Επιλογή Σελίδας

Της Νίκης Μπάκουλη

Ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο είναι ο άνθρωπος που άλλαξε τη μοίρα του αθλητικού οργανισμού που λέγεται Τότεναμ. Σχέση που όπως οι περισσότερες σε αυτήν τη ζωή που αρχίζουν ωραία, τελείωσε με πόνο. Δηλαδή, την απόλυση του στις 19/11 του 2019.

Στο μεσοδιάστημα, πρόσφερε ό,τι είχε υποσχεθεί. Δηλαδή, επί των ημερών του το UEFA Champions League έπαψε να είναι μόνο φιλοδοξία για τους ‘πετεινούς’, τους οποίους έκανε και μόνιμα μέλη των κορυφαίων θέσεων της Premier League. Εκεί βέβαια, οι παίκτες του τον άκουγαν και ακολουθούσαν τις οδηγίες του. Κάτι που δεν είναι αυτονόητο πως θα γίνει και στην Παρί Σεν Ζερμέν του ρόστερ των υπερτροφικών ‘εγώ’ που αρνούνται να υποταχθούν στο ‘εμείς’.

Εν τοιαύτη περιπτώσει, αυτοί που πληρώνουν στους φιναλίστ του UEFA Champions League είχαν πολύ καλούς λόγους να αναθέσουν στον Αργεντινό το έργο που απέτυχαν να ολοκληρώσουν οι τέσσερις προηγούμενοι, οι οποίοι είχαν προσληφθεί για να κάνουν το ‘θα κατακτήσουμε την Ευρώπη’ πράξη, δέσμευση που είχε κάνει το αφεντικό, Νασέρ αλ-Κελαϊφί όταν ανέλαβε το 2011. Βοήθησε και το γεγονός ότι ο Ποτσετίνο είχε περάσει σε αυτήν την ομάδα τις πιο ενθουσιώδεις σεζόν της καριέρας του, ως παίκτης (από το 2001 έως το 2003, φορώντας και το περιβραχιόνιο του αρχηγού). Έγινε ο 10ος προπονητής της Παρί, που είχε αγωνιστεί ως παίκτης στο σύλλογο.

Ο Αργεντινός συμφώνησε να κάθεται στον πάγκο των Παριζιάνων για τους 18 επόμενους μήνες. Σύμφωνα με το BelN Sports θα πάρει 7.000.000 ευρώ το χρόνο.

Ο πιο ακριβοπληρωμένος παραμένει ο Πεπ Γκουαρδιόλα, των 23 εκατομμυρίων τη σεζόν, ακολουθεί ο Ζοσέ Μουρίνιο (17.5 εκατομμύρια), ενώ το ΤΟΡ3 συμπληρώνει ο Ντιέγκο Σιμεόνε (15.000.000 ευρώ). Τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια είναι ο ετήσιος μισθός και των Ράφα Μπενίτεθ (13.5), Φάμπιο Καναβάρο (12.000.000), Ζινεντίν Ζιντάν (12.000.000), Αντόνιο Κόντε (11.000.000) και Γιούργκεν Κλοπ (10.500.000).

Πίσω στον Ποτσετίνο, έχει να κάνει oυκ ολίγα πραγματάκια -και πολλά πρέπει να γίνουν παράλληλα. Μη ξεχνάς πως όπως λατρεύουν να λένε οι πολιτικοί, παρέλαβε καμμένη γη. Δηλαδή, οι πρωταθλητές έχουν υποστεί σε 17 αγωνιστικές της φετινής Ligue 1, περισσότερες ήττες από όσες ‘έζησαν’ όλη την αγωνιστική περίοδο 2019-20 (3). Η σημερινή μέρα (Δευτέρα 4/1) τους βρίσκει στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, έναν πόντο μακριά από τις Λιόν και Λιλ που μοιράζονται την κορυφή, έχοντας από μια ήττα.

Στο UEFA Champions League τους περιμένει η Μπαρτσελόνα, για τη φάση των ’16’. Έως τότε (16/2) έχουν και το Trophée des Champions (στις άλλες χώρες το λένε SuperCup) με τη Μαρσέιγ (13/1). Το ντεμπούτο του Ποτσετίνο θα γίνει στις 6/1, στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Σεντ Ετιέν.

