Του Δημοσθένη Γεωργακόπουλου
Μπορεί τα τελευταία χρόνια, με τις αλλαγές κανονισμών, το ποδόσφαιρο να έρχεται όλο και πιο κοντά στο μπάσκετ (και να έχουν κατηγορηθεί οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες για αυτό), όμως αυτό που παραμένει αναλλοίωτο είναι η διαφορά στην επιδραστικότητα από τους πάγκους. Ένας προπονητής μπάσκετ έχει την ευχέρεια για δεκάδες αλλαγές κατά τη διάρκεια του αγώνα, αντίθετα με αυτόν του ποδοσφαίρου, που εσχάτως έχει τη δυνατότητα για 5+1 αλλαγές στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Κι όμως, οι κινήσεις του Χάνσι Φλικ και του Χατζίμε Μοριγιάσου επηρέασαν σε τεράστιο βαθμό την εξέλιξη του ματς της Γερμανίας με την Ιαπωνία και την ανατροπή των «σαμουράι».
Μετά το πρώτο τέταρτο της αναμέτρησης, οι Γερμανοί βρήκαν τα πατήματά τους, έχοντας ένα ξεκάθαρο αγωνιστικό πλάνο. Η τετράδα στην άμυνα ήταν στην ουσία τριάδα, αφού ο αριστερός μπακ, Νταβίντ Ράουμ, έπαιρνε όλη την πτέρυγα και ουσιαστικά αγωνιζόταν ως εξτρέμ. Η μπάλα περνούσε από τα πόδια του Γκουντογκάν και αυτός έψαχνε τα ανεβάσματα του συμπαίκτη του στα αριστερά. Ο Ράουμ ήταν αυτός που κέρδισε το πέναλτι και ήταν μόνιμη πηγή κινδύνων για την ιαπωνική άμυνα στο πρώτο 45λεπτο, προκαλώντας εφιάλτες στον αντίπαλο δεξιό μπακ, Χιρόκι Σακάι.
Όλα τα παραπάνω τα «διάβασε» ο Ιάπωνας ομοσπονδιακός τεχνικός και αποφάσισε να ανακατέψει την τράπουλα στην ανάπαυλα. Ο Μοριγιάσου άλλαξε το σχηματισμό της ομάδας, βάζοντας ως τρίτο στόπερ τον Τομιγιάσου της Άρσεναλ, ενώ έδωσε εντολή οι παίκτες του να ξεκινούν από ψηλά την πίεση στους παίκτες της Γερμανίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναχαιτιστούν οι επελάσεις του Ράουμ από την αριστερή πλευρά, ενώ τα «πάντσερ» άρχισαν να δυσκολεύονται στην κυκλοφορία της μπάλας. Ταυτόχρονα, ο Χάνσι Φλικ έκανε ένα μεγάλο «δώρο» στον αντίπαλό του, βγάζοντας από το ματς στο 67’ τον εγκέφαλο της ομάδας του, Ιλκάι Γκουντογκάν.
Φυσικά, αν η Γερμανία είχε κάνει το 2-0 πριν την ισοφάριση, όλη αυτή η θεωρία θα είχε πάει… περίπατο. Άπαντες θα μιλούσαν για μια άνετη επικράτηση της «νασιοναλμανσάφτ» στην πρεμιέρα και θα στέκονταν ενδεχομένως στο εύρος του σκορ. Επειδή, όμως, η ποδοσφαιρική ιστορία δε γράφεται με τα «αν», αλλά με τις πράξεις εντός αγωνιστικού χώρου, οι κινήσεις των δύο προπονητών άλλαξαν όλη την εικόνα του αγώνα. Δύο από τις αλλαγές του Μοριγιάσου αποδείχθηκαν… χρυσές, αφού λίγα λεπτά μετά την είσοδό τους στο ματς, ο Ντόαν και ο Ασάνο υπέγραψαν την ανατροπή των «σαμουράι» και ο προπονητής τους ήταν ο μεγάλος νικητής στη σκακιέρα των πάγκων.
Πηγή: Gazzetta