Επιλογή Σελίδας

Του Θάνου Σαρρή

«Όταν παίζαμε στον δρόμο, κανείς δεν μας έλεγε να μην κάνουμε ποδιά μέσα στη δική μας περιοχή. Στην ομάδα σου προσαρμοζόσουν, αλλά ήξερες ήδη πώς να κάνεις ποδιά. Αυτή την τρέλα δεν την έχουν σήμερα τα περισσότερα παιδιά. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους δώσουμε λίγο από αυτό το αγνό παιχνίδι», έλεγε ο Πάμπλο Αϊμάρ, ενθυμούμενος το ποδόσφαιρο της ελευθερίας, της ντρίμπλας, της τεχνικής. Το στιλ που γαλούχησε γενιές και γενιές Αργεντινών. Ο Πέδρο Ντε λα Βέγκα, έχει εκείνον τον μαγικό τρόπο να ξεσηκώνει τον κόσμο με μια κίνηση.

Ο Πέπο γεννήθηκε στην Ολαβαρία του ευρύτερου Μπουένος Άιρες και ερωτεύτηκε από μικρός την ασπρόμαυρη θεά. Σε ηλικία 11 ετών, αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό του και δοκιμάστηκε στις ακαδημίες της Μπόκα και της Ρίβερ, όμως καμιά δεν του άνοιξε τις πύλες.Στους «Μιγιονάριος» είχε λίγο παραπάνω χρόνο, έπαιξε σε ένα παιδικό τουρνουά, όμως δεν χωρούσε στο πλάνο. Ξεκίνησε τελικά την καριέρα του το 2015 στις μικρές κατηγρίες της Λανούς και δύο χρόνια αργότερα η Ομοσπονδία της Αργεντινής του απένειμε το βραβείο του ταλέντου της χρονιάς. «Δεν το φανταζόμουν, δεν το είχα σκεφτεί ποτέ. Πάντα προσπαθώ απλά να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου. Αλλά μια μέρα ο προπονητής με σταμάτησε και μου είπε γι’ αυτό το βραβείο. Προφανώς, ήμουν πολύ χαρούμενος. Πήρα την οικογένειά μου και τους το είπα. Ήμουν ήρεμος, αλλά εκείνη τη στιγμή με εξέπληξε», έλεγε χαρακτηριστικά στην El Popular. Αν και ξεκίνησε ως δεξί μπακ και στη συνέχεια έπαιξε στο κέντρο, οι προπονητές του έβλεπαν ότι μπορούσε να κάνει ζημιές στα άκρα της επίθεσης.

Το ντεμπούτο που θάμπωσε τους πάντες

Οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας δεν ήταν οι μόνοι που ξεχώρισαν το ταλέντο του. Όταν ο Λουίς Σουμπελδία ανέλαβε εκ νέου τη Λανούς, μελέτησε προσεκτικά όλα τα αστεράκια από τα τμήματα υποδομής και ξεχώρισε αμέσως τον Πέπο. Ζήτησε αναφορές από τους προπονητές του, τόσο σχετικά με τα ποδοσφαιρικά του χαρίσματα, όσο και για τον χαρακτήρα του. Και όταν τις πήρε, ήταν πεπεισμένος. Τον Σεπτέμβριο του 2018, ο 17χρονος ξανθομάλλης εξτρέμ τελείωσε την προπόνηση και γύρισε στους κοιτώνες του συλλόγου, όπου έμενε. Εκεί τον περίμενε ο Σουμπελδία, ο οποίος τον πληροφόρησε ότι τον υπολογίζει για τον κυριακάτικο αγώνα, με την ανδρική ομάδα. Το σοκ ήταν μεγάλο, γιατί ο Ντε λα Βέγκα δεν είχε πάρει παιχνίδια ούτε καν με την ομάδα των ρεζερβών, όπως γίνεται συνήθως με τους μικρούς που έρχονται από τα τμήματα υποδομής.

Ο προπονητής τήρησε την υπόσχεσή του, τον σύστησε στην υπόλοιπη ομάδα, έστησε μαζί του κάποια πλάνα για τις στημένες φάσεις και τον πήρε μαζί στην αναμέτρηση με τη Ράσινγκ, που ήταν πρωτοπόρος στο πρωτάθλημα. Η Γκρανάτε έχασε, αλλά ο μικρός ήταν εντυπωσιακός, όντας ο καλύτερος παίκτης της ομάδας του. Όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι να τους περιγράψει τον τρόπο παιχνιδιού του, είπε: «Είμαι γρήγορος και γοητευτικός». Ο προπονητής της Ρασίνγκ, Εδουάρδο Κουδέτ, έμεινε εντυπωσιασμένος: «Συνήθως όταν δεν προπονείσαι με την υπόλοιπη ομάδα, η ταχύτητα είναι διαφορετική, αλλά η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα παιδί που ήταν έτοιμο», έλεγε χαρακτηριστικά. Το επόμενο πρωί, γνώρισε την αποθέωση από τους συμμαθητές του στο σχολείο.

