Της Νίκης Μπάκουλη
Ακούς ‘η ηλικία είναι μόνο αριθμοί’ και αν το ‘χεις δουλέψει, ώστε να μην προσδιορίζει η κοινωνία ή το περιβάλλον σου το πώς νιώθεις -ανάλογα με τη δεκαετία της ζωής σου- μια καταθλιψούλα την παθαίνεις. Και μετά εμφανίζονται μπροστά σου τύποι όπως ο ΛεΜπρον Τζέιμς ή ο Κριστιάνο Ρονάλντο, αμφότεροι 35 και επί χρόνια μέλη του κορυφαίου επιπέδου των σπορ τους, να σου δίνουν κουράγιο -να αδιαφορήσεις για τις συμβάσεις. Λίγες ημέρες αφότου ο Τζέιμς πέτυχε κάτι που λίγοι 35χρονοι NBAers έχουν καταφέρει, ο Ρονάλντο ‘έβγαλε’ και πάλι φτερά για να πετάξει στα 2.25 και να σκοράρει με κεφαλιά, στο ματς της Γιουβέντους με τη Ρόμα.
Cristiano Ronaldo’s very last jump has shocked football fans (again) ?
? @TheF2 pic.twitter.com/hsFbSNVtWV
— Oh My Goal (@OhMyGoalUS) September 28, 2020
To 450o γκολ που ‘χει σκοράρει στις πέντε κορυφαίες ευρωπαϊκές λίγκες έδωσε το 2-2, αλλά ουδείς ασχολήθηκε με το αποτέλεσμα. Υπήρχε κάτι πιο εντυπωσιακό: η επιμονή του Πορτογάλου να αψηφά αυτό που λέγεται ‘βαρύτητα’. Οι χρήστες των social media έκαναν πάρτι, με πολλούς να τον χαρακτηρίζουν ως ‘Μάικλ Τζόρνταν του ποδοσφαίρου’. Συγγνώμη που θα χαλάσω το αφήγημα, αλλά πριν χρόνια σύγκρινε ο ίδιος τον εαυτό του με τον ‘Air’.
Το 2011 μετείχε σε τεστ βιομηχανικής, μετά σχετική πρόσκληση του University of Chichester. Αποδείχθηκε πως μπορεί να πηδήξει 7 εκατοστά πιο ψηλά από το μέσο NBAer. Γιατρός που μετείχε στα τεστ και μετά έγραψε το βιβλίο -το “Ronaldo: tested to the limit”, είχε πει ότι “όταν πηδάει, μαζεύει τα γόνατα και τα πόδια του, πίσω από τα οπίσθια του. Αυτό αυξάνει το κέντρο της βαρύτητας, προς στιγμήν. Αυτό τον βοηθά να δίνει την αίσθηση ότι ‘μένει’ στον αέρα και περιμένει την κεφαλιά, για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα”. Είχε καταγραφεί πως το στατικό άλμα του φτάνει στα 44 εκατοστά, ενώ αν έχει πάρει μια κάποια φόρα πηδάει στα 78 εκατοστά. Παρατηρήθηκε πως η δύναμη του είναι πέντε φορές μεγαλύτερη του βάρους του.
Στις 4/4 του 2018, όταν ήταν ακόμα στη Ρεάλ Μαδρίτης, στον προημιτελικό με τη Γιουβέντους είχε κάνει πτήση στα 2.34, πριν σκοράρει. Όπως κάθε αθλητής που σέβεται τον εαυτό του, συνέχισε να βελτιώνεται. Το Oh My Goal θύμισε πως το 2013, ο Ρονάλντο είχε φτάσει στα 2.30, ως παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης, σε αγώνα εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
https://youtu.be/RXA4cmVaIio
Το πόδι του έφτασε στο ίδιο ύψος, σε ανάποδο ψαλίδι που ‘χε κάνει το 2018.
Usually footballers wait for the ball and then jump.
Cristiano Ronaldo jumps and then waits for the ball. ?
Last Time Juventus met Sampdoria Ronaldo scored a 8.3ft Header Goal In a 2-1 Victory for Juventus. ??? pic.twitter.com/XSEuidXOgD
— David (@KingDavi_d) September 28, 2020
Στις 18 Δεκεμβρίου του 2019, η Γιουβέντους έπαιζε με τη Σαμπντόρια, όταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο ‘πέταξε’ στα 2.56 (10 εκατοστά πάνω από την οριζόντια δοκό του τέρματος) για να σκοράρει -με κεφαλιά- αυτό που έγινε γκολ της νίκης (2-0), στο 45ο λεπτό. Οι δημοσιογράφοι που ήταν στη συνέντευξη Τύπου, ζήτησαν από τον Μαουρίτσιο Σάρι να αποκαλύψει τι σκέφτηκε όταν είδε πού έφτασε ο CR7. Χρησιμοποίησε την πιο δημοφιλή ιταλική λέξη (αντίστοιχη της δικής μας που αρχίζει από ‘μι’): cazzo. “Ήταν ασύλληπτος και ο χρόνος που πέρασε στον αέρα, κάτι που απαιτεί φυσική και τεχνική δράση”. Ο Κλαούντιο Ρανιέρι είχε δηλώσει “ο Κριστιάνο σκόραρε με στιλ ΝΒΑ. Έμεινε στον αέρα για μιάμιση ώρα”. Για την ακρίβεια, έμεινε για ενάμιση δευτερόλεπτο -πράγμα που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό από το ύψος που έφτασε.
