Επιλογή Σελίδας


Της Νίκης Μπάκουλη

Το ‘δεν μπαίνεις στην πτήση’ του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στον Τομάς Ερτέλ, μετά την ήττα της Μπαρτσελόνα στην Κωνσταντινούπολη, από την Αναντολού Εφές ήταν ο πλέον αποτυχημένος τρόπος που βρήκε ο ‘Σάρας’ για να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη κρίση που έχει ζήσει ως προπονητής. Ας δούμε όλα όσα συνέβησαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα και τα λέμε μετά.

H πληροφορία που αποκάλυψε ο İsmail Şenol, του beLN Sports ήταν πως ο Λίο Βέστερμαν είχε συμφωνήσει να φύγει από τη Φενέρμπαχτσε για να βρεθεί ξανά με τον Γιασικεβίτσιους.

Οι δυο τους είχαν συνεργαστεί τη σεζόν 2016-17 και την αγωνιστική περίοδο 2018-19.

O Γάλλος πόιντ γκαρντ έζησε την έκτη μετακίνηση σε οκτώ σεζόν. Η μεγαλύτερη συνεργασία που είχε ‘ζήσει’ στο μεσοδιάστημα ήταν η διετής παρουσία στην Παρτίζαν (2012-14), ενώ άλλες δυο σεζόν είχε ‘περάσει’ στη Λιμόζ (2014-2016). Έκτοτε περιοριζόταν στις μονοετείς παρουσίες (Ζάλγκιρις, ΤΣΣΚΑ, Ζάλγκιρις). Πάντα οι συνεργασίες του λύνονταν κοινή συναινέσει. Αυτό έγινε και τώρα, δυο μέρες πριν το μάθει ο ντουνιάς. Δηλαδή, τη Δευτέρα 21/12. Την επομένη διέρρευσε ως πιθανότερος προορισμός η Μπαρτσελόνα, κάτι που επιβεβαιώθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Ουσιαστικά το τέλος της σχέσης του Βέστερμαν με τη Φενέρ είχε αποφασιστεί όταν ο Μάρκο Γκούντουριτς έγινε waiver από τους Γκρίζιλς, στο επόμενο διήμερο δεν τον ζήτησε κανείς, οπότε μπορούσε να πάει όπου ήθελε. Επέστρεψε στην τουρκική ομάδα, που του έδωσε τριετές συμβόλαιο.

Σημείωσε πως τον Γκούντουριτς εκπροσωπεί το πρακτορείο Beobasket, του Μίσκο Ραζνιάτοβιτς. Μάντεψε ποιοι άλλοι ανήκουν σε αυτό. Να σε βοηθήσω. Είναι Γάλλοι.

Πάμε τώρα, στην Μπαρτσελόνα. Από την ημέρα που πήγε ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στη Βαρκελώνη το μεγαλύτερο ‘για να δούμε τι θα γίνει’ αφορούσε τη συνεργασία του με τον Τομάς Ερτέλ. Ήταν ξεκάθαρο πως η -φιλελεύθερη- φιλοσοφία του Γάλλου για το μπάσκετ απέχει παρασάγγας από εκείνη του ‘Σάρας’, της απόλυτης τάξης και των συγκεκριμένων δομών στις οποίες όλοι είναι υποχρεωμένοι να υπακούν. Πληροφορίες αναφέρουν πως τη σχέση αυτήν δεν βοηθούσε και ένα άλλο στοιχείο: η εξαιρετική σχέση του Ερτέλ με τον Σβέτισλαβ Πέσιτς, τύπο που αντικατέστησε ο Γιασικεβίτσιους στον πάγκο των ‘μπλαουγκράνα’ και που δεν συμπαθούσε (σικ) από όταν ήταν παίκτης, για κάτι που του είχε κάνει στη συνύπαρξη τους στην ‘Μπάρσα’.


