Επιλογή Σελίδας

Αποκλειστική συνέντευξη στο Katerinisport και στον δημοσιογράφο Νίκο Κολίτση 

Είναι αλήθεια ότι όταν πλησιάζεις τα 400 γκολ συνολικά στην ποδοσφαιρική σου καριέρα μέχρι σήμερα, σε Γ’ εθνική κι ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, σε διαφορετικές ομάδες -κατά βάση του νομού Θεσσαλονίκης και Φλώρινας- και τολμάς ν’ αντιμετωπίζεις το ποδόσφαιρο ως κάτι δευτερεύον από το ξεκίνημα, δεν έχεις συνειδητοποιήσει το διόλου ευκαταφρόνητο επίτευγμά σου. Όταν μάλιστα οι ομάδες αυτές, ως επί το πλείστον, δεν πρωταγωνιστούν κι εσύ έχεις πρώτο μέλημα το αντικείμενο του Μηχανολόγου & Ηλεκτρολόγου Μηχανικού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που εξασκείς συστηματικά, ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει και το κατόρθωμα γιγαντώνεται. Η εξίσωση είναι αντίστοιχη της αλεπούς στο… παζάρι, έστω του ελληνικού ποδοσφαίρου. 

Ο επιθετικός Ιορδάνης Ρωμαίος, πάντως, του Ερμή Αμυνταίου, περί ου ο λόγος, απαντά χωρίς τη θέλησή του και στο… λήμμα, «Mηχανή των γκολ», «Τρομοκράτης των διχτυών», «Ρωμαίος» των γηπέδων, «bomber», o «καλύτερος επιθετικός της Δυτικής Μακεδονίας», εν έτει 2021, επιλέγοντας, κόντρα σ’ όλα, το «καλύτερος συμπαίκτης». Στην εποχή της επικράτησης του ατομικού πνεύματος, εντός κι εκτός ποδοσφαίρου, μόνο… αμελητέο δεν είναι κι ας έκανε στον Μελιτέα (Μελίτης) 26 συναπτά ενενηντάλεπτα, κατακτώντας την 4η θέση των σκόρερ σε όλους τους ομίλους της Γ’ εθνικής κατηγορίας, με 18 γκολ, πριν δύο χρόνια.  

Τώρα αν με ρωτάτε, τι θα συνέβαινε, αν αντιμετώπιζε το ποδόσφαιρο ως κάτι πρωτεύον, αν δεχόταν πρόταση από την ΑΕΚ που υποστηρίζει (σ.σ. για τη φετινή ομάδα θα το έλεγες και πολυτέλεια!) και την Καστοριά (σ.σ. αυτό πάλι πώς να το εκλογικεύσω;), που γειτονεύει με τη Φλώρινα της καταγωγής του, θα σας απαντήσω ειλικρινά, “Who Knows?” 

Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη του Ιορδάνη Ρωμαίου στο KateriniSport, γιατί… «όλα τα μεγάλα επιτεύγματα απαιτούν χρόνο, έστω και για να τα συνειδητοποιήσεις». Άλλωστε, σύμφωνα με τον αρχαίο τραγικό ποιητή Σοφοκλή, «ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως». Εμείς απλώς δυναμώνουμε το φως… 

Ποτέ δεν είδα το ποδόσφαιρο ως κάτι παραπάνω από χόμπι. Έτσι κινούμουν πάντα. Το ποδόσφαιρο είναι κάτι δευτερεύον για μένα, σημαντικό αλλά δευτερεύον. Ποτέ δεν το είδα ως κάτι που θα ήθελα ν’ ασχοληθώ αποκλειστικά. Μ’ αυτό το σκεπτικό, διασταυρώνονται οι σπουδές, η επαγγελματική δραστηριότητα του Μηχανικού και το ποδόσφαιρο. 

