Επιλογή Σελίδας

Του Χρήστου Τσάλτα

Για τους Σικάγο Μπουλς το ταξίδι στο Παρίσι δεν είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Διότι η ομάδα του Ιλινόις έχει ξαναζήσει αυτή τη συνθήκη πριν από αρκετά χρόνια. Με διαφορετικές συνθήκες, διαφορετικό ρόστερ και με εντελώς διαφορετικό impact.

Ο χρόνος γυρίζει πίσω στο 1997. Τότε που οι «ταύροι» προέρχονταν από την κατάκτηση του 5ου πρωταθλήματος της ιστορίας τους και βάδιζαν σε μια ιστορική σεζόν. Διότι η σεζόν 1998-99 από κάθε άποψη έχει ιστορικό χαρακτήρα για τους Μπουλς, κάτι που καταγράφηκε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο στο ντοκιμαντέρ «The Last Dance».

Η αρχή αυτού του ντοκιμαντέρ ήρθε στο Παρίσι και στο McDonald’s cup που μεταξύ άλλων έλαβε μέρος και ο Ολυμπιακός, ο οποίος αντιμετώπισε τους τότε πρωταθλητές του ΝΒΑ. Κορωνίδα εκείνης της ομάδας ήταν ο ένας και μοναδικός Μάικλ Τζόρνταν.

Πόσο καλά γνώριζε το Παρίσι ο MJ τότε; Τι είχε καταφέρει ο νυν GM των Μπουλς, Αρτούρας Καρνισόβας; Πόσο διαφορετικό είναι το impact της τότε με την τωρινή ομάδα των Μπουλς;

Αυτά τα ερωτήματα βρήκαν απάντηση από τον πλέον κατάλληλο άνθρωπο. Ο επί σειρά ετών ρεπόρτερ των «ταύρων», συγγραφέας του πολυσυζητημένου βιβλίου «The Jordan Rules» και νυν editor της επίσημης ιστοσελίδας των Μπουλς, Σαμ Σμιθ, μίλησε, φέρνοντας μνήμες από το παρελθόν, αλλά και ανέκδοτες ιστορίες με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Τζόρνταν, αλλά και τον Αρτούρας Καρνισόβας.

Οι αναμνήσεις από το 1997

«Θυμάμαι πολλά. Εκείνη η σεζόν ήταν η αρχή για το ντοκιμαντέρ “Last dance”. Είχε προηγηθεί μια αλησμόνητη media day με τον Τζέρι Κράουζε να δηλώνει πως εκείνη ήταν η τελευταία σεζόν του Φιλ Τζάκσον, τον Μάικλ Τζόρνταν να λέει “εγώ δεν παίζω για άλλον προπονητή εκτός του Φιλ” και έτσι μπήκε η σεζόν των Μπουλς. Ο Σκότι Πίπεν δεν είχε ταξιδέψει στο Παρίσι γιατί είχε το θέμα με το συμβόλαιό του και έκανε μια επέμβαση. Ο Ντένις Ρόντμαν ήταν ακόμα υπό την επήρεια… hangover. Εκείνοι οι δύο δεν είχαν έρθει στο Παρίσι. Ήταν ένα καλό διάλειμμα για την ομάδα σε σχέση με όσα έκανε στις ΗΠΑ. Ο Τζόρνταν είχε πάει στο Παρίσι για διακοπές νωρίτερα το καλοκαίρι. Όταν είχαν φτάσει οι Μπουλς στο Παρίσι μια εφημερίδα έγραψε “Ο Θεός ήρθε στο Παρίσι” και εννοούσαν τον Τζόρνταν φυσικά. Το Παρίσι είναι μια από τις καλύτερες πόλεις στον κόσμο. Ήταν όλοι πολύ θερμοί και τώρα είναι κάτι που ανυπομονούσαν να ζήσουν οι Μπουλς την φετινή σεζόν».

