Επιλογή Σελίδας

Του Θάνου Σαρρή

«Κάθε Βραζιλιάνος γεννιέται με το ποδόσφαιρο στην ψυχή του», έλεγε ο Ζόρζε Πεισότο, o oποίος αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη δύναμη του ποδοσφαίρου για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο γύρω από τη δωρεά οργάνων, εισάγοντας την πρωτοβουλία των «αθάνατων οπαδών» του Ρεσίφε.

Η πρωτοβουλία της Σπορτ Ρεσίφε που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικά χρόνια έδειξε στην πράξη ότι το ποδόσφαιρο είναι κάτι παραπάνω από ένα σπορ. Πόσω μάλλον σε μια χώρα που ζει κι αν αναπνέει γι’ αυτό, που βλέπει την ζωή των κατοίκων της να κινείται στην τροχιά του. Τη Βραζιλία. Για τους «αθάνατους οπαδούς» έγιναν μελέτες και case studies. Συνεργάστηκαν άνθρωποι από το χώρο του marketing και από αυτόν του ποδοσφαίρου. Και το αποτέλεσμα αποτελεί έμπνευση για ομάδες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον δεσμό με τις οπαδικές τους βάσεις για την κοινωνική αλλαγή.

Tα τελευταία επτά χρόνια οι δωρεές οργάνων αυξήθηκαν κατά 69% στη Βραζιλία. Από τους 9.9 δωρητές ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων, έφτασαν τους 16.7, ενώ σημαντική αύξηση υπήρξε στον αριθμό των δυνητικών δωρητών, γεγονός που αποδεικνύει τη δουλειά που έγινε στην ευαισθητοποίηση. Το ποδόσφαιρο και η καμπάνια που ξεκίνησε από τα Λιοντάρια του Περναμπούκο, πιθανόν έπαιξε τον δικό της ρόλο.

Σε συνεργασία με την ομάδα του Ρεσίφε και στη συνέχεια με άλλα κλαμπ, η πρωτοβουλία της σύνδεσης του οπαδικού κινήματος με τον σκοπό αυτό πήρε σάρκα και οστά πριν από περίπου επτά χρόνια. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά οι άνθρωποι που ανέλαβαν να φέρουν το πρότζεκτ εις πέρας, με την έννοια των «αθάνατων οπαδών», κατάφεραν να αυξήσουν σημαντικά τους δωρητές. Η ιδέα τους είναι απλή: Να συνδυάσουν το πάθος για την ομάδα των οπαδών με την δωρεά οργάνων, αφού η καρδιά, τα μάτια και οι πνεύμονες θα συνεχίσουν να βρίσκονται αφοσιωμένα στον αγαπημένο σύλλογο του οπαδού!

Η αρχή έγινε με τη Σπορτ Ρεσίφε, οι οπαδοί της οποίας συμμετείχαν με χαρά στο πρότζεκτ. Οι κάρτες δωρητών μοιράστηκαν στο γήπεδο της ομάδας, με τις παραγγελίες να γίνονται μέσω εφαρμογής στο Facebook ή ενός απλού e-mail. Στη συνέχεια, μπήκαν στο χορό και οπαδοί άλλων ομάδων, όπως και άνθρωποι που απλά παρακινήθηκαν από την πρωτοβουλία.

Το βίντεο μάλιστα που δημιουργήθηκε για την προώθηση της καμπάνιας απέσπασε άκρως θετικά σχόλια και κέρδισε σχετικό βραβείο στις Κάννες για το περιεχόμενό του. Το πρακτορείο προσέλαβε πραγματικούς ασθενείς που ήταν σε λίστα αναμονής για κάποιο όργανο, προκειμένου να απευθυνθούν απευθείας στους οπαδούς. «Υπόσχομαι ότι τα μάτια σου θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την Σπορτ Κλαμπ Ρεσίφε», «Υπόσχομαι ότι οι πνεύμονές σου θα συνεχίσουν να αναπνέουν για την Σπορτ Κλαμπ Ρεσίφε», «Υπόσχομαι ότι η καρδιά σου πάντα θα χτυπά για τη Σπορτ Κλαμπ Ρεσίφε», έλεγαν οι ασθενείς, με τα συγκινητικά τους μηνύματα να μιλούν απευθείας στην καρδιά των οπαδών. «Πρώτα ο Θεός, δεύτερη η Σπορτ Κλαμπ Ρεσίφε, τρίτη η οικογένεια, τέταρτη η δουλειά», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς. Το βίντεο προβαλλόταν σε κάθε αναμέτρηση της ομάδας, καθώς και σε όλα τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας της. Ξεπέρασε γρήγορα τα όρια του γηπέδου κι έφτασε σε όλη τη χώρα, πριν γίνει θέμα και στο εξωτερικό.

Ένας από τους πιο γνωστούς οπαδούς, μάλιστα, ο 69χρονος τότε Ιβάλντο Φιρμίνο Ντος Σάντος, ο οποίος είχε κάνει κι ο ίδιος μεταμόσχευση καρδιάς, έγινε ένα από τα πρόσωπα της καμπάνιας. Μέσα σε έναν χρόνο, η λίστα αναμονής για μεταμόσχευσης οργάνων στην πόλη του Ρεσίφε μηδενίστηκε, ενώ τα ποσοστά έπεσαν σε όλο το Περναμπούκο. Οι μεταμοσχεύσεις, από την άλλη, μέσα σε λίγους μήνες αυξήθηκαν κατά 50%.

Η επιτυχία της καμπάνιας έγινε γνωστή σε όλον τον κόσμο και πολύ γνωστοί σύλλογοι όπως  Μπαρτσελόνα και η Παρί Σεν Ζερμέν επικοινώνησαν με την Σπορτ, προκειμένου να συζητήσουν για το πρότζεκτ. Μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα και Media αφιέρωσαν χώρ στην πρωτοβουλία, όπως και σχετικές έρευνες και ακαδημαϊκές μελέτες. Ο Φερνάντο Φιγκέιρα, διευθυντής του προγράμματος μεταμοσχεύσεων καρδιάς στο Ίδρυμα της πολιτείας, έκανε για τετραπλασιασμό των μεταμοσχεύσεων μέσα σε έναν χρόνο, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία έπαιξε τον ρόλο της.  Είναι από τις περιπτώσεις εκείνες, που η περίφημη ρήση του Μπιλ Σάνκλι ότι το ποδόσφαιρο είναι πολλά περισσότερα από ένα θέμα ζωής και θανάτου, επιβεβαιώνεται στην πράξη…

Πηγή: Fanatico

Pin It on Pinterest

Shares
Share This