Επιλογή Σελίδας

Ποδόσφαιρο και χορός… Σπουδαίοι παίκτες που συνδύασαν και τα δύο, στιγμές που έμειναν στην ιστορία.

Όπως το γκολ του Ντιέγο Μαραντόνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, αυτό που έβαλε ο Ζινεντίν Ζιντάν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Λεβερκούζεν, όπως οι ντρίπλες του Γιόχαν Κρόιφ και του Φερνάντο Ρεδόνδο. Και τόσα άλλα… 

Διαλέξαμε δέκα στιγμές ποδοσφαιρικού χορού…

To «γκολ του αιώνα» από τον Μαραντόνα 
Σε ένα παιχνίδι, σε μερικά λεπτά, ο Ντιέγο Μαραντόνα έγραψε ιστορία σε Μουντιάλ. Ήταν εκείνος ο προημιτελικός της Αργεντινής με την Αγγλία το 1986 στο Μεξικό. Στο 54ο λεπτό ο «Ντιεγίτο» πήρε την μπάλα από τον Έκτορ Ενρίκε, περίπου δέκα μέτρα πίσω από τη μεσαία γραμμή, και άρχισε την απίστευτη κούρσα του, έτρεξε από την δεξιά πτέρυγα εξήντα μέτρα σε δέκα δευτερόλεπτα, ξεγέλασε με τις προσποιήσεις του πέντε αντιπάλους του (τον έναν δύο φορές), έφθασε στην μικρή περιοχή και εκεί σαν να… χάιδευε τη μπάλα με το αριστερό πόδι του πλάσαρε τον Σίλτον και γκοοοοοολ. Και τι γκολ… Ένα από τα λίγα στην ιστορία που τα είχε όλα: τεχνική, ταχύτητα, ψυχραιμία, εκτέλεση.

Το… ποίημα του Φαν Μπάστεν
Στις 26 Ιουνίου 1988 η Ολλανδία βρέθηκε με την Σοβιετική Ένωση στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Δυτικής Γερμανίας. Οι «οράνιε» κατέκτησαν τον πρώτο και μοναδικό τίτλο της ιστορίας τους επικρατώντας με 2-0 της Σοβιετικής Ένωσης στον τελικό. Η Ολλανδία είχε ανοίξει το σκορ με τον Γκούλιτ στο 32΄ και στο 54΄ ο Φαν Μπάστεν πέτυχε ένα ασύλληπτο γκολ έπειτα από σέντρα του Άρνολντ Μιούρεν. Ο επιθετικός τον «οράνιε» από πλάγια θέση έπιασε ένα μονοκόμματο βολέ, κρέμασε τον Ντασάεφ και έστειλε την μπάλα στο απέναντι παραθυράκι. Το γκολ αυτό έμεινε στην ιστορία ως το καλύτερο που έχει σημειωθεί ποτέ σε Euro και ως ένα από τα κορυφαία που έχουμε δει ποτέ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Η γκολάρα του Ζιντάν στον τελικό 
Μια στιγμή ποδοσφαιρική, μια στιγμή μαγική, ένα γκολ που μας απέδειξε ότι το γήπεδο ένας καμβάς και ο Ζινεντίν Ζιντάν ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους που πέρασε ποτέ από το άθλημα… Ήταν 15 Μαΐου 2002. Στο «Χάμπτεν Παρκ» της Γλασκόβης. Τελικός Τσάμπιονς Λιγκ. Ρεάλ – Λεβερκούζεν. Στο 45ο λεπτό του αγώνα. Το σκορ είναι ήδη 1-1. Ο Ρομπέρτο Κάρλος βγάζει την σέντρα από αριστερά. Η μπάλα παίρνει ύψος. Φτάνει στον Ζιντάν. Ο Γάλλος ζυγίζει το αριστερό πόδι του, πιάνει το βολέ, κάνει το γυριστό σουτ, στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα. Τόσο απλά το περιγράφεις, αλλά τι έμπνευση, τι αυτοσχεδιασμός και τι εκτέλεση! Η Γλασκώβη μένει άφωνη, ο ποδοσφαιρικός πλανήτης υποκλίνεται για μια ακόμα φορά στη μαγεία του Ζιντάν.

Η κοφτή ντρίμπλα του Κρόιφ 
Ο αγώνας του 3oυ ομίλου Σουηδία – Ολλανδία στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας το 1974 είχε λήξει 0-0. Όσοι παρακολούθησαν τον αγώνα έμειναν εντυπωσιασμένοι με την ντρίμπλα του Γιόχαν Κρόιφ στον Σουηδό Όλσον. Σε μία στιγμή υψηλής τεχνικής κατάρτισης ο θρυλικός Ολλανδός «άδειασε» τον αντίπαλο του κερδίζοντας το χειροκρότημα και τον θαυμασμό για πάντα. «Την μία στιγμή νόμιζα ότι είχα την μπάλα αλλά την άλλη αντιλήφθηκα ότι δεν την είχα. Δεν είχα δει ποτέ μου κάτι τέτοιο. Ο κόσμος και οι συμπαίκτες μου γελούσαν με αυτό που είδαν» θυμάται ο Όλσον για την ντρίπλα που πια φέρει το όνομα του «Ιπτάμενου Ολλανδού».

