Επιλογή Σελίδας

Ονειρευόταν να αλλάξει το ποδόσφαιρο. Διακρίθηκε σε αυτό, αλλά δεν έγινε ποτέ ο πρώτος. Αντίθετα άλλαξε την αθλητική δημοσιογραφία στην Αγγλία. Το όνομα Τσάρλς Μπούκχαν σήμερα δεν λέει πολλά πράγματα.

Κι όμως πριν αρκετές δεκαετίες ήταν συνώνυμο της εγκυρότητας. Ο Μπούκχαν που γεννήθηκε τέτοιες μέρες, στις 22 Σεπτεμβρίου 1891, όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο δεν έγινε προπονητής ή έστω τεχνικός διευθυντής.

Αποφάσισε να γίνει δημοσιογράφος. Επιασε δουλειά στην «Daily News» γράφοντας φυσικά για ποδόσφαιρο κι αργότερα έγινε σχολιαστής στο BBC. Ολα αυτά όμως δεν του αρκούσαν.Το 1947 ίδρυσε την Ενωση Ποδοσφαιρικών Αθλητικών Συντακτών και το 1951 έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Τον μήνα των γενεθλίων του εξέδωσε το πρώτο ποδοσφαιρικό περιοδικό. Κι επειδή στην Αγγλία και σ’ όλο το Νησί ήταν υπόδειγμα εγκυρότητας το ονόμασε «Charles Buchan’s Football Monthly».

1951-9

Μέχρι τότε στην Αγγλία δεν υπήρχαν αμιγώς ποδοσφαιρικά περιοδικά. Την ποδοσφαιρική κίνηση την κάλυπταν επαρκώς οι πολιτικές εφημερίδες που αφιέρωναν σελίδες για το σπορ, ενώ το μεγάλο μέρος της νεολαίας το είχαν καταλάβει τα εικονογραφημένα περιοδικά όπως το «Tiger» που ανάμεσα σε περιπέτειες «χάρτινων ποδοσφαιρικών ηρώων» όπως ο «Roy Rovers» δημοσίευαν έγχρωμα πόστερ και συνεντεύξεις των σταρ του αθλήματος.

1966-4

Ο Μπούκχαν ήρθε να καλύψει αυτό το κενό. Η επιτυχία του βρήκε μιμητές. Από τα περιοδικά που άντεξαν στο χρόνο ήταν το επίσης μηνιαία «World Soccer» που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1960, ενώ στη δεκαετία του ’70 βρήκαν τα γνωστά και στην Ελλάδα (τουλάχιστον για τους παλαιότερους) «Goal» (16 Αυγούστου 1968) και «Shoot» (μηνιαίο αρχικά τον Αύγουστο του 1968 κι εβδομαδιαίο αργότερα). Αυτά τα δύο τελευταία περιοδικά έφθασαν να πουλάνε 220.000 τεύχη την εβδομάδα.

Ο Μπούκχαν πέθανε στη διάρκεια των διακοπών του στο Μόντε Κάρλο το 1960, αλλά το περιοδικό του συνέχισε να κυκλοφορεί μέχρι τον Ιούνιο του 1974. Τότε μετά από 274 τεύχη έριξε «τίτλους τέλους».

Πηγή: Sporος

Pin It on Pinterest

Shares
Share This