Επιλογή Σελίδας



Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος στην σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία (όπως προβλέπεται και από την σχετική τροπολογία) την οριστική διακοπή όλων των διοργανώσεων της σεζόν 2019-2020 και την ανακήρυξη πρωταθλητών, των πρώτων των βαθμολογιών της Handball Premier (ΑΕΚ), της Α1 Γυναικών (ΠΑΟΚ) και των υπολοίπων κατηγοριών.

Οι διοργανώσεις που διακόπτονται είναι: Handball Premier, A1 Γυναικών, Κύπελλο Ανδρών, Α2 Ανδρών, Β’ Ανδρών και Α2 Γυναικών.

Η Ομοσπονδία όλο αυτό το διάστημα είχε κάνει ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους, προφορικά, γραπτά με ανακοινώσεις και συγκεκριμένες προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς πως η επιθυμία της ήταν οι διοργανώσεις να ολοκληρωθούν κανονικά και οι πρωταθλητές να αναδειχθούν στο γήπεδο.

Ωστόσο ο ρυθμός της επανεκκίνησης του ελληνικού αθλητισμού και μία σειρά από άλλες παραμέτρους, κατέστησαν αδύνατη την υλοποίηση αυτής της επιθυμίας, η οποία όπως έχουν καταλάβει όλοι δεν εξαρτιόταν και δεν εξαρτάται από καμία διοργανώτρια αρχή.

Συγκεκριμένα:

  • Λόγω της φύσης του αθλήματος η προσαρμογή στα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι δυσκολότερα εφαρμόσιμη.
  • Τα Υγειονομικά πρωτόκολλα για επιστροφή στις προπονήσεις και τους αγώνες εκτός από αυστηρά, έχουν και απαγορευτικό κόστος για τα ερασιτεχνικά σωματεία και γενικότερα για το άθλημα μας.
  • Δεν μπορεί να υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα της ΟΧΕ, ούτε ως προς τις απαραίτητες εβδομάδες προετοιμασίας των ομάδων, αλλά ούτε και ως προς την λήξη όλων των διοργανώσεων που ήταν η 30η Ιουνίου.
  • Οι συνθήκες διεξαγωγής προπονήσεων και αγώνων σε κλειστό γυμναστήριο χωρίς κλιματισμό (σύμφωνα με τους ειδικούς) για την μη διάδοση της πανδημίας στην καρδιά μάλιστα του καλοκαιριού είναι επικίνδυνο.
  • Όλες οι προηγμένες χαντμπολικά χώρες στο χάντμπολ έχουν διακόψει τα πρωταθλήματα τους
    -Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει ξεκάθαρο πλαίσιο για το πώς οι ομάδες χάντμπολ θα επιστρέψουν στις προπονήσεις, παρά μόνο αποφάσεις που αφορούν ατομικές προπονήσεις, όπως μπορεί να κάνει και ένας απλός πολίτης της χώρας για την σωματική του ευεξία.

Η φιλοσοφία της Ομοσπονδίας ήταν και θα είναι κατά της «παύλας». Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει για να σεβαστεί τον ιδρώτα αθλητών και προπονητών μέσα στα γήπεδα, όσο διεξήχθησαν αγώνες.
Επίσης στην απόφαση της να ανακηρύξει πρωταθλητές έπαιξαν ρόλο η «ντιρεκτίβα» και ο τρόπος που ενήργησαν τόσο η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χάντμπολ για την πρόκριση των ομάδων στο EURO 2022, τα final four Τσάμπιονς Λιγκ, ΕΗF Cup, αλλά και των κορυφαίων λιγκών της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία). Οι αποφάσεις τους τόσο για τις προκρίσεις (ΕHF), όσο και για την ανάδειξη πρωταθλητών στις άλλες χώρες, βασίστηκε μόνο στις υπάρχουσες βαθμολογίες που είχαν διαμορφωθεί, ανεξάρτητα από την διαφορά του πρώτου από τις άλλες ομάδες και των αγωνιστικών που απέμεναν.

«Αποφάσεις σαφώς επιβεβλημένες, αλλά όχι απαραίτητα και δίκαιες»

Ο Πρόεδρος της ΟΧΕ Κώστας Γκαντής προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο άθλημα έλαβε μία απόφαση επώδυνη τόσο για τους συλλόγους, όσο και για τους αθλητές, προπονητές, γενικά συντελεστές του αθλήματος. Σε συνθήκες πρωτόγνωρες, δύσκολες λόγω της πανδημίας και με δεδομένα που αλλάζουν καθημερινά, την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια να κυριαρχεί σε όλο τον ελληνικό αθλητισμό και γενικότερα στην καθημερινή μας ζωή, η Ομοσπονδία έκλεισε τις αγωνιστικές εκκρεμότητες της περιόδου 2019-2020 με βάση την κατάταξη των ομάδων όπως αυτή καταγράφηκε στις 12 Μαρτίου 2020.

