Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Ζωιτού

Ούτε Αναστασίου (που παρουσιαζόταν ως φαβορί) ούτε Χιμένεθ. Ο 67χρονος Ρουμάνος Λάζλο Μπόλονι είναι αυτός που καλείται να βάλει σε τάξη τον Παναθηναϊκό μετά την κάκιστη εκκίνηση στη νέα ποδοσφαιρική σεζόν. Κανονικός προπονητής κι αυτός για παραπάνω από 25 χρόνια. Που άρχισε από τη β’ κατηγορία της Γαλλίας και αναρριχήθηκε σταδιακά. Στο μεροκάματο από τα 41 του, δυο χρόνια αφότου σταμάτησε την μπάλα. Με θητείες σε γνωστές ομάδες (Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Μονακό, Σταντάρ Λιέγης, ΠΑΟΚ), με τρανταχτές επιτυχίες (ανόδους, τίτλους) και παταγώδεις αποτυχίες (που οδήγησαν σε απολύσεις).

Υπαρκτή οντότητα πάντως. Όχι σαν τον Ντάνι Πογιάτος, που δεν είχε εργαστεί άλλη φορά ως πρώτος σε ανδρική ομάδα και ο Τσάβι Ρόκα τον διάλεξε ανερυθρίαστα για την υλοποίηση ενός πρότζεκτ που, εκ των υστέρων, αποδείχθηκε ανέφικτο να υπηρετήσει. Με συνέπεια να οδηγηθεί στην πόρτα της εξόδου πριν να ‘ναι πάρα πολύ αργά. Πριν από τον προϊστάμενό του που θα ‘χει την τύχη των προκατόχων του.

Τα τρία χρόνια και το πικρό φινάλε

Ο Μπόλονι (θα γράφαμε πως) προερχόταν από μια σούπερ τριετία στη Αντβέρπ (2017-2020) με σταθερά ανοδική πορεία, εφόσον φυσικά δεν είχε μεσολαβήσει η βραχύβια συνεργασία του και το απότομο τέλος του από τη Γάνδη πριν συμπληρωθεί ο πρώτος μήνας της παράλληλης πορείας τους. Επί των ημερών του Ρουμάνου η ‘Great Old’, ένα από τα ‘γηραιότερα’ κλαμπ στο βελγικό ποδόσφαιρο, έφτασε από τη μία στην τέταρτη θέση της Jupiler League κι ενδεχομένως να κατέληγε ψηλότερα αν τον πρωτάθλημα δεν είχε διακοπεί (έχοντας τα προηγούμενα δύο χρόνια ανέλθει από την 8η ως νεοφώτιστη στην 6η θέση) κι από την άλλη στον τελικό του κυπέλλου. Όπως ενδεικτικά ανέφερε η ιστοσελίδα lesoir, ο πολύπειρος προπονητής ήταν αυτός που “έβγαλε την Αντβέρπ από τη στάχτη και την τοποθέτησε μεταξύ των καλύτερων ομάδων του Βελγίου“.

Ο Λάζλο Μπόλονι στη διάρκεια της τριετίας του στην Αντβέρπ

Πάντως την κατάκτηση του πρώτου τίτλου ύστερα από 18 χρόνια δεν πρόφτασε να την οικειοποιηθεί, διότι το 1-0 επί της Μπριζ, την πρώτη ημέρα του Αυγούστου, ήρθε αφού είχε παραδώσει τη σκυτάλη στον Κροάτη Ιβάν Λέκο. Το γκολ της νίκης το πέτυχε ο Ισραηλινός Ρεφάελοφ, αλλά ένα μεγάλο μέρος του τροπαίου τού ανήκε δικαιωματικά.

