Επιλογή Σελίδας



Της Νίκης Μπάκουλη

Το New Year Grand Sumo Tournament είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα του σούμο. Η λέξη ‘σούμο’ μεταφράζεται ως ‘χτυπά ο ένας τον άλλον’. Στόχος των αντιπάλων είναι να βγάλει ο ένας τον άλλον, εκτός ρινγκ’ (dohyō) ή να κάνει ο ένας τον άλλον να ακουμπήσει στο έδαφος με οποιοδήποτε άλλο μέλος του σώματος, πλην των πατουσών.

Ο μέσος μισθός για τους επαγγελματίες αθλητές (sekitori) που ανήκουν στις δυο κορυφαίες  κατηγορίες (makuuchi και jūryō) και του σούμο είναι στα 7.999 ευρώ, συν μπόνους και χρηματικά έπαθλα. Τη σήμερον ημέρα υπάρχουν 70 sekitori, οι οποίοι πέραν του μισθού απολαμβάνουν και άλλες πολυτέλειες, εν συγκρίσει με τα μέλη των μικρότερων κατηγοριών -που παίρνουν χαρτζιλίκι. Δηλαδή,

  • ο καθείς έχει και το fun club του,
  • φορούν κιμονό της καλύτερης ποιότητας,
  • φτιάχνουν τα μαλλιά τους, για τους αγώνες, με τον πιο περίτεχνο τρόπο, που υπάρχει όσο υπάρχουν σαμουράι και λέγεται ōichō chonmage. Το τέλος της κοτσίδας παραπέμπει σε βεντάλια και δεν μπορεί να το κάνει ο καθένας, αλλά μόνο ειδικοί τεχνίτες που λέγονται tokoyama.
  • έχουν ιδιωτικά δωμάτια στα προπονητικά κέντρα (heya) όπου είναι υποχρεωμένοι να ζουν -όλοι μαζί, με την καθημερινότητα να είναι δομημένη πάνω στην παράδοση.
  • μπορούν να παντρευτούν και να ζήσουν από τα προπονητικά κέντρα,
  • έχουν για προσωπικούς υπηρέτες τους junior sekitori
  • αν αντέχουν για χρόνια μπαίνουν ως elders (toshiyori) στην Ένωση του σπορ, που πέρα από τίτλο δίνει και τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το δικό τους προπονητικό κέντρο, να γίνουν προπονητές, ενώ είναι οι μόνοι που παίρνουν σύνταξη. Δικαίωμα στο toshiyori έχουν μόνο όσοι είναι Ιάπωνες πολίτες -κανονισμός που προέκυψε μετά την επιτυχία του Takamiyama Daigorō, από τη Χαβάη. Ήταν ο μόνος μη Ιάπωνας που κατέκτησε παγκόσμιο πρωτάθλημα, το 1972.

Στην αρχή της περασμένης δεκαετίας (και αυτό) το σπορ πέρασε τα σκάνδαλα του. Ένα αφορούσε το ‘στήσιμο’ των αγώνων -με υπόπτους υπαλλήλους στα προπονητικά κέντρα και φυσικά, αθλητές. Ένα άλλο είχε να κάνει με το τζόγο και τις σχέσεις με τη yakuza. Ένα τρίτο ανέφερε τα καψόνια που έκαναν οι ‘παλιοί’ στους νέους για να τους σκληραγωγήσουν, όπως έλεγαν. Ο θάνατος ενός 17χρονου δοκιμαζόμενου (δεχόταν χτυπήματα από τον ‘αρχηγό’ του κέντρου, με μπουκάλια στο κεφάλι -μεταξύ πολλών άλλων) είχε ως συνέπεια την παρέμβαση του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας και το τέλος των κακουχιών -ή της δημοσίευσης αυτών.

‘Σκεφτόμουν αν είναι ΟΚ να κερδίσω τον τίτλο, ως ο τελευταίος στο ranking’

Πάμε τώρα και στο θέμα μας που είναι ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής. Το όνομα του είναι Tokushoryu (Τοκσόρου), είναι 33 χρόνων και 5 μηνών και ζυγίζει 188 κιλά. Η νίκη του σε κορυφαίο τουρνουά ήταν αντίστοιχη έκπληξη της Εθνικής στο Euro2004. Ήταν η πρώτη εμφάνιση μεταξύ των καλύτερων. Προερχόταν από 13 τουρνουά της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας.

Ο κύριος αυτός δεν ανήκει στις δυο πρώτες κατηγορίες, αλλά στην τρίτη (maegashira). Είναι το Νο17 στην παγκόσμια λίστα. Από εκεί έκανε ένα… σπριντ και έφτασε στην κορυφή του New Year Grand Tournament, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 24/1, στο Τόκιο. Στο μεσοδιάστημα έκανε μια σειρά από εκπλήξεις, με νίκες (είχε 13 σερί, τελείωσε με ρεκόρ 14-1) που ουδείς περίμενε.

Ήταν η πρώτη φορά που ο κάτοχος του πιο χαμηλού νούμερου ενός τουρνουά, κατέκτησε τον τίτλο, μετά το 2000. Ο 33χρονος έγινε ο τρίτος πιο μεγάλος σε ηλικία νικητής, κορυφαίου τουρνουά του σούμο και ο μεγαλύτερος Ιάπωνας. Ενώ ήταν σε εξέλιξη η διοργάνωση, ενημερώθηκε πως πέθανε ο προπονητής που είχε στο κολέγιο. “Αυτό έγινε το υπέρτατο κίνητρο μου. Ένιωθα πως είναι δίπλα μου στο ρινγκ και παλεύουμε μαζί. Όταν δεν ένιωθα καλά, έβλεπα μπροστά μου το πρόσωπο του. Γενικά, ως αουτσάιντερ, δεν είχα κάτι να φοβηθώ και έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα. Ομολογώ πως δεν σκεφτόμουν καν πως μπορώ να πάρω τον τίτλο“.  Ξέσπασε σε κλάματα, μετά τη νίκη του στον τελικό, επί του πρωταθλητή της κατηγορίας ozeki, Takakeisho. Να σημειωθεί πως στο σούμο τέτοιες αντιδράσεις τις βλέπεις σπάνια.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This