Η άποψη που κυριάρχησε στο Δ.Σ. ήταν η οριστική διακοπή με ανακήρυξη πρωταθλητών σε όλες τις κατηγορίες, ως αναγνώριση των κόπων και των προσπαθειών αθλητών και προπονητών σε όλους τους αγώνες που διεξήχθησαν.

Είναι αυτονόητο πως τέτοιου είδους αποφάσεις είναι σαφώς επιβεβλημένες, αλλά όχι απαραίτητα και δίκαιες.

Ειδικά θα ήθελα να αναφερθώ στην Handball Premier όπου το πρωτάθλημα διεκδικήσαν ΑΕΚ και Ολυμπιακός, οι δυο κορυφαίες ομάδες της χώρας που έχουν επενδύσει σημαντικά στο άθλημα μας. Υπήρξε ισοβαθμία με την ΑΕΚ να είναι στην πρώτη θέση, λόγω της νίκης στο μοναδικό μεταξύ τους παιχνίδι (πρώτο κριτήριο στις ισοβαθμίες) που διεξήχθη στην κανονική διάρκεια της σεζόν, αλλά και της συνολικής διαφοράς τερμάτων (δεύτερο κριτήριο στις ισοβαθμίες).

Με την απόφαση αυτή είναι πραγματικότητα ότι στερείται η δυνατότητα από μία μεγάλη ομάδα και δύο συνεχόμενες φορές νταμπλούχος, όπως ο Ολυμπιακός να διεκδικήσει αρχικά το πλεονέκτημα της έδρας στην κανονική διάρκεια και στην συνέχεια τον τίτλο στα πλέι οφ, ενώ αντίστοιχα στερείται και από την ΑΕΚ η δυνατότητα να κερδίσει εντός αγωνιστικών χώρων το πρωτάθλημα, όπως προέβλεπε η αρχική προκήρυξη.

Επίσης στερείται η δυνατότητα διεκδίκησης του Κυπέλλου από ΑΕΚ και Διομήδη.

Στα αξιοσημείωτα της σεζόν ήταν η εξαιρετική εμφάνιση του Ολυμπιακού στα ευρωπαϊκά παιχνίδια σε έναν πολύ ισχυρό θεσμό (EHF Cup)αποκλείοντας μεγάλες ομάδες, ενώ έπαιξε στα ίσια την γερμανική Μέλσουγκεν, αλλά και η επίσης σπουδαία πορεία της ΑΕΚ που είχε φτάσει ήδη στα προημιτελικά του Τσάλεντζ Καπ με σοβαρές πιθανότητες ακόμα και για κατάκτηση του τίτλου, του οποίου η συνέχεια ακυρώθηκε με απόφαση της EHF.

Ακόμα θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα σημαντικό όργανο για την διεξαγωγή των διοργανώσεων που είναι ο αθλητικός δικαστής. Δυστυχώς υπήρχαν προβλήματα και έλλειψη σωστής λειτουργίας, η οποία ήταν εμφανή τις τελευταίες δύο αγωνιστικές περιόδους, λόγω κωλυσιεργίας σε κλήσεις απολογίας, εκδικάσεις, αποφάσεις, αλλά ακόμα και παραιτήσεις.

Η Ομοσπονδία μας τις τελευταίες ημέρες είχε συνάντηση με τους νέους αθλητικούς δικαστές που ορίστηκαν, τους ενημέρωσε πλήρως για για όλα τα ζητήματα και αναμένει εύρυθμη επαναλειτουργία αυτού του σημαντικού οργάνου για την ομαλή διεξαγωγή των διοργανώσεων προκειμένου να εξασφαλιστεί η ισονομία.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω όλα τα σωματεία, τα οποία με υπομονή περίμεναν τους τελευταίους μήνες τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας.

Η Υγεία αθλητών, αθλητριών και συντελεστών ήταν και παραμένει προτεραιότητα και ξεπερνάει την όποια θέληση επιστροφής στις αγωνιστικές δραστηριότητες.

Τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία το πλήρες σχέδιο της Ομοσπονδίας για την στήριξη των σωματείων μας με ταυτόχρονη ανακοίνωση για τον τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων της σεζόν 2020-2021. Να είναι βέβαιοι όλοι πως θα προασπίσουμε την βιωσιμότητα του αθλήματος σε όλα τα επίπεδα και με κάθε κόστος».

Pin It on Pinterest

Shares
Share This