Επιλογή Σελίδας


Του Γιάννη Φιλέρη

Μια νίκη που ήθελε πάση θυσία πήρε ο Ολυμπιακός κόντρα στην Μπάγερν, πριν μπει σε ένα διαβολεμένο πρόγραμμα με 6 αγώνες σε διάστημα 20 ημερών, 4 εκ των οποίων μακριά από το ΣΕΦ, αν παίζει ρόλο στη φετινή πολύ περίεργη Ευρωλίγκα, η έδρα και οι ιδιαιτερότητές της.

Οι Γερμανοί, που δεν είναι τόσο… Γερμανοί, αλλά μια πολυεθνική ομάδα μπάσκετ με το ιταλικό ταπεραμέντο του προπονητή τους, Αντρέα Τρινκιέρι, διάχυτο (εξ ου κι οι έξαλλες διαμαρτυρίες στο τέλος που κατέληξαν με μια σφαλιάρα του κόουτς στον βοηθό του), δεν χάνουν εύκολα φέτος. Το 11-6 που έχουν ως ρεκόρ είναι η αριθμητική απόδειξη της φετινής δυναμής τους, ακόμη κι αν έχουν σημαντικές ελλείψεις όπως την Παρασκευή στο Φάληρο, όπου εμφανίστηκαν χωρίς Βλάντιμιρ Λούσιτς, Ζαν Σίσκο και Νιχάντ Ντέντοβιτς.

Προερχόμενοι από ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα κόντρα στην Μπαρτσελόνα (από όπου και πάλι απουσίαζε ο Λούσιτς, ο κατά τεκμήριο κορυφαίος παίκτης της ομάδας), όχι μόνο έπαιξαν με αυτοπεποίθηση απέναντι στον επίσης ελλιπή Ολυμπιακό (Κώστας Παπανικολάου, Σακίλ Μακίσικ στα πιτς), αλλά έφτασαν το ματς να κριθεί στο τελευταίο σουτ. Ο Πολ Ζίπσερ ήταν αυτός που βγήκε από τα σκριν για να σουτάρει το τρίποντο της νίκης. Ο Σάσα Βεζένκοφ δεν έχασε τη φάση, πήγε γρήγορα πάνω στον Γερμανό φόργουορντ, έπαιξε όσο το δυνατόν πιο καλή άμυνα (και… δεν έκανε φάουλ, παρά τις εξαλλοσύνες του Τρινκιέρι) κι η μπάλα βρήκε σίδερο.

Αυτό ήταν το φινάλε της 9ης νίκης του Ολυμπιακού στη φετινή Ευρωλίγκα. Πολύ σημαντικής από κάθε άποψη, αφού αν οι “ερυθρόλευκοι” δεν τα κατάφερναν, θα έμεναν πίσω στη διεκδίκηση μιας θέσης στην οκτάδα, για την οποία η μάχη αρχίζει να κορυφώνεται, με το ξεκίνημα του 2ου γύρου. Οι Πειραιώτες έχουν ένα ματς λιγότερο και ρεκόρ 9-8 που τους κατατάσσει -προς το παρόν- στην 9η θέση.

Έχοντας να δώσουν άλλους 17 αγώνες, μια θεωρητική προσέγγιση λέει ότι σε περίπτωση που κάνουν άλλες 9 νίκες και φτάσουν συνολικά στις 18, θα έχουν σημαντικές πιθανότητες να βρίσκονται στα πλέι-οφ, αν και με τη μάχη που γίνεται φέτος, ενδεχομένως να χρειάζονται και κάνα-δυο περισσότερες! Αν δούμε τον πίνακα της βαθμολογίας, θα συμφωνήσουμε στο ότι απλά γίνεται της… κακομοίρας.

