Επιλογή Σελίδας


Της Νίκης Μπάκουλη

Η δεύτερη μέρα της νέας σεζόν στο ΝΒΑ ήταν γεμάτη κέφι και μπρίο, που υπόσχονταν να δώσουν τα 13 παιχνίδια που ήταν στο πρόγραμμα. Tελικά έγιναν 12. Βλέπεις οι Ρόκετς δεν είχαν πρόχειρους οκτώ παίκτες που χρειάζονταν, για να αντιμετωπίσουν τους Θάντερ. Τον ένα λόγο τον φαντάζεσαι (ναι, είναι ο Τζέιμς Χάρντεν). Τον άλλον θα στον πω ευθύς αμέσως -όπως τον είπε ο Έιντριαν Βοϊνιαρόφσκι στην εκπομπή του ESPN.

Το Χιούστον είχε να διαχειριστεί δύο διαφορετικά θέματα που σχετίζονταν με τον Covid-19. Θα έχεις υπ’ όψιν σου πως ο Χάρντεν ‘διέλυσε’ ό,τι υπήρχε στο πρωτόκολλο διασφάλισης υγείας των NBAers, με πρώτο το ‘οι παίκτες πρέπει να μένουν μακριά από μπαρ, nightclubs και συγκεντρώσεις περισσότερων από 15 ατόμων, καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Η λίγκα έχει δώσει στα μέλη της συγκεκριμένα εστιατόρια σε κάθε πόλη, όπου μπορούν να πηγαίνουν. Στο Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες δεν επιτρέπεται να βγουν καν από τα ξενοδοχεία τους ή το γήπεδο. Επίσης φέτος τα μέλη της λίγκας κάνουν κάθε μέρα από δυο τεστ και όταν έρχονται σε επαφή με ανθρώπους που δεν είναι σε αυτό το πρόγραμμα, τίθενται σε καραντίνα μιας εβδομάδας.

Δεν σταμάτησε σε όσα έκανε στην preseason. Παραμονή της πρεμιέρας του Χιούστον, τσακώθηκε με συμπαίκτες του και στο τσακίρ κέφι εκτόξευσε σε έναν μια μπάλα (ναι, κάνει ό,τι μπορεί για να τον διώξουν οι ‘Ρουκέτες’). Μετά πήγε σε Χριστουγεννιάτικο πάρτι, με ντοκουμέντο (video) να αποδεικνύει πως δεν έδωσε δεκάρα για το social distancing ή τη χρήση μάσκας. Τα media ανέφεραν και ότι στο πάρτι αυτό υπήρχαν πολλές strippers -κάτι που στο μυαλό μου δεν αλλάζει πολλά, αλλά υγεία να υπάρχει. Στην απολογία του είπε πως είχε πάει σε δείπνο φίλης που γιόρταζε την προαγωγή του στη δουλειά. Μετά έγραψε στο Instagram (δεν θα το βρεις πια) πως “κάθε μέρα προκύπτει και κάτι διαφορετικό. Το ένα μετά το άλλο. Πήγα για να δείξω την αγάπη μου σε φίλη που με κάλεσε στο event (που δεν ήταν σε strip club), γιατί γίνεται αφεντικό και αυτό τώρα έγινε πρόβλημα. Όσες φορές και αν προσπαθήσουν να ‘σύρουν’ το όνομα μου στον πάτο, δεν θα τα καταφέρουν. Οι αληθινοί μένουν πάντα στην κορυφή”.