Ο ίδιος ο Πορτογάλος είχε πει πως ‘οι αριθμοί δεν λένε ψέματα’, αφού ομολόγησε ότι και ο ίδιος εξεπλάγη με το ύψος του άλματος του. Όταν του ανέφεραν πού έφτασε, σύγκρινε τον εαυτό του με τον Μάικλ Τζόρνταν, για τον οποίον σου έχω πει ήδη πως με σημερινές μετρήσεις παραμένει ο καλύτερος αθλητής της ιστορίας του ΝΒΑ. Στη λίστα προφανώς έχει περίοπτη θέση το άλμα και δη εκείνο του αλήστου μνήμης ‘poster dunk’. Αν κάνεις το click πιο πάνω, θα διαβάσεις πώς ακριβώς αψήφισε τη βαρύτητα. Ε, δεδομένης και της ηλικίας ο Ρονάλντο την αγνοεί περισσότερο.
Όταν πήγε στη Γιουβέντους, οι ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε έδειξαν πως η ηλικία του σώματος του δεν ήταν 33 (όσα τα χρόνια του στη γη), αλλά 20. Και αυτό δεν μπορεί να το καταφέρει όποιος δεν έχει δομήσει τη ζωή του, γύρω από τη δουλειά του. Τον Ιούνιο, μετά το lockdown, στην επιστροφή των παικτών της Γιουβέντους στην -υπό φυσιολογικές συνθήκες- καθημερινότητα τους, υποβλήθηκε στα παραδοσιακά τεστ που γίνονται πριν την εκκίνηση κάθε σεζόν. Και εξέπληξε για μια ακόμη φορά τους γιατρούς, αφού ήταν σε καλύτερα κατάσταση από εκείνη που ‘χε πριν το ‘λουκέτο’.
https://youtu.be/g6vtUUnv_MY
Φάνηκε να ‘χει βελτιωθεί σε δυο περιοχές: την ταχύτητα (ήταν μεγαλύτερη από εκείνη του Μάρτη και τη δούλεψε στην ανηφόρα που έχει μπροστά στην έπαυλη του) και τη μυική μάζα (ξεπέρασε το 50%, με το μέσο όρο των παικτών να φτάνει στο 46%) Το ποσοστό λίπους που ‘χει στο σώμα του έμεινε στα ίδια επίπεδα (7%). Και όλα αυτά τα πέτυχε, χωρίς να έχει παίξει ποδόσφαιρο για τρεις μήνες. Δεν υπήρχε ωστόσο, μέρα που να μη δουλεύει το εργαλείο της δουλειάς του -που είναι το σώμα του.
Γιατροί εξήγησαν πως συνήθως, χωρίς προπονήσεις υπάρχει αύξηση λίπους και μείωση μυικής μάζας, όπως και μείωση αθλητικής ικανότητας”, εκτός και αν κάνεις όσα πρέπει. Εν προκειμένω, έκανε περισσότερα. Παραδέχθηκε πως αύξησε το φορτίο της δουλειάς που έκανε τους τρεις μήνες της αποχής (δούλευε 4 ώρες την ημέρα) και είχε σχετικά Instagram posts που αποδείκνυαν ότι έλεγε αλήθεια. Εν τω μεταξύ, στα ίδια επίπεδα παρέμειναν οι τεχνικές ικανότητες που διαθέτει, μαζί και οι πνευματικές.
Τι δουλεύει για να φτάνει στο Θεό
Οι λόγοι που πηδάει εκεί όπου πηδάει είναι α) η δουλειά που κάνει (“τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Το ταλέντο δεν έχει την παραμικρή αξία, αν δεν δουλέψεις σκληρά και αν δεν είσαι αφοσιωμένος κάθε μέρα και κάθε χρόνο”) β) η στόχευση σε συγκεκριμένες μυικές ομάδες (μηρούς -έχουν διάμετρο 61 εκατοστά-, γάμπες και κοιλιακούς) και γ) η 100% υπακοή σε πολύ αυστηρό -και αποτελεσματικό- διαιτολόγιο. Το 7% που ‘χει για λίπος είναι ποσοστό μικρότερο από αυτό που ‘χουν μοντέλα.
Πηγή: Contra