Αν εξαιρέσουμε την ΤΣΣΚΑ κι αυτή όχι με απόλυτη βεβαιότητα, οι διαφορές μεταξύ των ομάδων είναι πολύ μικρές, κάτι που αποτυπώνεται από τη βαθμολογική κατάταξη. Αυτήν τη στιγμή 13 ομάδες (από την ΤΣΣΚΑ του 14-4, μέχρι τις Μακάμπι και Φενέρμπαχτσε του 8-10) φαίνεται ότι θα διεκδικήσουν την πρόκρισή τους στην οκτάδα. Δεν συμπεριλαμβάνουμε την Άλμπα που έχει ρεκόρ 7-11, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι την ξεγράφουμε τελείως.


Σε σχέση με πέρσι υπάρχουν σημαντικές ιδιαιτερότητες, αφού:

  • Είναι ρευστή η διαμόρφωση της κατάταξης, κάτι που σημαίνει ότι θα γίνει μεγάλη μάχη για το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ, δηλαδή ποιοι θα μπουν στην πρώτη τετράδα. Από την άλλη, αν οι αγώνες συνεχίσουν να γίνονται με κλειστές τις πόρτες ως το τέλος της σεζόν (κάτι που φαντάζει και το πιθανότερο σενάριο, μέχρι στιγμής), ίσως το αβαντάζ έδρας να μην είναι και τόσο σημαντικό για την πρόκριση στο Final Four
  • Τουλάχιστον 3 ομάδες (Ζενίτ, Ζαλγκίρις και Μπάγερν) έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους και έχουν μπει πλέον με αξιώσεις στη διεκδίκηση θέσης στην οκτάδα
  • Αυτό σημαίνει ότι 3 εκ των φαβορί, με πρώτη και καλύτερη την περσινή ομάδα-τρένο Εφές, αλλά και τις Μακάμπι-Φενέρμπαχτσε, να έχουν υποχωρήσει και να βλέπουν το 2ο γύρο ως πεδίο της μεγάλης αντεπίθεσής τους. Κάθε ματς έχει ξεχωριστή σημασία και νίκες όπως αυτές της Μπασκόνια επί της ΤΣΣΚΑ ή της Αρμάνι μέσα στη Μαδρίτη κόντρα στη Ρεάλ είναι πολύ ενδεικτικές

Η συγκεκριμένη κατάσταση διαμορφώνει ένα οργιώδες σκηνικό ανταγωνισμού για τη μάχη της οκτάδας, όπου πραγματικά κάθε αγώνας, από δω και πέρα, είναι ένας τελικός. Πέρσι το όριο πρόκρισης στα πλέι-οφ είχε φανεί να πέφτει ακόμη και στις 16-17 νίκες (δεν το είδαμε, γιατί η σεζόν διακόπηκε). Φέτος ενδέχεται να το δούμε λίγο παραπάνω (στις 18), με πολλά ενδεχομένως να κρίνονται και στις ισοβαθμίες.

Ο Σλούκας και οι 3 ψηλοί

Το συν ένα βήμα που έκανε λοιπόν ο Ολυμπιακός είναι πάρα πολύ σημαντικό. Κι ήρθε με την ομάδα να ξεπερνάει για άλλη μια φορά τις δικές της αδράνειες στο 1ο ημίχρονο, το “βιαστικό παιχνίδι της”, όπως παρατήρησε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, που ζητάει κυκλοφορία της μπάλας, ελεύθερα σουτ, στοχευμένα πικ εν ρολ και όχι hero ball, ξέροντας ότι σε τέτοιου είδους μπάσκετ η ομάδα του που είναι φτιαγμένη αλλιώς, δεν έχει τύχη.

Η νίκη ήρθε από ένα ακόμη εξαιρετικό ματς του Κώστα Σλούκα, που μετά τους 25 πόντους εναντίον της Χίμκι, έβαλε άλλους 24 στην Μπάγερν, είχε και 7 ασίστ, κάνοντας τα πάντα πάνω στο παρκέ, δημιουργώντας, παίζοντας άμυνα, σκοράροντας και έχοντας τη στόφα του ηγέτη. Πατάει το γκάζι ο διεθνής γκαρντ, που παίζει σε πολύ υψηλό τέμπο και εκτός από το σουτ, που έτσι κι αλλιώς είναι σήμα κατατεθέν του, προσθέτει στο ρεπερτόριο και πολύ ωραία ντράιβ, εκμεταλλευόμενος το πολύ γρήγορο πρώτο βήμα του.

