Επιλογή Σελίδας

Του Νίκου Συριώδη

Το αγαπημένο σύνθημα των φίλων του Ολυμπιακού που αφορούσε το τριχωτό της κεφαλής του Γρηγόρη Γεωργάτου, έμελλε να μπει στο συρτάρι στις 11/8/1999. Ήταν τότε, σαν σήμερα πριν από 21 χρόνια, ο “τρελός καραφλός” των ερυθρόλευκων οπαδών έπαιρνε το αεροπλάνο για το Μιλάνο.

Παθιασμένος, εξαιρετικά ταλαντούχος και ένας μπακ που έπαιζε τη θέση όπως λίγοι στην Ευρώπη. Τα ελληνικά σύνορα δεν χωρούσαν τα ποδοσφαιρικά του χαρίσματα και έτσι έκανε το άλμα για την Ιταλία και την Ίντερ.

Μπορεί να μοιάζει περίεργο, ειδικά για εκείνη την εποχή, αλλά ο “Γκεό” δεν είχε και καμία πρεμούρα για τη μεταγραφή. Όμως τα 2,5 δις δραχμές που έδινε η Ίντερ ήταν ένα τρομερό ποσό για τα ελληνικά δεδομένα και σίγουρα ικανό να πείσει τον Σωκράτη Κόκκαλη να δώσει την συγκατάθεση του για την μεταγραφή.

Είχε προηγηθεί η μαγική του σεζόν με τους Πειραιώτες, που κατέκτησαν το νταμπλ, έφτασαν μια ανάσα από τους “4” του Champions League και ο ίδιος έκανε απίθανα πράγματα στο χορτάρι. Ένας αρτίστας των γηπέδων.

Διέθετε τρομερή τεχνική κατάρτιση για παίκτη που αγωνιζόταν στη θέση του ακραίου μπακ, το αριστερό του πόδι λειτουργούσε με ακρίβεια χιλιοστού και μαζί με τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς συνέθεταν ένα δίδυμο από αριστερά που έσπερνε τον… τρόμο στις αντίπαλες άμυνες.

Ο Γεωργάτος είχε εξελιχθεί σε αδυναμία του Μάσιμο Μοράτι, που έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη και έδωσε την ευκαιρία στον Έλληνα μπακ να πατάει το χορτάρι μαζί με παίκτες όπως οι Ρονάλντο (φαινόμενο), Βιέρι, Σανέτι, Μιχάιλοβιτς, Ζαμοράνο και των υπολοίπων αστεριών τότε των “νερατζούρι”.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Το βράδυ της 11ης Αυγούστου του 1999 η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε την πώληση του “Γκεό” στην Ίντερ. Τριμελής ήταν η αποστολή της ιταλικής ομάδας, που είχε έρθει στη χώρα μας με σκοπό να φύγει μαζί με την υπογραφή του Γεωργάτου.

Μετά την επίτευξη της συμφωνίας των δύο πλευρών, ενημερώθηκε για τις εξελίξεις και ο παίκτης. Ξαφνιάστηκε, αιφνιδιάστηκε αλλά κατάλαβε ότι δεν ήταν αστείο. Ετοίμασε τις βαλίτσες του και ταξίδεψε άμεσα για να ενσωματωθεί στην αποστολή της Ίντερ και να συναντήσει τους νέους του συμπαίκτες που βρίσκονταν ήδη σε περίοδο προετοιμασίας.

“Η ζωή μου αναστατώθηκε ξαφνικά εκείνο το βράδυ, ύστερα από το τηλεφώνημα του Πέτρου Κόκκαλη, με το οποίο με ενημέρωνε να ετοιμαστώ γιατί το Μιλάνο και η Ίντερ με περιμένουν. Κολακεύτηκα και μόνο σκεπτόμενος το γεγονός ότι θα αγωνίζομαι σε μία από τις ιστορικότερες ομάδες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και θα έχω συμπαίκτες προσωπικότητες του αθλήματος όπως οι Ρονάλντο, Ζαμοράνο, Βιέρι”, είχε πει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο Γεωργάτος για το βράδυ που έμαθε ότι δεν θα συνεχίσει στο Λιμάνι.

Ο “Γκεό” φυσικά αποτέλεσε την ακριβότερη μεταγραφή Έλληνα παίκτη στο εξωτερικό, σε μια εποχή που για να πάει συμπατριώτης μας σε ομάδα τέτοιου βεληνεκούς έπρεπε να είναι κάτι… σπέσιαλ. Και ο Γεωργάτος ήταν όντως κάτι ξεχωριστό. Πέραν της ευκαιρίας που του παρουσιαζόταν να διακριθεί στο υψηλότερο επίπεδο, υπέγραψε ένα συμβόλαιο συνεργασίας που του απέφερε περίπου 400.000.000 δραχμές ετησίως…

Ο ΒΙΕΡΙ ΚΑΙ Η ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ

Εκτός από ποδοσφαιριστές υψηλής κλάσης, στην Ίντερ βρήκε και έναν προπονητή όπως ο Μαρσέλο Λίπι.

“Η προπόνηση με τον Λίπι ήταν κάτι το… εξωπραγματικό για μένα. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου να δίνεται τέτοια βάση στην ψυχολογία και στο στήσιμο της ομάδας. Πράγματα καινούργια για μένα”, είχε δηλώσει ο Γεωργάτος, αναγνωρίζοντας τις σημαντικές αλλαγές στη ζωή του πηγαίνοντας στην Ίντερ.

“Γνώρισα τη δόξα, την καταξίωση, την αγάπη των ανθρώπων της ομάδας και του κόσμου. Με γνώριζαν ακόμη και οι Γιαπωνέζοι που έκαναν τουρισμό”.