Κανένας δε συνειδητοποιεί κάτι την ώρα που γίνεται, παρά μόνο με την πάροδο του χρόνου. Δεν ήταν αυτοσκοπός τα γκολ και οι επιδόσεις. Το ποδόσφαιρο μ’ αρέσει, είναι ένα πολύ ωραίο χόμπι. Το κάνω ανελλιπώς τα τελευταία τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια.  

Το πρωτεύον στη ζωή είναι ν’ αποκτήσεις γνώσεις και μια ειδίκευση, ένα πτυχίο. Στο ποδόσφαιρο αυτοί που θα πετύχουν είναι πολλοί λίγοι και μπορεί η καριέρα σου, όσο ταλαντούχος κι αν είσαι, να διακοπεί σε μία στιγμή. Αν ρίξεις το βάρος σου μόνο στο ποδόσφαιρο, ρισκάρεις πάρα πολλά.  

Αν μου έλεγες γύρνα τον χρόνο δεκαπέντε χρόνια πίσω και σου υπογράφω ένα χαρτί με βεβαιότητα ότι θα έπαιζες μπάλα και θα μπορούσες να κάνεις μεγάλη καριέρα, προφανώς και θα ήθελα. Είναι μεγάλο το ρίσκο. Έτσι έμαθα στην οικογένειά μου κι έτσι πορεύομαι κι εγώ από τη στιγμή που έκανα τη δική μου (οικογένεια). 

Το ν’ αποκτήσεις ένα πτυχίο και μια ειδίκευση είναι πιο ασφαλές από το να κυνηγήσεις μια καριέρα στο ποδόσφαιρο που εξαρτάται από πολλούς αστάθμητους παράγοντες. 

Εργάζομαι ως μηχανικός στη Φλώρινα με δικό μου γραφείο μελετών. Σίγουρα πολλά πτυχία δεν αναγνωρίζονται, με την έννοια ότι δεν εξασφαλίζουν κάτι για το μέλλον. Αν κινηθείς σωστά όμως, πιστεύω θα βρεις μια άκρη. Είναι κάτι παραπάνω από το να μην έχεις τίποτα.  

Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω και είχα τη βεβαιότητα ότι θα κάνω καριέρα, θα έκανα σίγουρα. Αν είχα την ίδια αμφιβολία, αν θα κάνω ή δε θα κάνω, θα πορευόμουν με τον ίδιο τρόπο στη ζωή μου που το έχω κάνει μέχρι σήμερα. 

Στα 35 μου χρόνια πλησιάζει για μένα η ώρα… εκτός ποδοσφαίρου, τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο. Είμαι συνειδητοποιημένος, καθώς περνάνε τα χρόνια και οι νεότεροι θ’ αναλάβουν τα ηνία. Δε νομίζω ότι μπορώ ν’ ασχοληθώ με κάποιο άλλο κομμάτι στο ποδόσφαιρο πάντως και δεν έχω και τη διάθεση. 

Έχω την αίσθηση ότι τα τελευταία χρόνια η πορεία του ποδοσφαίρου στη Φλώρινα και στην περιφέρειά της είναι κατακόρυφα καθοδική. Κάθε πέρσι και καλύτερααπ’ όλες τις απόψεις, οικονομική, ανθρώπων που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και ταλέντων.  

Δε βλέπω στον ορίζοντα ομάδα στον νομό Φλώρινας που να μπορεί ν’ αποτελέσει το next big thing, καθώς αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη οικονομικού παράγοντα που δεν υφίσταται.  

Ο Ερμής Αμυνταίου είναι μια ομάδα που έχει κάνει και πρωταθλητισμό στην κατηγορία. Οι άνθρωποι έχουν μεράκι, είναι οργανωμένοι, έχουν γηπεδικές εγκαταστάσεις αντάξιες της κατηγορίας που είναι η ομάδα, αλλά αυτή την εποχή αντιμετωπίζουν, όπως όλοι, προβλήματα κι είναι δύσκολο να στηρίξουν κάτι περισσότερο από την παραμονή στην κατηγορία.  