Ο Μπαρτζώκας έβαλε τη δική του σφραγίδα, διαλέγοντας στο τελείωμα και των δυο ημιχρόνων το σχήμα με τους 3 ψηλούς, ώστε να παίξει αλλαγές στα πικ εν ρολ της Μπάγερν, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα στα μις-ματς των ριμπάουντ. Ο Βεζένκοφ στο “3”, οι Οκτάβιους Έλις και Λιβιό Ζαν Σαρλ μέσα στη ρακέτα, μαζί το δίδυμο Βασίλη Σπανούλη-Σλούκα στην περιφέρεια, ήταν το σχήμα που ουσιαστικά πήρε το ματς. Κι αν ο Αμερικανός Ντένις Σίλι, με 7/8 τρίποντα, δεν είχε Χριστούγεννα και Πάσχα μαζί, το ματς δεν θα πήγαινε στον πόντο.

Τα ψηλά κορμιά κι η ικανότητα των ευέλικτων σέντερ του Ολυμπιακού να βγαίνουν μπροστά βραχυκύκλωσε την Μπάγερν και πιο πολύ απ’ όλους τον Γουέιντ Μπάλντγουιν, που επιδόθηκε σε ένα σερί από λάθη, αναγκάζοντας στο τέλος τον Τρινκιέρι να τον αποσύρει εκνευρισμένος.

Σημειώνουμε ακόμη ένα καλό παιχνίδι από τον Βεζένκοφ (μ.ο 14π στα τελευταία 5 ματς), αλλά και τη δεύτερη καλή εμφάνιση από τον Έλις που κερδίζει το χαμένο έδαφος και μπορεί να κάνει μαγικές φάσεις, όπως αυτό το κλέψιμο στην άμυνα, την ντρίμπλα πίσω από την πλάτη και το άψογο τελείωμα στον αιφνιδιασμό.

Πηγαίνοντας στον… Σφαιρόπουλο

Και κάπως έτσι, με τον Ολυμπιακό σε θετικό ρεκόρ (9-8), αρχίζουν οι 3 διαδοχικές “διαβολοβδομάδες” για τον Μπαρτζώκα και τους παίκτες του. Στο Τελ Αβίβ ελπίζει ότι θα έχει ξανά τον Μακίσικ ετοιμοπόλεμο. Ένα διπλό, βέβαια, είναι περιττό να πούμε πόσο σημαντικό θα είναι απέναντι στην ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, που δεν θα θέλει από την πλευρά της να χάσει κι άλλο έδαφος. Κι άλλος τελικός εν όψει (την Τρίτη), πριν ο Ολυμπιακός βρεθεί σε δυο συνεχόμενες μονομαχίες με τη Βιλερμπάν (πρώτα στο ΣΕΦ και μετά στη Λιόν, στο εξ αναβολής από τον 1ο γύρο) την Πέμπτη 15 και την Τρίτη 19 του μήνα.

Ακολουθεί διπλό ταξίδι σε Κάουνας (Παρασκευή 22/1) και Μιλάνο (Τετάρτη 26/1), για να κλείσει ο καυτός Γενάρης στο Ειρήνης και Φιλίας κόντρα στην Μπαρτσελόνα (28/1). Ο κύκλος πριν από τη διακοπή του Φεβρουαρίου (για ανά την Ευρώπη κύπελλα) ολοκληρώνεται με το ελληνικό ντέρμπι εναντίον του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στις 5 Φεβρουαρίου στο ΣΕΦ. Εκεί, ο απολογισμός στις νίκες-ήττες θα δείξει σημαντικά πράγματα για την πορεία του Ολυμπιακού μέχρι το τέλος της φετινής συναρπαστικής Ευρωλίγκας!

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This