Επιλογή Σελίδας
 Τα όσα δήλωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης στην Βουλή. Με πλειοψηφία 3/4 η τροποποίηση προκηρύξεων των Πρωταθλημάτων.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε σήμερα (24/4) στην Βουλή καθώς κατέθεσε προς ψήφιση δύο τροπολογίες.

Έτσι, πήρε το λόγο στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας «Κύρωση της από 30.3.2020 Π.Ν.Π. Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις», που γίνεται στην ολομέλεια.

Δηλαδή οι Λίγκες-Ομοσπονδίες και Ενώσεις για να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε αλλαγή, είτε να διακόψουν τα πρωταθλήματα, είτε να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις θα πρέπει στα διοικητικά συμβούλια να υπάρξει ευρεία πλειοψηφία, δηλαδή 75% που σημαίνει τα ¾ του συνόλου των μελών.

Αρχικά τόνισε ο Υφυπουργός Αθλητισμού:

«Η πανδημία προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση σε όλη την κοινωνία και τον αθλητισμό. Η αθλητική οικογένεια της χώρα μας να συμβάλει στην προσπάθεια των Ελλήνων πολιτών και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλα τα μέλη της αθλητικής οικογένειας. Τους αθλητές μας, τους Ολυμπιονίκες μας και όσους συνέβαλαν και εκεί στο μήνυμα μένουμε στο σπίτι, αθλούμαστε στο σπίτι, τρώμε υγιεινά και συμβάλουν στην προσπάθεια του κέντρου αιμοδοσίας για συγκέντρωση φιαλών αίματος. Παράλληλα, έχουν δώσει και άλλη διάσταση στην έννοια της αλληλεγγύης και της στήριξης προσφέροντας προσωπικά τους αντικείμενα που μέσα από δημοπρασίες συγκεντρώνονται χρήματα για το υπουργείο Υγείας. Έτσι, δηλώνουν ότι ο αθλητισμός έχει αξίες».

Στην συνέχεια τόνισε όσο αναφορά το ντόπινγκ: «Έχουμε δέσμευση χρονική από τον WADA για τη λειτουργία του ΕΟΚΑΝ που θα αντικαταστήσει το ΕΣΚΑΝ. Το ενδιάμεσο στάδιο χρειάζεται ένα εξάμηνο για να λειτουργήσει ο οργανισμός. Πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα, πρέπει να είμαστε απόλυτα συνεπείς απέναντι σε έναν οργανισμό που μας έδειξε κίτρινη και κατ’ επέκταση κόκκινη κάρτα”, είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Τέλος, ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στη δεύτερη τροπολογία, που αφορά τις Ομοσπονδίες και τις Ενώσεις: «Κάθε ομοσπονδία θα μπορεί εξετάζοντας όλα τα δεδομένα να παίρνει απόφαση για τα πρωταθλήματα λαμβάνοντας πρώτα υπόψιν τους ειδικούς. Μέχρι στιγμής ακούσαμε τους ειδικούς και δεν χάσαμε. Τα κορυφαία στελέχη δηλαδή των ομοσπονδιών και των διοργανώσεων, είτε να διακόψουν τα πρωταθλήματα είτε να μεταθέσουν το πρόγραμμα. Η διάταξη αυτή δίνει την δυνατότητα να παρθούν αποφάσεις στα όργανα με αυξημένη πλειοψηφία κατά ¾ επί του συνόλου των μελών. Έτσι τους λύνονται τα χέρια τους και θα μπορέσουν να στηρίξουν τα αθλήματα που έχουν πληγεί».

Στην συνέχεια, πήρε τον λόγο ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος τοποθετήθηκε επί της δεύτερης τροπολογίας που έφερε στη Βουλή ο Λευτέρης Αυγενάκης ρωτώντας:

«Γιατί χρειάζεται αυτή η τροπολογία; Τους κανόνες διεξαγωγής τους καθορίζει η εκάστοτε ομοσπονδία και όχι η πολιτεία. Τι είναι αυτό που επιβάλει αυτή τη νομοθέτηση; Η λογική της επιστήμης κυριάρχησε στην Ελλάδα. Παρατηρώ όμως ότι κάποιες χώρες αρχίζουν τα πρωταθλήματα, σε αυτά όμως δεν τα αποφασίζουν οι κυβερνήσεις, αλλά οι ομοσπονδίες. Πότε μπορεί να περιμένει ο Ελληνας και η Ελληνίδα έναρξη αθλητικών διοργανώσεων;».

