Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Φιλέρη

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει μια πυρακτωμένη χρονιά, με πολλή κριτική στον Ζινεντίν Ζιντάν, τεράστια απογοήτευση για τον Εντέν Αζάρ, που συναγωνίζεται τον Γκάρεθ Μπέιλ σε τραυματισμούς, αρκετά αποτυχημένα αποτελέσματα και μια απόσταση 6 βαθμών από την πρωτοπόρο και συμπολίτισσα Ατλέτικο. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η χρονιά έμοιαζε χαμένη από χέρι, αν δεν επέστρεφαν σιγά-σιγά οι τραυματίες και η ομάδα δεν έβρισκε σταδιακά την καλή φόρμα της. Και κυρίως, αν ο αγέλαστος τύπος με το νο 9 στην πλάτη δεν άρχιζε να σκοράρει με ευχέρεια. Ο Καρίμ Μπενζεμά, στα 34, κρατάει τους Μαδριλένιους όρθιους, σε μια από τις καλύτερες σεζόν του στην Ισπανία.

Για πρώτη φορά μέσα σε αυτήν τη δύσκολη χρονιά, η Ρεάλ συμπλήρωσε 10 αγώνες χωρίς ήττα. Είχε 8 νίκες και 2 ισοπαλίες με γκολ 18-6. Η τελευταία ήττα της σημειώθηκε στις 30 Ιανουαρίου, όταν η Λεβάντε νίκησε μέσα στο ‘Αλφρέδο ντι Στέφανο’ (το γήπεδο στο προπονητικό κέντρο της, καθώς το ‘Σαντιάγκο Μπερναμπέου’ ανακατασκευάζεται) με 2-1.

Σίγουρα, η συνεισφορά του Τιμπό Κουρτουά, που παραμένει γκολκίπερ παγκόσμιας κλάσης, είναι τεράστια, όπως και καταλυτική αποδεικνύεται η επιστροφή του αρχηγού Σέρχιο Ράμος στην τελευταία (;) χρονιά του στη Μαδρίτη. Ναι, έχουν ανεβάσει απόδοση η τρεις μεσαίοι, Λούκα Μόντριτς, Καζεμίρο και Τόνι Κροος, όμως αν ο Μπενζεμά δεν σκόραρε κατά ριπάς, η Ρεάλ θα είχε βυθιστεί αύτανδρη. Ο Γάλλος έχει ήδη 23 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, απειλώντας το προσωπικό ρεκόρ (32) από την σεζόν 2015-2016

Ο Μπενζεμά είναι παντού, έτοιμος να προστατεύσει τη ‘βασίλισσα’ από όλες τις κακοτοπιές. Ισοφάρισε στο ντέρμπι με την Ατλέτικο δυο λεπτά πριν από τη λήξη, ενώ στα τελευταία 5 ματς που αγωνίστηκε, έβαλε 7 γκολ. Σκόραρε με Χετάφε, Βαλένθια, έβαλε και τα δυο γκολ στην ανατροπή με την Έλτσε (2-1), άλλα δύο στο 3-1 εναντίον της Θέλτα και πέτυχε το πρώτο από τα 3 κόντρα στην Αταλάντα στο 3-1 που οριστικοποίησε την πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League. Με 17 γκολ συνολικά στην Primera Division είναι 3ος σκόρερ, πίσω από τον Λέο Μέσι (23) και τον Λουίς Σουάρες (19). Σημειώστε και τις 6 ασίστ που έχει γράψει το κοντέρ του. Μόλις δυο παραπάνω έχει ο μετρ του είδους, ο Μέσι.

Θέλετε κι άλλα; Έπιασε τον Κάρλος Σαντιγιάνα στην 4η θέση των σκόρερ όλων των εποχών με τη Ρεάλ στο πρωτάθλημα Ισπανίας, Μόνο ο Ντι Στέφανο, ο Ραούλ και ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι πιο πάνω απ’ αυτόν. Μαζί με τον Φέρεντς Πούσκας, αυτοί οι 6 θεωρούνται, ήδη, οι κορυφαίοι στράικερ της ιστορίας της ‘βασίλισσας’. Με 272 γκολ σε 545 αγώνες, δικαίως συμπεριλαμβάνεται στους κορυφαίους.

Το γκολ που πέτυχε με την Αταλάντα τον έβαλε και σε ένα άλλο κλαμπ: των ποδοσφαιριστών που έχουν πετύχει από 70 γκολ και πάνω στο Champions League. Προηγείται ο Κριστιάνο Ρονάλντο με 134, ακολουθούν Μέσι (120), Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (73) και Ραούλ (71). Ο Μπενζεμά έφτασε ακριβώς στα 70 (58 με τη Ρεάλ και 12 με τη Λιόν).

Είναι ο πιο υποτιμημένος μεγάλος σέντερ φορ;

Παρόλα αυτά, ο Μπενζεμά μοιάζει να είναι πίσω στην εκτίμηση οπαδών και ειδικών, που προτιμούν να αποθεώνουν τη νέα γενιά των τρομερών Κιλιάν Εμπαπέ και Έρλινγκ Χάαλαντ, ή τον Μέσι που ό,τι κι αν κάνει θα είναι πάντοτε ο μικρός μάγος από τη Μασία. Θα ασχοληθούν πιο πολύ με τον κίλερ Λεβαντόφσκι και τα κατορθώματά του στην Μπάγερν, ή με το πώς ο Μο Σαλάχ θα βγάλει ασπροπρόσωπη τη Λιβερπουλ στο υπόλοιπο μιας δύσκολης για τους ‘κόκκινους’ χρονιάς.

