Του Γιάννη Ζωιτού
Όσο ο Τζούλιους Ραντλ προβάλλεται δικαιολογημένα ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο του πιο βελτιωμένου παίκτη της σεζόν σ’ ολάκερο το ΝΒΑ, ένας τίτλος που δεν πρόκειται να γλιστρήσει από τα χέρια, άλλο τόσο αξίζει οι Μπακς να δώσουν ένα αντίστοιχο βραβείο στον Θανάση Αντετοκούνμπο για την, τηρουμένων των αναλογών, αγωνιστική «εκτόξευσή» του.
Είχαμε προβλέψει/διαγνώσει/εκτιμήσει από τα τέλη του Νοέμβρη ότι με τον τρόπο που είχε δομηθεί το ρόστερ στην εκκίνηση της free agency ο big brother του Γιάννη πρόκειται να κερδίσει έναν αναβαθμισμένο ρόλο στο ροτέισον του Μάικ Μπουλντενχόλτζερ. Η ποσότητα των εφεδρικών στο ρόστερ των ‘ελαφιών’ είχε μειωθεί και ο γεμάτος ενέργεια φόργουορντ είχε κερδίσει κάποιες θέσεις στο depth chart συγκριτικά με το status κατά τη διάρκεια της πρώτης χρονιάς του στο Μιλγουόκι. Η συνεισφορά του στην προστασία των αποδυτηρίων δεν αμφισβητήθηκε ποτέ, αναγνωριζόταν πανταχόθεν. Απλώς και αγωνιστικά πια δεν υπολογιζόταν ως ο 14ος ή ο 15ος παίκτης.
Φαινομενικά η μετάβαση από τους 2.8 πόντους και τα 1.2 ριμπάουντ της περυσινής σεζόν στους 3.4 και στα 2.4 της εφετινής δεν γεννούν την αίσθηση ότι έχει κάνει κάποιο τρανταχτό step up, αλλάζοντας σε λίγους μήνες επίπεδο. Θα ήταν αβάσιμο να ισχυριστεί κανείς το αντίθετο, ότι δηλαδή από ένας παίκτης δευτερότριτης βαθμίδας έγινε μεμιάς βασικό στέλεχος. Την κατάλληλη απάντηση προόδου του δίνει ο (αυξημένος) χρόνος συμμετοχής (του). Ο Θανάσης, πάντα πιο άγριος από τον Γιάννη, έχει ήδη παίξει σε 39 παιχνίδια, όταν πέρυσι έφτασε οριακά τις 20, και ο μέρος όρος παραμονής του στο παρκέ έχει ανέβει κατά 3.8 λεπτά (από τα 6.5 στα 10.3)! Μεσολάβησε ένα διάστημα έως ότου βρεθούν οι νέες ισορροπίες στο σύνολο και ο ίδιος εξοικειωθεί με το τι φρέσκο του ζητά το τεχνικό τιμ, αλλά μετά τα πρώτα 27 παιχνίδια έχει χρησιμοποιηθεί, από 1’46” ως 36’54”, στα 22 από τα 24 που ακολούθησαν.
Ιδίως το τελευταίο 20ήμερο ο ‘Elevator’ είναι μια σταθερή επιλογή του Μπουντενχόλτζερ παίρνοντας κάθε φορά περισσότερα από 15 λεπτά. Ενδιάμεσα έχει καταρρίψει δύο φορές το ατομικό ρεκόρ σκοραρίσματος (από τους 6 στους 12 και από εκεί στους 23 με 8/15 δίποντα και 4/5 τρίποντα) και στο ματς με τους πρώην Νικς θύμισε τον αδερφό του, μένοντας για 5 τελικές πάσες μακριά από το τριπλ-νταμπλ, μιας και μάζεψε 10 ριμπάουντ (carreer high).
Μετρά, επίσης, ξεχωριστά το γεγονός ότι σε αυτό το σερί συμμετοχών οι Μπακς εμφάνισαν ένα +2 ενόσω αγωνιζόταν, με τους δικούς του μέσους όρους να κυμαίνονται πάνω από τους 7 πόντους (με 56% εντός πεδιάς), τα 3 ριμπάουντ και και τη 1 ασίστ! Άρα η απόσταση από τον Θανάση στο πρώτο τρίμηνο της σεζόν, πόσο μάλλον την περυσινή βερσιόν, είναι τρανταχτή.
Με την απόδοσή του ο Έλληνας φόργουορντ ανάγκασε την αρμόδια ομάδα του 2Κ21 να μπει στη διαδικασία τροποποίησης της συνολικής βαθμολόγησής του. Αρχικά, όταν τον Οκτώβριο τα ratings του τίτλου προσαρμόστηκαν με βάση τ’ αποτέλεσματα της «Φούσκας», ο Έλληνας φόργουορντ είχε αξιολογηθεί με 70 στο overall. Όταν ενεργοποιήθηκε, παίζοντας και προσφέροντας περισσότερο, κέρδισε τους πρώτους 2 βαθμούς. Από την Πέμπτη στην ολόφρεσκια ανανέωση των ratings, ο Θανάσης ανήκει πλέον στους 75άρηδες, έχοντας έως τώρα μία από τις μεγαλύτερες προόδους. Κι ας μην έχει επισημανθεί ή προβληθεί ιδιαιτερα.
Μονάχα ο Ιμάνουελ Κουίκλι των Νικς (+9, που όμως έχασε 1 μονάδα), ο Λαμέλο Μπολ (+8) και ο Τζεράμι Γκραντ (+6) είχαν ανταμειφθεί περισσότερο. Στη σύγκριση δε με τους συμπαίκτες του στους Μπακς, ο 28χρονος φόργουορντ άφησε πλέον πίσω τους δύο μικρούς, αλλά κυρίως τους Φορμπς-Κόνατον, που μάλιστα στην τελευταία μέτρηση τους αφαιρέθηκε ένας πόντος. Αντίθετα οι Χολιντέι και Λόπεζ κέρδισαν από έναν, ενόσω το 96 του Γιάννη Αντετοκούνμπο παρέμεινε σταθερό.
Ο Greek Freak αναγνωρίζεται ως ηγέτης, αλλά και ο Θανάσης ως μια αστείρευτη πηγή δύναμη.
Πηγή: Contra