Το ΝΒΑ τον τιμώρησε με 50.000 δολάρια και ‘unavailability’ για το πρώτο ματς της χρονιάς. Άρα ένα εκτός από το ρόστερ. O Κρις Κλίμονς ήταν εκτός με αχίλλειο, άλλοι τρεις διεγράφησαν γιατί τα τεστ τους είτε ήταν θετικά, είτε ασαφή και άλλοι τέσσερις μπήκαν στο tracing program γιατί είχαν έλθει σε επαφή με τους θετικούς ή ασαφείς. Σε αυτήν τη λίστα άνηκαν οι ΝτεΜάρκους Κάζινς, Τζον Ουόλ και Κένιον Μάρτιν Jr. Ο τελευταίος ήταν μεταξύ αυτών που ήταν θετικοί και είχαν υποβληθεί σε τεστ επιβεβαίωσης, αλλά δεν είχαν βγει τα αποτελέσματα. Οι δυο πρώτοι ήταν μεταξύ των παικτών των Ρόκετς που μαζεύτηκαν σε διαμέρισμα συμπαίκτη τους, για να κουρευτούν. Και μολονότι ο Κάζινς ήταν αρνητικός, ήταν και στο tracing των ΤζοΣον Τέιτ και Μέισον Τζόουνς, που ήταν θετικοί.


Μάνι, μάνι οι ‘Ρουκέτες’ δεν είχαν παίκτες να παρατάξουν στην πρεμιέρα. Το πότε θα γίνει το ματς με την Οκλαχόμα Σίτι δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα. Όσα όμως, αναβάλλονται θα πρέπει να γίνουν έως τις 4/3 (ή πριν τη διακοπή από τις 5 έως τις 10 Μαρτίου ή μέσα στη διακοπή ή στο δεύτερο μισό της σεζόν).

Οι Ρόκετς πληρώνουν αυτά που δέχονταν οκτώ χρόνια

Ο Τιμ ΜακΜάχον του ESPN εξήγησε πως δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος να ‘κλαις’ για το Χιούστον, για τα δεινά στα οποία το υποβάλλει ο Χάρντεν. Και ο λόγος είναι ξεκάθαρος: ‘θερίζουν’ ότι έσπειραν οκτώ σερί χρόνια. Διάστημα στο οποίο ‘ο Τζέιμς έπαιρνε ό,τι ήθελε’. Και δικαιολογείτο για όλα, αφού έβαζε 50 πόντους σε κάθε ματς. “Όταν υπήρχε πολυήμερο ρεπό, όλοι ήξεραν πως θα ‘πετάξει’ σε άλλη πόλη, για πάρτι. Ήξεραν και ότι στην επιστροφή του θα κάνει triple double. Οπότε συμβιβάζονταν”, είπε μέλος του stuff της περασμένης σεζόν στον αρθρογράφο. Όσοι του μίλησαν, συμφώνησαν πως ‘δεν ρίχνουμε το φταίξιμο στον Τζέιμς, αλλά στον οργανισμό. Εκείνος έκανε ό,τι του επέτρεπαν να κάνει’. Και κάθε χρόνο ‘ανέβαζε’ επίπεδο.

Ενώ οι διοικούντες άφηναν το ‘μούσι’ να κάνει ό,τι ήθελε (κυρίως να είναι απείθαρχος) απαιτούσαν από όλους τους άλλους παίκτες να είναι τύπος και υπογραμμός. Και αυτό προφανώς δεν άρεσε στον Κρις Πολ. Ή τον Ράσελ Ουέστμπρουκ.

Η αποκάλυψη για τη σεζόν 2018-19

Η καλύτερη σεζόν που απήλαυσαν οι Ρόκετς, στην εποχή του Χάρντεν, ήταν αυτή του 2018-19 όταν πανηγύρισαν το καλύτερο ρεκόρ της regular season (των 65 νικών) και μετά προηγήθηκαν 3-2 των Ουόριορς, στους τελικούς της Δύσης. Έχασαν τα δυο επόμενα ματς, με τον Πολ να είναι εκτός λόγω ιγνυακού τένοντα.

