Επιλογή Σελίδας

Της Παναγιώτας Απέργη

Η μεγάλη γιορτή του αθλητισμού πλησιάζει στο τέλος της και το metrosport.gr σας παρουσιάζει γνωστές και άγνωστες πτυχές των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ένα από αυτά τα παράξενα γεγονότα ήταν οι ίδιοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού, το 1900, που διήρκεσαν συνολικά 5 μήνες και 14 μέρες, ενώ στην ίδια Ολυμπιάδα ένας ανήλικος Γάλλος χαρακτηρίστηκε ως «Ολυμπιονίκης φάντασμα», καθώς αν και έδινε τον ρυθμό στη δίκωπο με πηδαλιούχο στην ολλανδική ομάδα της κωπηλασίας, μετά τον τερματισμό εξαφανίστηκε και μέχρι σήμερα κανένας δεν μπόρεσε να τον ταυτοποιήσει.

Αντίστοιχη ιστορία είναι κι αυτή του Δημήτρη Λούνδρα, που φέρεται να είναι ο νεαρότερος Ολυμπιονίκης στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς το 1896 στην Αθήνα, κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο δίζυγο ομαδικό, σε ηλικία 10 ετών.

Παράλληλα, στις γυναίκες, η Ιταλίδα Λουιτζίνα Τζιαβότι, κέρδισε το 1928 το ασημένιο μετάλλιο στην ενόργανη γυμναστική, σε ηλικία 11 ετών και 302 ημερών.

Στα 1920, ο Σουηδός Όσκαρ Σουάν κατάφερε να γίνει ο πιο ηλικιωμένος αθλητής που πήρε ποτέ ολυμπιακό μετάλλιο, καθώς βγήκε δεύτερος στη σκοποβολή, σε ηλικία 72 ετών και 281 ημερών. Αντίστοιχα, στις γυναίκες, τον τίτλο κατέχει η Αμερικανίδα Ελίζα Πόλοκ, η οποία το 1904 στο ομαδικό της τοξοβολίας πήρε το χρυσό, σε ηλικία 63 ετών και 333 ημερών.

Άλλο ένα παράξενο γεγονός, σημειώθηκε στην Ολυμπιάδα του Άμστερνταμ, το 1928, όταν ο Αυστραλός κωπηλάτης Μπόμπι Πιρς, στη διάρκεια της προκριματικής κούρσας, σταμάτησε το κουπί, όταν είδε ένα κοπάδι πάπιες, τις οποίες περίμενε ευλαβικά να περάσουν. Για την ιστορία, βέβαια, στον τελικό κατάφερε να πάρει το χρυσό μετάλλιο.

Την ίδια χρόνια, είχαμε την πρώτη συμμετοχή γυναικών στα αθλήματα στίβου, ενώ ήταν η πρώτη φορά που αθλητές και από τις πέντε Ηπείρους κατέκτησαν μετάλλια.

Φυσικά, εκτός από νεαρούς και γηραιότερους αθλητές, έχουμε και ανίκητους αθλητές, όπως ο Σουηδός παλαιστής Καρλ Βέστεργκρεν, που έγινε πολύ-ολυμπιονίκης στην ελληνορωμαϊκή πάλη, στα μεσαία βάρη το 1920, στα ελαφρά το 1924 και στα βαρέα το 1932!

Όσο για τον μεγαλύτερο σε διάρκεια αγώνα πάλης ήταν αυτός, στους Ολυμπιακούς της Στοκχόλμης το 1912, μεταξύ του Φινλανδού Άλφρεντ Ασικάινεν και του Εσθονού Μάρτιν Κλάιν, που κράτησε συνολικά 11 ώρες.

Από τους Ολυμπιακούς δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι διασημότητες, όπως ο Χάρολντ Σακάτα, γνωστός από την ταινία «Goldfinger», που υποδύθηκε το δεξί χέρι του Όρικ Γκολντφίνγκερ, ο οποίος κέρδισε αργυρό μετάλλιο στην άρση βαρών με τα χρώματα των Ηνωμένων Πολιτειών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 1948, αλλά και ο μεγάλος στρατηγός Tζορτζ Σμιθ Πάτον, που έλαβε μέρος στο αγώνισμα του Μοντέρνου Πεντάθλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912.

Στα ίσως όχι και τόσο γνωστά facts των Ολυμπιακών Αγώνων συμπεριλαμβάνεται και το πρώτο επίσημο μεγάλο σκάνδαλο ντόπινγκ, που ήταν ο θάνατος του Δανού ποδηλάτη Κνουντ Ένεμαρκ Γιένσεν, ο οποίος ευρισκόμενος κατά τη διάρκεια αγώνα υπό την επήρεια αμφεταμίνης, έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε από το ποδήλατό του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι του.

Ακόμη, στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκυο, το 2020, η ολυμπιακή σημαία κυμάτιζε σε ιστό ύψους 15 μέτρων και 21 εκατοστών, όσο ήταν το άλμα του χρυσού Ολυμπιονίκη Μίκιο Όντα, στο τριπλούν, στο Άμστερνταμ το 1928.

Όσο για το πρώτο επίσημα καταγεγραμμένο «fair play» ανήκει στα αδέλφια Λαρς Γκούναρ Καλ και Στινγκ Λέναρντ Καλ, οι οποίοι σταμάτησαν την κούρσα τους για να βοηθήσουν δύο αντιπάλους τους, οι οποίοι βρέθηκαν στο νερό, όταν κατά τη διάρκεια του αγώνα ανατράπηκε η βάρκα τους.

Πηγή: Metrosport