Θα περίμενε κανείς να ‘χει ανανεώσει το συμβόλαιό του, ως ανταμοιβή για την πρόοδο. Δεν συνέβη για δύο λόγους. Αφενός γιατί, κατά τα λεγόμενά του στο M4 Sport τον Απρίλη, “έχουμε φτάσει σ’ ένα σημείο όπου το επόμενο βήμα είναι πρωτάθλημα κι αυτό απαιτεί μια διαφορετική φιλοσοφία και δεν νομίζω ότι μπορούσαμε να σημειώσουμε περαιτέρω πρόοδο“. Αφετέρου γιατί “οι προκλήσεις αντιπάλων, διαιτητών και δημοσιογράφων είναι μέρος του ποδοσφαίρου, ωστόσο αυτή τη σεζόν υπήρξαν εσωτερικές προβοκάτσιες και ήταν δύσκολο να τις ελέγξουμε. Δεν μιλώ για τ’ αποδυτήρια, αλλά αυτός ο εσωτερικός εχθρός ήταν ο πιο επικίνδυνος“, όπως ισχυριζόταν στην ‘Het Laatste Nieuws’, τέλη Μαΐου. Είχε, έλεγε, την υποστήριξη πολλών ποδοσφαιριστών, ακόμη και του Γέλε Βαν Ντάμε που “έχει μεγάλη καρδιά“, παρόλο που ήταν εξ εκείνων που ο Ρουμάνος είχε ‘κόψει’ από το ρόστερ μερικούς μήνες νωρίτερα.

Ασχέτως της αρνητικής τροπής των πραγμάτων, ο Μπόλονι δεν ήταν διατεθειμένος να λήξει την ενασχόλησή του με την προπονητική. Δεν δίσταζε μάλιστα να αυτοχαρακτηριστεί ‘stupide’ (‘ηλίθιος’) που θέλει να παραμείνει ενεργός, πιστεύοντας πως “μπορώ ακόμα να μεταδώσω την ενέργεια και τις οδηγίες μου“.

Ούτε μήνα άντεξε στη Γάνδη

Την προοπτική αυτή του τη χάρισε η Γάνδη. Δεύτερη όταν η λίγκα ανακοίνωσε ‘παύση εργασιών’, εισήλθε στη διαδικασία αναζήτησης νέου προπονητή όταν με την έναρξη του επόμενου πρωταθλήματος αποφασίστηκε η απομάκρυνση του Νορβηγού Γες Θόρουπ. Έχοντας χάσει τη δύναμη πυρός τους, τον Καναδό Ντέιβιντ (30 εκατ. στη Λιλ), οι ‘βούβαλοι’ είχαν ηττηθεί στα πρώτα δύο ματς της σεζόν (από Σεντ Τρούιντεν και Κορτράικ) κι επειδή δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να ρισκάρουν την ευρωπαϊκή προοπτική τους έκριναν σκόπιμο να διώξουν τον Θόρουπ και στις 20 Αυγούστου να παρουσιάσουν ως διάδοχό του τον Λάζλο Μπόλονι. “Πάντα μου έκαναν ‘κλικ’ η εμπειρία και το όραμά του για το ποδόσφαιρο“, ομολογούσε ο πρόεδρος Ίβαν Ντε Βίτε έχοντας προηγουμένως υπογράψει με τον Ρουμάνο συμβόλαιο για 2 χρόνια.

Το Βέλγιο είναι η δεύτερη πατρίδα μου και η Γάνδη μια κορυφαία ομάδα της χώρας που εξακολουθεί να θέλει να μεγαλώσει“, θα έλεγε από την πλευρά του ο Μπόλονι, συμπληρώνοντας πως “όλα όσα πέτυχα στην επαγγελματική ή ιδιωτική ζωή μου προήλθαν με σκληρή δουλειά, σοβαρότητα και θυσία. Με προσέλαβαν για να αξιοποιήσω την ομάδα, αλλά δώστε μου δέκα ημέρες να γνωρίσω καλύτερα τους παίκτες“.

Ούτε ο πρόεδρος Ντε Βίτε ούτε ο βετεράνος κόουτς φαντάζονταν πως με τη συμπλήρωση 25 ημερών θα οδηγούνταν στη λύση της σύμβασης που μόλις είχαν συνάψει. Ο Μπόλονι επενέβη δραστικά στην τακτική και αφήνοντας στην άκρη το 4-4-2 του Θόρουπ πήγε απευθείας σ’ ένα ‘καθαρό’ 4-3-3 με τρεις ανασταλτικούς μέσους, που αποδείχθηκε εξίσου καταστροφικό. Το 1-0 από τη (δική του) Αντβέρπ θα μπορούσε να ξεπεραστεί, με δεδομένο ότι ακολούθησε το 1-0 επί της Μαλίν. Παρόλα αυτά το 2-1 από την Έουπεν τράβηξε οριστικά το χαλί κάτω από τα πόδια του Μπόλονι και οδήγησε στο πρόωρο τέλος, πριν η Γάνδη αντιμετωπίσει τη Ραπίντ Βιέννης, στον γ’ προκριματικό του Champions League.