Οι πηγές ανέφεραν πως σε εκείνη την αγωνιστική περίοδο, ο Χάρντεν είχε ενημερώσει ότι δεν θα συμμετάσχει στις επιθέσεις που δεν είχε την μπάλα στα χέρια του. Υπήρχαν και φορές που δεν πήγαινε καν, στο άλλο μισό του γηπέδου, όταν είχε ο Πολ την μπάλα. Είχε λέει, κουραστεί να ακούει τις ανησυχίες του Πολ, ο οποίος είχε κάνει ‘κόμμα’ με τον Μάικ Ντ’ Αντόνι, επιδιώκοντας να αποκτήσει περισσότερη δομή και κίνηση η επίθεση των ‘Ρουκετών’ που είχαν επικεντρωθεί στις απομονώσεις του Χάρντεν.

Μια άλλη από τις στιγμές που αποδεικνύουν πως ο Χάρντεν έκανε ό,τι ήθελε, ήταν πως είχε ζητήσει να δοθεί ανταλλαγή, στην περίπτωση που ο οργανισμός δεν έβρισκε τρόπο να πάρει τον παιδικό του φίλο και πρώην συμπαίκτη του στην Οκλαχόμα Σίτι, Ράσελ Ουέστμπρουκ. Οι Ρόκετς τον πλήρωσαν χρυσό (έδωσαν τον Πολ, επιλογές πρώτου γύρου στο NBA Draft του 2024 και του 2026 και αλλαγή pick σε αυτά του 2021 και του 2025), για να μη χαλάσουν χατίρι στο ‘μούσι’. Και όταν πήγε ο Ουέστμπρουκ στο Χιούστον, σύντομα άρχισε να διαμαρτύρεται πως δεν μπορούσε να παίξει το παιχνίδι του. Ως οπαδός της ‘στρατιωτικής πειθαρχίας’ ο Ουέστμπρουκ είχε γίνει έξαλλος και με το απείθαρχο του Χάρντεν, που πάντα αργούσε. Δεν ήταν ο μόνος. Όπως ομολόγησε μέλος του οργανισμού “τίποτα δεν γινόταν στην ώρα του. Το αεροπλάνο δεν ‘έφευγε’ στην ώρα του, το λεωφορείο δεν ξεκινούσε στην ώρα του. Ήμασταν σαν ομάδα του AAU”. Και κάπως έτσι ο Ουέστμπρουκ έφτασε στο ‘θέλω να φύγω’. Και έφυγε -ως αντάλλαγμα στους Ουίζαρντς για τον Τζον Ουόλ.

Τι μπορεί να κάνει τώρα το Χιούστον

Στην πρώτη σεζόν χωρίς τον Ντάριλ Μόρεϊ που άλλαξε το μπάσκετ, δομώντας τη θεωρία του πάνω στον Χάρντεν και με το ‘μούσι’ να έχει απαιτήσει να δοθεί σε ομάδα που μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, οι Ρόκετς είναι με την πλάτη στον τοίχο. Ο superstar τους είναι πιο αδιάφορος από την αδιαφορία και εκείνοι δεν έχουν δεχθεί κάποια πρόταση που να περιλαμβάνει ταλαντούχους νέους (που μπορούν να γίνουν franchise players) και επιλογές πρώτου γύρου ή πολλά υποσχόμενους ρούκι. Οι πηγές θέλουν τον Χάρντεν να έχει επικεντρωθεί στο πώς θα πάει στους Νετς και έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταδεχθεί να πάει στους Σίξερς. Αλλά δεν έχει βρεθεί το πώς μπορεί να γίνει αυτό.

Το κείμενο ολοκληρώνεται με μια ατάκα πρώην ασίσταντ κόουτς των Ρόκετς, σύμφωνα με την οποία “δεν μπορείς να θυμώσεις με το παιδί σου, αν το αφήνεις να τρώει γλυκά κάθε βράδυ ώσπου μια μέρα του λες πως δεν θα φάει και ξεσπάει. Εσύ το άφησες να τρώει γλυκά κάθε βράδυ. Οι Ρόκετς δόμησαν τον οργανισμό τους πάνω στον Τζέιμς και τώρα ζουν τις συνέπειες”.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This