Αναφορικά με την παραμονή στον 3ο όμιλο της Γ’ εθνικής, κανείς δεν μπορεί ν’ απαντήσει με ασφάλεια, γιατί κανείς δεν ξέρει πώς είναι οι αντίπαλες ομάδες και πώς έχουν συγκροτηθεί τα ρόστερ μετά τη διακοπή.  

Θέλω να ελπίζω ότι πιο… ποδοσφαιρικός Θεός του Ολύμπου είναι ο «Φτερωτός Θεός» Ερμής (Αμυνταίου) και όχι ο Δίας (Δίου). Δε γνωρίζω περισσότερα για τον Δία Δίου, απ’ όσα έχουμε αναλύσει για τους παίκτες και τον τρόπο παιχνιδιού των αντιπάλων μας, στον βαθμό που μπορούμε, με βάση πάντα τη συνθήκη που επικρατεί.  

Ο πιο πετυχημένος και επιθυμητός χαρακτηρισμός για μένα θα ήταν «ο καλός συμπαίκτης» πλέον. Παλιότερα ίσως το κοιτούσα λίγο διαφορετικά. Τώρα μέσα από την ομάδα πετυχαίνουν όλοι τα πάντα. Αν είσαι καλός συμπαίκτης και σοβαρός στο γήπεδο, ανταμείβεσαι.  

Δε γνωρίζω αν υπάρχει άλλος επιθετικός της Δυτικής Μακεδονίας με καλύτερα στατιστικά από εμένα (εν ενεργεία ή μη). 

Από όλους τους προπονητές που είχα αποκόμισα κάτι. Ο καλύτερος προπονητής που έχω συνεργαστεί, πάντως, τουλάχιστον στη Δυτική Μακεδονία, είναι ο νυν προπονητής μου στον Ερμή Αμυνταίου, ο Παντελής Τσιλεμάνης.  

Το σκοράρισμα είναι καθαρά θέμα ψυχολογίας. Παίζει ρόλο ο χαρακτήρας, το πώς αντιδράς στα ερεθίσματα που δέχεσαι στο γήπεδο γενικότερα. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές με ταλέντο, αλλά δεν αρκεί από μόνο του.  

Είναι σημαντικό να είσαι πειθαρχημένος και να κάνεις αυτά που σου υποδεικνύει ο προπονητής σου στο γήπεδο. Κακά τα ψέματα, αγωνιζόμουν σε ομάδες εναντίον ανώτερων αντιπάλων, τις περισσότερες φορές, οπότε αναγκαστικά έπρεπε να κάνεις άμυνα. Δεν μπορείς εσύ να κάθεσαι και οι άλλοι δέκα να τρέχουν για σένα.  

Σε όλες τις ομάδες οι πιο έμπειροι παίκτες έχουν έναν ρόλο πιο διευρυμένο μέσα στο παιχνίδι, αλλά υπάρχει ισότητα.  

Η πιο ωραία στιγμή στην ποδοσφαιρική μου καριέρα είναι το χατ τρικ μέσα στη Βέροια με την ομάδα του Μελιτέα Μελίτης το 2018. 

Η βάση μου και λόγω επαγγελματικής δραστηριότητας ήταν πάντα η Φλώρινα, συν πλην πενήντα χιλιόμετρα. Η αλήθεια είναι ότι από τη γειτονική Καστοριά δεν είχα ποτέ πρόταση, αλλά δεν κοιτούσα ποτέ να φύγω μακριά από τη βάση μου. Δεν το έκανα ακόμη και τη χρονιά με τον Μελιτέα και τον Ιανουάριο και το καλοκαίρι, που είχα πολλές δελεαστικές προτάσεις. Δεν το σκέφτηκα καν.  

Είμαι φίλαθλος της ΑΕΚ και ιδανικά, αν είχα τη δυνατότητα, θα ήθελα ν’ αγωνιστώ στην ΑΕΚ! 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This