Επιλογή Σελίδας


Της Νίκης Μπάκουλη

Για την ανθρώπινη βλακεία έχουν ειπωθεί εκατομμύρια πράγματα. Εικάζω πως δεν έχει βρεθεί ‘γιατρικό’ (ένα χάπι που έστω να την περιορίζει), γιατί οι επιστήμονες έχουν να ασχοληθούν με πολύ σοβαρότερα πράγματα -και δη αυτήν την περίοδο. Ας επιστρέψω όμως, στις ατάκες που είχαν ως αντικείμενο το θέμα που σου είπα. Εκ των επικρατέστερων είναι αυτή του Άμπερτ Αϊνστάιν κατά την οποία ‘μόνο δυο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και ως προς το σύμπαν διατηρώ κάποιες αμφιβολίες’.

Οι φωτογραφίες δίπλα από τη φράση ανανεώνονται διαρκώς, από όταν εμφανίστηκαν στη ζωή μας τα social media και χάθηκε το τόπι -μαζί και το μέτρο- για πάντα. Τα ξημερώματα, για λίγες ώρες είχε το πρόσωπο του τύπου που απείλησε τη ζωή του ΛεΜπρον Τζέιμς. Για κάποιο λόγο πίστεψε πως δεν θα τον βρουν, επειδή δεν είχε τα πραγματικά του στοιχεία στο λογαριασμό στο Instagram. Αυτά ίσχυαν κάποτε. Τώρα βρίσκεις τους πάντες.

Ο άνθρωπος αυτός είχε δείξει το πρώτο δείγμα γραφής μέσω του λογαριασμού witness.kevin.durant (δεν ‘ανοίγει’ -μπλοκαρίστηκε μετά τις άπειρες αναφορές) που είχε δηλωθεί ως fun page -του Ντουράντ-, όταν είχε σχολιάσει πως δεν έπρεπε να είναι ο Κόμπι Μπράιαντ και η κόρη του, Τζίτζι στο ελικόπτερο που στοίχισε τη ζωή εννέα ανθρώπων ‘αλλά ο ΛεΜπρον και η Ζούρι’.

Έγιναν αναφορές και ο λογαριασμός ‘μπλοκαρίστηκε’ για ένα διάστημα. Ενεργοποιήθηκε ξανά, με τον ίδιο άνθρωπο να γράφει ‘την Πέμπτη 18/2 θα είμαι στο παιχνίδι των Νετς με τους Λέικερς. Θα ‘περάσω’ στο γήπεδο αυτό το όπλο που φαίνεται στη φωτογραφία και θα πυροβολήσω τον ΛεΜπρον Τζέιμς στο κεφάλι, κατά τη διάρκεια του τάιμ άουτ. Προειδοποίησα‘.

Μπορείς να καταλάβεις τι ακολούθησε. Κατ’ αρχάς του επιτέθηκαν άλλοι χρήστες του μέσου, ενώ κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τον εντοπισμό του -καθώς κάθε πράξη έχει και συνέπειες. Δεν άργησε να εμφανιστεί η απολογία, στην οποία ζήτησε συγγνώμη, τόνισε ότι έκανε πλάκα “αλλά κατάλαβα πως δεν μπορείς να αστειεύεσαι για αυτά τα πράγματα που τα παίρνουν πολλοί σοβαρά. Έχω 500 αιτήματα από τη στιγμή που έκανα ιδιωτικό το λογαριασμό μου -αφότου τον δημοσίευσε κάποιος στο Twitter. Μπορείτε να μισείτε όσο θέλετε. Πραγματικά ζητώ συγγνώμη και αν μπορούσα να πάω το χρόνο πριν το ποστάρισμα, θα το έκανα”.

Όπως έγραψε το Heavy ο Τζέιμς είναι στο προσκήνιο από όταν ήταν μαθητής high school και ξεκάθαρα μέσα σε όσα έχει ζήσει έως τώρα που 35αρησε είναι και απειλές κατά της ζωής του. Ανέπτυξε έτσι, μηχανισμούς αντιμετώπισης -έχει ειδικούς ανθρώπους να ασχολούνται με αυτά τα φαινόμενα. Πριν ένα μήνα στο στόχαστρο τέθηκε ο γιος του Μπρόνι, ο οποίος έγινε trend όταν προέκυψε η φήμη πως κορτάρει την Λάρσα Πίπεν, την πρώην σύζυγο του Σκότι. Πώς προέκυψε; Έκανε like σε μια από τις φωτογραφίες της.

