Επιλογή Σελίδας

Σεζόν 1992-1993, πρωτάθλημα Α1 μπάσκετ, ημιτελικά, Παναθηναϊκός εναντίον Πανιώνιου για μία θέση στους τελικούς.

Στο τέταρτο και τελευταίο όπως αποδείχθηκε ματς της σειράς στη Νέα Σμύρνη στις 28 Απριλίου, απομένουν περίπου 6’30” για τη λήξη του αγώνα και ο Παναθηναϊκός προηγείται με 56-50, με τους σφυγμούς, όπως είναι φυσικό, να «χτυπούν» κόκκινο.

Ήταν εκείνη η στιγμή, όμως, που όλα τα φώτα έσβησαν και οτιδήποτε είχε να κάνει με το μπάσκετ πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Ένας από τους καλύτερους παίκτες του Πανιωνίου και του πρωταθλήματος, ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς, χρεώθηκε με 5ο φάουλ και λόγω του εκνευρισμού χτυπάει το κεφάλι του στην μπασκέτα, σε μια εποχή μάλιστα που δεν υπήρχαν τα προστατευτικά μαξιλαράκια.

Ο 30χρονος τότε Σέρβος αρχίζει και αιμορραγεί άμεσα με το ιατρικό τιμ να τρέχει για τις πρώτες βοήθειες. «Γιατρέ βοήθησέ με. Δεν νιώθω τα χέρια μου και τα πόδια μου…», ψέλλιζε με όση δύναμη είχε ο φόργουορντ του «Ιστορικού» με τους παρευρισκόμενους στο κλειστό να έχουν πραγματικά παγώσει, έχοντας αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης.

Η μεταφορά στο νοσοκομείο έφερε ακόμα πιο άσχημα νέα. «Διατομή του πέμπτου αυχενικού, τομή νωτιαίου μυελού» έλεγε η ιατρική διάγνωση. Ο Μπόμπαν κέρδισε την μάχη μετά από επεμβάσεις, αλλά το χαμόγελο στο πρόσωπό του δεν ήταν αρκετό για να τον κρατήσει όρθιο. Ο Γιάνκοβιτς παρέμεινε σε αναπηρικό καροτσάκι μέχρι το τέλος της ζωής του, το 2006.

Δείτε το βίντεο αφιέρωμα με την τραγική στιγμή του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς, το ρεπορτάζ εκείνων των ημερών, αλλά και με την επιστροφή του από την Ελλάδα μετά την επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί:

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This