Επιλογή Σελίδας

Ο άνθρωπος που μετέτρεψε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ του κόσμου ήταν ο Σερ Ματ Μπάσμπι. Σε ηλικία μόλις 35 χρονών, χωρίς προπονητική εμπειρία, ο πρώην παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι και της Λίβερπουλ, ανέλαβε τον πάγκο των «κόκκινων διαβόλων». το 1945 παρά την ηλικία του είχε ξεκάθαρη άποψη για το προπονητικό του στιλ.

Ο Μπάσμπι ήθελε να είναι το απόλυτο αφεντικό στην ομάδα: «Είμαι ο αρχηγός. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία αν αποτύχω. Ούτε θα προβάλλω κάποια. Θα με πετάξουν απλά έξω». Οι επιτυχίες δεν άργησαν να έρθουν. Δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα το 1947, το 1948 και το 1949. Ο πρώτος τίτλος ήταν γεγονός το 1948 με την κατάκτηση του FA Cup.

Στη συνέχεια για να διατηρήσει τις επιτυχίες του ο Μπάσμπι στράφηκε προς τις ακαδημίες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, απ’ όπου έδινε ευκαιρίες σε νεαρούς ποδοσφαιριστές. Μέχρι τη σεζόν 1955/1956 όταν οι «κόκκινοι διάβολοι» πήραν το πρωτάθλημα, η ομάδα του είχε οκτώ παίκτες που προέρχονταν από τις ακαδημίες, τα περίφημα «Μώρα του Μπάσμπι».

Ο θρυλικός προπονητής πίεσε την αγγλική ομοσπονδία για τη συμμετοχή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Οι «κόκκινοι διάβολοι» έγιναν η πρώτη αγγλική ομάδα που συμμετείχε στη μεγάλη ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Την επόμενη σεζόν σημειώθηκε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Το αεροπλάνο που μετέφερε τη Γιουνάιτεντ στο Βελιγράδι για τον ημιτελικό με τον Ερυθρό Αστέρα συνετρίβη στο Μόναχο, δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε οκτώ ποδοσφαιριστές. Ο Μπάσμπι έζησε παρά τις λιγοστές ελπίδες των γιατρών, ενώ όταν έμαθε τι ακριβώς συνέβη, ήθελε να αφήσει την προπονητική.

Η γυναίκα του ήταν εκείνη που τον πίεσε να συνεχίσει, ώστε να τιμήσεις τους αδικοχαμένους ποδοσφαιριστές του. «Είμαι σίγουρη ότι αυτοί που έφυγαν θέλουν να συνεχίσεις» είπε προς τον σύζυγο της, η Τζιν. Ο Μπάσμπι υποσχέθηκε στον εαυτό του ότι στην επόμενη δεκαετία θα σηκώσει την κούπα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, την οποία θα αφιερώσει στα θύματα της τραγωδίας του Μονάχου.

Η Γιουνάιτεντ χρονιά με τη χρονιά επέστρεφε στις επιτυχίες. Κατέκτησε FA Cup και δύο πρωταθλήματα και στις 29 Μαΐου του 1968 ο Μπάσμπι έκανε την υπόσχεσή του πραγματικότητα. Στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών επικράτησε 4-1 της Μπενφίκα του Εουσέμπιο, με τον Μπόμπι Τσάρλτον, διασωθέντα της τραγωδίας, να βρίσκει δίκτυα δύο φορές.

Ακολούθησε η απονομή του τίτλου του «Σερ» και μία θέση στη διοίκηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το Δεκέμβριο του 1970, επέστρεψε στην τεχνική ηγεσία των «κόκκινων διαβόλων», όμως ποτέ δεν τέθηκε θέμα μόνιμης επιστροφής του και στο τέλος της σεζόν σταμάτησε οριστικά την προπονητική. Στις 20 Ιανουαρίου του 1994 ο Σερ Ματ Μπάσμπι πέθανε από καρκίνο.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This