Αυτή είναι η πρώτη ανάγνωση. Η δεύτερη θέλει τον 48χρονο να οργανωθεί κατά τρόπο που να μπορέσει να λύσει τα βασικά προβλήματα της ομάδας που ανέλαβε. Για παράδειγμα, πώς θα γίνει να τελειώνουν οι υπερβολές που γίνονταν έως τώρα, από τον εορτασμό των γενεθλίων των παικτών (με ενοικιάσεις παλατιών από το σύλλογο) έως τους τίτλους στα media που αφορούν οτιδήποτε άλλο πέραν όσων γίνονται εντός των τεσσάρων γραμμών.

Να δούμε και κάποια άλλα πολύ βασικά πράγματα που πρέπει να λύσει άμεσα ο Ποτσετίνο.

1. Μετά την αποχώρηση του Τιάγκο Σίλβα (για την Τσέλσι, τον περασμένο Αύγουστο και ενώ οι Παριζιάνοι δεν του έκαναν πρόταση να τον κρατήσουν) και τη μη κάλυψη του κενού (εντός γηπέδου, αλλά κυρίως στα αποδυτήρια), το ‘καράβι’ είναι ακυβέρνητο. Δηλαδή, δεν υπάρχει ηγέτης. Κάποιος να κατευθύνει τους υπόλοιπους. Κάποιος που να ακούσουν οι άλλοι.

Το ρόστερ είναι αν μη τι άλλο, γεμάτο stars, εν τούτοις δεν υπάρχει ένας που να ‘χει αφήσει έστω την υπόνοια πως διατίθεται να κάνει το βήμα μπροστά και να ηγηθεί των υπολοίπων. Αν έγινε κάτι ξεκάθαρο από την πρώτη προπόνηση της Παρί υπό τις οδηγίες του Ποτσετίνο (βάσει του ρεπορτάζ της Parisien) υπάρχει μια τεράστια ανάγκη να διακοπεί το μενταλιτέ ‘όσα πάνε και όσα έλθουν’. Τι έγραψε όμως, το μέσο; Πως την Κυριακή 3/1 ο νέος κόουτς ακούστηκε να λέει ‘σταματήστε να γελάτε και κάντε προπόνηση’. Τους ρώτησε και ένα ‘κουραστήκατε;’ αφότου ολοκλήρωσαν τα σπριντ που διέταξε ο γιος του προπονητή, Σεμπαστιάνο -ο οποίος έχει σπουδάσει στη Γαλλία και μιλά απταίστως τη γλώσσα. Περιττό να αναφερθεί πως ο Αργεντινός πήρε μαζί του στο Παρίσι και όλο το staff του.

Παρεμπιπτόντως, στο γήπεδο σε αυτήν την πρώτη συνάντηση ήταν και ο αλ-Κελαϊφί, μαζί με τον αθλητικό διευθυντή, Λεονάρντο. Δίπλα τους ήταν ο Ποτσετίνο, ο οποίος προτίμησε για αρχή να παρατηρήσει εξ αποστάσεως τι γίνεται -από το να είναι ανάμεσα στους παίκτες του.

2. Όπως έφευγε ο Τόμας Τούχελ από το Parc des Princes, μεταξύ αυτών που είπε ήταν πως “συχνά ένιωθα περισσότερο σαν πολιτικός από ό,τι προπονητής”, λόγω της ιεραρχίας του οργανισμού και των αντικειμενικών δυσκολιών που παρουσιάζονταν, όπως προσπαθούσε να κάνει τη δουλειά του. Μεταξύ των highlights ήταν ότι είδε στην προπόνηση παίκτη που δεν είχε ζητήσει -αλλά τον πήρε η διοίκηση χωρίς να τον ρωτήσει. Ο Ποτσετίνο δεν φημίζεται για διπλωμάτης. Βέβαια, έχει φίλους που μπορούν να βάλουν ‘πλάτη’, όπως αυτούς που τον είχαν καλέσει στο Κατάρ, για να μιλήσει για ‘το όραμα, τον προγραμματισμό και το πάθος που δείχνει η χώρα, στην ανάπτυξη του αθλητισμού‘. Η Parisien είχε ενημερώνει πως το ταξίδι του στην Ντόχα, το περασμένο φθινόπωρο έγινε κατόπιν πρόσκλησης του Εμίρη του Κατάρ.