Δεν θα λεγε κανείς ότι ο Μπενζεμά έρχεται πίσω απ’ όλους, αν και μάλλον θα έπρεπε οι συγκρίσεις να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Ναι, είναι ένας μεγάλος σέντερ φορ, που συχνά τον υποτιμάμε, όχι τελείως άδικα. Ίσως το ότι παίζει στην Ρεάλ 11 χρόνια και τον συνηθίσαμε, ενδεχομένως η σκιά που έριχνε σε όλη την ομάδα η πληθωρική παρουσία του Ρονάλντο και οπωσδήποτε η απουσία του από την εθνική Γαλλίας να συνετέλεσαν σε αυτό.

Η εμπλοκή του στο σκάνδαλο εκβιασμού του Ματιέ Βαλμπουενά στιγμάτισε την καριέρα του, καθώς από το 2016 και μετά ο Ντιντιέ Ντεσάν έχει σταματήσει να τον καλεί στους ‘τρικολόρ’. Ο ίδιος ο Μπενζεμά θεωρεί ότι η απόφαση του ομοσπονδιακού προπονητή της Γαλλίας έχει ρατσιστική χροιά (λόγω της καταγωγής του από την Αλγερία), ο Ντεσάν απορρίπτει κατηγορηματικά κάτι τέτοιο και… βολεύεται από τα αποτελέσματα. Χωρίς τον Μπενζεμά, η Γαλλία έπαιξε το 2016 στον τελικό του Euro και δυο χρόνια αργότερα κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο!

Ναι, αλλά εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί ο Μπενζεμά δεν καλείται στην εθνική Γαλλίας, είναι η μόνιμη δήλωση του Ζινεντίν Ζιντάν, όταν τον ρωτάνε για το θέμα. Ο ‘Ζιζού’ στηρίζει το συμπατριώτη του, θεωρεί άδικες τις κατηγορίες για παγίδευση και εκβιασμό του Βαλμπουενά (με βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου), την ώρα που μέσα στο γήπεδο παίρνει το 100% ενός εκπληκτικού ποδοσφαιριστή.

Όσα γκολ κι αν βάλει όμως, όπως συνέβη με την Αταλάντα, θα βρεθεί κάποιος να τον ρωτήσει για το ενδεχόμενο να πάει στη Ρεάλ ο Χάαλαντ: “Καλώς να έρθει το παιδί και πιο καλά με τα δικά του γκολ, αν βεβαίως τον πάρουμε κάποια στιγμή, να βοηθήσει την ομάδα”, ήταν η ευγενική απάντηση. Νωρίτερα, είχε εκδηλώσει την όποια δυσφορία του: “Με ρωτάτε για έναν ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται σε άλλη ομάδα”. Σαν να έλεγε στον ρεπόρτερ “καλά, εμένα δεν με είδες να βάζω γκολ;”

Μέσω του λογαριασμού του στο twitter, όπου τον ακολουθούν 12.100.000 φόλουερς, επικοινωνεί καλύτερα με τον κόσμο, δηλώνοντας πεινασμένος και αυτός και η ομάδα του:

Παίζοντας διαρκώς με μια μπάλα

Ο Μπενζεμά δεν είναι απλά ένας φορ που βάζει γκολ. Είναι δημιουργός, απόδειξη οι 6 ασίστ στο ισπανικό πρωτάθλημα, τρέχει ακατάπαυστα, πρεσάρει, σπάει τη μπάλα, ξεκινάει επιθέσεις από το κέντρο του γηπέδου και βέβαια έχει τέλεια αίσθηση της αντίπαλης περιοχής. Έχοντας σχεδόν 550 ματς με τη Ρεάλ, καταλαβαίνει κανείς ότι μιλάμε για έναν πολύπειρο ποδοσφαιριστή, που μαζί με τους άλλους δυο 35άρηδες της ομάδας (Ράμος-Μόντριτς) επιχειρούν τη φετινή αντεπίθεση της ‘βασίλισσας’. Αν υπάρχει ένας παίκτης που υπολογίζει περισσότερο ο Γιούργκεν Κλοπ, εν όψει των μονομαχιών Ρεάλ-Λιβερπουλ στα προημιτελικά του Champions League, αυτός είναι σίγουρα ο Γάλλος στράικερ.

Ο Μπενζεμά δηλώνει ότι παίζει ποδόσφαιρο γιατί το λάτρεψε από μικρός, όχι επειδή κάποια στιγμή έβγαλε εκατομμύρια: “Δεν είναι ότι λέω ‘όχι’ στα χρήματα, όμως μπορείς να είσαι ευτυχής και χωρίς αυτά. Όταν ήμουν μικρός, δεν είχαμε τίποτε, όμως ήμουν χαρούμενος που είχα μια μπάλα στα πόδια και έπαιζα στο γκαράζ του πατέρα μου.

Είναι το ίδιο ενθουσιώδης όπως τότε. Το ίδιο απόμακρος, γιατί δεν συνηθίζει να δείχνει τα συναισθήματά του μέσα στο γήπεδο. “Η αλήθεια είναι ότι δεν πρέπει να τα δείχνω, ειδικά όταν αισθάνομαι αδυναμία, είναι η εξήγησή του για το συνήθως παγωμένο βλέμμα στη διάρκεια των αγώνων.

Μπορεί πάλι να τον εξυπηρετεί, ώστε να μοιάζει ψύχραιμος στην πιο κρίσιμη στιγμή του ντέρμπι με την Ατλέτικο, ώστε να περάσει όλη την αντίπαλη άμυνα, να πάρει πίσω την μπάλα και να σκοράρει με στιλ και κλάση Μπενζεμά.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This