Επιλογή Σελίδας

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται μερικά σπουδαία ονόματα του παρελθόντος, που αρνήθηκαν να αγωνιστούν σε κάποιο «μεγαθήριο», παρά το γεγονός πως είχαν στα χέρια τους πολλές προτάσεις για να το κάνουν.

Πελέ

Ο – κατά πολλούς – κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών δεν αγωνίστηκε ποτέ στην καριέρα του σε ευρωπαϊκό σύλλογο. Ο σπουδαίος Πελέ φόρεσε τη φανέλα της Σάντος στη μεγαλύτερη διάρκεια της καριέρας του και μόνο προς το τέλος αγωνίστηκε στη New York Cosmos. Η ομάδα της πατρίδας του είναι ένα από τα top club στη Λατινική Αμερική, όμως συγκριτικά με τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη Γιουβέντους και την Ίντερ υπολείπεται σε μέγεθος. Οι παραπάνω ευρωπαϊκοί σύλλογοι είχαν ενδιαφερθεί για την απόκτησή του, μετά τα Παγκόσμια Κύπελλα του 1958 και του 1962. Μάλιστα, η Ίντερ είχε φτάσει πολύ κοντά, όμως αυτό δεν έγινε, μετά από μία επίθεση που είχε δεχθεί τότε ο πρόεδρος της Σάντος. «Επίσημος εθνικός θησαυρός» είχε χαρακτηριστεί εκείνη την εποχή από τους Βραζιλιάνους ο Πελέ, προκειμένου να μην αποχωρήσει ποτέ από την πατρίδα του. Κάτι, που έγινε, αγνοώντας ο ίδιος όλες τις ευρωπαϊκές «σειρήνες».

Γκαμπριέλ Μπατιστούτα

Τη δεκαετία του ’90 ήταν ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, χωρίς όμως να αγωνίζεται σε κάποιον κορυφαίο ευρωπαϊκό σύλλογο. Ο Αργεντινός φορ μεγαλούργησε με τη φανέλα της Φιορεντίνα, απορρίπτοντας όλες τις προτάσεις που είχε, ακόμα και όταν οι «βιόλα» υποβιβάστηκαν στη δεύτερη κατηγορία. Ο Μπατιστούτα είπε «όχι» σε Μίλαν, Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, προτιμώντας να παραμείνει στο Αρτέμιο Φράνκι. «Προτίμησα την ηρεμία της Φλωρεντίας και μπορεί να μην κατέκτησα σχεδόν τίποτα, όμως θεωρώ τον εαυτό μου νικητή γιατί έκανα τη Φιορεντίνα να παλεύει απέναντι σε πιο δυνατές ομάδες», είχε δηλώσει κάποτε ο Μπατιστούτα. Μόνο στη δύση της καριέρας του αποχώρησε από την αγαπημένη του ομάδα. Αρχικά πήγε στη Ρόμα και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα στην Ίντερ.

Άλαν Σίρερ

«Γη και ύδωρ» έδινε για χάρη του ο Φέργκιουσον, όμως δεν κατάφερε ποτέ να τον κάνει κάτοικο Ολντ Τράφορντ. Και μάλιστα δεν προσπάθησε μόνο μία φορά να τον πάρει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά δύο, εισπράττοντας ισάριθμα «όχι». Η πρώτη φορά ήταν το 1992, όμως ο Άγγλος επιθετικός πήγε από τη Σαουθάμπτον στην Μπλάκμπερν. Τέσσερα χρόνια μετά, έπειτα από το Euro 1996, οι «κόκκινοι διάβολοι» προσπάθησαν να τον αποκτήσουν, ξανά χωρίς επιτυχία. Αυτή τη φορά, ο ίδιος ο Σίρερ επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στη Νιούκαστλ, αρνούμενος να παίξει στην ομάδα που κυριαρχούσε εκείνα τα χρόνια στην Αγγλία. «Με την Μπλάκμπερν κατέκτησα ένα πρωτάθλημα, ενώ ήταν όνειρό μου να αγωνιστώ στην ομάδα της πόλης μου, τη Νιούκαστλ», δήλωσε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Premier League για την απόφασή του να μην παίξει ποτέ στη Γιουνάιτεντ.

Φραντσέσκο Τότι

Ο μεγάλος capitano έχει δώσει την πιο αφοπλιστική απάντηση όλων των εποχών, όταν ρωτήθηκε γιατί δεν έφυγε ποτέ από το Ολίμπικο σε όλη την καριέρα του. «Ξέρετε κανέναν που να άφησε τους φτωχούς γονείς του, για να ζήσει με κάποιους πλούσιους ξένους»; Αυτός ήταν ο Τότι για τη Ρόμα και αυτή τη σημασία είχε ο σύλλογος για τον ίδιο. Ήταν η οικογένειά του και δεν την άφησε ποτέ. Στα 25 χρόνια που αγωνίστηκε με τους «τζιαλορόσι», ο Ιταλός άσος δέχθηκε ουκ ολίγες προτάσεις για να αποχωρήσει από τη Ρώμη. Αυτή που του άσκησε ασφυκτικό πρέσινγκ ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης, όμως ο ίδιος δεν ενέδωσε ποτέ. Το ίδιο και στις προτάσεις της Μίλαν, με τον Τότι να μένει για πάντα στην αγαπημένη του ομάδα και να γίνεται το απόλυτο σύμβολο για το σύλλογο.

Πηγή: Gazzetta