Πάντα έχει το θάρρος της γνώμης. Πάντα μιλάει ανοιχτά. Ποτέ δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Δεν έχει πρόβλημα να βρεθεί απέναντι στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ίσα-ίσα είναι κάτι που θέλει να κάνει προκειμένου να προασπίσει την δημοκρατία και να σταθεί δίπλα στους πολιτικούς κρατούμενους. Μεταξύ των οποίων ήταν και ο ίδιος του ο πατέρας.
Ο Ενές Καντέρ δεν σταματάει ποτέ και πουθενά. Εκτός από τους καθημερινούς αγώνες στα παρκέ του ΝΒΑ, ο Τούρκος σέντερ δίνει παράλληλα και έναν ακόμη αγώνα. Μακριά από τις τέσσερις γραμμές του παρκέ. Με έναν και μοναδικό σκοπό. Να πετύχει! Και να πετύχει με οποιοδήποτε τίμημα. Άλλωστε ουδέποτε φοβήθηκε… Ακόμη και αν οι απειλές για την ίδια του τη ζωή έχουν μπει στην καθημερινότητά του.
«Μόνο και μόνο επειδή παίρνω θέση και μιλάω, επηρεάζει εμένα και την οικογένειά μου. Όταν μάχεσαι απέναντι στην δικτατορία, σίγουρα δεν είναι κάτι που τους αρέσει γιατί τους εκθέτεις στα διεθνή media. Και επειδή υπερασπίζομαι και θέλω να βοηθήσω τους αθώους ανθρώπους, ναι, δέχομαι απειλές. Είναι αλήθεια. Παίρνω απειλές για τη ζωή μου σχεδόν κάθε εβδομάδα» λέει ο Ενές Καντέρ αποκλειστικά στο Gazzetta.gr στο πρώτο μέρος της μεγάλης του συνέντευξής.
Ο «ορκισμένος εχθρός» του «σουλτάνου» της Τουρκίας αποθέωσε την Ελλάδα και τους Έλληνες για τη στάση που έχουν κρατήσει απέναντι στους αντιφρονούντες που ζήτησαν «καταφύγιο» στη χώρα μας, χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Ερντογάν, ενώ αναφέρθηκε και στην αμερικάνικη υπηκοότητα που θα αποκτήσει σε τρεις μήνες.
«Η τουρκική κυβέρνηση καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα»
–Βλέπουμε από τις αναρτήσεις σου και τις ενέργειές σου, να έχεις δεσμό με την Ελλάδα. Ειδικά με τα όσα έκανες στις φωτιές στο Μάτι όπου η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν πολύ λυπηρή. Πώς ξεκίνησε αυτός ο δεσμός;
«Θυμάμαι να ήμουν στην Ελλάδα σε ηλικία 16 χρονών με την εθνική ομάδα της Τουρκίας. Ήταν όλοι τόσο καλοί, μας καλωσόρισαν, η φιλοξενία ήταν εξαιρετική. Μεγαλώνοντας μου έλεγαν ότι οι Τούρκοι και οι Έλληνες δεν συμπαθιούνται. Και τους εξηγούσα ότι είναι λάθος. Δεν θα έπρεπε να ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν έχει σημασία ποιο είναι το υπόβαθρο, δεν έχει σημασία από που είσαι, είμαστε όλοι άνθρωποι. Επισκέφθηκα την Ελλάδα πολλές φορές. Και κάθε φορά το φαγητό ήταν υπέροχο, η κουλτούρα ήταν υπέροχη, οι άνθρωποι ήταν πολύ καλοί και ζεστοί. Βοήθησα την Ελλάδα όταν ξέσπασαν οι μεγάλες πυρκαγιές. Έπρεπε να κάνουμε κάτι γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Είναι οι γείτονές μου. Και κάθε φορά που πάω εκεί είναι τόσο καλοί μαζί μου. Και γι’ αυτό έστειλα χιλιάδες δολάρια. Για να βοηθήσω τους Έλληνες. Είναι πολύ καλό να δίνεις πράγματα, όχι μόνο στους δικούς σου ανθρώπους, αλλά και σε ανθρώπους δεν έχει δει ποτέ. Και γι’ αυτό για μένα ήταν πολύ σημαντικό».
