Σε μία όμορφη, λιτή εκδήλωση – αθλητική γιορτή, ο Δήμος Κατερίνης και ο Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), τίμησαν με αφορμή την συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση του τμήματος Πάλης του ΓΑΣ ο Αρχέλαος Κατερίνης, για τη διαχρονική τους προσφορά στο άθλημα της πάλης, παράγοντες, προπονητές & αθλητές του συλλόγου, καθώς & αθλητές – αθλήτριες που διακρίθηκαν σε διοργανώσεις της τρέχουσας αθλητικής περιόδου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα, στην κατάμεστη – από αθλητές αθλήτριες όλων των ηλικιών, γονείς, μέλη του Δ.Σ. του Αρχελάου, εκπροσώπους συλλόγων, φορέων κ.α. – αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο Κατερίνης.
Ειδικότερα, σε ένδειξη αναγνώρισης της ανεκτίμητης προσφοράς τους στον Πιερικό αθλητισμό τιμήθηκαν οι:
- Αλκίνοος Τασόπουλος, πρόεδρος του Αρχελάου Κατερίνης για την μεγάλη προσφορά του συλλόγου και ειδικά του τμήματος Πάλης στον αθλητισμό της χώρας.
- Λάζαρος Ψωμιάδης, 1ος προπονητής του τμήματος Πάλης (την πλακέτα εκ μέρους του παρέλαβε ο αδερφός του Μιχάλης).
- Νικόλαος Ζαμάνης (σειρά διεθνών διακρίσεων με σημαντικότερες: 2ος στο Πρωτάθλημα Κόσμου εφήβων στο Ισραήλ το 1990, 3ος στο Πρωτάθλημα Ευρώπης παίδων στην Τουρκία το 1988, 1ος στους Μεσογειακούς Αγώνες ανδρών στην Γαλλία το 1993 κ.α. – προπονητής της εθνικής ομάδας).
- Αλέξιος Πουλικίδης (κατάκτηση της 3ης θέσης στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων το 1988 στην Τουρκία κ.α.).
Επιπλέον, τιμήθηκαν για την συμβολή τους στις διακρίσεις και επιτυχίες των αθλητών – αθλητριών της τρέχουσας αθλητικής περιόδου, οι προπονητές του τμήματος Πάλης και ειδικότερα οι Σάββας Τσεντίδης και Κων/νος Τάμος αντίστοιχα.
Παράλληλα, τιμήθηκαν αθλητές – αθλήτριες, που διακρίθηκαν σε πρόσφατες διοργανώσεις τοποθετώντας το τμήμα Πάλης στην κορυφή του αθλήματος στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα οι:
- Ιωάννης Πέτκος για την κατάκτηση της 1ης θέσης στο πανελλήνιο πρωτάθλημα πάλης στην κατηγορία Παίδων.
- Ελευθέριος Χαριτίδης για την κατάκτηση της 1ης θέσης στο πανελλήνιο πρωτάθλημα πάλης στην κατηγορία Παίδων & Παμπαίδων.
- Σωκράτης Κωνσταντινίδης για την κατάκτηση της 1ης θέσης στο πανελλήνιο πρωτάθλημα πάλης στην κατηγορία Παμπαίδων.
- Γεώργιος Αθανασίου για την κατάκτηση της 1ης θέσης στο πανελλήνιο πρωτάθλημα πάλης στην κατηγορία Παμπαίδων.
- Μαρία Μητσιοπούλου για την κατάκτηση της 1ης θέσης στο πανελλήνιο πρωτάθλημα πάλης στην κατηγορία Νεανίδων.
- Δημήτριος Μητσιόπουλος για την κατάκτηση της 2ης θέσης στο πανελλήνιο πρωτάθλημα πάλης στην κατηγορία Παίδων.
- Φρειδερίκη Πανιώρη για την κατάκτηση της 3ης θέσης στο πανελλήνιο πρωτάθλημα πάλης στην κατηγορία Κορασίδων.
- Χριστίνα Βούλγαρη για την κατάκτηση της 3ης θέσης στο πανελλήνιο πρωτάθλημα πάλης στην κατηγορία Κορασίδων.
- Θεοχάρης Αναστασιάδης για την κατάκτηση της 3ης θέσης στο πανελλήνιο πρωτάθλημα πάλης στην κατηγορία Παίδων.
- Γεώργιος Μιχαηλίδης για την κατάκτηση της 3ης θέσης στο πανελλήνιο πρωτάθλημα πάλης στην κατηγορία Παμπαίδων.
ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΠΟΥ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ
Σε σύντομο χαιρετισμό του στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης τόνισε: «Αυτές είναι μέρες χαράς. Βλέπουμε έναν σύλλογο, μία ιστορία να χτίζεται εδώ στην πόλη, στον Δήμο της Κατερίνης. Θέλω να συγχαρώ όλους αυτούς που προσπάθησαν διοικητικά και στο πρόσωπο του προέδρου Αλκίνοου Τασόπουλου και στο πρόσωπο του πρώην προέδρου Θεόδωρου Διαμαντόπουλου, που κατέθεσε ψυχή για μία σειρά ετών, για να έχουμε πρωταθλητές, για να έχουμε τα παιδιά μας να δείχνουν ενδιαφέρον για ένα σπουδαίο άθλημα. Να συγχαρώ τους πρώτους προπονητές, τους αθλητές, για την συμβολή τους. Συγχαρητήρια σε όλους και για τις πρόσφατες διακρίσεις και ειδικά στους προπονητές Σάββα Τσεντίδη και Κων/νο Τάμο για τις επιτυχίες των οποίων είμαστε υπερήφανοι. Θα φροντίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να στηρίξουμε αυτό το άθλημα που είμαι βέβαιος θα δοξάσει την Κατερίνη».