Η απάντηση του Λευτέρη Αυγενάκη προς τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ ήταν:

«Ενισχύουμε τις πρωτοβουλίες των ομοσπονδιών για να πάρουν νόμιμα αποφάσεις. Πλέον νομιμοποιούνται να αλλάξουν το πρόγραμμα ή να παρατείνουν το πρόγραμμα. Δεν παρεμβαίνουμε στο πρόγραμμα. Θα κινηθούν όπως επιθυμούν. Στην τηλεδιάσκεψη που είχαμε οι υπουργοί Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα θέματα κορωνοϊού, συζητήσαμε πως έχουν κινηθεί. Σας ενημερώνω πως είμαστε πολύ μπροστά ως χώρα και η Ελλάδα πρωτοπορεί. Είμαστε πολύ μπροστά στον αθλητισμό, στους τομείς της συμμετοχής, της αλληλεγγύης και της προσφοράς. Αυτό που κάνουμε ισχυροποιεί τις ομοσπονδίες ή τις λίγκες για να κάνουν νόμιμα αναδιάταξη είτε σταματώντας είτε μεταφέροντας το πρόγραμμα μερικούς μήνες μετά”.

Ακόμη, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας ρώτησε τον υφυπουργό Αθλητισμού: 

«Οι ομοσπονδίες δεν θα μπορούσαν να κάνουν την επανέναρξη των πρωταθλημάτων χωρίς αυτήν την τροπολογία; Οι επιστήμονες ή οι ομοσπονδίες θα πάρουν την απόφαση; Στη Γερμανία ξεκινούν στις 9 Μάη. Εμείς πότε και τι θα ισχύσει; Θα γίνουν τα ματς κεκλεισμένων των θυρών, θα παιχθεί μπάλα τον Ιούνιο;»

Ο Λευτέρης Αυγενάκης απάντησε λέγοντας: «Ο Νόμος 27/25 δεν επιτρέπει αλλαγές στο πρόγραμμα μεσούσης της σεζόν. Με αυτή τη διάταξη οι ομοσπονδίες μπορούν να μεταφέρουν αργότερα ή να διακόψουν το πρωτάθλημα λαμβάνοντας όλα τα δεδομένα όπως χορηγικά προγράμματα. Δεν πρέπει να αποφασίζουμε εμείς αλλά οι ομοσπονδίες, ή οι λίγκες στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, που ξέρουν καλύτερα πάντα λαμβάνοντας υπόψιν τις συμβουλές των ειδικών».

ΚΚΕ: «Δεν μπορεί η ευθύνη να ανατίθεται αποκλειστικά στην ΕΠΟ που δέχεται πιέσεις»

Η θέση της ειδικής αγορήτριας του ΚΚΕ, Μαρίας Κομνηνάκα σήμερα (24/4) στη Βουλή 

Στην συζήτηση της ολομέλειας της Βουλής για την ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας «Κύρωση της από 30.3.2020 Π.Ν.Π. Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις», η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Κομνηνάκα Μαρία μίλησε μεταξύ άλλων για την τροπολογία που κατάθεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης για τον τρόπο ολοκλήρωσης των αθλητικών διοργανώσεων της σεζόν 2019/20.

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Δεν διαφωνούμε ειδικά με το πρώτο άρθρο. Σε σχέση όμως με το δεύτερο άρθρο το ζήτημα για την ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων, επειδή αφορά άμεσα τις περιπτώσεις συνωστισμού και μετάδοσης του ιού. Δεν μπορεί λοιπόν η ευθύνη να ανατίθεται αποκλειστικά στην ΕΠΟ που δέχεται πιέσεις. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να ληφθεί από το Υπουργείο και να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στη δημόσια υγεία».

Στο βίντεο η χαρακτηριστική της δήλωση είναι στο 12:05

πηγή: liganews.gr

Με πλειοψηφία 3/4 η τροποποίηση προκηρύξεων των Πρωταθλημάτων

Με μία μικρή νομοτεχνική βελτίωση, συζητείται στη Βουλή η τροπολογία του Υφυπουργείου Αθλητισμού, που παρέχει τη δυνατότητα σε ομοσπονδίες ή λίγκες να τροποποιήσουν τους κανονισμούς και τις προκηρύξεις των πρωταθλημάτων που διοργανώνουν, λόγω της έκτακτης κατάστασης που έχει προκληθεί από την πανδημία.

Συγκεκριμένα, στο τελικό κείμενο της τροπολογίας προβλέπεται ότι οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν από τα διοικητικά συμβούλια με ενισχυμένη πλειοψηφία 3/4, και όχι με απλή πλειοψηφία, προκειμένου να επιδιωχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση στις αλλαγές του τρόπου διεξαγωγής, ή ακόμη και στην πιθανή διακοπή των διοργανώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά παρέκκλιση κάθε ισχύουσας διάταξης, οι σχετικές τροποποιήσεις (που αφορούν αποκλειστικά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο) δεν απαιτείται να επικυρωθούν από τη γενική συνέλευση της ομοσπονδίας ή της οποιασδήποτε διοργανώτριας αρχής.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Pin It on Pinterest

Shares
Share This