-Για σένα το δεύτερο σπίτι σου είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Και ειδικά με τα όσα συμβαίνουν με τη χώρα σου, ουσιαστικά είναι το πρώτο σου σπίτι τα τελευταία 10 χρόνια. Πότε σχεδιάζεις να επιστρέψεις στο σπίτι σου;
«Πότε σχεδιάζω να επιστρέψω στην Τουρκία… Αν δείτε τι συμβαίνει τώρα στην πατρίδα μου, δεν υπάρχει καθόλου δημοκρατία, δεν υπάρχει ελευθερία του λόγου, ή να μπορεί να εκφράσει κάποιος την θρησκεία του. Η τουρκική κυβέρνηση καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι και δημοσιογράφοι στην φυλακή, οι οποίοι ζητούν βοήθεια. Και εγώ μέσω της πλατφόρμας προσπαθώ να βοηθήσω αυτούς τους αθώους ανθρώπους. Το ότι κάνω αυτές τις συζητήσεις και μιλάω για αυτά τα πράγματα, επηρεάζει εμένα και την υπηκοότητά μου. Η τουρκική κυβέρνηση αφαίρεσε το διαβατήριό μου και έβαλε το όνομά μου στην Ιντερπόλ. Όμως αυτό που κάνω θεωρώ ότι είναι σωστό γιατί το κάνω για αθώους ανθρώπους. Όταν αλλάξει το πολιτικό καθεστώς θα ήθελα πολύ να επιστρέψω στην πατρίδα μου ώστε να δω την οικογένειά μου, τους φίλους μου, τους γείτονές μου. Στο κάτω-κάτω της γραφής, αυτή είναι η πατρίδα μου».
-Αληθεύει ότι θα αποκτήσεις και Αμερικάνικο όνομα;
«Για την ακρίβεια θα γίνω Αμερικανός πολίτης σε τρεις μήνες. Και μόλις γίνω Αμερικανός πολίτης, δεν πρόκειται να αλλάξω το όνομά μου, αλλά θα προσθέσω και ένα Αμερικάνικο. Θα είναι το μεσαίο μου όνομα. Όμως ακόμα σκέφτομαι ποιο θα είναι…»
-Μετά τα όσα λες για τον Ερντογάν και την τουρκική κυβέρνηση, νιώθεις να απειλείσαι στην Αμερική; Δέχεσαι απειλές;
«Ναι… Μόνο και μόνο επειδή παίρνω θέση και μιλάω, επηρεάζομαι εγώ και η οικογένειά μου. Όταν μάχεσαι απέναντι στην δικτατορία, σίγουρα δεν είναι κάτι που τους αρέσει γιατί τους εκθέτεις στα διεθνή media. Και επειδή υπερασπίζομαι και θέλω να βοηθήσω τους αθώους ανθρώπους, ναι, δέχομαι απειλές. Είναι αλήθεια. Παίρνω απειλές για τη ζωή μου σχεδόν κάθε εβδομάδα. Στην Αμερική δεν πιστεύω ότι μπορούν να κάνουν κάποια επιχείρηση γιατί εδώ ελέγχονται όλοι οι λογαριασμοί και το FBI με προστατεύει. Όμως σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου θα μπορούσε να ήταν πολύ επικίνδυνα. Γι’ αυτό και περιμένω να γίνω Αμερικανός πολίτης ώστε στη συνέχεια να αρχίσω να ταξιδεύω».
-Πρόσφατα αφέθηκε ελεύθερος ο πατέρας σου ο οποίος ήταν πολιτικός κρατούμενος τα δύο τελευταία χρόνια. Είπες ότι ήταν μόνο ένας άνθρωπος που βγήκε από τη φυλακή. Τι σκοπεύεις να κάνεις από εδώ και στο εξής;
«Από την οικογένειά μου ήταν μόνο ένας από αυτούς που βγήκαν από τη φυλακή. Ο μπαμπάς μου ήταν μόνο ένας. Είναι τόσοι πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι στη φυλακή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα σταματήσω να μιλάω γι’ αυτά τα θέματα μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις φυλακές. Όμως όταν γίνω Αμερικανός πολίτης σχεδιάζω να φέρω την οικογένειά μου στην Αμερική ώστε να είναι ελεύθεροι ξανά».