Ο πρώτος μήνας της συνεργασίας Σάρας και Ερτέλ ήταν αναγνωριστικός, με τον κόουτς να δίνει ευκαιρίες που κόβονταν όσο προχωρούσαν οι μέρες. Έφτασαν στο σημείο ή να αφήνει τον παίκτη στον πάγκο ή να μην τον βάλει στις αποστολές. Όταν του έδινε κάποια (λίγα) λεπτά συμμετοχής, συνόδευε κάθε λάθος του Γάλλου με γκριμάτσα απογοήτευσης/οργής. Είχε ήδη αποφασίσει να τον αλλάξει.

Οι παίκτες που ήθελε να δει στη Βαρκελώνη ήταν ο Τόμας Ουίλκαπ ή ο Μάριους Γκριγκόνις, τους οποίους ο ίδιος διάλεξε για τη Ζάλγκιρις το καλοκαίρι το 2018. Η πεποίθηση πως οι Λιθουανοί θα συνεργαστούν μαζί του και θα δώσουν έναν από τους δύο γκαρντ, δεν επαληθεύτηκε. Έμεινε χωρίς λύσεις και τότε εμφανίστηκε ως ‘πρόταση’ ο Βέστερμαν, που δεν ήταν ο τέλειος, αλλά ήταν καλύτερος από το τίποτα.

Ο Βέστερμαν είχε ξεκαθαρίσει τη σχέση του με τη Φενέρ, με τη λύση του συμβολαίου. Ο Ερτέλ όχι. Εξακολουθούσε να είναι ενεργό το παχυλό του συμβόλαιο. Και χρειαζόταν η συναίνεση του για να πάει εκεί όπου ήθελαν να τον στείλουν οι ‘μπλαουγκράνα’ (Φενέρμπαχτσε). Μόνο που η τουρκική ομάδα δεν τον χρειαζόταν πια -λόγω Γκούντουριτς.

Τότε κυκλοφόρησε ως φήμη -μεταξύ αυτών που πληρώνει κάθε ομάδα για να μαθαίνουν όσα συμβαίνουν και τους αφορούν- πως ο εκπρόσωπος του Ερτέλ έχει μιλήσει με τη Ρεάλ, ομάδα που εξακολουθεί να αναζητά τον αντικαταστάτη του Φακούντο Καμπάτσο -ο οποίος είναι πια συμπαίκτης του Γιόκιτς στους Νάγκετς. Και προφανώς οι ‘Blancos’ δεν θα πήγαιναν ποτέ στην Μπαρτσελόνα να τους πουν ‘θέλουμε τον Ερτέλ’. Την όλη διαδικασία φέρεται να ανέλαβε ο Ραζνιάτοβιτς, εκπρόσωπος και των δυο Γάλλων.

Την εξέλιξη τη φαντάζεσαι. Οι ‘μπλαουγκράνα’ εξοργίστηκαν στο βαθμό που θέλουν να κόψουν κάθε σχέση με τον Σέρβο δικηγόρο και ατζέντη. Το ίδιο είχε κάνει και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο παρελθόν, με τη συνέχεια της ‘φάσης’ να τον βρίσκει να εξακολουθεί να μη του μιλάει, ενώ έπαιρνε ‘πελάτες’ του στη Φενέρ.

Όπως πιθανόν να γνωρίζεις, τίποτα που αφορά περισσότερους από έναν ανθρώπους δεν μπορεί να μείνει κρυφό. Πολύ περισσότερο σε μια λίγκα, όπως είναι η Euroleague. Όταν έφτασε στα αυτιά του Σάρας η φήμη που μόλις διάβασες, έγινε έξαλλος. Και έκανε το πρώτο τεράστιο λάθος της καριέρας του ως προπονητής, μια κίνηση που παραπέμπει σε άλλες εποχές (παλαιότερων δεκαετιών): άφησε τον Ερτέλ στην Κωνσταντινούπολη, όπου ήταν η ‘Μπάρσα’ για το παιχνίδι με την Αναντολού Εφές -και στο οποίο προφανώς δεν τον είχε χρησιμοποιήσει.

