Επιλογή Σελίδας


Του Δημήτρη Καρύδα

Δεν έχει περάσει καλά – καλά δεκαετία από τη βραδιά που το εναρκτήριο παιχνίδι της Ευρωλίγκα στη νεότευκτη Ζαλγκιρίο Αρίνα συγκέντρωνε το ενδιαφέρον της μπασκετικής Ευρώπης. Βηματίζοντας στο νέο γήπεδο της Λιθουανικής ομάδας έμεινα έκπληκτος μόνο από τις προδιαγραφές του, που θύμιζαν αρένα του ΝΒΑ αλλά για να είμαι ειλικρινής πιο πολύ με….μαγνήτιζαν τα αποδυτήρια της Ζάλγκιρις. Το λοκ άουτ του ΝΒΑ είχε φέρει στην Ευρώπη δύο βαριά χαρτιά για την ομάδα που κοουτσαρε και θα κοουτσαρε για λίγο καιρό ακόμη ο Ηλίας Ζούρος. Όχι ότι στην απέναντι πλευρά του διαδρόμου, στα αποδυτήρια της ΤΣΣΚΑ υπήρχε λιγότερη λάμψη και μπασκετική ‘’γκλαμουριά’’. Οι Μοσχοβίτες είχαν μόλις χρυσώσει τον Τεόντοσιτς και τον είχαν πάρει μακριά από το ΣΕΦ και εκμεταλλευόμενοι –επίσης- το λοκ άουτ είχαν φέρει πίσω στη Ρωσία τον Κιριλένκο. Ο αγώνας τελείωσε με μάλλον εύκολη νίκη της ΤΣΣΚΑ (87-74) και μετά τη μετάδοση είχα κλείσει τις συνεντεύξεις που με ενδιέφεραν. Κιριλένκο από τη μια και τα δύο άλλα αστέρια του ΝΒΑ από την…άλλη. Σόνι Γουίμς και Τάι Λόσον. Ο πρώτος αποδείχθηκε ότι ήρθε για να μείνει στην Ευρώπη αφού στο ΝΒΑ θα επέστρεφε για μια χρονιά το 2015. Ο Λόσον έμοιαζε περίπου…..αδιανόητο ότι ήρθε για έξτρα μεροκάματο στην Ευρώπη και μάλιστα σε μια λιθουανική ομάδα. Πρωταθλητής του NCAA δύο χρόνια νωρίτερα με τη Νορθ Καρολάινα και μια από τις καλύτερες ομάδες του αιώνα που έπαιξαν σε φάιναλ φορ κολεγιακού. Την προηγούμενη δεύτερη χρονιά του στο Ντένβερ είχε παίξει 80 ματς με μέσο όρο 11,7 πόντους και σχεδόν 5 ασίστ. Θυμάμαι ότι μιλούσε χαμηλόφωνα, σχεδόν με σκυμμένο κεφάλι και τρεις τέσσερις φορές στη διάρκεια της συνέντευξης με είχε αποκαλέσει ‘’sir’’. H πρώτη αλλά όχι τελευταία επαφή του με την Αμερικάνικη αστυνομία και τα δικαστήρια έμοιαζε τότε σαν ένα πλημμέλημα ή μια νεανική ανοησία. Το 2008 τον είχε συλλάβει η αστυνομία, όντας ακόμη παίκτης του Νορθ Καρολάινα, να οδηγεί με ένα άκυρο παραποιημένο δίπλωμα (ακόμη δεν είχε δικαίωμα να πάρει άδεια οδήγησης), με φουλ ανοιχτό το στερεοφωνικό, πολύ πάνω από το όριο ταχύτητας και ελαφρά….πιωμένο. Κάπως έτσι τον αντιμετώπισε και το δικαστήριο. Του επέβαλλε 20 ώρες κοινωνικής εργασίας και το θέμα έληξε.