3. Δεδομένα θα βοηθήσει να ‘κερδίσει’ τα αποδυτήρια. Επίσης δεδομένα αυτό δεν θα είναι πολύ εύκολο -με τον ΕμΜπαμπέ να εξέφρασε δημοσίως την απογοήτευση του για την αποπομπή του Τούχελ.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Ποτσετίνο είπε μεταξύ πολλών άλλων, ότι “θα έλεγα πως είμαι κοντά στους παίκτες μου. Περιμένω πολλά από εκείνους και μου αρέσει να υπάρχει φιλική σχέση μεταξύ αυτών και όλου του staff. Θέλω να όσοι είναι στο club, το στάδιο, το προπονητικό κέντρο, να νιώθουν μεγάλο μέρος του project. Ο κύριος στόχος είναι να διασφαλίσουμε πως όλοι θα πηγαίνουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Θέλουμε να καθιερώσουμε νοοτροπία, μια φιλοσοφία που θα αφορά τους πάντες. Η ιδέα είναι να θέλουν όλοι να νικήσουν για το club, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Θέλουμε να γίνουμε δυνατό club, με ισχυρή δομή”.

4. Στα της τακτικής και αυτών που αγαπά να κάνουν οι ομάδες του, ο Ποτσετίνο είναι ξακουστός για την υψηλής έντασης φιλοσοφία, που δεν φαίνεται να ‘κάθεται’ καλά με τους Νεϊμάρ και ΕμΜπαμπέ. Και αν κάποιοι ‘βλέπουν’ πως ο Γάλλος θα δείξει μια κάποια διάθεση να πιέσει ψηλά και να γίνει πιο επιθετικός, δεν βλέπουν έστω ψήγμα αυτής της επιθυμίας στον Βραζιλιάνο που είναι και πιο μεγάλος σε ηλικία. Το βέβαιο είναι ότι όλοι θα χρειαστεί να κάνουν κάτι καλύτερο στην άμυνα -μπας και γίνει η δέσμευση του ιδιοκτήτη, πραγματικότητα.

5. Όπως ο πλανήτης καλωσόριζε το 2021, το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έβλεπε να ανοίγει το ‘παράθυρο’ των μεταγραφών. Το πώς θα επιλέξει να κινηθεί ο Αργεντινός θα το δούμε λίαν συντόμως. Αν δηλαδή, θα πράξει βάσει του ευσεβής πόθου να μείνουν στην Παρί οι Κιλιάν ΕμΜπαμπέ και Νεϊμάρ (λήγουν τα συμβόλαια τους το καλοκαίρι του 2022 και αμφότεροι έχουν δεχθεί ενοχλήσεις από τον οργανισμό -χωρίς όμως να ‘χουν καταλήξει κάπου οι συζητήσεις). Όπως αναφέρει η Daily Mail, είναι πασιφανές πως η ομάδα χρειάζεται ένα ‘παραδοσιακό 9αρι’, το οποίο είχε (Έντινσον Καβάνι), αλλά αποφάσισε να το αφήσει (και να πάει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ). Ο Ικάρντι θα μπορούσε να είναι η λύση στο πρόβλημα, αλλά είναι τραυματίας. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το δίδυμο των superstars εξακολουθεί να προτιμά να κάνει επίδειξη ταλέντου, εναντίον όποιου αντιπάλου δεν τους ‘παγιδεύει’ -συνθήκη που έζησαν φέτος στο Champions League και ‘κόλλησε’ όλο το σύστημα. Σημείωσε και ότι φέτος τελειώνει και το συμβόλαιο του Άνχελ ντι Μαρία.

6. Οι έχοντες γνώση εξηγούν πως ο Ποτσετίνο θα αρχίσει την επιχείρηση ‘μείνετε εδώ όπου είστε’ των Νεϊμάρ και ΕμΜπαμπέ, από τον Γάλλο. Το Last Word on Sports έγραψε πως αν καταφέρει να κρατήσει τον παγκόσμιο πρωταθλητή, θα εξασφαλίσει και το δικό του πολυετές μέλλον στο Παρίσι. Οι του συλλόγου εξακολουθούν να πιστεύουν πως η Λίβερπουλ και η Ρεάλ Μαδρίτης είναι αποφασισμένοι να δώσουν ‘τα πάντα’ για τον ΕμΜπαμπέ ‘εφόσον τους δοθεί η ευκαιρία‘. Ο Νεϊμάρ έχει πει πως θέλει να παίξει με τον Λίονελ Μέσι -κάτι που μπορεί να γίνει και στο Παρίσι.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This