Επιλογή Σελίδας



Της Νίκης Μπάκουλη

Η Λίβερπουλ διεκδικεί το Σάββατο 21/12 την παγκόσμια κυριαρχία. Καλά. Ας ηρεμήσουμε. Διεκδικεί ένα τρόπαιο που της λείπει: αυτό του FIFA Club World Cup. Αντίπαλος της θα είναι η Φλαμένγκο. Το ερώτημα ‘μπορούν να νικήσουν οι Βραζιλιάνοι’ είναι αντίστοιχο του ‘έκανε η κότα το αυγό ή το αυγό την κότα’. Τι θέλω να σου πω: σε ένα ματς μπορούν να συμβούν τα πάντα.

Το απόγευμα της ημέρας που οι ‘κόκκινοι’ κάθισαν στην κορυφή της Ευρώπης, σε ξενοδοχείο κοντά στο Wanda Metropolitano ο πρόεδρος της Φλαμένγκο, Ροντόλφο Λαντίμ έπαιρνε την υπογραφή του Χόρχε Χεσούς στο συμβόλαιο που του είχε ετοιμάσει. Όπως γράφει το Bleacher Report, στις πρώτες του δηλώσεις, ως προπονητής των Βραζιλιάνων, ο Πορτογάλος είχε πει πως “περιμένω πως θα συναντήσουμε τη Λίβερπουλ στον τελικό του FIFA Club World Cup”. Κανείς δεν τον πήρε στα σοβαρά. Ε, αυτή η μέρα έφτασε, με τον γνωστό για τη λατρεία του στην τακτική και την ‘κοφτερή’ γλώσσα κόουτς να είναι αυτό στο οποίο εστίασε ο Γιούργκεν Κλοπ, όταν εξηγούσε γιατί η ομάδα του δεν μπορεί να νιώθει χαλαρή ή άνετη.

Τι συμβαίνει -και τι έχει προηγηθεί

Ως πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2019, η Λίβερπουλ κλήθηκε να ‘πεταχτεί’ μέχρι την Ντόχα για να δώσει δυο παιχνίδια. Ο πρώτος ήταν για τα ημιτελικά του 2019 FIFA Club World Cup, εναντίον της ομάδας που επιβίωσε των δυο προηγούμενων γύρων της διοργάνωσης που αφορά τους καλύτερους των κορυφαίων διασυλλογικών διοργανώσεων όλων των ηπείρων και την πρωταθλήτρια της χώρας όπου γίνεται το event.

Οι ‘κόκκινοι’ που λες, βρήκαν μπροστά τους την πρωταθλήτρια του Champions League της Βορείου και Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής -για τους φίλους CONCACAF-, Monterrey, από το Μεξικό. Τη νίκησαν 2-1 και μετά ενημερώθηκαν πως στον τελικό της διοργάνωσης που είναι ευρύτερα γνωστή ως Διηπειρωτικό θα συναντήσoυν την Φλαμένγκο. Η πρωταθλήτρια του Copa Libertadores (πήρε το στέμμα από το κεφάλι της Ρίβερ Πλέιτ) επιβλήθηκε 3-1 της Al Hilal, νικήτριας του 2019 Αsian Football Confederation Champions League που έχει για προπονητή τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Παρεμπιπτόντως, η νίκη των Βραζιλιάνων -που δεν κάνουν κάτι αυτήν την περίοδο στη χώρα τους- ήλθε με ανατροπή.

Η σέντρα θα δοθεί στις 18.30 (ώρα Ελλάδος) το Σάββατο 21/12, στο Khalifa International Stadium. Θα σκάσω αν δεν σου πω ότι το τουρνουά επρόκειτο να φιλοξενηθεί στο Education City Stadium, το οποίο όμως, δεν πρόλαβε να κάνει εγκαίνια -τα μετέφερε για τις αρχές του 2020- και έτσι επιλέχθηκε η επόμενη καλύτερη λύση: το Εθνικό Στάδιο του Κατάρ. 

Σου ‘χω μια ιστορία.

Οι Βραζιλιάνοι έχουν κατακτήσει ένα Διηπειρωτικό στην ιστορία τους. Ήταν αυτό του 1981, όταν όντως η διοργάνωση λεγόταν Intercontinental Cup. Και ξέρεις ποιον είχαν βρει στον τελικό; Ναι, τη Λίβερπουλ του Κένι Νταγκλίς. Ο αγώνας διεξήχθη στις 31/12, στο Εθνικό Στάδιο του Τόκιο, μπροστά σε 62.000 φαν και η Φλαμένγκο νίκησε 3-0, με τον Ζίκο να αναδεικνύεται ο MVP του αγώνα.

Πρόσεξες το Τόκιο ή να σου υπογραμμίσω τις συμπτώσεις; Ας είναι. Θυμίζω πως πριν λίγες ώρες η Λίβερπουλ απέκτησε τον πρώτο Ιάπωνα παίκτη της ιστορίας της, τον Τάκουμι Μιναμίνο;

Στην Ιαπωνία επέστρεψε στους τελικούς (αυτή τη φορά του FIFA Club World Club) η Λίβερπουλ το 2005, όταν έχασε από τη Σάο Πάουλο (1-0), μπροστά σε 66.821 ανθρώπους. Την τρίτη φορά έχει την ευκαιρία να προσθέσει και αυτό το τρόπαιο σε μια συλλογή που δεν της λείπουν πολλά. Βέβαια, ούτε η Φλαμένγκο ‘πεινάει’.

