλης της διαδρομής του στην Ευρώπη, ωστόσο όλοι οι προπονητές του, εκμεταλλεύτηκαν τις ικανότητες ενός εξαιρετικού φόργουορντ, που μπορεί να παίξει το ίδιο καλά είτε στο ‘4’ είτε στο ‘3’, έχει εξαιρετική αίσθηση του γηπέδου, καλό σουτ και συνεπή αμυντική συμπεριφορά. Ο ‘σιδερένιος’ Σίνγκλετον είναι κάτι σαν ασφαλιστική δικλείδα της Εφές.

Ο Εργκίν Αταμάν, ανακουφισμένος μετά την τρίτη και φαρμακερή νίκη επί της Ρεάλ, δήλωνε με νόημα: “Σήμερα, ίσως στο χειρότερό παιχνίδι μας, είχαμε έναν τρομερό παίκτη. Ο Κρις Σίνγκλετον ήταν απίστευτος και έκανε το ματς της ζωής του με τη φανέλα της Εφές“.

Το ίδιο έκανε και ο Βασίλιε Μίτσιτς. Πνιγμένος κι αυτός στο άγχος, σε όλη τη διάρκεια του ματς απέναντι στις τρομερές ζώνες του Πάμπλο Λάσο (1-2-2 και 3-2), είδε τον Κρις να παίρνει την ευθύνη και να γίνεται αυτός ο ηγέτης της τουρκικής ομάδας:”Αν έχετε ώρα μπορώ να σας μιλάω όλη τη νύχτα για όλους τους συμπαίκτες μου. Όμως ο Κρις έκανε μια τεράστια εμφάνιση. Ήταν άψογος από την αρχή στην επικοινωνία με την ομάδα. Είναι αλήθεια ότι μερικές φορές, σε άλλους αγώνες, τον ‘χάναμε μέσα στο γήπεδο’. Πάνω απ’ όλα όμως είναι ένας έμπειρος μπασκετμπολίστας που ξέρει καλά να παίζει στα μεγάλα παιχνίδια. Και σίγουρα γνωρίζει τον τρόπο να φορμάρεται όταν πρέπει. Στο πιο κρίσιμο ματς, μέχρι τώρα στη χρονιά, μας έδειξε τον καλύτερο εαυτό του“.

Ο Μίτσιτς έχει δίκιο. Σύμφωνα μάλιστα με την ιστοσελίδα της Euroleague, ο Κρις ‘ειδικεύεται’ σε πέμπτους αγώνες. Ο κορυφαίος του ήταν αυτός της Τρίτης (Εφές-Ρεάλ) έχει όμως και άλλα δυο αξιομνημόνευτα παιχνίδια. Εναντίον της Μπαρτσελόνα (το 2016) στη νίκη της Λοκομοτίβ Κουμπάν με 81-67 είχε 16π-12 ριμπ, 2 ασίστ και ένα κλέψιμο (27 στο σύστημα αξιολόγησης). Αλλά και το 2019 στον πέμπτο αγώνα Εφές-Μπαρτσελόνα, ήταν πιθανόν ο κορυφαίος παίκτης των ‘μπλαουγκράνα’, με 12π, 8ρ, 2 ασίστ, 3 κλεψίματα και 20β αξιολόγηση.

Η συνολική στατιστική του Σίνγκλετον στα 200 σερί ματς που έχει παίξει στην Ευρωλίγκα έχει μ.ο 8.7π (44.4%δ, 41.4%τρ, 76.8%β) 4.8ρ, 0.9ασ, 1.1κλ και μ.ο αξιολόγησης 10.7β. Στους τρεις πέμπτους αγώνες σε πλέι οφ, ο σπουδαίος Αμερικανός έχει μ.ο 18π (64.7%δ, 63.6%τρ, 84.6%β), 9.3 ριμπ, 1.3 ασίστ, 1.7κλ και 27.7β αξιολόγηση!

Η χρησιμοποίηση του Σίνγκλετον από την αρχή ήταν μια εξαιρετική κίνηση του Αταμάν, που τον είδε από την αρχή του ματς να εκτελεί το ίδιο καλά τόσο μέσα όσο και έξω από το ζωγραφιστό, έπαιζε παθιασμένη άμυνα και επί της ουσίας έμεινε έξω μόλις τρία λεπτά για να πάρει ανάσες.

Μετά απ’ όλα αυτά είχε κάθε δικαίωμα να είναι ενθουσιασμένος: “Αυτό που με ενδιέφερε ήταν να νικήσουμε” δήλωνε για να προσθέσει: “Ο προπονητής με πίστεψε. Με χρησιμοποίησε βασικό κι εγώ έπρεπε απλά να βάλω την καρδιά και όλο μου το θάρρος στο παρκέ. Μου βγήκαν τα πρώτα δυο-τρία σουτ και αυτό ήταν. Εντάξει, εδώ φτάσαμε χάρη στο Σέιν (Λάρκιν) και τον Βάσο (Μίτσιτς), μην συζητάμε για μένα. Αυτοί οι δυο είναι οι ηγέτες της ομάδας. Ελπίζω να πάρουμε τον τίτλο φέτος. Θυμάμαι ακόμη πόσο δύσκολο ήταν το ξεκίνημα της χρονιάς. Πήγαινα στην προπόνηση και έβλεπα έξι άτομα. Ο καθένας είχε από κάποιο πρόβλημα. Παλέψαμε πολύ για να ανακάμψουμε και να φτάσουμε σε αυτή τη φόρμα, που μας έστειλε στο φάιναλ φορ. Ο Σέιν είχε δίκιο τότε, όταν έλεγε ‘μην βλέπεις τώρα τι γίνεται, σημασία έχει πως θα είμαστε στο τέλος. Και στο τέλος έχουμε προκριθεί στο F4“!

Η αλήθεια είναι ότι είδαμε ένα τρομερό ματς, από τα κορυφαία όλων των εποχών. Η Ρεάλ έδειξε τεράστια αποθέματα καρδιάς, άντεξε ακόμη και στους τραυματισμούς (ο Ταβάρες έπαιζε με μισό πόδι, ο Τόμπκινς είχε πολλά προβλήματα) και κυνήγησε ένα επικό 2-3, που θα μπορούσε να το πετύχει, αν ο Σέρχιο Γιουλ δεν αστοχούσε σε λέι-απ (πριν από το τρίποντο του Σιμόν). Η Εφές στηρίχθηκε περισσότερο στην κλάση των μεγάλων παικτών που διαθέτει, καθώς ήταν φανερό πως είχε βραχυκυκλώσει από τις άμυνες της Ρεάλ και την τεράστια πίεση, που δεχόταν. Ο Πάμπλο Λάσο διαχειρίστηκε άψογα το ματς και ήταν ακόμη πιο άψογος στις δηλώσεις του: “Πρώτα απ’ όλα πρέπει να συγχαρώ την Εφές για την νίκη και της εύχομαι καλή τύχη στο Final Four. Έχουν μια σπουδαία ομάδα και το έδειξαν στα πλέι οφ. Δεν υπάρχουν άλλα λόγια, εκτός από συγχαρητήρια“.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This