Επιλογή Σελίδας


Ο Γιάννης ήταν ασταμάτητος, έκανε την καλύτερη εμφάνιση της χρονιάς, οι Μπακς νίκησαν τους Νετς σε μια πρόβα για τα πλέι-οφ, με το δίδυμο Αντετκούνμπο-Ντουράντ να είναι πασχαλινά απολαυστικό!

Του Γιάννη Φιλέρη

Ο απολαυστικός και … πασχαλινός Γιάννης Αντετοκούνμπο βρήκε απέναντί του τον δαιμονισμένο Κέβιν Ντουράντ και ο συνδυασμός αποδείχθηκε εκρηκτικός. Σε ένα από τα καλύτερα ματς της κανονικής περιόδου στο ΝΒΑ, οι δυο κορυφαίοι μπασκετμπολίστες, πρόσφεραν μοναδικό θέαμα έβαλαν μαζί 91 πόντους, με τον Greek Freak να φεύγει νικητής στο τέλος. Καθώς ο Ντουράντ αστοχούσε στο τελευταίο σουτ (για την ισοφάριση) και έμενε στους 42π, οι Μπακς έπαιρναν τη νίκη με 117-114 και ο Γιάννης ολοκλήρωνε με φετινό ρεκόρ πόντων (49) σε 36 λεπτά συμμετοχής. Όχι παίζουμε…

Ο Γιάννης μετρήθηκε στα ίσια και μάλλον ξεπέρασε το είδωλό του, το ίδιο και οι Μπακς που αν θέλουν να διεκδικήσουν πρώτα τον τίτλο στην Ανατολή και εν συνεχεία στο ΝΒΑ, θα πρέπει να μάθουν να κερδίζουν τέτοια ματς. Οι Νετς, που βασανίζονται από τους τραυματισμούς και η υποτιθέμενη τριάδα των big 3 (Ντουράντ, Ίρβινγκ, Χάρντεν) δεν έχει παίξει παρά ελάχιστα ματς μαζί, μετά απ’ αυτή την ήττα τους, έχουν 43-22 και έπεσαν στη δεύτερη θέση.


Πρώτοι παραμένουν οι Σίξερς (43-22) οι οποίοι, μάλιστα, πλεονεκτούν και σε πιθανή ισοβαθμία. Το Μιλγουόκι ανέβηκε στην τρίτη θέση (40-24) έχοντας χάσει αρκετά ματς, ελέω της απουσίας του Γιάννη, ελπίζει όμως ότι στις δυο εβδομάδες που απομένουν για το τέλος της regular season, θα μπορέσουν να αναρριχηθούν. Αν όχι να φτάσουν τους Σίξερς, να ξεπεράσουν το Μπρούκλιν.

Ματς κλειδί είναι αυτό που ακολουθεί την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, όπου οι Νετς υποδέχονται τους Μπακς, σχεδόν στα καπάκια. Όποια ομάδα νικήσει παίρνει και το αβαντάζ έδρας στα πλέι-οφ, αφού οι δυο ομάδες έχουν, μέχρι τώρα, από μία νίκη. Με τον κόσμο να επιστρέφει σιγά-σιγά στις εξέδρες αρχίζει και έχει ξανά σημασία η έννοια “παίζω στο γήπεδό μου”.

Αυτές, ωστόσο, είναι οι λεπτομέρειες που προέκυψαν από το σόου των Αντετοκούνμπο και Ντουράντ. Ο KD είχε 42π με 16/33 σουτ (7/13τρ) και 10 ριμπάουντ. Υπό κανονικές συνθήκες μια τέτοια εμφάνιση φτάνει και περισσεύει για μια ομάδα. Όχι στην προκειμένη περίπτωση. Ο Γιάννης ήταν ακόμη καλύτερος, με 49 πόντους (17/28διπ, 4/8τρ, 3/6β) και ακόμη 8 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Το πόσο καλός, το αναλύουν και τα εξειδικευμένα στατιστικά που “τρελαίνουν” το ΝΒΑ (και όχι μόνο). Πάρτε μια ιδέα:

Τι βλέπουμε εδώ; Ότι ο Αντετοκούνμπο πέτυχε 49π, σε 39 πραγματικές προσπάθειες για σουτ (δηλαδή όσες επιχείρησε, χωρίς να του έχει γίνει πάσα). Μέτρησε συνολικά 8/10 μέσα στο καλάθι και 4/8 τρίποντα και 3/6 βολές. Επίσης είχε 47.1 usage (οι ενέργειες του μέσα στο παρκέ σε σχέση με τις συνολικές όλης της ομάδας του), που είναι και η πέμπτη καλύτερη στην καριέρα του. Μια ακόμη λεπτομέρεια, είναι ότι οι πέντε από τις έξι ασίστ που έδωσε ο εξαιρετικός Κρίς Μίντλετον (26π) πήγαν στα χέρια του Γιάννη.

Αν σας κουράζουν τα νούμερα, ή δεν μπορείτε να καταλάβετε (και δεν έχετε άδικο) τι έκανε ένας τόσο προικισμένος αθλητής μέσα στο γήπεδο, ας του πούμε με λόγια.

Η έμπνευση του Στιβ Νας να χρησιμοποιήσει στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα τον Ντε Άντρε Τζόρνταν για το μαρκάρισμα του Γιάννη αποδείχθηκε … καταστροφική. Ο Αντετοκούνμπο εκμεταλλεύτηκε όλον τον άπλετο χώρο που του έδινε ο ψηλός των Νετς, τον οποίο όποτε δεν περνούσε, τον νικούσε με εξαιρετικές ποστ κινήσεις, ή ακόμη καλύτερα με τρίποντα, που ουσιαστικά τα έδινε στον Έλληνα άσο, η άμυνα του Μπρούκλιν.