Η ανταρσία

Από τα τέλη Αυγούστου είχε αρχίσει να διαφαίνεται πως ο Μπόλονι αντιμετώπιζε πρόβλημα συνεννόησης και χημείας με τους ποδοσφαιριστές του. Θεωρούσαν πως το 4-3-3 δεν είναι ένα σύστημα που τους επιτρέπει ν’ αποδώσουν. Ο Ουκρανός Ρόμαν Γιάρεμτσουκ είχε μιλήσει δημοσίως αμέσως μετά τον νικηφόρο αγώνα με τη Μαλίν, εκφράζοντας πολλούς από τους συμπαίκτες του. “Είναι σίγουρα σημαντικό ότι πήραμε τους πρώτους τρεις βαθμούς μας, αλλά η αίσθηση είναι ότι δεν έχουμε παίξει ως κανονική Γάνδη. Θα έπρεπε να παίζουμε όπως οι καλύτερες ομάδες του Βελγίου, αλλά εμείς παίζουμε όπως ομάδα δεύτερης κατηγορίας“, ανέφερε αρχικά.

Προτού εμβαθύνει λέγοντας πως “πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες. Πρέπει όντως να δουλέψουμε, αλλά και να κάνουμε αλλαγές. Θέλουμε να φτάσουμε στο Champions League, αλλά όπως παίζουμε είναι αδύνατον. Ίσως κάποιοι να μην συμφωνούν μαζί μου, αλλά ο τρόπος που παίζουμε είναι απλώς κακός“.

Εκείνη την ημέρα οι Βέλγοι έγραψαν πως ο Μπόλονι έπαιξε το 4-3-3 με τρεις φορ και χωρίς εξτρέμ στην ίδια 11άδα (Νιανγκμπο, Κλάιντιενστ, Γιάρεμτσουκ), ότι οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών ήταν τεράστιες, οι παίκτες σε διαφορετικές θέσεις από εκείνες που ήξεραν και η μοναδική διέξοδος ανάπτυξης ήταν οι μεγάλες μπάλες από την άμυνα.

Ο Ουκρανός διεθνής συμφωνούσε υποστηρίζοντας πως “δεν καταλαβαίνω τον τρόπο που παίζουμε” και κατόπιν ενεργοποίησε την ωρολογιακή βόμβα. “Εδώ και μέρες δεν συνεργαζόμαστε με τον νέο προπονητή, δεν καταλαβαίνουμε το σύστημα και την τακτική μας. Παίζουμε πολύ αμυντικά κι αυτό δεν είναι θετικό γι’ αυτήν την ομάδα. Είμαστε η Γάνδη. Πρέπει να παίξουμε σαν κορυφαία ομάδα, ιδίως μέσα στο σπίτι μας“, υποστήριξε μπήγοντας κι άλλο το μαχαίρι στην πληγή. “Πέρυσι παίξαμε φανταστικά, αλλά τώρα είμαστε μόλις στο 20% των όσων δείξαμε πέρυσι. Στόχος μας είναι το επιθετικό ποδόσφαιρο. Κατανοώ ότι μερικές φορές ολόκληρη η ομάδα πρέπει να αμύνεται, αλλά οφείλουμε να έχουμε τον έλεγχο. Αν υπήρχαν θεατές στο γήπεδο, θα μας αποδοκίμαζαν και ‘γω θα τους επικροτούσα“, κατέληγε ο Γιάρεμτσουκ που διάβαζε τις αντιρρήσεις του κόσμου για την προπονητικές πρακτικές του Μπόλονι. Τις οποίες βέβαια δεν έκρυψε ποτέ.

