Επιλογή Σελίδας

Σαν σήμερα (30/6) το 1966 η Αγγλία σήκωσε το «Ζιλ Ριμέ» στο Γουέμπλεΐ, με την χαμένη Δυτική Γερμανία να αμφισβητεί την εγκυρότητα του τρίτου γκολ.

Η Αγγλία μετράει μόλις μία κατάκτηση Παγκοσμίου Κυπέλλου, αυτού του 1966 μέσα στο σπίτι της. Τα Λιοντάρια αντιμετώπισαν μία μέρα σαν τη σημερινή (30/7) την Δυτική Γερμανία στο κατάμεστο Γουέμπλεϊ κερδίζοντας την με 4-2. Οι Γερμανοί μπήκαν μπροστά στο σκορ με γκολ του Χάλερ στο 12ο λεπτό.

Οι Άγγλοι απάντησαν γρήγορα και στο 19ο λεπτό ισοφάρισαν με τον Χαρστ. Οι διοργανωτές μπήκαν μπροστά με τον Πίτερς στο 77ο λεπτό σε ένα ισορροπημένο μέχρι εκείνη τη στιγμή παιχνίδι. Οι Γερμανοί μη έχοντας να χάσουν κάτι βγήκαν μπροστά και έκαναν το 2-2 στο τελευταίο λεπτό του αγώνα με τον Βέμπερ. Έτσι, ο μεγάλος αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση.

Εκεί σημειώθηκε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα γκολ. Ο Χαρστ έκανε το 3-2 στο 101′, όταν εκείνος σούταρε με την μπάλα να καταλήγει στο οριζόντιο δοκάρι και να χτυπάει έπειτα στο έδαφος. Διαιτητής και επόπτης έδειξαν σέντρα, με τους Γερμανούς να ξεσπούν σε διαμαρτυρίες. Με τη βοήθεια της σημερινής τεχνολογίας, προκύπτει το συμπέρασμα ότι η μπάλα ουδέποτε πέρασε την γραμμή, άρα το γκολ δεν έπρεπε να μετρήσει.

Εκτός από το τρίτο γκολ, υπό αμφισβήτηση τίθεται και το 4-2, αφού όσο ο Χαρστ βρισκόταν στην επίθεση λίγο πριν σκοράρει είχαν μπει οπαδοί στον αγωνιστικό χώρο. Βάσει κανονισμών ο διαιτητής έπρεπε να είχε σταματήσει το παιχνίδι για να απομακρυνθούν οι οπαδοί. Εν πάσει περιπτώσει, το σφύριγμα της λήξης έδωσε στην Αγγλία το πρώτο της και μοναδικό Μουντιάλ.

Οι ενδεκάδες του αγώνα:

Αγγλία:  Γκόρντον Μπανκς, Τζορτζ Κοέν, Τζακ Τσάρλτον, Μπόμπι Μουρ (αρχηγός), Ρέι Γουίλσον, Νόμπι Στάιλς, Άλαν Μπόλ Τζούνιορ, Μπόμπι Τσάρλτον, Μάρτιν Πίτερς, Τζεφ Χαρστ, Ρότζερ Χαντ.

Γερμανία: Χανς Τιλκόβσκι, Χορστ-Ντίτερ Χέτγκες, Βίλι Σουλτς, Βόλφγκανγκ Βέμπερ, Καρλ Χάιντς Σνέλινγκερ, Φραντς Μπεκενμπάουερ, Βόλφγκανγκ Όβερατ, Χέλμουτ Χάλερ, Ούβε Ζέελερ (αρχηγός), Λόταρ Έμεριχ, ​Ζίγκφριντ Χελντ.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This