Παρεμπιπτόντως, ο Μπρόνι είναι φίλος με τον Σκότι Πίπεν Jr., το γιο της Λάρσα. Η κατάσταση έφτασε στο σημείο που τοποθετήθηκε η μητέρα του 16χρονου, Σαβάνα, στο Instagram. Εκεί έγραψε πως “με όσα συμβαίνουν στον κόσμο αυτήν την στιγμή, ΑΥΤΟ είναι το σκ…. για το οποίο μιλάτε. Στο τέλος της ημέρας, αναφέρεστε σε ένα ανήλικο. Δεν με νοιάζει τι είδους ‘σελέμπριτι’ νομίζετε πως είναι. Είναι ένα παιδί και αυτή η μ… πρέπει να σταματήσει”. Ο ΛεΜπρον έκανε repost το μήνυμα, με το σχόλιο ‘τα βάλατε με το λάθος άνθρωπο. Καλή τύχη. Δεν θα είναι ωραίο’.

Σημείωσε πως η Λάρσα Πίπεν προειδοποίησε πως θα κάνει μηνύσεις ‘σε όποιον αναφερθεί ξανά σε εμένα, με απρεπή τρόπο’.


Με αφορμή την απειλή κατά του King αναζητήσαμε ανάλογα περιστατικά στο παρελθόν. Το Hoops Fun είχε συγκεντρώσει σε ένα video αυτούς που είχαν δεχθεί απειλές κατά της ζωής του, έως το Μάιο του 2018. Στη ‘φούσκα’ προστέθηκε και ο Ντάνι Γκριν, μετά της συζύγου του, το βράδυ του πέμπτου τελικού των Λέικερς με τους Χιτ, όταν έχασε ένα κρίσιμο σουτ και η παρέα του έχασε το ματς.

Θα μου πεις ‘πήρε το πρωτάθλημα’. Θα σου απαντήσω ότι στη θέση του θα είναι κάνει μηνύσεις σε όσους με είχαν προσβάλει -έτσι, γιατί θα μπορούσα. Πάμε να δούμε τι άλλο υπάρχει -σε απειλή δολοφονίας.

To 2013 oι Ρόκετς τέθηκαν αντιμέτωποι με τους Θάντερ, στον πρώτο γύρο των playoffs της Δύσης. Στο δεύτερο παιχνίδι, ο Ράσελ Ουέστμπρουκ ‘έχασε’ το μηνίσκο στο δεξί γόνατο από αυτό που πολλοί αποκάλεσαν ‘βρώμικο play’ του Πάτρικ Μπέβερλι. Οι φαν της Οκλαχόμα Σίτι τον στοχοποίησαν στα social media και του ‘άλλαξαν τα φώτα’. Κάποιοι απηύθυναν και απειλές. Ένας εναντίον της ζωής του παίκτη.

H απειλή κατά της ζωής του Μπέβερλι

Λίγες ώρες αργότερα, το ‘τιτίβισμα’ είχε εξαφανιστεί και ο ιδιοκτήτης του λογαριασμού ενημέρωνε πως τον είχαν ‘χακάρει’.

To 2012 στους ημιτελικούς της Δύσης ‘βρέθηκαν’ οι Λέικερς και οι Θάντερ. Στο δεύτερο ματς το τελευταίο σουτ το πήρε ο Στιβ Μπλέικ. Και αστόχησε. Ακολούθησε ορυμαγδός σχολίων. Ένας είχε γράψει πως ‘ελπίζω να δολοφονηθεί η οικογένεια σου’. Το έκανε retweet η σύζυγος του παίκτη, Κριστίν για να προκληθεί πανικός και να εξαφανιστεί ο λογαριασμός.

Στις 29 Απριλίου του 2013, ο επί δώδεκα σεζόν NBAer Τζέισον Κόλινς ανακοίνωσε, μέσω συνέντευξης στο Sports Illustrated πως είναι γκέι. Στα 34 έγινε ο πρώτος άνδρας, εν ενεργεία αθλητής των τεσσάρων μεγάλων αμερικανικών επαγγελματικών λιγκών ομαδικών σπορ των ΗΠΑ που δήλωσε ότι είναι ομοφυλόφιλος. Οι συνάδελφοι του τον αποθέωσαν για την τόλμη του -και για ουσιαστικά για το πέρασμα των σπορ που θεωρούνταν macho, σε μια άλλη εποχή, δηλαδή αυτήν της αποδοχής όλων των ικανών, ανεξάρτητα από τη σεξουαλική τους ταυτότητα. Πλήθος κόσμου τον ‘σταύρωσε’ στα social media.