Καλύτερα τον μάρκαρε ο Γκρίφιν, που έχει και προϊστορία από το … παρελθόν, καθώς βάζει πολύ καλύτερα το σώμα του, επιδιώκει την επαφή για να κερδίσει επιθετικό φάουλ, ενώ μπουρδουκλώνεται με μαεστρία, πετώντας χέρια και πόδια για να κερδίσει μια διεδκικούμενη φάση. Δεν πέτυχε και πολλά, ωστόσο.

Η αλήθεια είναι ότι ο Αντετοκούνμπο της Κυριακής δύσκολα μπορούσε να τον σταματήσει ακόμη και ο καλύτερος αμυντικός του ΝΒΑ, δηλαδή… ο εαυτός του. Το πόσο καλός είναι στην άμυνα μας το θύμισε κόβοντας με τα δυο χέρια τον Τζόρνταν στο πρώτο ημίχρονο.

Αλλά και σε μια από τις τελευταίες φάσεις του ματς, όταν ο Κέβιντ Ντουράντ αποφάσισε να παίξει ένας εναντίον ενός, έδωσε ρεσιτάλ. Ο Ντουράντ έκανε τη γνωστή κίνηση και πήγε κατευθείαν σε ένα ωραίο τζαμπ σουτ. Ωραιότατο όμως ήταν και το τάιμινγκ του Γιάννη, που με το δεξί χέρι, απογειώθηκε για να κόψει τον αντίπαλό του. Δεν είναι και τόσο συνηθισμένη φάση, όταν μιλάμε ότι την μπάλα έχει ο Ντουράντ που με ύψος 2.10, σουτάρει έτσι κι αλλιώς από πολύ ψηλά. Εκπληκτικό κόψιμο, αν και η μπάλα βρέθηκε στα χέρια του Κάιρι Ίρβινγκ που με τρίποντο μείωσε τη διαφορά στους 3π

Τον Ντουράντ ο Γιάννης τον έβλεπε με δέος από παιδί, όταν ακόμη το ΝΒΑ ήταν ένα μακρινό όνειρο. “Αυτά που κάνει μέσα στο γήπεδο είναι απίστευτα. Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο παίκτη, πάντα τον θαύμαζα, πάντα τον παρακολουθώ…” σχολίαζε ο Αντετοκούνμπο, που κάθε φορά δεν ξεχνά να δείχνει τον προσήκοντα σεβασμό στους αναγνωρισμένους σταρ της λίγκας. Και ο KD είναι ένας από τους αγαπημένους του. Όταν, άλλωστε, πήγε στο ΝΒΑ οι περισσότεροι τον συνέκριναν με τον Ντουράντ, λόγω … μήκους και γενικών ικανοτήτων.

Δεν είδε, πάντως, τον αγώνα σαν μια προσωπική μονομαχία με τον σπουδαίο αντίπαλό του: “Πρώτα απ’ όλα δεν τα βγάζεις εύκολα πέρα με τον Ντουράντ. Από την άλλη δεν ήταν θέμα να κερδίσω εγώ αυτόν, αλλά το τι θα έκανε η ομάδα και γω προσπάθησα να την βοηθήσω, όσο μπορούσα περισσότερο” .

Ο ίδιος ο KD έδειξε ότι του άρεσε ιδιαίτερα το ματς και επιφυλάσσεται για τη ρεβάνς της Τετάρτης: “Μετράς τον εαυτό σου όταν παίζεις με τον καλύτερο αμυντικό, την καλύτερη ομάδα ή τον καλύτερο προπονητή. Ναι ήταν ένα από αυτά τα ματς το σημερινό και ήμουν ενθουσιασμένος σε όλη τη διάρκειά του. Δεν μας άρεσε που χάσαμε, αλλά ευτυχώς έρχεται αμέσως το επόμενο, ακόμη πιο σημαντικό, ματς”

Ο Γιάννης και οι Μπακς ξέρουν ότι τα δύσκολα δεν είναι τώρα, αλλά αυτά που έρχονται. Τα πλέι-οφ θα κρίνουν, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, το πως θα εξελιχθεί η χρονιά.

Εκεί θα δοκιμαστεί και ο ίδιος ο Γιάννης, το όνομα του οποίου αρχίζει και πάλι να συζητιέται για το MVP (δύσκολα όμως θα το πάρει για τρίτο συνεχόμενο χρόνο) μοιάζει να έχει βελτιώσει αρκετά πράγματα στο παιχνίδι του, ακόμη και το πως πασάρει. Όχι ότι δίνει περισσότερες ασίστ (ο μέσος όρος είναι σχεδόν ίδιος) αλλά πως αξιοποιούνται από τους συμπαίκτες του, μέσα στο παιχνίδι.

Προς το παρόν, όπως συνηθίζει να λέει, απόλαυσε μια ακόμη νίκη μαζί με τους συμπαίκτες και στη συνέχεια όταν πήγε σπίτι του, έμαθε ότι ο μικρός του αδερφός Άλεξ, σκόραρε 30 πόντους στη τελευταία νίκη της Μούρθια Β (στην λίγκα EBA, την τέταρτη κατηγορία της Ισπανίας) και ενθουσιάστηκε!

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This