Ο ίδιος και η οικογένειά του αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν τον συνηθισμένο σχολικό δρόμο των ποδοσφαιριστών. «Στη Λανούς, σε στέλνουν σε ένα σχολείο ακριβώς δίπλα, όμως στον πατέρα μου δεν άρεσε η ιδέα αυτή, γιατί θεωρούσε ότι αν ήμασταν όλα τα παιδιά από την ομάδα μπορεί να μην μελετούσα όπως θα έπρεπε. Η εκπαίδευση σου δίνει τα απαραίτητα, είναι πολύ σημαντική. Έτσι, αποφασίσαμε να πάω σε ένα δημόσιο σχολείο, με καλό επίπεδο, περίπου έξι τετράγωνα από εκεί που μένω», έλεγε. Ο μικρός είχε δίψα για μάθηση, δείχνοντας τον ισορροπημένο χαρακτήρα του.

Η ραγδαία εξέλιξη

Η ανώμαλη προσγείωση στο 1-5 με τη Ρίβερ Πλέιτ, κατά τη διάρκεια του οποίου έγινε αλλαγή και δεν μπορούσε να κρατήσει τα δάκρυά του στον πάγκο, δεν τον λύγισε. Το πρώτο του γκολ ήρθε επτά μήνες αργότερα, σε ένα ματς με την Βέλες για το Κύπελλο. Ο Πέπο σκόραρε με το κεφάλι έπειτα από σέντρα του Μορένο και η αυτοπεποίθησή του μεγάλωσε ακόμα περισσότερο. Σταδιακά ξεκίνησε να αγωνίζεται όλο και περισσότερο, ενώ σκόραρε στη θρυλική πρόκριση της ομάδας του στο Sudamericana μέσα στην έδρα της Σάο Πάουλο. Ο Πέπο γινόταν ολοένα και πιο εντυπωσιακός.

Παίζοντας και σtα δύο «φτερά» της επίθεσης, ο Ντε λα Βέγκα είναι γρήγορος, έχει εκπληκτική πρώτη επαφή, ξεπέταγμα και του αρέσει πολύ να συγκλίνει προς τα μέσα και όχι να φεύγει στη γραμμή αναζητώντας μια σέντρα. Δοκιμάζει συχνά τα πόδια του από μακρινή απόσταση, κρατά καλά την μπάλα, αν και μερικές φορές περισσότερο από όσο θα έπρεπε, ενώ βλέπει τις κινήσεις των συμπαικτών του στον κενό χώρο και του αρέσει να παίζει με τους μπακ που ανεβαίνουν. Ο Ντε Λα Βέγκα αλλάζει γρήγορα κατεύθυνση, με αποτέλεσμα οι αντίπαλοι να δυσκολεύονται να διαβάσουν τις κινήσεις του και χρησιμοποιεί πολύ την έκρηξή του, ώστε να απελευθερωθεί από τα μαρκαρίσματα με μία επαφή. O Σουμπελδία, συνήθως τον χρησιμοποιούσε από τον πάγκο, καθώς ήταν σε θέση να αλλάξει το ρυθμό ενός παιχνιδιού με τις κινήσεις και την ταχύτητά του. Φέτος, βέβαια, είναι βασικός και στα τελευταία παιχνίδια ξεκινά συνήθως από δεξιά. Ατρόμητος, πανέξυπνος και με γρήγορες αποφάσεις, κουβαλά κάτι από την κληρονομιά του ποδοσφαίρου της χώρας του.

Έτοιμος για το επόμενο βήμα

Ο 20χρονος έχει ακόμα αδυναμίες στο παιχνίδι του, χρειάζεται να δουλέψει περισσότερο στη συνεισφορά του αμυντικά, όμως θεωρείται ήδη έτοιμος για το επόμενο βήμα κι αυτό είναι κάτι που αντιλαμβάνονται και οι υπόλοιπες ομάδες. Έχει φορέσει τη φανέλα των μικρών εθνικών και θεωρείται ένα από τα ονόματα που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην επόμενη φάση ανανέωσης της αλμπισελέστε.

Το καλοκαίρι του 2019 η Ίντερ και η Τζένοα ενδιαφέρθηκαν για την απόκτησή του, με τη δεύτερη να φτάνει πιο κοντά. Τελικά, η μεταγραφή δεν προχώρησε. Πέρυσι, ακούστηκε για τη Μάντσεστερ Σίτι κι άλλες αγγλικές ομάδες ενώ σύμφωνα με το TNT Sports, η Ρίβερ, που κινήθηκε επιθετικά στο μεταγραφικό παζάρι, προσπάθησε να τον αποκτήσει φέτος. Όμως, όταν άκουσε τα 12 εκατομμύρια που ζήτησε η Λανούς έκανε πίσω. Είναι δεδομένο ότι το όνομά του θα ακούγεται όλο και περισσότερο…

Πηγή: Fanatico

Pin It on Pinterest

Shares
Share This