Το θέμα πλέον ήταν αν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στις ανάγκες ενός πρωταθλήματος όπως το ιταλικό και μάλιστα σε έναν σύλλογο με πίεση και απαιτήσεις. Η απάντηση δεν άργησε να έρθει, με τον “Γκεό” να πραγματοποιεί εξαιρετική χρονιά και τον Μοράτι να αισθάνεται δικαιωμένος για την “αδυναμία” του στον παίκτη.

Ο Έλληνας μπακ δεν άργησε να γίνει αγαπημένος συμπαίκτης και του Κρίστιαν Βιέρι, που μέσα από τις συνεργασίες του με τον Γεωργάτο φόρτωνε με γκολ τα αντίπαλα δίχτυα. Η αποδοχή του κόσμου, των συμπαικτών του αλλά και ενός προπονητή όπως ο Λίπι δεν ήταν όμως αρκετά για να διαγράψουν από το μυαλό του Γεωργάτου τον Πειραιά και τον Ολυμπιακό.

“Είμαι από τους ανθρώπους που αναζητούν διαφορετικά πράγματα από αυτά που μου έδιναν στην Ιταλία”, έλεγε ο ίδιος τη στιγμή που παραδεχόταν ότι η νοσταλγία του τον “κέρδιζε”: “Χαλάρωσα, με αποτέλεσμα σε ορισμένα παιχνίδια να μην αποδίδω αυτό που περίμεναν. Πίστευα ότι θα πάρουν κάποιον άλλον στη θέση μου, αν η απόδοσή μου δεν ήταν καλή, και από το καλοκαίρι θα με άφηναν να φύγω”.

Δεν άντεχε τον τρόπο ζωής στο Μιλάνο, ήταν απόμακρος και εσωστρεφής. Ανατολάκης και Ελευθερόπουλος τον προέτρεπαν να μείνει στην Ιταλία και να το παλέψει, αλλά…

ΠΙΣΩ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΙΝΤΕΡ!

Ο Γεωργάτος επιθυμούσε να επιστρέψει στα παλιά. Να παίξει στον Ολυμπιακό, να βρίσκεται κοντά στους δικούς του ανθρώπους, να ξαναβρεί τους ρυθμούς και τις συνήθειες που τον έκαναν χαρούμενο. Η Ίντερ έδειξε κατανόηση και συναίνεσε στην επιστροφή του στους “ερυθρόλευκους”.

Οι φίλοι της Ίντερ τον αποχαιρέτησαν με ένα πανό που έγραφε “καλό ταξίδι Γεωργάτο”. “Αυτό δείχνει την αμοιβαία αγάπη που υπήρχε μεταξύ μας. Οι οπαδοί της Ιντερ έλεγαν ότι είχαν να δουν παίκτη με τέτοιο πάθος και απόδοση από την εποχή του Μπρέμε. Ούτε για τον Ρομπέρτο Κάρλος που τον είχαν για έναν χρόνο στην ομάδα δεν είπαν αυτά που είπαν για μένα. Με αγάπησαν και το έδειχναν συνέχεια. Σε πρόσφατο παιχνίδι της Ιντερ είχαν κρεμάσει ένα πανό που έγραφε “φέρτε πίσω τον Γεωργάτο”, εκμυστηρεύτηκε ο “Γκεό” μιλώντας στο “Βήμα της Κυριακής” τον Μάρτιο του 2001.

Ολοκλήρωσε τη σεζόν με 26 συνολικά συμμετοχές και 5 γκολ με τα ερυθρόλευκα και το καλοκαίρι του 2001 επέστρεψε ξανά στην Ιταλία για την Ίντερ.

Τίποτα όμως δεν ήταν το ίδιο, αφού -εξαιτίας και των τραυματισμών- πρόλαβε να αγωνιστεί μόλις σε 12 ματς (ένα γκολ). Μετά την δεύτερη θητεία του στην Ιταλία έκανε τη νέα επιστροφή στην Ελλάδα για την ΑΕΚ, στην οποία έπαιξε για ένα χρόνο με ξεχωριστή επιτυχία. Φόρεσε για τρίτη φορά την φανέλα του Ολυμπιακού το καλοκαίρι το 2004, ολοκληρώνοντας στον Πειραιά τη μεγάλη καριέρα του το 2007.

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΕ ΤΟ “ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ”

Στην Ίντερ μοιραζόταν το ίδιο δωμάτιο με τον Ρονάλντο, το “Φαινόμενο”. Ο ίδιος θυμάται πως ήταν σίγουρος ότι ο Βραζιλιάνος δεν θα δεχόταν να μένουν μαζί στις αποστολές. Η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική. Όταν ο Γεωργάτος εμφανίστηκε στο δωμάτιο, ο Ρονάλντο τον υποδέχθηκε με χαμόγελο. Σηκώθηκε, τον χαιρέτησε, του έδειξε το διπλανό κρεβάτι και από τότε έμεναν μαζί στα ξενοδοχεία.

Αυτό που θυμάται ο “Γκεό” ήταν πως ο Ρονάλντο είχε πολλές φωτογραφίες με συμπατριώτισσές του μοντέλα, ενώ αμφότεροι είχαν αδυναμία στα γρήγορα αυτοκίνητα, διάβαζαν περιοδικά και παρακολουθούσαν τηλεόραση.

“Ήταν ένας ευαίσθητος άνθρωπος, χωρίς ίχνος βεντετισμού. Για μένα ήταν ο κορυφαίος σέντερ φορ όλων των εποχών. Απίστευτο ταλέντο”, είναι ο τρόπος που περιέγραφε τον Βραζιλιάνο ο Έλληνας μπακ.

Δείτε βίντεο από την καριέρα του Γρηγόρη Γεωργάτου στην Ίντερ:

Πηγή: Sport 24