Ο Λόσον έμεινε στο Κάουνας αρκετά για να παίξει 19 ματς Ευρωλίγκα χωρίς να κάνει σπουδαία πράγματα. Ήταν φανερό ότι το μυαλό του βρισκόταν στο ΝΒΑ και τους Νάγκετς όπου επέστρεψε μόλις τελείωσε το λοκ άουτ. Στους Νάγκετς έμεινε συνολικά έξι από τις οκτώ σεζόν του στο ΝΒΑ. Το καλοκαίρι του 2015 τον έστειλαν στο Χιούστον σε μια ανταλλαγή που περιλάμβανε μεταξύ άλλων τον Τζόι Ντόρσι (είχε ήδη κερδίσει την Ευρωλίγκα με τον Ολυμπιακό), τον Πάμπλο Πριχιόνι και τα δικαιώματα του Κώστα Παπανικολάου από το ντραφτ του 2012 που είχαν κάνει….βόλτα από τη Νέα Υόρκη στο Πόρτλαντ και από εκεί είχαν καταλήξει στους Ρόκετς. Η ανταλλαγή έμοιαζε με….ληστεία. Ο Λόσον ήταν μόλις 28 ετών και είχε τελειώσει την προηγούμενη σεζόν με 15 πόντους και9,5 ασίστ μέσο όρο. Βρισκόταν στο όριο του να θεωρηθεί σταρ…Μόνο που οι Νάγκετς έβλεπαν τον φάκελο με τις συλλήψεις του Λόσον και κάτι παραπάνω ήξεραν. Το 2012 η αστυνομία του Κολοράντο για επικίνδυνη οδήγηση, το 2013 γιατί είχε παρακούσει τις αστυνομικές εντολές και οδηγούσε (ξανά) επικίνδυνα. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς η αστυνομία τον συνέλαβε μαζί με τη φίλη του ως ύποπτους για καταστροφή ξένης περιουσίας και συμμετοχή σε ένα περιστατικό βίαιου καβγά, κατηγορίες που αργότερα αποσύρθηκαν. Τον Γενάρη του 2015 η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής των Νάγκετς ήταν η νέα του σύλληψη γιατί οδηγούσε δύο φορές πάνω από το όριο ταχύτητας και υπό την επήρεια αλκοόλ. Στην ανάκριση παραδέχθηκε ότι είχε συλληφθεί για τον ίδιο λόγο μερικούς μήνες νωρίτερα και στο Μιζούρι αλλά η αστυνομία τον άφησε ελεύθερο. Χρειάστηκε να πληρώσει εγγύηση 1500 δολαρίων και να υποσχεθεί εγγράφως ότι δεν θα πιεί ξανά αλκοόλ. Φυσικά, δεν τήρησε τη δέσμευση και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, έξι μέρες πριν ανακοινωθεί η ανταλλαγή του στο Χιούστον τον συνέλαβε για τελευταία φορά η αστυνομία. Αυτή τη φορά στο Λος Άντζελες. Γλίτωσε τη φυλακή με τη δέσμευση να μπει σε κέντρο αποτοξίνωσης για ένα μήνα. Την επόμενη διετία η καριέρα του πήρε για τα καλά την κάτω βόλτα. Δεν στέριωσε στο Χιούστον, την ώρα που το ΝΒΑ τον τιμωρούσε δύο φορές με αποκλεισμούς για τα περιστατικά που είχαν οδηγήσει στη σύλληψή του νωρίτερα την ίδια χρονιά και τον Μάρτιο του 2016 συμφώνησε να αποδεσμευθεί από τους Ρόκετς και έκλεισε τη χρονιά στην Ιντιάνα. Η τελευταία ομάδα που τον εμπιστεύθηκε ήταν το Σακραμέντο όπου έπαιξε 69 ματς και μάλιστα σε ένα εναντίον του Φοίνιξ έκανε και το πρώτο τριπλ νταμπλ της καριέρας του. Οι πόρτες του ΝΒΑ έκλεισαν πίσω του το καλοκαίρι του 2017. Θα έκανε μια σύντομη επιστροφή παίζοντας μερικά παιχνίδια με τους Γουίζαρντς στα πλέι οφ του 2018. Παρά την προβληματική τελευταία του διετία μετά από οκτώ σεζόν στο ΝΒΑ είχε μέσο όρο 12,7 πόντους-6 ασίστ και 2,7 ριμπάουντς.

Όπως αρκετοί παίκτες αποφάσισε να πάρει τον δρόμο για την Κίνα. Το πρωτάθλημα της χώρας ήταν ότι έπρεπε για ένα γκαρντ με τις δικές του ικανότητες και για τρεις σεζόν ο Λόσον σκόραρε αντίστοιχα 25,5-26,5 και 27,3 πόντους μέσο όρο μοιράζοντας 7 ασίστ μέσο όρο. Πιστός όμως στις συνήθειες του δεν έμεινε ποτέ μακριά από μπελάδες. Το πρώτο κρούσμα ήταν ένα βίντεο που ανέβηκε στα social media και τον δείχνει να τσακώνεται άσχημα με θαμώνες ενός μαγαζιού στη Σαϊγκόν. Το επόμενο βίντεο προτίμησε να το….ανεβάσει ο ίδιος στον λογαριασμό του στο instagram. Τον δείχνει να απολαμβάνει την παρέα και τον χορό μιας κοπέλας σε στριπ κλαμπ και το σεξιστικό σχόλιο του ‘’Chinese women got cakes on low’’ προκάλεσε σάλο! Οι Κινέζοι δεν το εξέλαβαν ως….κομπλιμέντο, όπως και αυτό που ακολούθησε και έγραφε ‘’νομίζω ότι έχω αλλάξει γνώμη για τις Κινέζες’’. Ο λογαριασμός του στο instagram γέμισε από απαντήσεις, ορισμένες από τις οποίες ήταν άκρως ρατσιστικές! Παρότι ζήτησε δημόσια συγνώμη η ζημιά είχε γίνει και στις 19 Σεπτεμβρίου η Κινέζικη ομοσπονδία ανακοίνωσε τον ισόβιο αποκλεισμό του από το πρωτάθλημα της χώρας. Αυτό ακριβώς το γεγονός που τον έκανε να αποφασίσει –στα 33 του- να παίξει για δεύτερη φορά στην Ευρώπη. Για δύο μήνες προτάθηκε σε πολλές ομάδες αλλά ο μοναδικός που τόλμησε να πει το ναι ήταν ο Κολοσσός Ρόδου. Για το χαμηλό –πλέον- επίπεδο της Ελληνικής λίγκας ο Λόσον μπορεί να αποδειχθεί ένας αληθινός showman. Καλού κακού πάντως ας του εξηγήσουν προκαταβολικά ότι οι τροχονόμοι της Ρόδου μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα επιεικείς μαζί του. Η ακόμη καλύτερα: Ας φροντίσουν να του έχουν ένα οδηγό για τις μετακινήσεις του.

Πηγή: Nova Sports

Pin It on Pinterest

Shares
Share This