Κάποιες από τις απειλές που απευθύνθηκαν στον Τζέισον Κόλινς

Ζητούσαν να του επιβληθεί η θανατική ποινή, έγραφαν πως ευχαρίστως θα τον σκότωναν και άλλα τέτοια ουδόλως χαριτωμένα. Όλα από την ασφάλεια της ανωνυμίας.

To 2017 o Zάζα Πατσούλια αποκάλυψε σε συνέντευξη του, πως είχε δεχθεί πολλές απειλές κατά της ζωής του μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, μετά το χαρακτηρισμό που του είχε αποδώσει ο Γκρεγκ Πόποβιτς -στο τέλος του πρώτου τελικού της Δύσης εκείνης της χρονιάς μεταξύ των Σπερς και των Ουόριορς. Έγινε ο πιο μισητός άνθρωπος για τους κατοίκους του Σαν Αντόνιο όταν ‘Ποπ’ τον είχε πει ‘βρώμικο παίκτη’, για τη φάση της υποτροπής του Καγουάι Λέοναρντ -προσγειώθηκε στο πόδι του Πατσούλια έπειτα από τζαμπ σουτ. Σε αυτήν την περίπτωση, τα πράγματα είχαν γίνει τόσο σοβαρά που είχαν ανατεθεί σωματοφύλακες στα τρία του παιδιά -και τα ακολουθούσαν ακόμα και στα σχολεία τους.

O Ντρέιμοντ Γκριν ξέρει πως είναι από αυτούς που λατρεύουν να μισούν οι φαν των αντιπάλων. Το βράδυ του τέταρτου ημιτελικού της Δύσης, για την αγωνιστική περίοδο 2017-18 ένας έγραψε στο Twitter πως εύχεται να πυροβολήσουν τον παίκτη στο πρόσωπο, κατά την έξοδο του από την ‘αρένα’. Όπως σημείωσε αυτό το ενδεχόμενο συγκέντρωνε 37% πιθανότητες, βάσει των στατιστικών της πόλης.

Ο χρήστης μετανόησε πολύ γρήγορα, ομολογώντας πως τιτίβισε κάτι που ήταν ηλίθιο και ξεκάθαρα δεν ήταν αστείο. Εξήγησε ότι δεν περνούσε εύκολα ως κωμικός και ότι δεν εύχεται το κακό κανενός. Ο Γκριν σχολίασε ως λυπηρό το γεγονός ότι κάποιος απείλησε ζωή, για το μπάσκετ “που τι είναι; Ένα παιχνίδι. Προσεύχομαι να πάρει τη βοήθεια που χρειάζεται. Σε ό,τι αφορά εμένα, κατ’ αρχάς δεν ανησυχώ και δεύτερον δεν νοιάζομαι ιδιαίτερα. Ενδιαφέρομαι πολύ για το μπάσκετ, αλλά όχι τόσο πολύ”.

Στις 19 Ιουλίου του 2019, τηλεοπτικός σταθμός της Οκλαχόμα Σίτι αποκάλυψε πως η αστυνομία ερευνά απειλές που δέχθηκαν κατά της ζωής τους μέλη των Θάντερ -συμπεριλαμβανομένου του GM Σαμ Πρέστι και του κόουτς Μπίλι Ντόνοβαν-, μετά την ανταλλαγή του Πολ Τζορτζ. Το ρεπορτάζ είχε εξασφαλίσει και δικαστικά έγγραφα, που ανέφεραν το όνομα ενός άνδρα, ο οποίος έλεγε πως είναι από τη Βιρτζίνια και είχε αφήσει δυο φωνητικά μηνύματα με τις απειλές. Στο ένα έκανε λόγο για βόμβα.

Η τελευταία σημείωση στη λίστα ήταν αυτή του Ρούντι Γκομπέρ, ο οποίος επιβεβαίωσε πως δέχθηκε ουκ ολίγες απειλές αφότου διαπιστώθηκε ότι ασθένησε με Covid-19 και έγινε η αφορμή να ‘κλείσει’ η λίγκα.

Όλα αυτά βέβαια, είναι τίποτα μπροστά σε όσα έχει περάσει -και εξακολουθεί να περνάει- ο Ενές Καντέρ, του οποίου η ζωή έχει εξελιχθεί σε μόνιμη απειλή εξαιτίας του Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This