«Ο Φιλ Τζάκσον δεν θυμόταν τον Καρνισόβας – Έλεγαν ότι είναι καλύτερος του Κούκοτς»

«Ο Αρτούρας είναι ένας καλός τύπος, αλλά δεν είναι φιλικός προς τα Μέσα. Δεν μιλάει πολύ σε αυτά τα χρόνια που είναι στο Σικάγο. Ήταν καλός παίκτης στην Ευρώπη, ήταν γνωστό αυτό. Δεν του αρέσει όμως να μιλάει για όσα έκανε. Σε εκείνο το παιχνίδι είχε ξεχωρίσει. Τον Καρνισόβας δεν τον θυμούνταν ως παίκτη οι Μπουλς. Θυμάμαι είχα μιλήσει με τον Φιλ Τζάκσον πρόσφατα για τον Καρνισόβας και το παιχνίδι εκείνο και μου είχε πει ότι δεν τον θυμόταν. Θυμόταν τον Ντράγκαν Τάρλατς. Οι Μπουλς τον παρακολουθούσαν παλιότερα και είχαν συλλέξει πληροφορίες για την πορεία του. Θυμάμαι μιλούσα με Ευρωπαίους δημοσιογράφους και μου έλεγαν ότι ο Καρνισόβας ήταν καλύτερος από τον Τόνι Κούκοτς. Βλέποντάς τους να παίζουν δεν συμφωνούσα με αυτή την άποψη».

Το ταξίδι στο Παρίσι και ο αποκομμένος Τζόρνταν

«Δεν ξέρω αν ήταν εμπειρία για να δεθεί η ομάδα. Είχαν ταξιδέψει οι παίκτες με τις οικογένειές τους, ο Τζόρνταν είχε μαζί του την γυναίκα και τα παιδιά του. Δεν νομίζω ότι πέρασε πολύ χρόνο με τους ανθρώπους της ομάδας. Είχε και ένα πρόβλημα στο πόδι και έκανε πολλές θεραπείες πριν από τα παιχνίδια. Δεν ήταν ιδιαίτερα κοινωνικός στο Παρίσι. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού υπήρχαν 1-2 Media Days και τα τοπικά Μέσα σχεδόν παρακαλούσαν τον Τζόρνταν να πει κάτι καλό για την πόλη, για τη χώρα, γιατί όταν ακούς από τον Τζόρνταν να λέει κάτι θετικό για το Παρίσι παίρνεις τα πάνω σου σαν Γάλλος. Και εκείνος είπε “Δεν έχω πάει στο διάσημο μουσείο του… Λουζ”. Τότε ένας τον διόρθωσε λέγοντάς του “Εννοείται το Λούβρο”, ο Μάικλ απάντησε θετικά και όλοι ξέσπασαν σε γέλια. Ήταν προφανές όμως πως ο Μάικλ δεν επισκέφτηκε το Λούβρο και κανένα διάσημο μουσείο της πόλης. Ήταν αρκετά αποκομμένος από το υπόλοιπο γκρουπ παικτών, όπως ο Στιβ Κερ, ο Λουκ Λόνγκλεϊ, ο Σκοτ Μπάρελ. Δεν ήταν τόσο ταξίδι για να δεθεί η ομάδα, αλλά πιο πολύ σαν ένα διάλειμμα από την απαιτητική πραγματικότητα στις ΗΠΑ».

Η σύγκριση με το σήμερα

«Δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στα δύο ταξίδια. Οι Μπουλς τότε ταξίδεψαν ως πρωταθλητές και έμπαιναν στην τελευταία σεζόν του Φιλ Τζάκσον και την τελευταία σεζόν της ομάδας που ξέραμε. Υπήρχε πολύ ίντριγκα με τους παίκτες, το μάνατζμεντ. Τώρα δεν συγκρίνονται τα πράγματα. Ακόμα και φέτος που έχουν μια όχι τόσο καλή σεζόν, ο ένας συμπαθεί τον άλλο και όλοι μαζί τον προπονητή. Είναι πολύ καλό γκρουπ και η κατάσταση που βρίσκονται δεν είναι αμφιλεγόμενη για το εσωτερικό τους. Δεν είναι πραγματικά σπουδαία ομάδα φέτος, όμως έχουν πολλή επιτυχία απέναντι σε ομάδες τόπ επιπέδου. Παίζουν πάρα πολύ καλά με ομάδες όπως οι Μπακς, οι Σίξερς, οι Σέλτικς».

Πηγή: Sport DNA