Το ψαλιδάκι του Κριστιάνο 
Ένα γκολ που θα μείνει στην ιστορία του ποδοσφαίρου και θα αποτελεί μέρος των καλύτερων highlights του αθλήματος για πάντα… Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ έφτασε το σώμα του στον… Θεό για να σκοράρει αυτό το ψαλιδάκι και να γράψει άλλη μια χρυσή σελίδα στην καριέρα του με τη φανέλα της Ρεάλ στη νίκη με 3-0 επί της Γιουβέντους στο Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2017-18. Ο Ρονάλντο «πέταξε» στα 2,23 μ. για να κάνει αυτό το ανάποδο ψαλίδι.

 

Η ντρίμπλα του Ρεδόνδο 
Είναι μία από τις ντρίμπλες που έχουν μείνει στην ιστορία. Στο Ολντ Τράφορντ, στο παιχνίδι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Ρεάλ Μαδρίτης, η ντρίπλα του Φερνάντο Ρεδόνδο πάνω στον Χένινγκ Μπεργκ ήταν ό,τι καλύτερο είδαν τα μάτια μας, σε έναν έτσι κι αλλιώς καταπληκτικό αγώνα, με τους Ισπανούς να επικρατούν με 3-2 και να παίρνουν την πρόκριση. Μια ντρίμπλα που έκανε τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον να αναρωτιέται αν ο σπουδαίος Αργεντινός έχει… μαγνήτες στα παπούτσια και τον Πιερλουίτζι Κολίνα, που ήταν διαιτητής, να λέει πως είναι από τις καλύτερες φάσεις που είδε στη ζωή του.

H θρυλική απόκρουση του Μπανκς 
Στο Μουντιάλ του 1970 ο Γκόρντον Μπανκς έκανε την απόκρουση του… αιώνα σε κεφαλιά του Πελέ. Στις 7 Ιουνίου, η σελεσάο αντιμετώπιζε την Αγγλία στο γήπεδο Χαλίσκο της Γουαδαλαχάρα, μπροστά σε 66.000 θεατές, στο ντέρμπι του 3ου ομίλου. Στο 18ο λεπτό του αγώνα ο Ζαϊρζίνιο έκανε κούρσα από τα δεξιά, απέφυγε έναν αντίπαλο και την κατάλληλη στιγμή στην περιοχή των Άγγλων. Εκεί βρισκόταν ο Πελέ, ο οποίος σηκώθηκε σχεδόν ανενόχλητος, έπιασε μια καρφωτή κεφαλιά και έστειλε την μπάλα στην κάτω δεξιά γωνία του τέρματος του Μπανκς. Όλοι έβλεπαν τη μπάλα να χτυπάει στο έδαφος και να κατευθύνεται στα δίχτυα, ενώ οι… μαρτυρίες λένε πως ο Πελέ είχε ήδη αρχίσει να πανηγυρίζει φωνάζοντας ήδη «γκολ». Ο Μπανκς έκανε μια ενστικτώδη κίνηση, τίναξε το χέρι του, η μπάλα χτύπησε σε αυτό και βγήκε εκτός εστίας!

Το επικό γκολ του 19χρονου Μέσι 
Στα 19 του ο Αργεντινός σημείωσε ίσως το καλύτερο γκολ της καριέρας του. Στο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα  με τη Χετάφε για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ισπανίας ο Μέσι ξεκίνησε μία κούρσα από το κέντρο του γηπέδου και αφού πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Οι Καταλανοί επικράτησαν με 5-2, ωστόσο αυτό που θυμούνται όλοι από εκείνο το παιχνίδι δεν θα μπορούσε να είναι κάτι διαφορετικό από το απίστευτο τέρμα του -πλέον- έξι φορές κορυφαίου παίκτη στον κόσμο. Φυσικά, δεν μπορεί να δει κάποιος αυτό το γκολ του νεαρού τότε Μέσι και να μην του έρθει στο νου το «γκολ του αιώνα» του Μαραντόνα.

Ο Ρομπέρτο Κάρλος… διαλύει τους νόμους της φυσικής 
Θεωρείται η καλύτερη εκτέλεση φάουλ στην ιστορία του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Ήταν το 1997, όταν σε φιλική αναμέτρηση της Γαλλίας με την Βραζιλία, ο Ρομπέρτο Κάρλος έπιασε ένα αδιανόητο σουτ, ένα μαγικό απευθείας χτύπημα από απόσταση 35 μέτρων, που έκανε τους φωτογράφους να σκύψουν νομίζοντας ότι η μπάλα θα καταλήξει επάνω τους. Ήταν το απόλυτο εξωτερικό φάλτσο, ένα σουτ που κατευθείαν έγινε αντικείμενο επιστημονικής διερεύνησης, ένα εξωπραγματικό γκολ που όμοιό του δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα.

Το καλύτερο γκολ από το «φαινόμενο»
Στις 12 Οκτωβρίου 1996, ο Ρονάλντο, φορώντας τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, στην εκτός έδρας αναμέτρηση των Καταλανών με την  Κομποστέλα (1-5), ξεκίνησε την διαδρομή του λίγο πριν την σέντρα και έφτασε μέχρι τα δίχτυα, έχοντας περάσει τους μισούς αντιπάλους του. Το καλύτερο γκολ στην καριέρα του σπουδαίου Βραζιλιάνου.  Όλα τα λεφτά πάντως, είναι η αντίδραση του τότε προπονητή της Μπαρτσελόνα, Μπόμπι Ρόμπσον, ο οποίος έχει γυρίσει στην πλευρά του πάγκο και κρατάει το κεφάλι του, προσπαθώντας να συνειδητοποιήσει αυτό που είδαν τα μάτια του.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This