Επιλογή Σελίδας

Ο Ζοσέφ Ζιλ Ανρί Βιλνέβ γεννήθηκε στον Καναδά στις 18 Ιανουρίου του 1950 αν και για να καταφέρει να μπει στον κόσμο της Formula 1 αναγκάστηκε να πει ψέματα για την ηλικία του κάνοντας τον εαυτό του δύο χρόνια μικρότερο.

Παρά το ότι ο πατέρας του ήταν μουσικός αυτός είχε μια αγάπη για τα αυτοκίνητα και από μικρός προσπάθησε να κυνηγήσει το όνειρό του που του κόστισε -κυριολεκτικά- το σπίτι του καθώς, το πούλησε για να βρει χρήματα για να αγοράσει μια… θέση στο πρωτάθλημα της Formula Atlantic.

Αφού με την οικογένειά του (τη γυναίκα του και τα δύο του παιδιά) έμεναν σε τροχόσπιτο για να τα βγάλουν πέρα, ο Ζιλ βρήκε την ευκαιρία που έψαχνε στη McLaren, όταν ο Τζέιμς Χαντ έπεισε την ομάδα να του δώσει μια ευκαιρία ως τρίτο οδηγό. Στο Σίλβερστοουν το 77′ κατάφερε να τερματίσει 11ος μπροστά από τους δύο επίσημους οδηγούς της ομάδας και τράβηξε το βλέμμα του Έντσο Φερράρι.

Ο 27χρονος υπέγραψε στην ιταλική ομάδα κάνοντας το όνειρό του πραγματικότητα και πήρε την πρώτη του νίκη στο grand prix της πατρίδας του το 78′ ο τρομερός Καναδός έφτασε μια ανάσα από το πρωτάθλημα την επόμενη σεζόν, αλλά ο team mate του έφερε το τρόπαιο στο Μαρανέλο με διαφορά μόλις τεσσάρων βαθμών.

Τα επόμενα χρόνια οι Τιφόζι της Ferrari θα τον λατρέψουν καθώς παρά την ελεύθερη πτώση της ομάδας με τα κακά μονοθέσια αυτός με τον τρόπο οδήγησης του έγινε το αγαπημένο παιδί της εξέδρας – αλλά και του Έντσο-.

Το 1981 η Ferrari απέκτησε τον Ντιντιέ Πιρoνί ως δεύτερο οδηγό. Οι δύο τους στην αρχή τα πήγαιναν καλά ωστόσο στο Grand prix της Ιμόλα στην τελευταία του χρονιά οι δύο τους τσακώθηκαν αφού ο Πιρόνι, το προσπέρασε και κέρδισε τον αγώνα ενώ είχαν συμφωνήσει πως δεν θα ανταγωνιστούν, έτσι ο Καναδός δεν του ξαναμίλησε ποτέ.

Ο Βιλνέβ είχε καταφέρει μέχρι το 1982 κατάφερε να πάρει έξι νίκες και να ανέβει στο βάθρο 13 φορές ωστόσο στην πίστα του Ζόλντερ στο Βέλγιο στις 8 Μαΐου στις κατατακτήριες δοκιμές μια απόφαση έβαλε τραγικό τέλος στη ζωή του. Ο Γάλλος πάντα ξεχώριζε για το εξαιρετικά επιθετικό στιλ οδήγησης του και την… τρέλη ανταγωνιστικότητα του. Στο Βέλγιο λοιπόν ο άσπονδος εχθρός του Ντινιέ Πιρονί για 0.1 δευτερόλεπτα.

Ο 32χρονος (που είχε κρύψει και δύο χρόνια!) έβαλε το πόδι στο γκάζι με σκοπό να πάρει την pole. Μπροστά από τον Βιλνέβ, ήταν ο Γερμανός Γιόχεν Μας, που μόλις είχε τελειώσει την προσπάθειά του και επέστρεφε στα pits. Ο Βιλνέβ που οδηγούσε στα όρια αποφάσισε να περάσει από τα δεξιά τον οδηγό της Μαρτς και όχι να κρατήσει την αγωνιστική του γραμμή ωστόσο ο Μας βλέποντας τον έκανε δεξιά για να τον αφήσει να περάσει, το αποτέλεσμα ήταν ο Βιλνέβ με 250 χλμ. να συγκρουστεί με την και να πετάξει στον αέρα με το μονοθέσιό του να γίνεται δύο κομμάτια και αυτός (αφού δεν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας) να εκτοξευθεί με το κάθισμά του χωρίς κράνος πάνω στους προστατευτικούς φράχτες. Αν και ο πρώτος γιατρός έφτασε στο σημείο 35 δευτερόλεπτα μετά τα τραυματά του ήταν τέτοια που το μόνο που κατάφεραν οι γιατροί ήταν να τον κρατήσουν στη ζωή με μηχανική υποστήριξη μέχρι τις 9:12 το βράδυ του Σαββάτου όπου ο Ζιλ πέρασε στην αιωνιότητα ως θρύλος…

Το όνειρό του για κατάκτηση ενός παγκόσμιου πρωταθλήματος στην F1 έγινε πραγματικότητα 15 χρόνια μετά από τον γιό του Ζακ, που με την Williams… εκθρόνισε τον «βασιλιά» Σουμάχερ και το αφιέρωσε στον Ζιλ.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This