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αγίας Πετρούπολης & πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) Θεόδωρος Παυλίδης πραγματοποίησε συνοπτική ομιλία με θέμα: «Η Πάλη από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας», σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Στα βάθη των αιώνων χάνεται η προέλευση της Πάλης η οποία είναι από τα αρχαιότερα ατομικά αθλήματα. Ο Όμηρος αναφέρει στην Ιλιάδα αγώνες πάλης προς τιμήν του Πάτροκλου κατά την Πολιορκία της Τροίας. Η πάλη λατρευόταν επίσης στην Αίγυπτο, τη Μεσοποταμία και την Ινδία. […] Η Ελληνική πάλη γνωστή και ως «Αρχαία Ελληνική Πάλη» η απλά ως «Πάλη», ήταν επίσης το πιο δημοφιλές οργανωμένο άθλημα στην αρχαία Ελλάδα. Αποτελούσε δε την καλύτερη έκφραση φυσικής δύναμης και για το λόγο αυτό, είχε ως εκπρόσωπο της τον ίδιο τον Ηρακλή.
Ως δημιουργός του αθλήματος αναφέρεται ο Θησέας (στην πάλη με τον Κερκύονα) αλλά και ο Ηρακλής (όταν νικά του γίγαντες Ανταίο, Αχελώο, Τρίτωνα και διάφορα μυθολογικά τέρατα). Εκτός των δύο μυθικών ηρώων αναφέρονται και οι Θεοί ως δημιουργοί της πάλης, όπως ο Ερμής και η κόρη του Παλαίστρα. Στους Ολυμπιακούς αγώνες η πάλη εισήλθε στην 18η Ολυμπιάδα (708 π.Χ.) αλλά και ως αγώνισμα του πεντάθλου. Να θυμίσουμε ότι οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαιότητα έγιναν το 776 π.Χ.
Από το 632 π.Χ. , 37η Ολυμπιάδα, άρχισαν και οι παίδες να αγωνίζονται στην πάλη. Από το 393 μ.Χ. που ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος απαγόρευσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι Έλληνες ουδέποτε σταμάτησαν να ασχολούνται με την πάλη. Με την ανακήρυξη της Ελληνικής Ανεξαρτησίας το 1832 και παρά το γεγονός ότι ανά την Ευρώπη κυριαρχούσε το Γερμανικό και Σουηδικό σύστημα γυμναστικής, η αρχαιοελληνική πάλη βρίσκει την θέση της στην νεοελληνική κοινωνία.
Η επίσημη ιστορία της Ελληνικής και παγκόσμιας πάλης αρχίζει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896. Στην πρώτη Ολυμπιάδα συμμετοχή είχαν δηλώσει πέντε παλαιστές εκ των οποίων δύο ήταν Έλληνες […].
Πολλές και μεγάλες επιτυχίες γνώρισε η Ελληνική πάλη έκτοτε με τελευταίες αυτές των γιγάντων που θα δούμε σήμερα και που θα αναφερθούμε στη συνέχεια».
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, τα τιμώμενα πρόσωπα και εν συνεχεία, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης Καλλιόπη Μπατάλα Τζουμέρκα, η αντιδήμαρχος Παρθένα Μακρίδου Παρτσαλίδου, ο πρόεδρος του Αρχελάου Αλκίνοος Τασόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε «για την τιμή τον Δήμο και τον ΟΠΠΑΠ» επισημαίνοντας ότι «ο Αρχέλαος με σημαντικές διακρίσεις σε όλα τα τμήματά του συνιστά μία «ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ», ο επίτιμος πρόεδρος του Αρχελάου Θεόδωρος Διαμαντόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για την συστηματική δουλειά που γίνεται στο τμήμα Πάλης με απόρροια τα θετικά διαχρονικά αποτελέσματα.
Επιπλέον, παρέστησαν και χαιρέτισαν, οι ομοσπονδιακοί προπονητές Κων/νος Σωτηριάδης, Ιωάννης Παγκαλίδης, ο 6ος Παγκόσμιος πρωταθλητής πάλης στην κατηγορία των εφήβων – αθλητής του συλλόγου Κων/νος Σουλής κ.α.
Την εκδήλωση, συντόνισε και παρουσίασε ο δημοσιογράφος – τακτικό μέλος του ΠΣΑΤ Περικλής Χατζηγιάννης, ο οποίος σε ένα σύντομο φλας μπακ στη διαδρομή του τμήματος Πάλης τόνισε μεταξύ άλλων, ότι, το συγκεκριμένο τμήμα εντάχθηκε στην οικογένεια του Αρχελάου το 1979, με πρόεδρο τον αείμνηστο Δημήτρη Γιάνναρο και πρώτο έφορο τον επίσης αείμνηστο Διονύση Ευθυμιάδη.