Τον έπνιξε η θηλειά

Ο Μπόλονι ήρθε σε ανοικτή αντιπαράθεση με τον ποδοσφαιριστή του όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του. Οι δημοσιογράφοι δεν θ’ άφηναν την ευκαιρία να κυνηγήσουν το… αίμα. “Εάν δεν είναι ικανοποιημένος, ίσως θα πρέπει να βρει άλλη ομάδα. Αν πρέπει ν’ ακούσω τις απόψεις 26 παικτών και 3 τερματοφυλάκων, θα έχω φυτέψει μια σφαίρα στο κεφάλι μου. Καταλαβαίνω ότι οι παίκτες μου θέλουν να παίξουν πιο επιθετικά, αλλά οφείλουν να με καταλάβουν. Αν μπορούν να προσαρμοστούν, έχει καλώς. Όσοι όχι, θα πρέπει να δουλέψουν σκληρά πάνω σε αυτό“.

Όταν, ύστερα από το διάλειμμα των εθνικών ομάδων, το ζήτημα αναδύθηκε ξανά στην επιφάνεια, ο Μπόλονι διευκρίνισε πως πρόκειται μια εσωτερική διεργασία. “Όλα όσα έπρεπε να γίνουν, έχουν γίνει”, αποκρίθηκε εξηγώντας ότι υπολογίζει στον Γιάρεμτσουκ, καθώς “η εκδίκηση είναι το όπλο ενός ηλίθιου κι εγώ δεν με θεωρώ τόσο ανόητο”. Ούτως ή άλλως συνέχισε “ο παίκτης χρειάζεται τον προπονητή και ο προπονητής τους παίκτες“. Ο Ουκρανός βέβαια δεν ταξίδεψε με την υπόλοιπη αποστολή στο Έουπεν και συνδυαστικά με την ήττα της Γάνδης η θηλειά έπνιξε τον Ρουμάνο. Που ειδοποιήθηκε πως πρέπει να φύγει.

Τον απέλυσαν οι παίκτες

Συνέβη στις 14 Σεπτεμβρίου. Αφού η διοίκηση συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των ποδοσφαιριστών και συζήτησαν. Η απόφαση ήταν κοινή. “Αν είναι να καλύτερο να πείτε αντίο, προτιμότερο είναι να μην το καθυστερήσετε“, έλεγε ο πρόεδρος Ντε Βίτε ανακοινώνοντας την εκ νέου αναπροσαρμογή σχεδίου και την αναβάθμιση του Βιμ Ντέκερ ως επικεφαλής του τεχνικού επιτελείου. Με συμβουλάτορα δίπλα του τον Πέτερ Μπαλέτε.

Ο Λάζλο Μπόλονι κατά τη θητεία του στον ΠΑΟΚ

Ήταν μια δύσκολη απόφαση. Ήταν όμως κι ένα λάθος που η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον πρόεδρο. Ίσως βιαστήκαμε ν’ αποφασίσουμε πριν από μερικές εβδομάδες και πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Είναι σπάνιο να συναντάς τέτοια αντίδραση από παίκτες και οπαδούς. Πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν αυτές οι φωνές. Συγκεντρώνοντας όλα αυτά τα στοιχεία, αποφασίσαμε να χωρίσουμε με τον Μπόλονι. Ήταν μια κακή απόφαση κόντρα σ’ όλες τις καλές που έχουμε λάβει τα τελευταία 20 χρόνια. Δεν θα κατηγορήσω τον προπονητή για τα αποτελέσματα. Είναι καλό που ενεργήσαμε γρήγορα, καθώς η σχέση μεταξύ του και του γκρουπ των παικτών δεν ήταν καθόλου καλή“, υπογράμμιζε αναλύοντας την κατάσταση.

Τι απέγινε η Γάνδη; Με… 4-3-3 απέκλεισε τη Ραπίντ Βιέννης και νίκησε 1-0 τη Μουσκρόν, προτού καταλήξει στους ομίλους του Europa League, μένοντας εκτός στα διπλά ματς με την Ντιναμό Κιέβου. Ανέκτησε βέβαια τη γαλήνη της, χάρη στο 5-1 επί της Μπερσότ για την τρίτη νίκη της στο βελγικό πρωτάθλημα.

Όσο για τον Μπόλονι; Ύστερα από τη μια σεζόν του στον ΠΑΟΚ (2011-12) με παράσημο τη νίκη-πρόκριση επί της Τότεναμ στο Λονδίνο, γυρίζει στην Ελλάδα για ν’ αντιστρέψει το κλίμα Παναθηναϊκό. Τη δουλειά την ξέρει καλά. Μένει να ‘δέσει’ με το σύνολο.

Πηγή: Contra