Επιλογή Σελίδας

Του Θάνου Σαρρή

Ήταν στις 5 Νοεμβρίoυ του 2020. Η Ρίβερ Πλέιτ υποδεχόταν στο Μοντεβιδέο την Ατλέτικο Νασιονάλ για το Copa Sudamericana. Ο νεαρός σέντερ φορ των «Νταρσενέρος» «χτύπησε» πρώτη φορά στο 5′, εκμεταλλευόμενος το λάθος της άμυνας των φιλοξενούμενων και στο 26′ έδειξε την κλάση του με μια πολύ όμορφη ατομική ενέργεια από τα δεξιά και σουτ από πλάγια θέση. Ο Ματίας Αρέτσο είχε μόλις γίνει ο νεότερος ποδοσφαιριστής που πετυχαίνει δύο γκολ στην ιστορία του θεσμού, σε ηλικία 17 ετών και 349 ημερών.

Ματίας Αρέτσο: Η συνέχεια των Καβάνι – Σουάρες

Η Ουρουγουάη έχει μακρά παράδοση στους επιθετικούς. Από τους Έκτορ Σκαρόνε και Άνχελ Ρομάνο τον καιρό που στις όχθες του Ρίο ντε λα Πλάτα το παιχνίδι έχτιζε τη δική του παράδοση μέχρι τους νεότερους Ντιέγκο Φορλάν, Έντσον Καβάνι και Λουίς Σουάρες, η Σελέστε, πέραν της σκληράδας της και του «garra charrua», έβγαζε μαχητές που πλήγωναν τα δίχτυα. Με την καριέρα των δύο τελευταίων να πλησιάζει στο τέλος της, ένας 18χρονος που μυήθηκε από νωρίς στο futbol rioplatense, αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα της χώρας για να σηκώσει το βάρος της φανέλας με το «9».

Ο Αρέτσο ξεκίνησε να κλοτσά το τόπι σε ηλικία μόλις τριών ετών, αρχικά ως τερματοφύλακας, ενώ εντάχθηκε στις ακαδημίες της Ρίβερ Πλέιτ του Μοντεβιδέο στα 8. Εκεί, αφού έκανε ένα πέρασμα από τη μεσαία γραμμή, κατάλαβε πως είναι προορισμένος για την επίθεση. Προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα της Ρίβερ σε ηλικία μόλις 15 ετών, από τον Πάμπλο Τισκόρνια. Η άφιξη του Χόρχε Φοσσάτι στην τεχνική ηγεσία των Ουρουγουανών ήταν καταλυτική, καθώς ο έμπειρος προπονητής, που επέστρεψε στην πατρίδα του μετά από μια περιπλάνηση στη Μέση Ανατολή, του έδωσε την ευκαιρία να κάνει ντεμπούτο στα 16.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, σημείωσε το πρώτο του γκολ με αντίπαλο την Χουβεντούδ, ενώ ολοκλήρωσε την πρώτη του σεζόν με 6  γκολ σε 19 συμμετοχές ως βασικός και αναδείχθηκε καλύτερος νέος ποδοσφαιριστής της κατηγορίας. Το όνομά του μπήκε από πολύ νωρίς στα μπλοκάκια των σκάουτ από την Ευρώπη, καθώς την ίδια χρονιά σημείωσε πέντε γκολ σε επτά αναμετρήσεις με την Κ-17 της Ουρουγουάης στο Sudamericano του 2019, ενώ γρήγορα προωθήθηκε στην ομάδα Κ-23, σκοράροντας μάλιστα απέναντι στην Αργεντινή.

Τα στοιχεία και ο χαρακτήρας

Ο Αρέτσο σημείωσε 15 γκολ στην Apertura του 2020 και πέντε ακόμα στο Sudamericana, με το στιλ του να ξεχωρίζει. Έχει αποδείξει πως μπορεί να σκοράρει με κάθε τρόπο, είτε εντός είτε εκτός περιοχής, ενώ παρότι δεν είναι ιδιαίτερα ψηλός, τα πηγαίνει πολύ καλά στον αέρα. Εκπληκτικά ώριμος για την ηλικία του, δείχνει ότι διαθέτει μια σπάνια ικανότητα στη λήψη αποφάσεων, γεγονός που τον κάνει να δρα σχεδόν πάντα στο σωστό χρόνο.

Παράλληλα, όπως λέει κι ο ίδιος, είναι ένα «εννιάρι» που δεν του αρέσει να μένει στην περιοχή. Κινείται συνεχώς, αναζητά τους κενούς χώρους και δουλεύει πολύ για την ομάδα, δημιουργώντας χώρους για τους συμπαίκτες του και αναζητώντας τους συνδυασμούς που θα προκαλέσουν ρήγματα. Είναι, επίσης, τρομερά εργατικός μέσα στο γήπεδο, με πολλά τρεξίματα και συμμετοχή στο παιχνίδι όταν η ομάδα του δεν έχει την μπάλα. Ακολουθεί τις φάσεις, πιέζει την αντίπαλη άμυνα και καραδοκεί για το παραμικρό λάθος. Δεν είναι τυχαίο που ο χαρακτηρισμός «νέος Σουάρες» τον ακολουθεί εδώ και καιρό.

«Έχω δει κι άλλους παίκτες με τις ικανότητές του, αλλά όχι με την ίδια νοοτροπία. Ο συνδυασμός αυτής της νοοτροπίας και αυτών των ικανοτήτων είναι πραγματικά σπάνιος», έχει πει ο προπονητής του, ενώ ο ίδιος, παραμένει προσγειωμένος. Παρότι όλη η ζωή του είναι το ποδόσφαιρο, το μεγαλύτερό του είδωλο δουλεύει στην οικοδομή. «Ο πατέρας μου είναι παράδειγμα προς μίμηση. Αν θέλω να μοιάσω σε κάποιον, είναι αυτός. Είναι το είδωλό μου κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ», τόνιζε χαρακτηριστικά, δείχνοντας και τον χαρακτήρα του.

Ο πρόεδρος της Ρίβερ φέρεται να τον έχει κοστολογήσει στα 20 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αν δαπανηθεί θα τον κάνει την πιο ακριβή πώληση στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Ουρουγουάης. Σύλλογοι όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φέρονται να παρακολουθούν τον «βούβαλο», ενώ πρόσφατα το όνομά του ακούστηκε και για τη Σεβίλλη και την Μπενφίκα. Ο Αρέτσο κλείνει τα αυτιά στα όσα ακούγονται για ενδιαφέρον από Ευρώπη και συνεχίζει να δίνει τα πάντα για τη φανέλα. Είναι η στάση αυτή, που σε συνδυασμό με τις ικανότητές του, εκτοξεύει την προοπτική στα ύψη…

Πηγή: Fanatico

Pin It on Pinterest

Shares
Share This