Την αποκάλυψη αυτήν την έκανε ο Jose Ingacio Huguet, της Mundo Deportivo.

O ίδιος έγραψε πως υπήρχε και μια πολύ ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: η Μπαρτσελόνα είχε συμφωνήσει να δώσει στον Ερτέλ 1.200.000 ευρώ, για να δεχθεί να ‘λύσει’ το συμβόλαιο του. Ο παίκτης συμφώνησε, αλλά σχετικό έγγραφο δεν υπεγράφη επί τόπου. Αν είχε συμβεί αυτό, ο Ερτέλ θα έπαιζε στη Ρεάλ και θα πληρωνόταν από την ‘Μπάρσα’ (οι Μαδριλένοι θα έδιναν μόλις 500.000 ευρώ).

Ενόσω οι των ‘μπλαουγκράνα’ κατηγορούν τον Ερτέλ για ‘απάτη’ (λένε πως ο ίδιος ζήτησε να ταξιδέψει με την ομάδα στην Τουρκία, για να τελειώνει με τη Φενέρμπαχτσε -ενώ είχε ήδη προφορική συμφωνία με τη Ρεάλ), το δεδομένο είναι πως αυτό που έκανε ο Σάρας (οι πληροφορίες τον ‘δίνουν’ ως εμπνευστή της απόφασης να μην μπει στην πτήση ο Γάλλος) είναι απαράδεκτο. Σε πολλά διαφορετικά επίπεδα.

Αυτό που έως τώρα φαινόταν να είναι το κύριο ‘όπλο’ του -η δυνατότητα να κατανοεί καλύτερα τους παίκτες του, έχοντας υπάρξει εκ των κορυφαίων και να βρίσκει τους ιδανικούς τρόπους να τους ‘χειριστεί’, συν το know how της μεταχείρισης παικτών από ομάδες, μέσω όσων είχε βιώσει ο ίδιος στις μεταγραφές του- γυρνάει τώρα σε μπούμερανγκ. Στη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα ως κόουτς, πήρε ‘κάτω από τη βάση’.

Επιπροσθέτως, διέλυσε και το ‘θεαθήναι’ του οργανισμού που ό,τι και αν συνέβαινε, προς τα έξω έβγαινε μια πιο clean cut εικόνα. Θέμα ηθικής προφανώς και δεν τίθεται (στους χαλεπούς καιρούς του Covid-19 και δεδομένου ότι μιλάμε για επαγγελματικό μπάσκετ, όπου όπως νομιμοποιούνται οι ομάδες να λένε ‘δεν σε θέλω’, νομιμοποιούνται και οι παίκτες να κάνουν ό,τι κρίνουν καλύτερο για τον εαυτό τους -προφανώς εντός νόμιμων ορίων). Όπως έγραψε κάποιος στο Twitter, αν ‘χρεωθεί’ ο Ερτέλ ηθικό θέμα, ο Νίκολα Μίροτιτς θα έπρεπε να καεί στην κόλαση. Αλλά ο Μίροτιτς παίρνει 5.000.000 ευρώ το χρόνο, οπότε δεν τον ‘αγγίζουν’ αυτά.

Ελλείψει άλλων επιλογών (εκτός και αν βρεθούν στοιχεία που να αποδεικνύουν απάτη), το μόνο που μπορεί να κάνει προς το παρόν η Μπαρτσελόνα είναι να στείλει τον Ερτέλ στη δεύτερη ομάδα, εμπειρία που είχε ζήσει και ο Ταϊρίς Ράις. Μόνο που δεν μπορεί να τον αφήσει εκεί για πάντα, καθώς αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα είναι σε θέση να ενισχύσει την περιφέρεια -κάτι που έχει ανάγκη. Χρειάζεται τα λεφτά που θα αφήσει ο Γάλλος.

Πριν λίγη ώρα έγινε γνωστό πως το θέμα ερευνάται από την ένωση παικτών Euroleague.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This