10 πράγματα που είναι χρήσιμο να ξέρεις για τη Φλαμένγκο

  • Το όνομα του συλλόγου είναι Clube de Regatas do Flamengo. Εν συντομία CR Flamengo. Το r είναι από το rowing. Δηλαδή, την κωπηλασία. Βλέπεις, ιδρύθηκε το 1895 ως σύλλογος κωπηλασίας. Το 1912 πρόσθεσε και ποδοσφαιρικό τμήμα. Το έφτιαξαν κάποιοι που είχαν εγκαταλείψει τη Φλουμινένσε, έπειτα από διαφωνία με τη διοίκηση.
  • Είναι ένας από τους τέσσερις μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους του Ρίο Ντε Τζανέιρο. Οι άλλοι είναι οι Βάσκο, Φλουμινένσε και Μποταφόγκο.
  • Είναι η ομάδα με τη μεγαλύτερη φίλαθλη βάση. Τον περισσότερο κόσμο ντε. Έχει εκτιμηθεί πως την ακολουθούν 32.5 εκατομμύρια φαν σε όλον τον πλανήτη. Σε κάθε εντός έδρας ματς έχει τουλάχιστον 55.000 φιλάθλους. Η ομάδα που είναι στο Νο2 της λίστας έχει 35.000.
  • Τα πρώτα χρώματα ήταν το χρυσό και το μπλε. Το χρυσό για τον πλούτο της χώρας και το μπλε για την Guanabara Bay, όπου είναι η έδρα. Αργότερα, κάποιοι εμπνεύστηκαν από το Jockey Club του Ρίο ντε Τζανέιρο και ‘δανείστηκαν’ το κόκκινο και το μαύρο.
  • Έχει ουκ ολίγα παρατσούκλια. Το δημοφιλέστερο είναι το O Mais Querido do Brasil. Δηλαδή, η πιο αγαπημένη στη Βραζιλία.

  • Σε παιχνίδι με τη Σάντος, στις 29/5 του 1983, στον τελικό της βραζιλιάνικης λίγκας, στις εξέδρες του ‘Μαρακανά’ βρέθηκαν 155.523 φαν. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία του ποδοσφαίρου της χώρας. Η Φλαμένγκο νίκησε 3-0.
  • Το 1981, μέσα σε 20 μέρες σήκωσε το Copa del Vasco, το Copa Libertadores και το Intercontinental Cup.
  • Είναι ο πρώτος σύλλογος της Βραζιλίας που είχε ποτέ, σπόνσορα. Η Petrobras υπέγραψε το 1984 και εγκατέλειψε 25 χρόνια αργότερα.
  • Ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών παραμένει ο Ζίκο (1971-83 και 1985-89), ο οποίος μέτρησε 508 γκολ. Στο Νο2 είναι ο Ντίντα (1954-64) με 244. Περισσότερα από 200 έχουν οι Ενρίκε (1954-63, 214), Ρομάριο (1995-99, 205) και Πιρίλο (1941-47, 201).

  • Η ομάδα πρωταγωνίστησε σε ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα παιχνίδια, στην ιστορία του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου. Το 1981, εναντίον της Ατλέτικο MG, στον τελικό του Copa Libertadores, ο διαιτητής έδειξε την κόκκινη κάρτα σε πέντε παίκτες της αντιπάλου, χωρίς να της επιτρέπει να τους αντικαταστήσει. Αργότερα, ο ρεφ Χοσέ Ρομπέρτο Ράιτ κατηγορήθηκε για  μεροληψία.

Πέραν αυτών στα οποία εστίασε το Culture Trip θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζεις ότι είχε τα θέματα της με τα οικονομικά (φλέρταρε με την πτώχευση και τον υποβιβασμό). Σώθηκε από την απόφαση να γίνει ό,τι χρειαζόταν, ώστε να τακτοποιηθεί το χρέος των 234.840.000 ευρώ. Από το ναδίρ έφτασε να είναι μια από τις πιο πλούσιες ομάδες. Τίτλους δεν έπαιρνε. Λύθηκε και αυτό με την έλευση του Χόρχε Χεσούς, τον Ιούνιο. Ο πρώην κόουτς της Μπενφίκα δέχθηκε τη δουλειά στη Νότιο Αμερική, πήρε τη Φλαμένγκο τρίτη με οκτώ πόντους μακριά από την κορυφή, δέκα αγωνιστικές πριν το τέλος. Πέντε μήνες μετά, ήταν στο +16 από τη δεύτερη Σάντος. Στο Champions League της ηπείρου, ήλθε το 2-1 επί της κατόχου του τίτλου, Ρίβερ Πλέιτ. Το τέλος ήταν λίγο γκραγκινιολικό (συγχώρα με Θεέ μου).

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This