Επιλογή Σελίδας

Του Σταύρου Σουντουλίδη

Η εθνική ομάδα επέστρεψε, για επίσημο παιχνίδι προκριματικής φάσης, ύστερα από 46 χρόνια στην Τούμπα. H χαμένη στο χρόνο παρουσία της καταγράφηκε το 1975 όταν αντιμετώπισε και επικράτησε άνετα με 4-0 της Μάλτας. Όμως, άλλο το τότε κι άλλο το σήμερα…

Απέναντι στη Γεωργία το αλλαγμένο κατά τα 4/11 και με νέο σχηματισμό (από 4-3-3 σε 4-2-3-1) συγκρότημα του Τζον Φαν’τ Σχιπ, ήθελε πάση θυσία τη νίκη για να εξαργυρώσει την ισοπαλία (1-1) κόντρα στην Ισπανία.

Σε σχέση με τον αγώνα κόντρα στους «φούρια ρόχας» ο Δημήτρης Γιαννούλης επέστρεψε σε γνωστά λημέρια και ξεκίνησε, αντί του Κώστα Τσιμίκα, στο αριστερό άκρο της άμυνας. Αντί των Δημήτρη Λημνιού και Γιώργου Μασούρα αυτοί που πήραν φανέλα βασικού οι Κώστας Φορτούνης και Χρήστος Τζόλης, ενώ ο Βαγγέλης Παυλίδης μετά τα δύο γκολ στο φιλικό με τις Ονδουρες δικαιωματικά βρέθηκε στην αρχική ενδεκάδα και στην κορυφής της επίθεσης.

Μόλις στο 8’ ο Γιαννούλης έκανε αυτό που ξέρει καλά να κάνει, πλαγιοκόπησε από τα αριστερά και έκοψε την άμυνα της Γεωργίας, πάσαρε στον Τζόλη, αλλά το σουτ του «χρυσού παιδιού» του ΠΑΟΚ έστειλε την μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι της εστίας.

Από το ξεκίνημα της αναμέτρησης ο ορεξάτος Φορτούνης επιδίωξε να κάνει τη διαφορά στη μεσαία γραμμή, οι Γεωργιανοί ισορρόπησαν μετά το 20ο λεπτό, με τον Πολωνό Μαρτσίνιακ να λέει «παίζεται» σ’ ένα μαρκάρισμα του Τζόλη μέσα στην περιοχή του Λόρια (25’), πάλι καλά που ο Κβαρατσχέλια πέρασε όποιον βρήκε στο διάβα του, αλλά το σουτ του κοντραρίστηκε στο σώμα του Τζαβέλλα, που με αυτοθυσία έβαλε «στοπ» στην εντυπωσιακή, αλλά άνευ ουσίας, επιθετική προσπάθεια του 20χρονου επιθετικού της Ρούμπιν Καζάν.

Το πλάνο να βρει η εθνική ένα γκολ στο καλό πρώτο εικοσάλεπτο είχε πάει περίπατο. Η κεφαλιά του Φορτούνη εξουδετερώθηκε εύκολα από τον Λόρια (38’), με τους διεθνείς να αφήνουν την μπάλα στους παίκτες της Γεωργίας, την ίδια ώρα που ο Μαυρίας αντικαθιστούσε τον Μπακάκη, ο οποίος άφηνε τον αγωνιστικό χώρο με ενοχλήσεις λίγο πριν από τη λήξη του πρώτου μέρους.

Σ’ ένα ισορροπημένο παιχνίδι φουλ της τακτικής (52% – 48% η κατοχή μπάλας, 5-3 τελ. προσπάθειες, 3-4 κόρνερ, 239-210 οι πάσες) και της αμυντικής προσήλωσης στα πρώτα 45 λεπτά του, ο Φαν’τ Σχιπ ξεκίνησε το β’ μέρος με τον Λημνιό να παίρνει τη θέση του Τζόλη, με την εθνική να προσπαθεί να βάλει στην εξίσωση του αγώνα (και) τον Παυλίδη χωρίς πάντως ο Έλληνας επιθετικός της Βίλεμ να παίρνει πολλές μπάλες στα πόδια του. Κι αυτό, προφανώς, ήταν στα μείον για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα παράλληλα με το ολοφάνερο πρόβλημα στον άξονα.

Η Γεωργία πατούσε καλύτερα στο χορτάρι της Τούμπας και η εθνική χρειάστηκε τα ρεφλέξ του Βλαχοδήμου (στο φάουλ του Αμπουργιανά) για να διατηρήσει ανέπαφη την εστία της, με τον Μασούρα (αντί του Μπακασέτα), και τον Γιακουμάκη (αντί του Παυλίδη), να αποτελούν τις επόμενες δύο διορθωτικές κινήσεις του ελληνικού πάγκου.

Ο Φαν’τ Σχιπ επέμενε στο «4-2-3-1», μετά τις αλλαγές ο Φορτούνης πήγε στον άξονα, με την εθνική να βρίσκει το γκολ στο 76’ για το 1-0. Η σέντρα του Λημνιού έμοιαζε εύκολη υπόθεση για την άμυνα της Γεωργίας, αλλά ο Κακαμπάτζε χωρίς την παραμικρή πίεση έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του!

Η χαρά των Ελλήνων διεθνών για το αυτογκόλ-δώρο δεν κράτησε πάνω από δύο λεπτά. Ο Κβαρατσχέλια επανέλαβε αυτό που είχε επιχειρήσει, χωρίς επιτυχία, στο πρώτο μέρος. Πέρασε σαν σταματημένο τον Μαυρία, που έδειχνε να έχει πρόβλημα στο μαρκάρισμα του, πάτησε στην περιοχή και με δυνατό σουτ δεν άφησε περιθώριο αντίδρασης στον Βλαχοδήμο φέρνοντας το ματς στα ίσια (1-1).

Πάλι καλά που στο 86’ με εντυπωσιακή επέμβαση ο Βλαχοδήμος είπε «όχι» στο δυνατό σουτ του Κανκάβα και δεν χάθηκε κι ο βαθμός της ισοπαλίας. Αν ,και το 1-1 της Τούμπας δεν έχει την ίδια αξία με το 1-1 της Γρανάδας…

https://youtu.be/j86-gSv5VNU

Ελλάδα (Τζον Φαν’τ Σχιπ): Βλαχοδήμος, Μπακάκης (42’ Μαυρίας), Παπαδόπουλος, Τζαβέλλας, Γιαννούλης, Ζέκα, Μπουχαλάκης (86’ Σιώπης), Φορτούνης, Μπακασέτας (70’ Μασούρας), Τζόλης (46’ Λημνιός), Παυλίδης (70’ Γιακουμάκης).

Γεωργία (Βίλι Σανιόλ): Λορία, Κακαμπάτζε, Ντβάλι, Κάσια, Γκιορμπελίτζε, Κανκάβα, Αμπουργιανιά (74’ Γκβίλια), Λομπχανίτζε (84’ Τζιγκαούρι), Κιταϊσβίλι (84’ Κβεκβεσκίρι) Κβαρατσχέλια, Ζιβζιβάτζε (63’ Κβιλιτάια).

Πηγή: Gazzetta