Επιλογή Σελίδας


Του Νίκου Μπουρλάκη

Η Αιδηψός είναι φημισμένη λουτρόπολη και τα ιαματικά της νερά συνίστανται για θεραπείες και όχι μόνο, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας της πόλης να ποντάρει σε αυτόν τον τουρισμό.

Δε μπορούμε να γνωρίζουμε αν τα «θαυματουργά νερά» έχουν επίδραση και στο μπάσκετ, αλλά είναι αλήθεια ότι σε αυτή την κωμόπολη της βόρειας Εύβοιας, μιας περιοχής που δοκιμάστηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές, το εθνικό μας σπορ αρχίζει και «ανθίζει».


Ο Σύλλας Αιδηψού καλλιεργεί το άθλημα σε βάθος και μάλιστα έχει δώσει πολύ μεγάλη προσοχή στα κορίτσια, με αποτέλεσμα να έχει αναπτύξει ιδιαίτερη δυναμική την τελευταία δεκαετία. Κι όλα άρχισαν από μια φουρνιά περίπου 30 κοριτσιών από την Ακαδημία του Σύλλα τα οποία άρχισαν να μαθαίνουν τα μυστικά του μπάσκετ από την ηλικία των 6-7 ετών!

Συνέχισαν, μεγάλωσαν, αγάπησαν το μπάσκετ και η ανάπτυξη για την ομάδα που φέρει το όνομα του Ρωμαίου Στρατηγού Σύλλα (ο οποίος επισκεπτόταν τα Λουτρά, άλλωστε υπάρχει και η «σπηλιά» του κοντά στο υδροθεραπευτήριο) ήρθε πολύ νωρίς.

Αυτή η ομάδα μέσα σε μια πενταετία και μετά από ένα χαμένο τελικό κορασίδων της ΕΣΚΑΣΕ στον τελικό της Αταλάντης, έδειξε τις δυνατότητες του τμήματος. Ηττήθηκε στον τελικό από τον Απόλλων Χαλκίδας παρά του ότι ήταν σχεδόν σε όλο το διάστημα του αγώνα μπροστά στο σκορ και λύγισε στο τέλος. Αξιοσημείωτο: Οι μεγαλύτερες σε ηλικία ήταν μαθήτριες της Α’ Γυμνασίου!

Από την επόμενη χρονιά σε τοπικό επίπεδο κατέκτησαν 3 πρωταθλήματα κορασίδων ΕΣΚΑΣΕ, 3 πρωταθλήματα νεανίδων ΕΣΚΑΣΕ, 1 πρωτάθλημα γυναικών ΕΣΚΑΣΕ και κατέλαβαν την 3η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κορασίδων. Το 2017 έγινε το μεγάλο βήμα, πάντα μέσα από πλάνο και η ομάδα συμμετείχε στο Πρωτάθλημα Γυναικών. Ο σκοπός ήταν να έχουν περισσότερους αγώνες στα πόδια τους τα κορίτσια.

Ο Σύλλας κατέκτησε το πρωτάθλημα κι έπαιξε στα μπαράζ ανόδου στην Α2 Κατηγορία! Το 2019 στα τελικά του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κορασίδων πέτυχε κάτι σπάνιο. Κατάφερε να πάρει την 3η θέση, έχοντας να ανταγωνιστεί πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, τα Χανιά, η Καβάλα, η Κατερίνη.

Αν αναλογιστούμε πληθυσμιακά ότι η κωμόπολη της Αιδηψού δεν ξεπερνά τις 6.000 κατοίκους γίνεται αντιληπτό ότι σίγουρα ήταν μεγάλο επίτευγμα.

Από τη φουρνιά αυτή αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο η Έλενα Νίτσογλου στο πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής κατηγορίας και τον ΕΦΑΟΖ και η Βαλεντίνα Τσαβόνι η οποία μετά από μια χρονιά στον ΠΑΟΚ και την Α1 Γυναικών φέτος αγωνίζεται στη Νίκη Λευκάδας.

Πηγή: ΕΟΚ e-magazine