«Δικτάτορας ο Ερντογάν, θα τον έφτυνα στο πρόσωπο»
-Έχεις σκεφτεί τον εαυτό σου ως πολιτικό; Είναι κάτι που σκέφτεσαι;
«Έχω καθίσει και έχω μιλήσει με πάρα πολλούς πολιτικούς. Και μάλιστα μου λένε ότι έχω μέλλον στην πολιτική. Μπορεί μετά το μπάσκετ. Ποτέ δεν ξέρεις. Είχα μια πολύ καλή συζήτηση με τον δήμαρχο της Μυκόνου και με κάλεσε αυτό το καλοκαίρι να πάω εκεί. Να κάνουμε basketball camp, να μου έδειχνε το νησί, να τρώγαμε υπέροχο φαγητό και εγώ ενθουσιάστηκα πάρα πολύ»
-Σχεδιάζεις όντως να έρθεις για διακοπές το καλοκαίρι; Επίσης ο αδερφός σου βρίσκεται σε ένα πανέμορφο νησί…
«Κάθε φορά που μιλάω μαζί του μου λέει πόσο υπέροχα είναι εκεί. Η κουλτούρα, το φαγητό, τα πάντα. Όμως όπως είπα μίλησα με τον δήμαρχο της Μυκόνου και μόλις πάρω την Αμερικάνικη υπηκοότητα και το Αμερικάνικο διαβατήριο θα ήθελα πολύ να έρθω στην Ελλάδα και να περάσω καλά με τον κόσμο. Και επίσης να δω ζωντανά ένα ματς του Παναθηναϊκού.»
-Πώς θα χαρακτήριζες τον Ερντογάν; Αν είχες την ευκαιρία να μιλήσεις απευθείας μαζί του, τι θα του έλεγες;
«Θα τον χαρακτήριζα δικτάτορα. Ως κάποιον που έχει μεγάλα ‘εγώ’ και ο οποίος χρησιμοποιεί τη δύναμή του για να κακομεταχειρίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θέλει να είναι ‘one man show’ στην Τουρκία. Αν είσαι δημοσιογράφος ή οποιοσδήποτε άλλος εναντίον του Ερντογάν, την επόμενη ημέρα θα βρεθείς στη φυλακή. Οτιδήποτε αν συμβαίνει στην Τουρκία, επηρεάζει και την υπόλοιπη Ευρώπη. Και όταν τον αποκαλώ δικτάτορα εννοώ ότι άφησε 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και απειλεί μετά όλη την Ευρώπη. Αυτό δεν είναι καθόλου αποδεκτό. Και αν καθίσω ποτέ μαζί με τον Ερντογάν, πιθανόν να μην του μιλούσα ποτέ. Θα τον έφτυνα στο πρόσωπο και θα έφευγα από την αίθουσα».
-Χιλιάδες Τούρκοι αντιφρονούντες που έφυγαν από την Τουρκία αναζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα. Πώς νομίζεις ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε αυτήν την κατάσταση;
«Φανταστικά! Δεν έχω λόγια να ευχαριστήσω την Ελλάδα. Κατόπιν της πίεσης του Ερντογάν πολλές οικογένειες προσπαθούν να αποδράσουν από την Τουρκία και πάνε σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Και πολλές από αυτές πάνε στην Ελλάδα. Από την πρώτη ημέρα οι Έλληνες και η Ελλάδα άνοιξαν τις αγκάλες τους και τους καλωσόρισαν θερμά. Όποτε δίνω συνέντευξη πάντα λέω ότι δεν φτάνουν τα λόγια για να σας ευχαριστήσω. Για όλα όσα κάνετε για τους αθώους ανθρώπους. Στην Ελλάδα έχουν καλύτερη αντιμετώπιση απ’ ότι στην Τουρκία.»
Πηγή: Gazzetta